- Milyen videókártyát?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Házimozi belépő szinten
- Plazma TV topic
- A Windows 11 lett az úr az asztali PC-k piacán
- TCL LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Kezdő fotósok digitális fényképei
Új hozzászólás Aktív témák
-
n00n
őstag
Sziasztok!
Van egy C++/Qt-s programom amin kicsit módosítanom kellene. Adott kettő ugyanolyan pendrive, amit felváltva használunk naponta. Azt kellene megoldani, hogy a program felismerje, hogy melyik van éppen bedugva. Ezt mi alapján lehetne, név alapján? Ötlet?
-
n00n
őstag
Az eleje még érthető. De a második felével problémám van.
Tegyük fel van 6 lehetséges köszönés, szóval kettő 6 elemű vector.
Véletlen számokat generálok 0 és 5 között? De ebbe mi a garancia, hogy nem generálom a hármast 20x egymás után. Kis elem számnál valószínű előbb utóbb végzek. De pl 100 lehetőségnél gondolom már lassú lesz. Nem?
-
n00n
őstag
Miképpen oldanátok meg ezt a feladatot?
Van n darab emberünk, egy fájlból olvassuk be a nevüket, akik köszönnek egymásnak. Írjon egy programot, ami az alábbihoz hasonló kimenetet generál:
Béla köszönt Tamás nevű ismerősének
Eszter köszönt Béla nevű ismerősének
Béla köszönt Eszter nevű ismerősének
Tamás köszönt Eszter nevű ismerősének
Eszter köszönt Tamás nevű ismerősének
Tamás köszönt Béla nevű ismerőségnekA fájlbeolvasást nem kell megírnia. Tegyük fel, hogy az már csak kész van. Viszont úgy írja meg a programot, hogy a beolvasott adatok változhatnak (egyszer csak két ember, egyszer 10). Mindenki köszönjön mindenkinek, viszont véletlenszerűen.
Adjatok kérlek tanácsot merre álljak neki.
-
n00n
őstag
Igaz, hogy most pythonban programozok. De mivel GTK-ról van szó, így ide is belefér szerintem.
Van egy ComboBox-om, szeretnék írni egy függvényt, ami csak akkor fut le, ha az az éppen aktív ablak, amin ez a ComboBox van. Ötlet?
-
n00n
őstag
Pont jól jött a kis vitátok, ugyanis pont most akartam kérdezni, hogy milyen IDE-t érdemes megnézni, ha a Code:
locks kicsit "fapados" az embernek. Így most telepítem éppen az Eclipse-t, most azzal teszek egy próbát.
-
n00n
őstag
válasz
WonderCSabo #1342 üzenetére
Pár hozzászólással később említed, hogy van ebből Objektumorientált feladatsor. Belinkelnéd azt is?
-
n00n
őstag
válasz
Lavidaloka #1460 üzenetére
Remélem nem is sikerül. Tele van úgyis az összes játék az ilyen alattomos cheaterekkel.
-
n00n
őstag
Sziasztok!
Lenne egy problémám egy beadandóval, már 2 napja írom át folyamtosan de sehogy sem jó. Segítséget szeretnék kérni. Viszont nem szabad bemásolni a kódot semmilyen fórumra. Lenne olyan aki ránézne nekem privátban? Nem megoldást kérek, hanem a 99%-ban működő kódomban azt az egy hibát felfedezni.
-
n00n
őstag
válasz
ArchElf #1383 üzenetére
Köszi, de sajnos ezt a hibát kapom:
/usr/include/qt4/QtCore/qfile.h: In function ‘void copy_feher()’:
/usr/include/qt4/QtCore/qfile.h:190:12: error: ‘virtual qint64 QFile::readData(char*, qint64)’ is protected
../mentesk/mainwindow.cpp:85:50: error: within this context
/usr/include/qt4/QtCore/qfile.h:191:12: error: ‘virtual qint64 QFile::writeData(const char*, qint64)’ is protected
../mentesk/mainwindow.cpp:87:56: error: within this context
make: *** [mainwindow.o] Error 1 -
n00n
őstag
void copy_feher()
{
QFile dst("idejonacel");
QFile src("forrashelye");
if(!src.open(QFile::ReadOnly) || !dst.open(QFile::WriteOnly)) return;
QProgressDialog *dlg = new QProgressDialog();
qint64 len = src.bytesAvailable();
dlg->setLabelText(QString::fromLocal8Bit("Mentés másolása folyamatban..."));
dlg->setWindowTitle(QString::fromLocal8Bit("Mentés másolása"));
dlg->setRange(0, len);
dlg->setCancelButton(0);
dlg->show();
int pg = 0;
QByteArray bytearray;
qint64 act;
while(!src.atEnd()){
bytearray = src.read(len / 100);
dst.write(bytearray);
act = bytearray.length();
pg = pg + act;
dlg->setValue(pg);
qApp->processEvents();
}
delete dlg;
}Átírtam így a másolást, így jobb? viszont hiába cserélem le a void-ot bool-ra és adok neki egy return true-t, nem jó valamiért.
Más: Qt-be hogy lehet azt megcsinálni, hogy a főablak fölé előugrik egy párbeszéd ablak, akkor a főablak "kiszürküljön", magyarán ne lehessen rajta nyomogatni pl a gombokat. Hogyan keresek erre ár. Eddig arra gondoltam, hogy "steal focus", de az más. Ötlet?
-
n00n
őstag
válasz
ArchElf #1376 üzenetére
Akkor szoktunk biztonsági mentést készíteni a fájlról, mikor már senki nem dolgozik vele. Így ilyenkor 100%, hogy nem változik.
A fájl maga 2,5 GB, de sok új változás (sokkal több mindent fogunk tárolni benne) miatt ez akár 3-4 Gb is lehet nem sokára. Ezt felnyomni egy pendrive-ra olyan 17-20 perc jelenleg. Rsync-kel remélem lecsökkenthető olyan 5 percre.
-
-
n00n
őstag
Köszi mindkettőtöknek, így már gyorsabban fut. Ezzel el is készült életem első Qt / C++ alkalmazása. Bár a forráskódra már most sem vagyok büszke, nem ám később.
-
n00n
őstag
Lenne egy ilyen kódom:
void copy()
{
QFile dst("G:\\adat.dat");
QFile src("D:\\adat.dat");
if(!src.open(QFile::ReadOnly) || !dst.open(QFile::WriteOnly)) return;
QProgressDialog *dlg = new QProgressDialog();
qint64 len = src.bytesAvailable();
dlg->setLabelText(QString::fromLocal8Bit("Mentés másolása folyamatban..."));
dlg->setWindowTitle(QString::fromLocal8Bit("Mentés másolása"));
dlg->setRange(0, len);
dlg->setCancelButton(0);
dlg->show();
int pg = 0;
while(!src.atEnd()){
QByteArray bytearray = src.read(80000);
dst.write(bytearray);
qint64 act = bytearray.length();
pg = pg + act;
dlg->setValue(pg);
qApp->processEvents();
}
}Amíg vinyón másolok, addig elég gyors, kb egy 1.2 GB-s fájlt 1:15 alatt másol át, de, ha pendrivera másolok, akkor ezt borzasztóan lelassul. És nem a pendrive miatt, Total Commanderben szinte száguld ehhez képest. Mit lehetne tenni ez ellen?
-
n00n
őstag
Akad egy kis problémám, valakinek ötlet?
ifstream Adat;
Adat.open("data/data.dat");
if (!Adat)
{
QMessageBox::information(this, "Hiba!", QString::fromLocal8Bit("Nem található adat fájl!"));
}
else
{
// ide kellene egy karakterről karekterre kiolvasó, ami addig olvassa az Egy nevű változóba a karaktereket még *-hoz nem ér, akkor áttér a Kettő változóra és odafolytatja még véget nem ér a fájl
Adat.close();
} -
n00n
őstag
Nem vált rá. Ne forgasd ki a szavaimat.
Csak kacérkodott a gondolattal. Megjelent ez a cikk és ezután egy interjúban kérdezték, hogy van-e esélye, hogy Qt-re váltanak, azt mondta Mark, hogy megeshet.
Macskás példán keresztül kezdi el az osztályokat magyarázni. Hogy vannak privát változói (életkora), meg publikus függvényei (életkor módosítás, életkor lekérése, !nyávogás!
) meg ilyenek. Egy másik helyen talált autós példák sokkal közelebb állnak hozzám.
-
n00n
őstag
Na tegnap kicsit utána néztem mindkettőnek, a Qt szimpatikusabb, plusz elég valószínű, hogy ez lesz a jövő.
Nem is véletlen, hogy az Ubuntu is kacérkodik a Qt-re váltás ötletével.
A 24 óra alatt könyv kb felét kiveséztem. Vannak pozitív tapasztalatok és negatívak is vele kapcsolatban. Van amit kifejezetten jól, szájbarágósan magyaráz, van amit azért nem visz túlzásba. Plusz ezek a macskás példák nekem se fekszenek.
-
n00n
őstag
Sziasztok!
Milyen GUI-val érdemes foglalkozni, ha platform független programot akarok írni? QT, GTK? Valami nagyon pehelysúlyú kellene. Ubuntu 11.10-en írnám meg és XP-n lenne használva.
-
n00n
őstag
válasz
WonderCSabo #1342 üzenetére
Köszi, az első fele könnyű, de utánna már vannak számomra nehezebbek is.
-
n00n
őstag
válasz
Jhonny06 #1340 üzenetére
Kezdőnek azért nem nevezném magamat, inkább a haladó előtt egy kicsivel elhelyezkedő tudásúnak.
Egyébként neki estem a könyvnek. A 141. oldalon tartok, eddig nem sok újat mondott, de azok hasznosak voltak. Amit nagyon hiányolok a fejezetek végéről megírandó feladatok. Van néhány ilyen "módosítsa a kódrészletet így, meg így". De ezek elég gyenguszok.
Tudtok olyan oldalt, ahol egyszerűbbtől indulva folyamosan egyre bonyolultabb C++ programokra vannak példák?
-
n00n
őstag
válasz
proci985 #1338 üzenetére
Most kaptam kölcsön egy másik kollégától a 24 óra alatt szériás C++ könyvet. Hát eléggé fenntartással kezelem ennek a szériának a könyveit, de egyelőre nincs jobb, így belekezdek és, ha az első fejezetek (amikkel tisztában vagyok) nem tetszenek nem folytatom. Köszi a javaslatokat, csekkolom azokat is.
-
n00n
őstag
Köszi. Gyorsan átfutottam, nem tűnik rossznak.
Viszont most beszéltem egy kollégámmal, aki mondta, hogy van egy könyve, odaadta.
Ez az:
Bjarne Stroustrup: The C++ Programming Language Special EditionViszont erről azt olvastam, hogy inkább már haladó szintű programozóknak ajánlott. Szerintetek ennyi tapasztalattal neki állhatok vagy keresek valami kezdőbb nyelvezetűt?
-
n00n
őstag
Sziasztok!
Kerestem a fórumban és láttam, hogy volt már ilyen téma, de nem túl frissek a válaszok, így feltenném újból, ha nem probléma, hátha azóta változtak a dolgok.
Szeretnék megtanulni C++ nyelven programozni, ehhez milyen könyvet ajánlanátok? A könnyebb válaszoláshoz leírnám az eddig ismereteimet. Középiskolában tanultam 4 évig Turbo Pascalt, majd saját szorgalomból elkezdtem Python-nal foglalkozni. Kisebb játékokat, illetve programokat írtam, de semmi komoly. A főiskolán előző félévben tanultam C programozást. Ott az alapokat vettük át, illetve tömbök, függvények, rekurzió stb. (Objektum orientált szemléletet nem vettük). Idén a C#-ot fogjuk venni nagy bánatomra (tavaly még C++-t tanítottak, de azóta új tanár). Viszont az a nyelv egyáltalán nem érdekel. Linuxot használok lassan 7-8 éve, így valószínűleg azon is szeretnék programozni, így számomra egyértelmű választás a C++. Ezek alapján milyen könyvet ajánlotok? Szeretnék vele lehetőleg minden nap foglalkozni, hogy egy fél év után legalább olyan szintre elérjek, hogy bele tudjak bátran piszkálni egy-két nyílt forráskódú projekt fejlesztésébe tapasztalat szerzési jelleggel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● ha kódot szúrsz be, használd a PROGRAMKÓD formázási funkciót!
- Milyen videókártyát?
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Windows 10
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Windows 11
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Honor Magic V3 - mágikus realizmus
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 7950X 16 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lejárt a gyártói garancia? Mi tovább támogatjuk az IT infrádat!
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest