Hirdetés

Keresés

Aktív témák

• Johnzy

tag

válasz kendeee #35859 üzenetére

"A váltóáramú töltő lehet földelt, földeletlen, az egyenirányított feszültségnél nem beszélünk földelésről."

Debizony! És bárki aki szedett már szét notitöltőt vagy számgéptápot tudja nagyon jól, hogy ez hogyan megy!
    A váltóáramú kör TN-S rendszerében fellelhető PE-vezető össze van kötve az egyenáramú kör negatívjával, azaz testjével (ezt valamelyik hszben ki is fejtettem, hogy miért...). Tegnap méréssel megbizonyosodtam erről, bár teljesen feleslegesen, hiszen már tudtuk, hogy ez előírás de mégis. És a mérés ki is mutatta, hogy az én fejhallgatóm jack csatlakozójának a testje egyenpotenciálon van a 230V-os hálózatom védőföldjével! Ergó ha zárlatos lesz a hűtőm és nem old ki időben a kismegszakító és pont a jack dugó fémgyűrűjét tapogatom, akkor megrázó élményben lesz részem!
    Lényegtelen, hogy PC-nél az alaplapi testet fogod-e meg vagy a gépházat, egy ugyanazon pont az is.
    Az hogy neked az aluvázas gépeid ráztak, márpedig ebből kettő is, ez kiváló magyarázat arra, hogy nem megfelelő nálatok a védőföldelés, ugyanis ha földeletlen lukba dugtad volna, VALÓSZÍNŰLEG nem rázott volna, mivel nem engedi be a védőföld felöli "szemetet", persze ennek feltétele a hibátlan tápegység, de mivel írtam, hogy védőföldes dugaljat hivatalosan NEM DUGUNK védőföld mentes röfibe, így ez megint bonyolult jogi kérdéssé válhat...
    Lényeg, hogy ha ráz, akkor a földeléses töltő vagy benegedi azért MERT FÖLDELÉSES vagy maga a töltő cseszi tele a PE-hálózatot. Ha van egy 30mA-es Fi-relé és csak 1 mA szivárog el akkor az még hagyján, de a villamos csípés már eleve nem okés dolog.
    Én most már befogom a pofámat, most csinálták meg az egész épületben a komplett villamos felújítást, EPH-val, mindennel de első osztályúra. Amint bekerült az új kábelezés, normális bekötésekkel, azonnal megszűnt az audió rendszerek kisebb búgása és az ilyen csípések teljesen megszűntek!

Vége a villamos Biztonságtechnika tanórának! :DDD

• Bogyó bá'

nagyúr

válasz kendeee #35859 üzenetére

Ha ráz, akkor ott nem beszélhetünk jó védőföldelésről! A védővezetőnek és a fűtésrendszernek is azonos (0v) potenciálon kellene lennie!

Aktív témák