- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen alaplapot vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Androidos fejegységek
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
-
PROHARDVER!
A Chakra OS megszűnt, tegnap jött a hivatalos hír. Hogy a jövőben látjuk-e még, azt nem tudni. Szép volt, de nincs tovább. Most a hozzá legközelebbi disztró az a Manjaro KDE...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------v
ChakraOS - korábban Chakra Project - asztali Linux disztribúcióval kapcsolatos alapvető információk:
Új hozzászólás Aktív témák
-
azozo
senior tag
Na sikerült a nyilt driver beüzemelni
Ott volt a hiba hogy a zárt catalyst driver törlésekor (mivel egy sorban volt nem volt mindegyik) nem törölte le rendesen több space vagy mi.... most egyenként letöröltem és újratettem a nyiltat és grub átállítva
Visszajött
Köszönöm a segítséget amúgy ebből is tanul az ember -
attilav2
őstag
Az ubuntu-s full circle magazin áradozik az amd zárt driverről
[link]
43. oldal Fókuszban AMD catalyst beta 14.6 driverekLehet hogy ubuntun a HD gyorsítás is megy vele?
Mondjuk érthető miért dicséri egy ubuntu-s magazin az amd zárt drivert, mert az amd közvetlenül támogatja az ubuntut, és nyilván így egyrészt mindig a legújabb drivert lehet alatta használni, másrészt a gond is kevesebb mint egy nem támogatott linuxnál. -
azozo
senior tag
-
azozo
senior tag
Hát sajna a ums radeon hibánál leáll ès nem tölti be a modult...csak konsol kèpernyöm van.Másnál is volt valahol a rosszul beállítot grub config miatt van...
most nèzegetem
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kimenetek, ha jó a beállítás:
vainfo
libva info: VA-API version 0.37.0
libva info: va_getDriverName() returns 0
libva info: User requested driver 'vdpau'
libva info: Trying to open /usr/lib/dri/vdpau_drv_video.so
libva info: Found init function __vaDriverInit_0_34
libva info: va_openDriver() returns 0
vainfo: VA-API version: 0.37 (libva 1.5.0)
vainfo: Driver version: Splitted-Desktop Systems VDPAU backend for VA-API - 0.7.4
vainfo: Supported profile and entrypoints
VAProfileMPEG2Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileMPEG2Main : VAEntrypointVLD
VAProfileMPEG4Simple : VAEntrypointVLD
VAProfileMPEG4AdvancedSimple : VAEntrypointVLD
VAProfileH264Baseline : VAEntrypointVLD
VAProfileH264Main : VAEntrypointVLD
VAProfileH264High : VAEntrypointVLD
VAProfileVC1Advanced : VAEntrypointVLDMeg a lényeges rész a vdpauinfóból:
name level macbs width height
----------------------------------------------------
MPEG1 0 9216 2048 1152
MPEG2_SIMPLE 3 9216 2048 1152
MPEG2_MAIN 3 9216 2048 1152
H264_BASELINE 41 9216 2048 1152
H264_MAIN 41 9216 2048 1152
H264_HIGH 41 9216 2048 1152
VC1_SIMPLE --- not supported ---
VC1_MAIN --- not supported ---
VC1_ADVANCED 4 9216 2048 1152
MPEG4_PART2_SP 3 9216 2048 1152
MPEG4_PART2_ASP 5 9216 2048 1152
DIVX4_QMOBILE --- not supported --- -
azozo
senior tag
válasz
CPT.Pirk #2183 üzenetére
Hát jelenleg semmit nem ir ki ...
xvba telepítés és export után és rebootlibva info: VA-API version 0.37.0
libva info: va_getDriverName() returns -1
libva error: va_getDriverName() failed with unknown libva error,driver_name=(null)
vaInitialize failed with error code -1 (unknown libva error),exit
[azozo@chakra-pc ~]$ fglrxinfo
bash: fglrxinfo: parancs nem találhatóHmm
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ahogy attilav2 is írta, a ccr-es csomagok csak a zárt driverhez valóak, nem is tudod feltenni őket a nyílttal. - egyébként az általa idézett beállítási leírást is én írtam a wikin.
A zárt driveres xvba egy 4+ éve nem frissült csomag, és csak ennyit tud:
VAProfileVC1Advanced : VAEntrypointVLDHa kiadod a vainfo parancsot a nyílt drivernél, az meg tud vagy 10 különböző profilt.
-
attilav2
őstag
A vdpau bekapcsolásához nyílt drivernél ezt kell csinálnod:
sudo pacman -S libvdpau mesa-vdpau
majd beírod ezt a parancsot:
printf '\nexport export LIBVA_DRIVER_NAME=vdpau\nexport VDPAU_DRIVER=r600' >> ~/.bashrcKi bejelentkezel és aktiválódik a környezeti változó. Innentől él a gyorsítás.
Majd vlc-ben beállítod ezt: Eszközök Beállítások Bemenet Kodekek és itt a hardveres gyorsításnál kiválasztod a vdpau dekódolót.
Sajnos a flashes (youtube) tartalmaknál a hardveres gyorsítás bekapcsolására nem találtam működő megoldást, pedig túrtam a google-t rendesen.
-
azozo
senior tag
válasz
CPT.Pirk #2180 üzenetére
Hát igen 4k nemigen megy
vagyis van 2 fájlom
4K LG 125Mbps 2160p DEMO
és
HD-Club 4K Chimei-Inn 60MBit 2160p AAC2.0ccr xvba a tiéd
Gratula
Hát most az van fent nekem telepítve ,sőt még a Bomi is elindult egyszer, csak újraindítás után megint nem oké valami...opengl contex hiba előjött újra..Most ez a helyzet :
[azozo@chakra-pc ~]$ vainfo
libva info: VA-API version 0.37.0
libva info: va_getDriverName() returns 0
libva info: User requested driver 'xvba'
libva info: Trying to open /usr/lib/dri/xvba_drv_video.so
libva info: Found init function __vaDriverInit_0_32
libva info: va_openDriver() returns 0
vainfo: VA-API version: 0.37 (libva 1.5.0)
vainfo: Driver version: Splitted-Desktop Systems XvBA backend for VA-API - 0.8.0
vainfo: Supported profile and entrypoints
VAProfileVC1Advanced : VAEntrypointVLD[azozo@chakra-pc ~]$ fglrxinfo
display: :0 screen: 0
OpenGL vendor string: Advanced Micro Devices, Inc.
OpenGL renderer string: AMD Radeon HD 5700 Series
OpenGL version string: 4.4.13372 Compatibility Profile Context 15.101.1001Zárt catalystal mplayer alatt gl hardveres gyorsítással elindul de eléggé akadozik vdpa csak fekete képernyő vaapi-s mplayer meg valami miatt nem indul...libgif4 hiba....hmm
Lehet hogy visszateszem a nyittat és megnézem még egyszer a te ccr-es
Kiscit több ramot 460 helyett 580 MB eszik és talán ahogy nézem idővel még többet 1,3 chrome 2 olda face+forum grrr -
CPT.Pirk
Jómunkásember
A CCR-es xvba cuccok az én csomagjaim, de nem működnek. Azt sem hiszem, hogy a 15.5-ös Catalystel jobb lenne a helyzet.
A4K HD-t viszont amúgy sem tudja emlékeim szerint a te kártyádon lévő UVD egység, de ha szeretnél bármilyen HD gyorsítást, akkor ahhoz a nyílt driver kell.
Az FPS szám amúgy nálam leesett 30 alá is a zárt driverrel, ha pl. a széthulló ablakok effekt ment éppen.
-
azozo
senior tag
válasz
CPT.Pirk #2178 üzenetére
Hát kicsit belegabalyodtam
de a chakra fórumán írták most már jó ,így feltettem a zárt drivert ..simán felment müködik miden effektek is /opengl 3.1/Képkockaszám kb annyi 45-55 között
4k videot próbálgatom.... de sajnos nem oké mot nézem másnak is van problémája tesztelem a ccr-es xvba-t.. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Őszintén szólva kb. mindenben jobb a nyílt driver. Pl. hiába van erős VGA a gépben, a KDE effektjei a Catalysttel szaggatnak, a nyílttal meg nem. Az új KDE-ben van FPS mérő, az szépen mutatta, hogy a zárttal lement 30 alá az FPS az effekteknél, a nyílttal meg nem igen ment 55 alá a 60-ról.
Plusz a nyílt driverrel működik a VDPAU, tudod nézni a filmeket az UVD-vel, a zárttal jelenleg semmi sem megy.Azt mondjuk nem tudom megmondani, hogy miként tűnhetett el az fglrx modul. Talán valami feketelistára tette?
-
azozo
senior tag
Mkinitnèl 2 warning missing modul ai94xx ès a wd719x
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A csomagok újra lettek telepítve?
Lehet megérne egy próbát eltávolítani a csomagokat így:
pacman -Rdd catalyst catalyst-libgl catalyst-utils lib32-catalyst-libgl lib32-catalyst-utils
majd újrarakni őket az előzőben írt módon. Az fglrx modulnak meg kell lennie, azt a driver szolgáltatja. Ha ez sem oldja meg, akkor ideiglenesen válts át a nyílt driverre szerintem, aztán kitaláljuk.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
mkinitcpio, csak elírtam. (lehet a linux benne Linux, majd meglátod)
Csináld ezt:
Ha kell dhcp-s net a terminálban:
sudo dhcpcdCsináld ezeket, ebben a sorrendben:
sudo pacman -S catalyst
sudo pacman -S catalyst-libgl lib32-catalyst-libgl
sudo modprobe fglrxHa eddig nem volt hiba, akkor még ezt:
sudo aticonfig --initialÉs reboot. Ha nem segített, akkor még az mkinitcpio-s parancsot próbáld meg. Ha semmi nem megy, akkor még válthatsz a nyílt driverre: [link]
szerk: az ums support nem érdekes.
-
azozo
senior tag
Recoveryben no ums support inradeon modul...mkinitcpio sikeresen lefutott ,restart csa konsol
-
azozo
senior tag
válasz
CPT.Pirk #2159 üzenetére
Tegnap frissitettem.. Egy fokkal jobb most van már konsolom.rendesen,mert recoveryben frissitès után csak alul 3 sort lattam a konsolon...19 colos tft
Most nèzem hogy látszik rendesen a konzol fglrx modul nem tölt be ..ujra tève catalyst csimagok 15.5 de ugyanaz.. Most olvasgatom hol lehet a hiba
..minitcpio nincs ilyen parancs...hmm -
Damateo
aktív tag
Mikor várható nagy frissítés? Vagy valami nagyob változás?
-
attilav2
őstag
Violo catalyst repójában van a régebbi xorg külön könyvtárakban szétválasztva verzió szerint. Valakinek sikerült úgy downgradelnie az arch fórum tanulsága szerint hogy felvette a pacman.conf-ba az xorg116 repót és utána már kérdezte is pacman hogy eltávolítsa e a xorg117 csomagokat és felrakja e a régebbit. Nekem ugyanazokkal a pacman kapcsolókkal esze ágában sem volt a downgrade.
Nyilván nem véletlenül készítette violo a régi xorg repót, de lehet azóta változtattak valamit a pacmanben és nem megy az egyszerű downgrade.
Lehet hogy végül a letöltés lokális csomagtelepítés/downgrade a pacman -U mellett döntök, de ez nagyon durva beavatkozás. Slackware alatt még elmegy de arch-on okozhat gondot. -
BoB
veterán
válasz
attilav2 #2153 üzenetére
Downgrade nem annyiból áll hogy pacman.conf- ban letiltod a csomagot, az csak annyit tesz hogy ahoz nem fog nyúlni.
Le kell tölteni az az xorg-ot amit fel akarsz rakni, majd felrakod pacman-el.
Vagy ha megvan még az előző a pacman cache-ben, onnan is fel tudod rakni.
-
attilav2
őstag
Szerintem legjobb most az arch. Bár meg kell szendvedni a telepítésével. Nekem a hálózat beállítása volt elég körülményes, a live-usb-n még működött a telepített rendszeren már nem, de a wiki és némi találgatás alapján sikerült jól bekonfiguráni, azért sajnos az arch wiki néhol nem egyértelmű. Plasma5 hivatalosan van, de a plasma5-ös dolphin csak AUR-ban git verizóban van, ennek ellenére ezt használom. Akár sima tárolót akár AUR-t nézem sokkal több csomag érhető el rá mint a chakrára. Ráadásul a chakrára rájár a rúd, a csomagböngésző helyett a weboldalukon a rsync.chakraos.org tartalma jön be, és azóta sem lett visszaállítva a package browser, szóval látszik hogy kevesen állnak a chakra mögött.
Hogy arch ellenérvet is mondjak, hivatalosan nem támogatott az ati zárt driver, fel lehet rakni alternatív tárolóból, de a renszerben levő xorg-al nem teljesen kompatibilis, pl hl2 szétfagy, ha X ből konzolba lépek szétfagy, vlc nem tudja használni a vaapi gyorsítást. Lehetne xorg 116-ra downgradelni, ehhez biztosítja is a csomagokat a repójában violo catalyst karbantartó, de hiába veszem fel az előző xorgot a pacman.conf-ba, az istennek sem hajlandó downgradelni, most ezzel szívok.
Egyébként a nyílt driver is jó volt a hd6670-el, de 2d megjelenítási hibái vannak, szövegbuborékok gyakran olvashatatlanul artifactokkal jelennek meg, böngésző görgetéskor csíkozott, amikor a vlc-ben vagy kaffeine-ban dvb-c néztem akkor a kép teteje enyhén csíkozott és ugrált. Viszont cserébe ment a hl2
Ezek a hibák a zárt driverrel megszűntek, az viszont nincs szoros barátságban az xorg 117-el. Akinek viszont nvidia van annak megfontolandó szerintem az arch-ra váltás, sokat lehet belőle tanulni, és miután be lett egyszer konfigurálva csak frissítgetni kell. Igaz a leg alapvetőbb dolgokat is kézzel kell állítani, pl /etc/sudouers-be kézzel kell felvenni a felhasználót különben nem fog működni a sudo -
-
ztsoft
őstag
Lehet menni szavazni [link]. Ma jött Twitter-en. Érdemes követni Őket (@ChakraProject), eddig folyamatosan jönnek az új információk.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #2147 üzenetére
Jó kérdés, nem tudom mikor fog jönni az új KDE, felmerült, hogy megvárják a Plazma 5.4-et, de az meg augusztus végére van kiírva. Azt azért remélem nem várják meg...
ubyegon2: anno úgy emlékszem belefutottál egy hibásan megadott csomag függőségébe, sajnos van ilyen néha. Pont neked sikerült, szal lottózni ne menj.
-
válasz
King Unique #2147 üzenetére
Pár verziót már próbáltam, szerintem jobb volt, mint a Kubuntu, az Arch/Manjaro alapút még nem próbáltam belőle.
Lehet inkább megvárom az újabb Chakrát, ami ha jól értettem június vége talán.
Megjelenés után várj pár napot, itt lesznek hírek majd nehézségekről! Az első nagy frissítése előtt pedig érdemes venni egy kisebb földterületet, hogy jó sok keresztet tudj vetni!(#2149) CPT.Pirk
belefutottál egy hibásan megadott csomag függőségébe, sajnos van ilyen néha. Pont neked sikerült, szal lottózni ne menj. bele, máskor meg másba- de! nem adom fel!
dehogy hagyom ott az 5 mrd eft- t -
-
válasz
CPT.Pirk #2145 üzenetére
Mintet talán már lehet kiadások között frissíteni, vagy még mindig újra kell rakni ha újat akarsz?
- már lehet!
A telepítés 5 perc volt, a frissítés még öt. hány perc alatt tervezed meg agy NATO xlaterális gyakorlat térképészeti ellátását Gauss-Krüger vetületú 1:30000 ma- ban?
-neked
A nagy frissítési rémálom amit mondasz, az pár "igen" válasz adása volt a csomag cserés kérdésekre.
-szerinted, a te gépeden, nekem abszolút fogalmam sem volt, mit jelentenek a kérdések!(#2144) King Unique
Vagyis, amikor partícionálom a 20 GB-ot, különítsek el egy /boot részt neki és akkor oda fogja tenni, nem cseréli le a Winét?Ha plasma5 kell, akkor próbáld ki a Netrunnert!
Netrunner 16 (Ozymandias)
Kubuntu/Debian version
Plasma 5.3 based -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #2143 üzenetére
A hétvégén raktam a teszt partíciómra egy friss Chakrát. A telepítés 5 perc volt, a frissítés még öt. A nagy frissítési rémálom amit mondasz, az pár "igen" válasz adása volt a csomag cserés kérdésekre.
Btw, a Mintet talán már lehet kiadások között frissíteni, vagy még mindig újra kell rakni ha újat akarsz?
King Unique: kíváncsi vagyok mire jutsz. Amúgy ha egyszer felkerül a Chakra, pár perc alatt tudod cserélni a régi KDE-t az újra, elég egyszerű folyamat.
*szerk2: a probléma továbbra is az, hogy szerintem lezajlik a grub telepítése is, ha megadsz neki partíciót, így az MBR is cserélődik, és a Windows bootloadere egy indítható opció lesz a Grub menüben.
*szerk3 az előzőhöz - ebből a szempontból nem kell külön /boot, de technikailag befoghatsz rá akár egy régi pici pendriveot is és akkor tényleg lesz két független bootloadered.
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #2141 üzenetére
Vagyis, amikor partícionálom a 20 GB-ot, különítsek el egy /boot részt neki és akkor oda fogja tenni, nem cseréli le a Winét?
Elsőre nagyon jónak tűnt, de lehet megvárom az újat. Mint KDE megvan virtuális gépen, azt már alap szinten ismerem.Ez a flat dizájnos Plasma5 megtetszett viszont, ha még nem is 100-as, de lehet megpróbálom, mert a 4-est kicsit unom már.
(#2142) CPT.Pirk: neten volt ez a videó, ott se rakta fel defaultnak a GRUB-ot, onnan vettem az ötletet. És működik. Kipróbálom, aztán majd meglátom, szenvedek-e vele.
Köszönöm a válaszokat!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #2140 üzenetére
Ezt egyébként nem értem. Ha a grubot felrakod, akkor annak lefut a telepítője, és beteszi magát az mbr-be. Ezért furcsa, hogy nem lett a Mint felrakása után rögtön grub-od.
A plazma5 meg nem használhatatlan, de pl. a múlt héten még nem lehetett elindítani azt a komponenst, ami az autó bejelentkezés beállításához kell. Meg azt hiszem még mindig van néhány alkalmazás ami nem lett portolva.
ubyegon2: csak valószínűsítettem. Akkor még nem tudtam, hogy a hiba a Tribe aktuális verziójában van.
-
válasz
King Unique #2140 üzenetére
Nincs sok választás, ha a Chakra GRUB- ra nemet nyomtál!
Itt írja Kapitány, hogy márciusra kijavítják a bugokat! (évszám?)
Itt meg megoldás az iménti problémára.
Egyébként tényleg jó disztró a Chakra, megéri vele szenvedni, én is nekiugrok 8adjárra nemsoká.
Igaz, megvan a legutóbbi, de az asztal bejön és onnan sehová, akármit írok akárhová.
Ebben a topikban viszont nem írom, hogy hajas kezdők csak úszósapkában telepítsenek!Várd meg szerintem velem együtt a következő, Calameres- sel szerelt verziót!
Addig tedd fel a Mint KDE- t, azzal lesz a legkönnyebb dolgod.
(#2142) CPT.Pirk Ha.., de nem rakta fel!
"Hát nagyon nem lehetett konfigurálni, csak a pipát kivenni / bennehagyni, hogy a merevlemez /boot helyre telepíti a GRUB2-t. Nem mertem, így kivettem és úgy indítottam újra."
csak valószínűsítettem. Akkor még nem tudtam, hogy a hiba a Tribe aktuális verziójában van.
OK! de ki mást lehetne ezért piszkálni?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #2138 üzenetére
Sorry, benéztem a képet. Kicsit fáradt vagyok, azt hittem 2 vinyó van.
Azt a részét nem értem, hogy miért indult el a Mint, miért nem az jött ki, hogy nem talált indítható rendszert? A Mint telepítésekor mit adtál meg a rendszerbetöltőnek?
*Egyébként a plazma5 még nincs 100%-ig használható állapotban.
-
King Unique
titán
válasz
CPT.Pirk #2137 üzenetére
Ezt nem teljesen értem
1 db HDD van a notiban, rajta a Win rendszerbetöltőjével. Ha ráengedem, akkor azt lecseréli a GRUB-ra, vagy rosszul gondolom? Ha meg mégis 2 db loadert rakna fel, BIOS elég primitív rajta, ilyen beállítási lehetőséget nem is láttam benne.
OK, hogy Win telepítő DVD-ről, meg Live CD-kről lehet visszaállítgatni stb., de nem szeretnék egyelőre azzal machinálni.Aztán, ha más nem megy, akkor felrakok egy Kubuntu 15.04-et az új 5-ös Plasma felülettel, mert nekem is nagyon bejövős.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #2136 üzenetére
A nagyobb vinyódon van a Windows, annak a bootloadere meg szintén azon a vinyón. Most ha engeded a Chakrát felrakni a grubot, akkor azt ő arra a vinyóra fogja rakni, ahol a /boot van (vagyis ahol a gyökér fájlrendszer), így két bootmanager lesz a gépeden, azt meg a biosban ki tudod választani, hogy melyiket szeretnéd használni.
*bár valószínűleg mindegy, de a telepítés előtt szerintem váltsd is át a biosban a boot eszközt a Linuxos vinyódra. Sőt, akár le is húzhatod a telepítés idejére a sata kábelt, akkor aztán biztosan nem lesz gáz.
-
King Unique
titán
válasz
CPT.Pirk #2134 üzenetére
Hát nagyon nem lehetett konfigurálni, csak a pipát kivenni / bennehagyni, hogy a merevlemez /boot helyre telepíti a GRUB2-t. Nem mertem, így kivettem és úgy indítottam újra. Viszont így nem jó, mert hiába adom hozzá a bejegyzést, a Mint indul el.
Ha engedélyezem, akkor hova telepíti, az sda8 partícióra, vagy lecseréli a Win Boot Loadert (amit nem akarok) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #2133 üzenetére
Igen. Ha már lenne valamilyen létező partíció, akkor ott át tudnád formázni másra gyorsan, de ez csak egy alap szintű felület. Szóval jah, csináld meg a kpartedben.
Egyébként igen, a fájlok felmásolása után lehet majd a grubot konfigurálni. Arra viszont figyelj, hogy a fájlok másolása alatt is megnyomható marad a tovább gomb, de azt ne nyomd meg amíg másol. Ez egy hibája ennek a telepítő környezetnek, a következő isokban már nem is fogják használni.
-
King Unique
titán
válasz
CPT.Pirk #2132 üzenetére
Gondolom KParted alól kell megcsinálnom, mert a főablakban inaktív a nyomógomb?
Telepítés végén, mármint a legvégén még restart előtt? Nekem így kicsit rizikósnak hangzik, nem szeretném egyelőre a WBL-t lecserélni GRUB-ra.
Tegnap raktam fel Mintet, annál közvetlenül a partícionálásnál ki lehetett választani hova kerüljön a rendszerbetöltő, majd utána EasyBCD-vel hozzáadtam Win alól, aztán kész. Egy ilyet akarok megvalósítani ennél is, csak egyelőre majrézok, nehogy elcsesszek vmit...Amúgy elsőre nagyon tetszik a rendszer, már maga az install is elég látványos, monitor fényerő már ekkor állítható, szóval elsőre elég jónak tűnik.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
King Unique #2131 üzenetére
Üdv!
Külön swapot nem kell csinálnod, több disztró is tud egy swapot használni. A 20G-s partíciót nyugodtan formázd egybe Ext4-re, a csatolási pont pedig a "/" azaz a gyökér legyen. Logikailag valószínűleg SDA8 lesz a partíció neve.
A grub konfigurációját a telepítés végén tudod megváltoztatni. Az easybcd-t nem ismerem, lehet mellé nem is kell grubot rakni? Passz. Ez a fajta bootloader variálás a bonyolultabb megoldás.
-
King Unique
titán
Telepíteni akartam egy Chakrát, de inkább kérdezek...
Azt szeretném, hogy a kijelölt partícióra kerüljön és ugyanoda a GRUB is, a Win partícióit ne csessze el és a Win Boot Loader legyen a default, amihez majd később adom hozzá EasyBCD-vel a Chakrát.Létrehoztam neki egy 20 GB-os, formázatlan részt, kijelölöm, de nem enged tovább, nem tudom milyen csatolási pontot válasszak?
Vagy előtte KParted által kéne partícionálni? 2 GB swap és ~ 18 GB további partíció lenne. Bár nem mertem rányomni, mert ízt írta ki, hogy "Create a new partícion.....on '/dev/sda' ". Hova csinálja, sda8 és sda9 néven hozza létre?
Illetve nem szeretnék félrenyomni semmit, nehogy belegyaluljon a fontos cuccokba.
A segítséget előre is köszönöm! -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kísérletezve a driverekkel, a nyílt RadeonSI driver pár FPS-el több pontot csinált a Unigine Valey tesztben, mint a Catalyst. LOL.
Arról nem is beszélve, hogy a Catalyst nem tudja tartani a 60FPS-es képernyő frissítést a normál asztali működés során, a nyílt meg igen. Ez okozza azt, hogy Catalyst alatt kicsit lagosabb az asztal használata, nehézkesebbek az effektek. Ugyanez a dolog még néhány játék alatt is előfordul, pl. a Strife kicsit lagos a Catalyttal, holott a nyílt driverrel meg azonos beállításokban teljesen simán fut. Hmm.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ha valakinek a nyílt Radeon driverrel a Steam azt mondja, hogy nincs Direct Rendering (pedig egyébként van), akkor ezzel a paranccsal indítva jó lesz:
LD_PRELOAD="/usr/lib/libstdc++.so.6 /usr/lib32/libstdc++.so.6 /usr/lib/libgcc_s.so.1 /usr/lib32/libgcc_s.so.1" ~/.local/share/Steam/ubuntu12_32/steam-runtime/run.sh steam
Valamit frissített a steam, azóta van ez.
-
Damateo
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #2123 üzenetére
Alap beállításon használom.
Frissítéseknél mindig csinálok egy mirror-chech-et, csak gyakran dob szinkronizálási hibát.
Ilyenkor megvárom míg minden ok, és csak utána frissítek.
Nem tudom hol, és hogy mire kellene állítani.Most ép nem jön be a Chakra oldala sem, mirrorok is alszanak.
Nagyobb frissítések ennyire megterhelik őket? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ha valakinek mtree csomag problémája van a mai frissítéssel, akkor először futtassa a
sudo pacman -Sy libarchive
parancsot, majd le fog menni simán a frissítés.
-
Damateo
aktív tag
válasz
molacika91 #2121 üzenetére
Csak nálam nem megy a mirror-check?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
molacika91 #2119 üzenetére
Szívesen!
Az ignore-os parancsot még add ki, mert különben a következő frissítéskor megint le fogja cserélni.
-
molacika91
tag
válasz
CPT.Pirk #2118 üzenetére
Szia!
Köszönöm a segítséget, közben rájöttem én is hogy talán vissza lehet valahogy állítani és sikerült. Az Octopiban a helyi csomag telepítésénél a /var/cache/pacman/pkg/ mappában megkerestem a régi csomagokat és kiválasztottam telepítésre. Kiírt valami olyasmit, hogy régebbi csomagokat akarok telepíteni, de így legalább már van net
A laptop wifin, routeren keresztül csatlakozik egy kábeltévés internetre.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
molacika91 #2117 üzenetére
Ha nem törölted a pacman cache-t, akkor az előző nm csomag valószínűleg megvan még itt:
/var/cache/pacman/pkg/
Ha megvan, akkor ez felrakja a régit, a második parancs meg kihagyja a frissítésekből:
sudo pacman -U /var/cache/pacman/pkg/networkmanager...
sudo pacman -Syu --ignore networkmanagerHa nincs meg a /var alatt, akkor majd megnézzük, honnan lehetne beszerezni az előzőt. Amúgy milyen netről van szó?
Damateo: nem sikerült reprodukálnom ezt a problémát.
-
molacika91
tag
Sziasztok!
A tegnapi networkmanager frissítés után nincs a laptopon internet. Tudok csatlakozni a hálózathoz, látszólag minden rendben, de nincs net. Vissza lehetne valahogy vonni a frissítést?
-
-
Damateo
aktív tag
Miért van az, hogy ha pendrive-ra másolok valamit sokáig tart.
Gondolok itt arra hogy, felmásolja a fájlt, aztán vár kb ugyan annyit(vagy többet), és utána kezdi a következőt. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ha valaki ki szeretné próbálni a Wine staging verzióját (a bekapcsolható CSMT és egyéb patchek miatt), az így teheti meg:
sudo pacman-key -r E49CC0415DC2D5CA
ha ez problémát ír, akkor futtatni kell az írt sudo pacman-key --init parancsot, az eltart néhány percig, ne lépjetek ki a terminálból.sudo pacman-key --lsign-key E49CC0415DC2D5CA
Aztán be kell tenni ezt a repót az /etc/pacman.conf fájl végére:
[pipelight]
Server = http://cdn.fds-team.de/stable/arch/x86_64sudo pacman -Syu wine-staging
sudo pacman -Syu wine-staging-compat
Ez utóbbi parancs le is cseréi a meglévő wine-t (már ha telepítve van) a stagingre, így onnantól pont úgy lehet használni, mint a simát. Ez nélkül az /opt/wine-staging/bin/wine alatt lehet elérni a programot.Még lehet, hogy megpróbálom a gallium9 életre keltését is, ha lesz rá időm.
-
Damateo
aktív tag
Leszedtem a Vibert weblapjáról. rpm ezt hogy kell telepíteni?
-
Damateo
aktív tag
Hát nálam Octopiban az ékezetes karakterek kicsit buggosak lettek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- EAFC 25
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Tőzsde és gazdaság
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- További aktív témák...
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
- AKCIÓ! AMD Ryzen 5 2600 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Xiaomi Redmi 9AT 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L380 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD / MT I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Intel X540-T2 dual-port 10GbE RJ45 hálózati vezérlő (10Gbit, 2 port, áfás számla, garancia)
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest