- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
Új hozzászólás Aktív témák
-
didyman
őstag
Igaza van a mesternek
, én írtam zölden, a változás ott van, hogy a BIOS és a windows alól az SMbusz elérése nem azonos módon zajlik, előbbi natív módon, utóbbi illesztőprogramok révén teszi meg. Ezzel együtt van eltérés a klf progik által adott adatok között, ez talán annak tudható be, hogy az egyes szenzortípusokhoz rendelt profilokban kompenzálva vannak az adatok és ebben lehet eltérés. Erre értettem, hogy a saját módján éri el (azaz, hogy mindnek saját kezelője van az smbusz kiolvasásához windóz alatt, ami persze a Rive által említett, szabványos módon zajlik)(na mindegy, ezt már nem magyarázom ki úgysem
)
-
Rive
veterán
Nem szoktam nézegetni, amit Didyman ír, mer' általában jókat ír. A 'Minden program a saját módján éri el az SMbuszt' viszont speciel téves, az SMbusz elérése szabványos. A buszra akasztható HW-szenzorok meg a bekötéseik szórnak laptípusonként/verziónként. A kiolvasott adatok azonosak, de minden program következetesen a saját módján értelmezi azokat.
-
Hequila
őstag
hm...
didyman írta:
Minden program a saját módján éri el az SMbuszt és az onnan kiolvasott adatok ennek fényében úgy szórnak, mint a vetőgép,
Szerintem ez ellent mond a Te álláspontodnak, miszerint:
természetesen az összes szoftver ugyanazt olvassa.
Ez csak nekem tűnik ellentmondásnak? -
Rive
veterán
Minden mai alaplapon található valamilyen formában egy speciális hardverfigyelő áramkör. Ennek van néhány bemenete feszültségek, náhány másik fordulatszámok mérésére. Lehetnek más, további funkciói is.
Az SM busz nem tárol semmit, csupán elérhetővé teszi ezen áramkör adatait. Mint pl. a PCI busz a hálókártyát.
Ezen adatok értelmezéséért már (valamely) szoftver felel. Vagy a BIOS vagy az Everest vagy valami más rendszerfigyelő.
Mivel egy adott eszközből olvassák az adatot, természetesen az összes szoftver ugyanazt olvassa. Viszont egyáltalán nem kötelező ugyanúgy értelmezniük...
[Szerkesztve] -
didyman
őstag
Tévhit: A klf monitorprogramok, mint az Everest, NEM a BIOS-ból olvasnak ki hőmérsékleti adatot! Logikusan gondolkozva rá lehet jönni, hogy a hőmérsékleti értékek nem BIOS flash-ben, vagy CMOS RAM területen tárolt statikus adat, vagy beállítás, hanem dinamikus adat, semmi köze tehát a BIOS-hoz. Ezek a programok el tudják érni a BIOS alapadatait, a CMOS RAM tartalmát és az alaplapi érzékelő adatait a System Management buszon (ISA buszon át) keresztül. A BIOS is az SMbuszon éri el ezeket az adatokat.
Minden program a saját módján éri el az SMbuszt és az onnan kiolvasott adatok ennek fényében úgy szórnak, mint a vetőgép, mivel az ISA-SM terület elég szövevényesen érhető el és a szenzor kiolvasásának pontossága és prioritása nem éppen a legmagasabb. Sajnos emiatt egyik értékben sem lehet 100%-ig bízni. Általában a BIOS által adott érték a legpontosabb, ha a fejlesztők nem felejtették el megfelelő módon kompenzálni azt a kódban. -
didyman
őstag
-
c41r0^
őstag
nekem az 1.875V on járó procit full terhelve is 56 fokon tartja ilyen nyári melegben, a házam oldallapja le van véve. 21 dB, gyakorlatilag zárt házból nem hallani ki. Falconrock II alu borda megtámogatva rézmaggal, és talán jobb ventivel. Athlon XP-re jó vétel, jobb nem kell, tuninghoz is tökéletes.
-
-
c41r0^
őstag
gyári fordulatszabályzósak is vannak (csak plussz hibaforrás...), de célszerű inkább olyan hűtőt venni, amin alapból jó terebélyes borda van (pl. réz az egész vagy rézmag van benne) és nagy légszállítású, mégis alacsony fordulaton járó és halk ventivel van szerelve
Athlon XP-ken itt a cégnél Titan rézmagos hűtők vannak, bár a pontos típus már nincs fenn a weboldalukon sem, ez kb. 40 fokosan tartja alapon a procikat, halk is (21 dB), de iylet már úccse kapni
PH! hűtőteszt a segítségedre lehet a választásban, ill. egy Spire Whisperrock IV. is nagyon jó ár/értékarányú socketA hűtő
[Szerkesztve] -
Hequila
őstag
Ez az érték üresjárati érték, igaz játék közben se lesz melegebb.
Akkor nagy valószínűséggel az alaplapi érzékelő nem működik megfelelően. Talán egy BIOS frissítés segítene, de nem biztos.
Az 52 fokot az everest és már több programm mérte (cpucool).
Lényegtelen, hogy milyen programmal méred, mindegyik a BIOS-ból olvassa ki.
Azt hiszem veszek majd rá egy újat olyan 3000-4000 körül csak még találnom kell egy megfelelőt, ami halk és jól hűt.
Ajánlom figyelmedbe:
[link] -
Bali1991
tag
Ez az érték üresjárati érték, igaz játék közben se lesz melegebb. Az 52 fokot az everest és már több programm mérte (cpucool). Iyen potméteres dolgokba nem nagyon akarok belemenni mert az elektronikában nem vagyok gyakorlott. Azt hiszem veszek majd rá egy újat olyan 3000-4000 körül csak még találnom kell egy megfelelőt, ami halk és jól hűt.
-
Hequila
őstag
A venti magas fordulatszáma nem hozza magával feltétlenül a jó hűtést. A legtöbb a bordán múlik. Nem tudom, hogy az az 52 fok mennyire hiteles, illetve azt sem, hogy terhelt vagy üresjárati érték. Csendesíteni állandó ellenállással, potméterrel illetve egy külön erre a célra épített elektronikával tudod (csak kérdés, hogy érdemes-e, mert így is elég rosszul hűt).
-
Bali1991
tag
Hellotok! Nekem egy Titan CPU hűtöm van.(a tipusát sajna nem tudom). Általában olyan 4800rpm-mel forog de nagyon hangos, és nagyon idegesít. Az alaplapra van rákötve, de vhogy semmelyik programmal nem tudom lejebb venni a fordulatát. És az az érdekes hogy ilyen magas fordulatszám mellett az AMD ATHLON XP 2000+ cpum általában 52 fokos. Normális ez? Nincs vkinek ötlete rá hogy tudnám egy kicsit csendesíteni? THX
-
stol
addikt
-
Hequila
őstag
Akkro látnod kéne egyik osztálytársam mittoménmilyen rokon kislányát (néhány éves)! Csokimajszolás közben imádja nézegetni a cicás képeket a monitoron! És mivel még nem tudja, hogy milyen káros sugárzása van a monitornak, a cica meg nagyon aranyos, megy és puszilgatja, simogatja a képernyőt, közben hangosan gyakorolja a házimacska becézését enyhe akcentussal (gy.k.: szicsa). A monitorm meg ezek után tényleg olyan lesz, mintha macska járt volna ott...
-
Hequila
őstag
Lehet, hogy én vagyok a hűjje, de nem lehet azt a kis vackot visszaforrasztani a nyákra? Mert ez így nekem nagyon ''elkopott a gumiabroncs, dobjuk ki az autot'' feeling
-
Org
aktív tag
stol igazad van en is valami olyasmit csinalnak ha az en gepembe rugna bele valaki...
De amit kaptam asus-t (ugyan ilyet mirol most szo van) az volt a masodik gepem alaplapja, az most havernal van valamit kivagott a tap rajta, tul nagy feszt kapott.
Most az helyett egy Abit NF7-es van. ^^ -
Org
aktív tag
válasz
AMD Power #31 üzenetére
Haha meg multkor kaptam egy ugyan ilyen alaplapot.
Annal meg az volt a gond hogy valamikor latta a winyot valamikor nem es meg kellett neha utogetni az alaplapot, vagy egy kicsit nyomogatni.
Lennt van meg egy venti csatlakozo. (az enyemwn van, az az mar csak volt az enyem.)
Rugj bele egy nagyot talan megoldodik. -
twollah
nagyúr
Mondjuk elotte meg meger a dolog egy probat.
Mondjuk szedd le a ventilatort, jol fujd ki belole a port es egy pici muszerolajjal olajozd meg.
Hatha megjavul tole. -
stol
addikt
Én, megmondtam, hogy a venti hibás.
-
-
stol
addikt
válasz
bLaCkDoGoNe #13 üzenetére
A Q-FAN Contorollt ne keverjük a dologba.
ASUS lapknál, ha jól van konfigolva, akkor nagyon tökéletes, és halk thermosztálást hajt végre. -
c41r0^
őstag
válasz
na én meg sem próbáltam ''szoftveres'' megoldáson törni a fejem
de csak az a kérdés, hogy piszkálgatott-e a BIOSban és elállította-e AMD Power a Q-Fan-t, meg 1általán támogatja-e a lapja
[Szerkesztve] -
-
polip
addikt
válasz
nálam ugyanez van...
-
AMD Power
titán
-
c41r0^
őstag
válasz
AMD Power #10 üzenetére
na megnéztem a lap PDFjét, tényleg 2 fan csati van rajta:
cpu és chassis (12Vos, eredetileg ez házventi csatlakozó, ezt használod a VGA-hoz)
hát én kérnék kölcsön egy másik CPU-hűtőt, ha azzal nem csinálja, akkor a hűtő rossz vagy a kábele kontakthibás, ha csinálja, akkor meg elosztókábeles megoldást tudom csak...
ha hűtő kell: egy Spire Whisperrock IV-et vennék (ha még kapni, mert olcsó és jó), nekem is az van, 1,875 Volton 50 fok körül tartja a procit ilyen dögmelegben is, és nincs a házamban szellőzés, csak az oldallap van levéve -
c41r0^
őstag
Nem, mert lehet olyan kis toldókábelt kapni, amit egy táp molex csatira kötsz és a másik végére meg rá tudod kötni a CPU-hűtőt.
Így nem az alaplap kis csatijáról fog menni a CPU ventid, és sajnos így nem is lesz monitorozható a fordulatszáma (asszem), de ha azzal van a baj, akkor ki tudod így küszöbölni.
Most nincs időm átnézni a PDFet a lapodhoz, de sztem kell azon több FAN-pinnek lenni. Ha mást nem, a VGA-hoz valóra csatlakoztasd fel.
[Szerkesztve] -
AMD Power
titán
Attól félek , hogy elmegyek veszek egy másik cpu ventit és mi lesz akkor ha az is ezt fogja csinálni?? Akkor mehetek vehetek egy másik alaplapot , vagy mi?
-
AMD Power
titán
Sziasztok!
Reggel felkeltem belövöm a gépet, és mit látok, Leáll a cpu ventilátora! Gyorsan restart visszavettem a FSB-t 110-re... Így most 1100 Mhz-n megy az 1700+-m. A ventilátor egy Titan D5B. Mi lehet vele a baj? Felpörög majd szinte teljesen, leáll. Ezt percenként vagy 6-7 megcsinálja! Mit tegyek??A cpu egyelőre nem melegszik bár hosszú távon nem tudom mit fog szólni hozzá!
Előre is köszi a help-t!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo ThinkPad X270 (16) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 7700 XT 12GB DeepCool CC560 Seasonic 650W
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! MSI Z690 i7 12700K 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Phanteks P600S Cooler Master 750W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W10 I Cam I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged