- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
Új hozzászólás Aktív témák
-
kiskornel
addikt
válasz
#40935168 #993 üzenetére
Végül is minden benne van. Talán egy dologgal egészíteném ki:
Összeállítás előtt a képeket nem árt korrigálni. Ilyenkor lehet a vignettálást lecsökkenteni, és akkor nem látszik az összeállított képen. Ehhez fontos, hogy olyan programot használj, ami egyszerre az összes képen elvégzi ugyanazokat a változtatásokat (normál program esetében a ugyanazt a változtatást minden szelet képen el kell végezni.). Pl. Az Adobe Camera RAW progi nagyon jó ebből a szempontból. Egyedül a hordó / párna torzítást nem lehet vele korrigálni, de arra meg ott a PS.
Ha igazán szép eredményt akarsz, akkor távkioldót + tükörfelcsapást használsz a képek elkészítésekor.
Ügyelj arra, hogy a rekesz szűk legyen (nagy F érték). A tájfotókhoz az dukál a mélységélesség miatt (>F8 és < F16).
Ha állványt cserélsz / veszel, akkor olyat vegyél, amiben benne van függő / vízszintmérő. Az állványfejen meg legyen panoráma skála, és akkor már nagyon tutti vagy.Van, amikor szándékosan panoráma képet készítek ahelyet, hogy nagylátót szerelnék fel. Más a perspektíva torzításuk.
-
törölt tag
válasz
#40935168 #993 üzenetére
Egy utolsó előtti szabályt elfelejtettem, az időtényezőt: gyorsan kattints !
Ahogy ezt olvasod most: katt .. katt .. katt ..Az egész táj mozog, él körülötted. Nincs időd lustizni, fordulni és megnézni vajon jó-e így, hmm kicsit még állítgatsz a lábakon, vízszint, stb stb.
Déli napsütésben nulla felhővel megteheted esetleg, tájképnél. De ha már egy kiálló faág, fák csúcsai, ilyesmik számottevően kivehetőek a képeken, előfordulhat, hogy egyik képen még ott van a fa, ahol, másikon meg már 10 centivel arrébb mert a szél mozgatja, és ebből a két képből kell csinálnod egy képet.
Két facsúcsod lesz, elég hülye látvány. Nagylátóval, ahol a részletek elvesznek, nem téma, de közelebbről már ügyelj rá.
Felhők dettó, és ezek már nagylátónál is bekavarhatnak, ha gyorsan vonulnak az égen. Mire körbefordulsz a géppel és lekattintasz mindent szép komótosan, teljesen máshol lesz a felhő az utolsó képeken, mint az elsőkön. Ugyanaz a felhő. Ez is gáz lehet.
És az utolsó szabály de ez szerintem egyértelmű: olyan 1/3-os átfedés (közös rész) legyen az egyes képek között.
-
Cassidey
senior tag
válasz
#40935168 #984 üzenetére
Ez a tema mar sok helyen sokszor korbe volt jarva, nem akarom megegyszer elkezdeni, de erdemes tobbszor kiprobalni (kulonbozo korulmenyek kozott) szuruvel es szuru nelkul is egy kepet, lehet erdekes kovetkeztetesekre jutni. Atlagos hasznalatnal a napellenzo eleg vedelmet nyujt, es nem szol bele a kepbe a napellenzesen kivul.
-
törölt tag
válasz
#40935168 #973 üzenetére
Olyan, mintha ezt a kivágott részletet balfentről jobblentre ilyen lágy koncentrikus kör-szeletek szelnék át, ennek mentén rendeződik a hiba amit észlelsz.
A fókusz teszt egy dolog csak.. lehet meg kellene nézetni az üveget.
Az 55-250 nem egy über optika, bár lerekeszelve képes dolgokra. (No offense, csak mondom).
Aztán ki tudja, lehet büdös nagyot tévedek. Valami fotós igazán profival nézesd meg.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
#40935168 #907 üzenetére
Minden 70-200-as objektív kb 112-320mm ekvivalenset ad APS-C-n. Azok is, amik APS-C-re lettek tervezve (bár tudtommal nincs APS-C only 70-200-as, így a helyes megfogalmazás inkább: azok is, amik APS-C-re lennének tervezve), egyszerűen azért, mert minden objektívre a valós gyújtótávokat írják rá, nem az ekvivalenset.
-
Gaskin
aktív tag
válasz
#40935168 #887 üzenetére
70-200? Igen van. Bár mikor ez a kérdés így elhangzik egy canon fórumon,akkor ugye az ember biztos lehet benne, hogy ez csak az eladási, és tesztgyőztes "fehérkabátos" stabi nélküli canon hetvenkéccá-nak szól, mert ugye ő a sztár objektív. Ha kell ha nem, mindenki erre gyűjt, mert mindenki ezt veszi.. Na én azért árral szemben haladva 70-200-ból megvettem inkább a tamron fix 2.8-asát, és marhára nem bántam meg, mint ahogy jópáran voltak már így ezzel. A nagyobb fényerőből származó előnyöket felesleges volna ecsetelni. A cucc masszív, marhajók a képek, 77-es szűrőméret, rendszerint újságírónak néznek vele..
És igen, ismétlem magam,.. szerintem kurvajó...!! Szóval ajánlom mindenki figyelmébe. Jóval árhatékonyabb, mintha ezt a fényerőt Canon L-es obiból vennénk meg. Annyival pedig nem rosszabb.
-
Monya78
veterán
válasz
#40935168 #896 üzenetére
HDR-el kapcsolatban:
Mostanában rászoktam arra hogy egy darab RAW-ból csinálok HDR szerűséget...
Canon gyári szoftverével az egyik képfájlt elmentem úgy hogy az árnyékos rész látszodjon jól (expokorrekció + felé), majd úgyanezt a képet egy -2-es expokorrekcióval elmentem más fájlnéven. Photomatrix progiba beteszem mind a két képet, és a sima gyár összefüzéssel AVERAGE módban 2 másodperc alatt összemontírozza a képet. Sajna nem minden tipusú képnél ad jó eredményt.
Előnye hogy nem kell 3 vagy 5 expot nyomni, nem kell állvánnyal ügyködni...
Hátránya: nem lesz olyan tökéletes HDR mint a 3 v. 5 expós. -
donzoli
aktív tag
válasz
#40935168 #887 üzenetére
a 70-200-hoz annyit, hogy nem nagyon érdemes tesztképeket nézegetni, mert nincs miért..
jó és készmeg kell venni, ha összejött a pénz rá és őrülni neki sok-sok évig
illetve nekem csak egy bajom van vele: a képe, a gyorsasága és masszívsága miatt, van mikor akkor is azt használom, mikor nem azt kéne.. -
-
Dale
aktív tag
válasz
#40935168 #892 üzenetére
Egen, nézegettem ezeket de az ára elriaszt, már elvből sem vennék többért üveget mint amibe a váz került.
Persze ezt csak a hardware-es beállítottságom mondatja, de akkoris... Igaz ha belegondolok, a 18-200 ára egész jó, amennyiben úgyis 2db új objektívvel váltanám ki, de egyelőre asszem visszafogom magam.
-
törölt tag
válasz
#40935168 #891 üzenetére
Canon EF 24-105 f/4 L IS USM - 300 körül
Canon EF-S 18-200 f/3.5 - 5.6 IS - 170 körül (de ez nem L-es bár jó árú)Az EF-S-es azt adja, amit ír. Az EF 24-105 mivel full frame-re is jó obi, APS-C méretű érzékelőn (mint a 450D) 39 - 168 -asnak felel meg (1.6-os szorzó). Igaz, L-es obit 10 év múlva is használhatsz, és ha EF, akkor drágább FullFrame-es gépen is
-
Dale
aktív tag
válasz
#40935168 #887 üzenetére
Köszi szépen! Igazad lehet, én még túl kezdő vagyok ahhoz hogy ilyesmiket észrevegyek. Igazából komponálni sem szoktam úgy tudatosan, csak úgy fényképezek hogy nekem tetsszen. Nem is értettem korábban a képeimre érkező "szakmai" indoklásokat hogy hú, ez ezért meg azért jó, én meg észre sem vettem.
Kompakt után ez a kit 18-55 is valami mesés, sose volt még a kezemben más DSLR meg objektív, és mivel nincsenek fotós ismerőseim akik rendelkeznek ilyesmivel, kipróbálatlanul nem akarok olyan sokat költeni valamire amivel lehet hogy csak marginális különbség lesz. A Sigma 17-70 képe számottevően jobb? Arról hallottam jókat... Most afelé a Canon fix 50-es felé gravitálok amit mindenki istenít (még ha olcsó is küllemre), azzal legalább meg lehet tanulni fotózni. Sajna nincs olyan objektív hogy 17-300 és mindenre jó, pedig kicsit fázom attól hogy objektívparkot cipelgessek meg cserélgessem a témától függően. Nehéz az élet!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fujinon XF 16-55mm f/2.8 R WR objektív
- Canon 600D + Canon AF 50mm f/1.8 II + Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 Tele-Macro objektívek + LP-E8 akksi
- Canon EOS 2000D gépek, objektívekkel, kiegészítőkkel, (ÚJ! / 100 / 1100 / 4200 expoval )
- Eladó Fomei black 2.72 X 11m-es fekete papír fotó háttér papírháttér fotóháttér
- Gopro hero 7 black
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! 860W Fractal Design ION + 2 Platinum tápegység garanciával hibátlan működéssel
- Nincs még weboldala, vagy szeretne újabbat? 50.000-ért teljes oldalt kap
- 130+131+132+133 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- BESZÁMÍTÁS! Asus M5A99FX PRO R2.0 990FX chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest