Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• soma314

tag

válasz suomalainen #15713 üzenetére

"Hány olyan MO, vagy Kelet-Európai cég van, ami elmondhatja magáról hogy multi?"
    magyar: OTP, MOL hogy legismertebbeket mondjam, de mi köze ennek a claud-hoz?

Azt jelenti, hogy ismert technológiákat használsz, amihez van tapasztalat. A felhőtechnológiákhoz még nincs sok.

Elég rendesen kell tesztelni.Sőt tudok olyat is, hogy van egy "legacy" DC éles üzemben és évek óta üzemel mellette tesztben egy újabb. Csak akkor fognak átállni rá, ha megyőződtek róla, hogy kellően megbízható és érdemes migrálni. Mindegyik on premise.
    Az a baj, hogy én meg pont úgy látom, hogy illuzióid vannak inkább csak.

Miattam hiheted azt, hogy az Enterprise vonal halott. Ha valakit erről meg tudsz győzni, annak úgy kell. Nekem nem fáj, kisebb lesz a konkurencia :)

Senki nem mondta, hogy Catalyst-tal csinálnak DC-t, bár akár. Sok sok olyan rendszert láttam, ahol Nexus switch-ekkel oldottak meg Catalyst-eknek való feladatot, mert az volt olcsóbb, azt ismerte a tervezője jobban...
    Óriási különbség nincs funkciókat tekintve és az ISO-XE és az NX-OS működésében sem. Mindegyikél van MLAG, mindegyikkel meg lehet valósítani L3-as technológiákat. Midegyikből van szekrény méretű és 1 U-s is...
    Ami lényegi különbség, az az FCoE (Fiberchannel over Ethernet) ha egyben akarod megvalósítani a SAN és a LAN switch feladatokat, akkor Nexus kell. Ha a klasszikus modelt követed és külön SAN hálózatot építesz ki, akkor MDS (ha már Cisco) és hagyományos FC, ha meg "trendi agy", akkor hyperkonvergens szervereket használsz és nincs is fizikai SAN hálózatod. Na és persze nem csak a Cisco-ban lehet és kell gondolkodni. Ott van például az Arista, ami DC környezetben eléggé jó piaci részesedésű. Azt udtad, hogy az Arista alapítója tervezte a Catalyst 6500-ast? És tudtad, hogy az EoS (Arista oprendszere) kísértetiesen hasonlít az ios-re? Én például megtaláltam benne ugyanazt a bug-ot :) No meg, hogy peren kívüli egyezséggel kötöttek békét a Cisco-val?
    Ennyit arról mennyire van távol a Catalst világa a DC-től.

"Egy on-prem DCben elég komoly lehet a kapacitás kihasználatlanság, ami a cloudról nem mondható el." Ez blődség egy DC-ben függetlenül attól, hogy on premise, vagy cloud a kihasználtság attól függ milyen és mennyi task-ot, VM-t, container-t...futtatsz rajta.
    Ha már építettél DC-t, vagy foglalkoztál kicsit mélyebben a kérdéssel, akkor tudod, hogy egy C környezetben a skálázhatóság korlátja, nem a szerverek száma, a memória, a storage kapacitás... hanem leginkább a hely és utána rögtön a hálózati átviteli képessége. A hagyományos hardverek (CPU, RAM...) sebessége, mérete évről évre jelentősen nő ahhoz képest, hogy a hálózatok átviteli képessége hogy alakul, különös tekintettel az internetre.
    Kicserélni az összes szervert egy olyanra, ami 20%-al gyorsabb, vagy több memória bankolható bele simán megérheti, ha azt nézed, hogy mennyibe kerül egy DC kibővítése (építészetileg, tápellátásilag, klimatizálással, kezelt levegővel...). Ez a fizkai bővítés ráadásul a "zöldmezős" beruházásoknál lehet pálya, mert egy város központban lévő DC bővítéséhez nem tudod lebontani a szomszéd háztömböt. A Microsoft például ezért (is) kísérletez tengerbe merített DC-kkel.

Viszont én úgy látom, hogy nálad sem a szakmailag kiveséztük a témát a többi dologra meg annyit tudok mondani, hogy "a kutya ugat a karaván halad".

Új hozzászólás Aktív témák