-
PROHARDVER!
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
crok
Topikgazda
Én inkább a miértet szeretném megérteni, hogy miért kell a VTP. Gyakorlatilag 2 L2 eszköz lenne összekötve két L3 porton keresztül, valahogy bridge-elve. Miért nem sima routing, subinterface-eken? A két VLAN száma és a benne levő eszközök subnetje ugyanaz kell legyen a két L3 port mindkét oldalán? Akkor most tegyük fel, hogy ez a router kap egy csomagot, ami pont beleesik egy olyan VLAN-ba, amit bridge-el. A VTP (tegyük fel) megy és mindkét L2 eszközön megvan már a VLAN. A routeren akkor is meg kell csinálni az L3 interface-t (BVI) mert valakinek csak route-olnia kell valamint akkor amíg pl. nem tudja a router hogy a cél IP merre van (MAC táblában nincs entry, nincs ARP) akkor a két L3 porton, ami bridge-elt, és BVI-t kellett készítened, szóval 2 L3 porton kellene kiküldened ugyanazt az ARP kérést..? Ez szerintem a networking megerőszakolása lenne, értelmét vesztené az L3 port, az az ASIC nem erre lett kitalálva.
Ha nem kéne a VTP meg a több-VLAN-egy-porton akkor mehetne az IRB is.
Se az MPLS se az L2TP nem erre való (na jó, az L2TP kicsit akár erre is jó lehetne) de az L2TP-hez (de az MPLS-hez is) még kellenének végpontok de itt csak egy szem router van. Licensz baj nem lenne mert ezekre a 15-ös IOS is még úgy szedhető le hogy az IOS-ben eleve benne van a feature set és nem universal, nem kell licensz, csak a megfelelő feature set-es IOS-t kell leszedni és rátenni (enterprise vagy magasabb).
Szerintem itt marad a router-on-a-stick (konfig alapján amúgy is az van, a router subinterface-ek + a switch trunk portok miatt mondom) csak át kell tervezni, hogy melyik L3 port mögött milyen VLAN-ok lesznek és milyen (különböző) subnetekkel. Szerintem a VTP-s elgondolás itt nem fog összejönni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR5 512GB SSD RTX 4070 12GB ZALMAN S2 TG EVGA 650W
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Csere-Beszámítás! RGB Számítógép PC játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged