Hirdetés
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- ZIDOO médialejátszók
- Apple MacBook
- Dell notebook topic
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- 3D nyomtatás
- Házimozi haladó szinten
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szerintem felejtsd el a könyvet. Ha alapszinten szeretnél fotózni, menj el egy alapozó workshopra, 1 nap alatt többet tanulsz élesben, mint yotuube nézéssel meg könyvolvasgatással 1 hét alatt. Nekem ez a tapasztalatom. Könyv és YT addig jó, ameddig rájössz, hogy mi mire való a gépen, de hogy mikor mit érdemes állítani gyakorlatban, azt egy profitól jobb megkérdezni, ellesni.
-
Rapid136
őstag
Ezért lenne jó hamar megtanulni hogy a rekesz/záridő/érzékenység/(gyujtótávolság) értekek milyen előnyökkel és hátrányokkal járnak. A fotózás arról szól hogy ezeknek az értékeknek az arany középútját találd meg, ami a legtöbb esetben azzal járt hogy melyik ujjadat harapd...
Ha az egyiken változtatsz, akkor egy másik értéken kell kompenzálni, a fény ugyanis adott mennyiségű. -
PuMbA
titán
Veszed az alap záridőt, ami az 1 / gyújtótáv, tehát ha 55mm-en vagy, akkor 1/55 és a stabilizátor szintjét leszámolod. 2-3 fényérték stabilizációt kb. minden obi tud, tehát akkor indulsz 1/60-tól -> 1/30 -> 1/15 vagy 1/8. Nagyon sok megapixelnél ez nem érvényes, ott kisebb záridő kell, de ez most rád nem vonatkozik.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
"Nagyon nagy fényben jó az F/22?"
f/22-nél már obi diffrakció van, tehát APS-C-n elég erősen csökkenni fog a képminőséged pl. f/8-hoz képest. Ha muszáj f/22-t választanod, mert mást nem tudsz állítani, akkor szabad csak használni, illetve ha kell nagyon nagy mélységélesség.
[ Szerkesztve ]
-
Byk01
őstag
Nekem a "sz@r" fényeken kívül elsőre az f/22-es rekesz tűnt fel. Ott már jelentkezik a fényelhajlás, növekszik miatta a záridő és ezzel a bemozdulás esélye, és emelkedik az iso, nő a zaj (bár nem tudom, hogy iso 250-nél mennyire zajosodik az 1300D, gyanítom, nem lenne szabad neki).
Speedfire: a gépben nincs stab, de az objektív stabilizátoros (18-55/3.5-5.6 IS STM)
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Spórolós topik
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Interactive Brokers társalgó
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Bemutatta az Apple az iPhone 16e-t
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- ZIDOO médialejátszók
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...