- Apple asztali gépek
- Samsung Galaxy Tab S10 FE - a szoftvertámogatás felára
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Gaming notebook topik
- Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- TCL LCD és LED TV-k
- PLC programozás
- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
Aktív témák
-
Johnzy
tag
válasz
kendeee #35859 üzenetére
"A váltóáramú töltő lehet földelt, földeletlen, az egyenirányított feszültségnél nem beszélünk földelésről."
Debizony! És bárki aki szedett már szét notitöltőt vagy számgéptápot tudja nagyon jól, hogy ez hogyan megy!
A váltóáramú kör TN-S rendszerében fellelhető PE-vezető össze van kötve az egyenáramú kör negatívjával, azaz testjével (ezt valamelyik hszben ki is fejtettem, hogy miért...). Tegnap méréssel megbizonyosodtam erről, bár teljesen feleslegesen, hiszen már tudtuk, hogy ez előírás de mégis. És a mérés ki is mutatta, hogy az én fejhallgatóm jack csatlakozójának a testje egyenpotenciálon van a 230V-os hálózatom védőföldjével! Ergó ha zárlatos lesz a hűtőm és nem old ki időben a kismegszakító és pont a jack dugó fémgyűrűjét tapogatom, akkor megrázó élményben lesz részem!
Lényegtelen, hogy PC-nél az alaplapi testet fogod-e meg vagy a gépházat, egy ugyanazon pont az is.
Az hogy neked az aluvázas gépeid ráztak, márpedig ebből kettő is, ez kiváló magyarázat arra, hogy nem megfelelő nálatok a védőföldelés, ugyanis ha földeletlen lukba dugtad volna, VALÓSZÍNŰLEG nem rázott volna, mivel nem engedi be a védőföld felöli "szemetet", persze ennek feltétele a hibátlan tápegység, de mivel írtam, hogy védőföldes dugaljat hivatalosan NEM DUGUNK védőföld mentes röfibe, így ez megint bonyolult jogi kérdéssé válhat...
Lényeg, hogy ha ráz, akkor a földeléses töltő vagy benegedi azért MERT FÖLDELÉSES vagy maga a töltő cseszi tele a PE-hálózatot. Ha van egy 30mA-es Fi-relé és csak 1 mA szivárog el akkor az még hagyján, de a villamos csípés már eleve nem okés dolog.
Én most már befogom a pofámat, most csinálták meg az egész épületben a komplett villamos felújítást, EPH-val, mindennel de első osztályúra. Amint bekerült az új kábelezés, normális bekötésekkel, azonnal megszűnt az audió rendszerek kisebb búgása és az ilyen csípések teljesen megszűntek!Vége a villamos Biztonságtechnika tanórának!
Aktív témák
- PlayStation 5
- Ma végre bemutakozik a Destiny - The Edge of Fate
- Huawei P40 Pro - kilökték a célegyenesben
- Apple asztali gépek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Ford topik
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- Motoros topic
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- További aktív témák...
- Apple Macbook Air 2020 8/256GB dobozos
- Thinkpad T490 27% 14" FHD IPS i7-8565U 16GB 256GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Latitude 5550 15.6" FHD IPS érintő Ultra 7 165H RTX 2050 32GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Új Lenovo Thinkpad T14 G5 (Gen5) AMD Ryzen 5 PRO 8540U 16GB RAM 512GB SSD Win11Pro 3 év garancia
- Latitude 5550 15.6" FHD IPS Ultra 5 135U 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Targus Universal USB 3.0 DV1K-2K Compact docking station (DisplayLink)
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- PS3 Slim 4.92 HEN, Telepített játékokkal - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- iKing.Hu - Honor Magic 7 Pro - Black - Használt, karcmentes
- Acer Nitro 5 AN515 - 15,6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 16GB - 512GB SSD+1TB HDD - RTX 3050 - Win11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest