Hirdetés
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- OLED TV topic
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen nyomtatót vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
BlacKSouL
addikt
válasz
worlock #1005 üzenetére
Ha megnézed sötétben az AUTO, vagy a P módban mennyire rakja a zársebességet magától (segítek 1másodperc, vagy maximum fél) akkor rájössz, hogy úgy nem lehet berázásmentes képet csinálni. Ezért mindenképp bele kell nyúlni valamiben. ISO-t magától nem emeli 100 fölé, azt kézzel kell. A növeléssel viszont, ha eltekintünk attól, hogy állandóan a legtágabb rekeszt használjuk, automatán tuti, meg most ebben a szituban mi is, akkor már csak a záridővel kell eljátszani, hoigy adott fényerőnél mennyire állítsuk úgy, hogy ne is rázzon be. 1/60-nál már elég jól kompenzál a stabilizátor, de 1/40, sőt 1/25-nél is lehetnek jó képek, kis szerencsével és stabil kézzel
Persze rá kell érezni, hogy mi az a tartás, ahol a stabilizátor még tud segíteni, én néha érzem mikor a giroszkóp exponálásnál megrántja az optikát, és általában nagyon lazán próbálom tartani a kezem, akkkor kevésbé szokott beremegni, vagy 2sec-es késleltetéssel, akkor még a gombnyomás se rezgeti meg a vázat. És mindig exponálásos, nem pedig állandó stabilizátort használok.
Na itt egy érdekes fényviszonyok közt készült kép, ennek 1/2 sec a zárideje, P módban lőttem, kb ez lett a 3. kép amit erre ellőttem, és véletlenül jó is lett. [link] Ha egy színpad ennél jobban meg van világítva, akkor semmi gáz, mehet rövidebbre simán a záridő. -
hugoo
aktív tag
válasz
worlock #1005 üzenetére
Nem kötelező ám a teljes manuális mód. De végülis csak arra kell, h a rekeszt a legtágabb vagy egy-két értékkel szűkebb állásban rögzítse. Ezután lehet próbálgatni a záridőt. Az a gond a félmanuális móddal, h az állandóan változó fények nagyon könnyen megzavarják, a spot fénymérés miatt is. Evvel együtt meg lehet próbálni a záridő prioritást, mivel a gép nagy valószínűséggel a lehető legtágabb rekeszt fogja választani hozzá.
üdv -
kekike
csendes tag
válasz
worlock #1001 üzenetére
Hello !
Pont hasonlóval próbálkoztam múltkor a szegedi szabadtérin. Az is sokat segíthet ha a fénymérési módot spotra állítod. Én használtam a zoomot elég rendesen, és sikerült nagyon jó képeket csinálnom (bár a fele eléggé rossz lett mert akkor probalgattam először).. De holnapra megnézem a beállításokat pontosan... -
BlacKSouL
addikt
válasz
worlock #1001 üzenetére
Na ez egy szép feladat. Ha nem vakuzol, akkor a színpad fog látszani, hisz ki van világítva nagyjából, de a fény általában kevés ahhoz hogy ne mosódjon el kézből kitartva. Egy színes homály lesz az eredmény. Ha vakuzol, akkor az előtted állók látszanak, de a színpad nem, a rövid záridő miatt.
Amit tehetsz, ha esetleg van kedved majd utólag javítgatni a képeken, hogy 200-ra veszed az ISO-t, maxra a zárat, és legalább 1/40-re a záridőt, ekkor talán még van esély hogy nem mozog el rettenetesen, és marad is valami a képből. És próbálj meg nem nagyon zoomolni, az is csökkentené a fényerőt. De úgyis akkor derül majd ki a helyszínen, hogy az első kép után mit lehet tenni. Persze ha biztosnak érzed a kezed, akkor veheted a záridőt akár 1/4-re is, itt mondjuk 10 képből 2 lesz használható, viszont az ISO-t leveheted 100-ra, és akkor a képzaj lesz kevesebb.
Majd tolok fel két képet, hogy hogy viselkedik esti fényeknél, ami kb egy koncert fényeire emlékeztet. Arra is számíts, hogy ha a közönség felé is fordítanak lámpát, az elvakítja a fényképezőt is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dune Awakening: Megjelenési dátumot kapott a PC-s kiadás
- Elektromos autók - motorok
- PlayStation 5
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Politika
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- További aktív témák...
- Sandisk Extrem Pro Cfexpress 128Gb Type B kártya Cf express Újszerű Dobozos
- Panasonic DMC-LX15 Digitális fényképezőgép F1,4 2,8 LEICA DC 4K videó 20,1 MP LX15
- Smallrig Forewala W60 wireless vezeték nélküli mikrofon eladó
- Sony Vario-Tessar T E 16-70 mm f/4 ZA OSS
- Fujifilm WCL-X100 nagylátószögű konverter X100-as szériához