- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Hobby elektronika
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen videókártyát?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen házat vegyek?
- OLED TV topic
- Intel Arc Alchemist A310/A350/A380/A580/A750/A770... és mobil verzióik
Új hozzászólás Aktív témák
-
pitman
őstag
válasz
bitfarkas #964 üzenetére
Szerintem a magyarázat az, hogy a rekesz szűkítésével a fényképező elkezd ''lyukkamerává'' válni, vagyis egyre szűkebb fénnyaláb rajzolja a képet, így a szenzoron levő kosz alá már nem tud bevilágítani, az árnyékot vet az alatta levő érzékelőelemekre és élesen kirajzolja a pacát. Ez legjobban a szöszök esetén látszik meg, amelyeknek a szenzorral nem érintkező felületük esetén még szűk rekesznél sem adnak határozott foltot (vagy legalábbis nem olyan határozottat, mint az üvegen levő rész). Az objektív esetén hasonló lehet a helyzet, de ott egy kisebb kosz sosem ad olyan jellegű pöttyöt, mint a szenzoron levő, legalábbis én még nem tudtam olyat produkálni.
[Szerkesztve] -
pitman
őstag
válasz
bitfarkas #951 üzenetére
Rosszul tudod, az objektíven vagy a szűrőjén levő kosz, karc az esetek nagy részében a képen nem látszik. Ha látszik rajta, akkort az már olyan méretű, hogy nem is csoda. Ezt egyszerűen ki tudod próbálni, ha valami kis méretű papírfecnit teszel a frontlencsére és belenézel a keresőbe, nem fogsz látni hibát...
A szenzoron lévő kosz viszont a rekeszelés hatására válik egyértelműen láthatóvá, kb 16-os vagy szűkebb rekesz fölött drasztikusan elő tud jönni. -
nimfas
addikt
válasz
bitfarkas #951 üzenetére
sajnos rosszul mondod.... ugyanis én obi nélkül adtam be szervízbe... és vagy akkor ugyanott koszos az ő obijuk, szűrőjük, vagy tényleg a szenzoron van a kosz. Pontosítok... nem a szenzoron, hanem a szenzor előtt lévő üvegen. Nálam nem 2 db... hanem sok van... és 2 szervízet megjárt... ha nem tudnak vele mit kezdeni akkor vhogy cserét fogok kérni, mert hiba, felvették garis javításra és nem javítható ezek szerint
Ha az elején közölték volna, hogy nem garis, akkor más lenne a helyzet, de így.. közel 2 hónap után...
-
fokukac
nagyúr
válasz
bitfarkas #871 üzenetére
csak szeretném jelezni, hogy az én 50-esem nem backfókuszos.
néha lehet nekem is szerencsém.
viszont a képkeresőmön egyre több a kosz, és kezdek megőrülni tőle... a porecset sem hozza le. oda van ragadva.
szerintetek egy fülpiszkáló vatta + alkohol ártana annak az üvegcsének? -
Maki73
tag
válasz
bitfarkas #498 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a részletes tájékoztatást,azt hiszem sikerült döntést hoznom a te segítségeddel,ha úgy jön össze akkor azt hiszem maradok a bolt álltal felkinállt 55-200mm-ig nél,természetessen a 18-55mm-ig mellé.
Még egyszer kösz,további szép napot.Üdv:László Zoltán -
evola
senior tag
válasz
bitfarkas #148 üzenetére
Mennyire ismered ezt a két objektívet?
Van(volt) esetleg személyes tapasztalatod valamelyikkel a kettő közül?
Az a 28 mm kezdő táv már nagyon kicsi nem?
Már a 24mm is necces.
Először a Sigma 18-50 EX DC néztem ki, de a 24-70-ről mégtöbb jót olvastam, hallottam olyan emberektől akik használják.
Igaz ma kaptam egy negatív visszajelzést is, miszerint:
már nem használom, eladtam, és ennek bizony oka van: ezt az objektívet el kell felejteni... 10D-n és 20D-n 8-as rekesz alatt nagy tárgytávolságnál használhatatlanul melléfokuszált... 350D-n érdekes módon viszonylag jól muzsikált, igaz csak beltérben próbáltam, de még 2.8-nál is használható volt... Ha van rá anyagi lehetőséged, inkább a Canon 24-70 f2.8 L-re szavazz, hacsak nem akarsz idegeskedni... Ha a kitobjektívet akarod kiváltani, érdemes egy Canon 17-40 f4 L-re eltenni a pénzt, kb. 40ezerrel többe kerül az index fórumait böngészve, mint boltban a Sigma. Sajnos rá kellett döbbennem, hogy Canon gépre csak Canon obit szabad tenni... Jó fényeknél jó a más gyártótól származó objektív is, de ahogyan extrém fényviszonyok közé kerülsz, csak a Canon jön számításba... Ez kb. kétéves digit tükörreflexes tapasztalattal mondhatom... Filmes gépnél teljesen mindegy, azt csak kis méretben nézed...
Lehet benne komoly valóság?
Kicsit elbizonytalanított a scrác Bővebben: link
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- EA Sports WRC '23
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Macska topik
- Politika
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Gitáros topic
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L480 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Acer Nitro 5 AN515 - 15,6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 16GB - 512GB SSD+1TB HDD - RTX 3050 - Win11
- Lenovo Tab M10 HD 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A55 128GB,Átlagos,Adatkábel,12 hónap garanciával
- A Surface Go Type Cover 100% magyar
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest