- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Bluetooth hangszórók
- TCL LCD és LED TV-k
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Azonnali fotós kérdések órája
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Milyen monitort vegyek?
- Hisense LCD és LED TV-k
- Dell notebook topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
Byk01
őstag
Nekem a "sz@r" fényeken kívül elsőre az f/22-es rekesz tűnt fel. Ott már jelentkezik a fényelhajlás, növekszik miatta a záridő és ezzel a bemozdulás esélye, és emelkedik az iso, nő a zaj (bár nem tudom, hogy iso 250-nél mennyire zajosodik az 1300D, gyanítom, nem lenne szabad neki).
Speedfire: a gépben nincs stab, de az objektív stabilizátoros (18-55/3.5-5.6 IS STM)
[ Szerkesztve ]
"Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn
-
PuMbA
titán
"Nagyon nagy fényben jó az F/22?"
f/22-nél már obi diffrakció van, tehát APS-C-n elég erősen csökkenni fog a képminőséged pl. f/8-hoz képest. Ha muszáj f/22-t választanod, mert mást nem tudsz állítani, akkor szabad csak használni, illetve ha kell nagyon nagy mélységélesség.
[ Szerkesztve ]
-
Byk01
őstag
Szerintem F/11 alá (ugye egyre kisebb nyílásról beszélünk) nem nagyon érdemes. Utána a legtöbb objektív kezd egyre rosszabbul teljesíteni. Persze lehet lejjebb menni, ha muszáj.
"Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn
-
PuMbA
titán
Veszed az alap záridőt, ami az 1 / gyújtótáv, tehát ha 55mm-en vagy, akkor 1/55 és a stabilizátor szintjét leszámolod. 2-3 fényérték stabilizációt kb. minden obi tud, tehát akkor indulsz 1/60-tól -> 1/30 -> 1/15 vagy 1/8. Nagyon sok megapixelnél ez nem érvényes, ott kisebb záridő kell, de ez most rád nem vonatkozik.
[ Szerkesztve ]
-
Rapid136
őstag
Ezért lenne jó hamar megtanulni hogy a rekesz/záridő/érzékenység/(gyujtótávolság) értekek milyen előnyökkel és hátrányokkal járnak. A fotózás arról szól hogy ezeknek az értékeknek az arany középútját találd meg, ami a legtöbb esetben azzal járt hogy melyik ujjadat harapd...
Ha az egyiken változtatsz, akkor egy másik értéken kell kompenzálni, a fény ugyanis adott mennyiségű.Sony A9 + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."
-
veterán
Szerintem felejtsd el a könyvet. Ha alapszinten szeretnél fotózni, menj el egy alapozó workshopra, 1 nap alatt többet tanulsz élesben, mint yotuube nézéssel meg könyvolvasgatással 1 hét alatt. Nekem ez a tapasztalatom. Könyv és YT addig jó, ameddig rájössz, hogy mi mire való a gépen, de hogy mikor mit érdemes állítani gyakorlatban, azt egy profitól jobb megkérdezni, ellesni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest