- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- OLED TV topic
- Milyen monitort vegyek?
- Hisense LCD és LED TV-k
- Milyen notebookot vegyek?
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Amazon Fire TV stick/box
- Azonnali fotós kérdések órája
- Melyik tápegységet vegyem?
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
MrDerekas
addikt
Nagyon sarkosan annyit tesz a vga UEFI képessége, hogy a modernebb (win8-8.1-10) oprendszerekhez készült bios-al, az új rendszerek kívánalmai szerint együttműködik. Ez kb a gyorsabb rendszerindításban és driver betöltésben ki is merül. Tehát legacy bios mellé nyugodtan mehet az uefi vga. Viszont uefi bios mellé egy nem uefi vga-t téve, le kell mondanunk a turbo fast opcióról a rendszerindításnál.
(#58198) mefistofeles Bios-a válogatja, hogy kapcsolható-e. Ha a manual nem írja, akkor nincs rá opció.
-
Srácok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy az MSI 970A-G43 deszkán hol lehet kikapcsolni az UEFI módot? Kilehet egyáltalán? Eddig minden alaplapomon át tudtam állítani legacy-ra ha kellett de itt sehol nem találom az opciót. -
dark2
tag
válasz
jokeph #58196 üzenetére
Köszi a választ!
Amikor majd egy éve videokártyát akartam cserélni, akkor került ez a kérdésem érdekes helyzetbe - mert olvastam több helyen, hogy az UEFI-s videokártyák többeknek (külföldi fórumokon) nem akartak menni a régebbi, legacy bios-os lapokban.A GTX650ti-nek pl. van firmware frissítése, ott ezt írják:
ASUS VGA Card UEFI VBIOS update tool
1. This tool only support ASUS MB with UEFI BIOS.
2. Update your ASUS VGA card's VBIOS from legacy VBIOS to UEFI VBIOS.
3. The tool can only be used under Vista, Win7, Win8.
4. The update processing is irreversible.(You cannot use legacy VBIOS any longer).
5. The old legacy VBIOS update on our website cannot be used any longer.Ez alapján úgy is olvasható, hogy ha UEFI-s lapban megtörténik a frissítés (legacy-ban nem is fut le a frissítés), utána nem tehető vissza a régi bios - kissé olyan felhanggal, hogy a kártyát az új biossal ne is tegyük be régi lapba. Aztán lehet, hogy csak én gondolom tovább.
-
jokeph
nagyúr
Hát, ez jó kérdés.
Bevallom, erről most hallok először.
Utánanéztem, az R9 380 az "UEFI supported", na ezt fejtse meg valaki, hogy mit jelent (az 1050ti is).
UEFI bios-os alaplapot (is) támogat? (szerintem ezt jelenti, azaz működik mind legacy, mind UEFI alaplapokban).
Kíváncsian várom a megerősítő/megcáfoló igaz látásokat.
Ami viszont biztos:
Az aláírásomban szereplő konfig alaplapja 2008-as, abszolút LEGACY, azaz hagyományos BIOS-al rendelkezik csak és kizárólag, jelenleg egy R9 380 4 GB van benne ASUS STRIX variánsban, előtte meg egy Sapphire RX550 4 GB volt benne, és mindegyikkel kifogástalan a működés, mind BIOS szinten, bootolásnál és Windows alatt is (W10x64 Enterprise).
-
Lifer092
senior tag
Sziasztok!
Igazából nem tudom hogy egyáltalán alaplapi gond -e, de semmi más ötletem nincs már... A probléma, nem is tudom, talán 2-3 hónapja kezdődött. Az alaplap egy Asus H110M-K, integrált hangkártyával használtam. Arra lettem figyelmes, hogy játékok alatt egyszer csak elkezd rettenetesen zúgni, vagy nem tudom hogy mondjam, "elektromos zaj" hallatszik az effektek helyett, torzítja a beszéd hangokat, robot hangon beszélnek a karakterek. Kb. olyan mint ha egy trafóházban lenne a gép. Minden játéknál csinálja, zenénél, filmnél nem vettem észre, de nem is nagyon teszteltem, mert brutálisan idegesítő...
Driver cserét próbáltam, alaplap audio áramköri részénél semmi olyan nincs ami interferenciát okozhatna, se kábel se semmi. Halvány lila lövésem nincs ez mitől lehet, de csak hardver szintű problémára tudok gondolni.
Szereztem egy Lenovo USB 3.0 docking stationt, és most így az a "hangkártyám", teljesen megkerülve az alaplapit.Ötlet esetleg?
-
jokeph
nagyúr
válasz
Adebayor #58186 üzenetére
Üdv!
Alaplapoknál nem kellene, hogy ez gond legyen (kivéve a Brand gépeket, ott számít).
A PCI-e csatolók meg eléggé széleskörűen univerzálisak, visszamenőleg kompatibilisek is, és pl. ugye az 1050 ti az 3.0-ás verzió, a lap amit linkeltél 2.0-ás csatolóval rendelkezik (x16 sávval), annak simán kell mennie.
Nekem R9 380-as Radeon-om van, ami szintén 3.0-ás csatolóval bír, és nagyon szépen megy az aláírásomban lévő konfigban, ami 2.0-ás csatolóval bír.
Ez a 2 VGA nagyjából egyenlő teljesítménnyel bír, csak az R9 dupla annyit fogyaszt.
Esetedben az 1050 ti szerintem nagyon jó választás, erősebb felesleges is, FHD-ig mindenképpen jó.
A CPU-d miatt sem érdemes erősebb VGA, hacsak nem hosszú távra veszed, akkor inkább 1060/1070, ezek a VGA-k FHD-n malmoznának a CPU-d mellett.
-
abdulka1
őstag
válasz
kisselandras #58189 üzenetére
Sajnos ezzel kapcsolatban nagy az ellentmondás a laphoz tartozó dokumentációban. Minden esetre a 2x4 az biztosabbnak tűnik.
-
abdulka1
őstag
válasz
kisselandras #58187 üzenetére
Azért az egyben 8Gb-ot nem erőltetném a helyedben, mert ekkora modult egyik sebességen sem támogat a lap a lista szerint.
Szerk: Érdekes a dolog mert a manualban max 16GB szerepel a 2 aljzatban összesen.
-
kisselandras
senior tag
válasz
abdulka1 #58185 üzenetére
Szia! Köszönöm válaszod ! lehet meg veszem ha mégse jó akkor tovább adom
A másik az a baj vettem aprón itt ramot de 1 el már bebuktam nem volt kompatibilis a másik rammal 2 szám volt eltérő s akkor se mentek párban ezért akarok 8gb egybe 2 már neház 2*4 mert vagy jó vagy nem -
Adebayor
aktív tag
Sziasztok.
Jobb topic-ot nem találtam, bocsi. De alaplap szerepel a kérdésben
ASUS M4A77T
Egy ilyen őskövület lapom van.Prociknál szoktam olvasgatni, hogy kérdezgetik, hogy milyen videókártyát "hajt ki".
Alaplapnál is lényeges, hogy egyáltalán milyen kártyákat ismer fel. nem?
1050 Ti-t tervezgetek. Szeirntetek jó lenne ebbe a lapba? Vagy lehet valamilyen oldalakat lesni, ahol 99% biztonsággal mindent meg lehet tudni erről a témáról? Esetleg egy kompatibilitási lista az alaplaphoz. Bár csak memoriákra meg procikra van support lista mindig.
A legutóbbi kártya cserém is úgy zajlott, hogy nem volt kép, de ment a kép. Kiderült hogy bios frissittés kellett a HD7770 miatt is már.
köszi előre is a választ.
-
abdulka1
őstag
válasz
kisselandras #58183 üzenetére
Szia!
A támogatási listában (2011-es kiadás) ez a típusjelzésű modul nem szerepel, de ettől függetlenül nincs kizárva, hogy működne a lapban.
De ha tutibiztosra akarsz menni, akkor a listában szereplők közül próbáld beszerezni valamelyiket. -
Farkash
csendes tag
Sziasztok!
Kis segítség kellene! A lapom: Z170 pro gaming. Rá szeretnék dugni az alaplapra egy Coolermaster rgb 4 pin adapter-t! (Új ledes házat vettem!
) De a lapon nincs olyan csatlakozó ami ehhez kellene (12W GRBW asszem)! A sima CHA_Fan csatira így magában meg ugye nem megy rá... Milyen adapterrel tudnám ezt megoldani?
Előre is köszönöm a segítséget!
-
kisselandras
senior tag
Sziasztok!
Újra hozzátok fordulnék szeretnék ramot vásárolni de nagyon beakadtam vele ! nem vagyok biztos abban hogy az alaplap ba betudom helyezni erről a ram-ról volna szó FLFG45F-D8WM9 CEF kerestem a googleba de nem adott egyértelmű választ kérdésemre ! [alaplapom] -
quailstorm
nagyúr
válasz
SupernovaHUN #58181 üzenetére
Nincs, ez egy marhaság.
Egy Sokol hangszórót vagy PC Speakert még meghajt halkan közvetlenül, de abban sincs köszönet.
Ha meg is szólal, olyan hangja lesz mintha papírzsebkendőt használnál membrán helyett.Ha van optikai azon a vackon akkor használd azt, ha nincs, akkor ígyjárás és marad a stereo.
-
SupernovaHUN
csendes tag
Sziasztok!
Félig-meddig OFF, de hirtelenjében ez a legjobb topik, amit találtam.
Adott egy ASUS A88X-Plus alaplap, amihez szeretnék hozzákötni egy Sencor SHC-XD510 típusú 5.1-es hangrendszert.
A fő kérdésem az volna, hogy, mivel egyelőre csak egy jack-dugóval kapcsolódik, nyilván csak sztereó hangot tudok kinyerni, mikor hallgatok valamit, akkor működik a mélynyomó is, de ha mesterségesen CSAK a mélynyomót akarom megszólaltatni, már csődöt mond. Itt jön képbe az alaplapi jack, ugyanis van külön a mélynyomó és a hátsó hangszórók számára is.
Az alábbi képen az alaplap csatlakozói találhatóak, amelyek közül a fekete jack a hátsókhoz van és a narancssárga a mélynyomónak/center hangszórónak.
Ezen a képen pedig maga a lejátszó hátulja, a képen nem látszik, de baloldalt vannak a csíptetős csatlakozók, amelyek a hangszóróba vezetnek.
Merthogy a hangszórók csíptetős, kéteres kábelen kapják a szuflát, kérdésem az volna, hogy kaphat jelet a mélynyomó egyből a számítógépből, vagy ezzel károkat okoznék? A mélynyomó is csíptetős, ellenállása 8 Ohm, teljesítménye 30W. Arra gondoltam, hogy egy sima monó jack fejhez kötnék egy kéteres rézkábelt, ez így működhet? Van erősítő az alaplapban, ami ezt meghajtja?
Ugyanez a kérdés fennáll a hátsó hangszórók kérdésében is, melyek 4 Ohmosak és 15W-osak.Köszi!
-
MrDerekas
addikt
válasz
szmayer1 #58175 üzenetére
Zárlatos az usb aljzat szerintem. Még jó hogy van védelme az alaplapnak, mert lehet kiégettél volna már pár perifériát. Szerviz.
(#58176) zsolt966 Egy sima desktop alaplapnál furcsállom, hogy "emlékszik" az utolsó próbált modulra. Ezért is nem vagyok 100%os a hibában.
(#58177) core i7 Annyi még elmegy egyelőre. Viszont érdemes lenne megtapizni, hogy valóban forró-e a borda? Mert ha nem égeti a kezed, akkor rossz a hőátadás és ezért fűtődik fel. Ebben az esetben újra kell/érdemes pasztázni.
-
core i7
addikt
Sziasztok Nagy gáz az ilyen 60-70 fokos Északi Híd? Ráadásul Van rajta kis léghűtés ami mostanában van ,hogy nagyon felzúg és felmegy a fordulatszáma sajnos fél évig XMP be járattam ramokat 1067Mhz es CPU-nál és ugye ezzel arányosan északi híd sebessége is megnő
-
szmayer1
senior tag
Sziasztok.
Itt is megkérdezném a problémámat
"Sajnos nem oldódott meg az a problémám, hogy egy asztali gépbe bedugok egy usb-s eszközt, akkor a gép azonnal kifagy, és ahogy kihúzom a beledugott eszközt, utána le is áll. Eddig csak usb-s külső vinyóval csinálta, de most már egy sima mezei pendrive-al is."
De maga a gép az működik jól, csak az usb-s részével van probléma.
Valakinek valami ötlete??
-
zsolt966
csendes tag
Sziasztok!
Új gépet raktam össze: Asus Prime Z270 K + i7 7700 + 2x8 GB Kingston HyperX 3000 MHz (szerepel a QVL-ben).
Ha mindkét modul bent van a 2. és 4. slotban, akkor bekapcsoláskor a LED világít, a ventilátorok forognak, de a bios nem indul. Ha az 1. modul van a 2. slotban, akkor elindul a bios és felismeri a CPU-t meg a RAM-ot. Ha a 2. modul van bent, akkor nem indul el a bios, csak a LED meg a ventik. És utána törölni kell a CMOS-t, hogy az 1. modullal megint elinduljon a rendszer. Ez biztosan RAM probléma, vagy lehet az alaplap is?
Köszi -
jokeph
nagyúr
válasz
masterful87 #58170 üzenetére
Üdv!
Legegyszerűbben úgy, hogy "belenézel" a modul csatlakozó része felől, a DS ramon a nyák mindkét oldalán vannak memória chipek.
Ha ez nem járható (kéne látszania), akkor a hűtés lefejtésével.
A G31/G41 chipset sajnos kommersz irodai chipset, már az is csoda hogy a linkelt példány 8 GB-ot kezel, sok alaplapnál 4 GB a plafon DDR2-ből és DDR3-ból is.
Ha keverten rakod bele a DS/SS ramokat 2 dolog lehetséges:
1. el sem indul.
2. tévesen fogja detektálni a mennyiséget.
Ha mégis elindul és helyesen detektál, akkor csoda történt. (eddigi tapasztalataim alapján legalábbis).
-
masterful87
senior tag
Sziasztok!
Hűtőbordás DDR2 ramokról honnan tudom megállapítani, hogy DS vagy SS modulok?
G41-es alaplapba tennék 4 darab modult, és pl. ennél a lapnál is azt írja, hogy 4 modul esetén mindnek SS-nek kell lennie. Néztem másik G41-es alaplapot, ugyanezt írta a manual.
Ezzel szemben P45-ös alaplapnál 4 modul esetén ez szerepel:
Four Modules DS/SS DS/SS DS/SS DS/SS
Na most ez engedné a DS és SS modulokat variálni, vagy 4 DS-t enne meg egyszerre vagy 4 SS-t?A lényeg az egészben, ha én G41-ben akarok 2 DS-t és 2 SS-t összerakni, akkor az nem is fog működni, vagy a puszta szerencsén fog múlni?!
Bízom benne, hogy erre jár egy öreg motoros, és leporolva a 10 évvel ezelőtti tudását megosztja velem, előre is köszöntem!
-
--Rawlings--
tag
válasz
tomaszka88 #58157 üzenetére
Igen, valamilyen oknál fogva maximum 2800-n megy "csak". Manuálisan kellett mindent beállítani hozzá. Viszont utána egy kis OC is belefért, így lett 3.9 Ghz. Most megy egy 6-12 órát PRIME teszt aztán meglátjuk. Köszi a tippeket!
-
--Rawlings--
tag
válasz
tomaszka88 #58155 üzenetére
Igen, benne vannak. Meglett a megoldás!
-
bogas
újonc
Sziasztok !
Összeakartam rakni (MSI Mortar b250) egy gépet és a ház front panel USB-s madzagját rákötöttem véletlenül a jfp2- re a jusb1 helyet .. A madzag megégett az alaplapon nincs nyoma . Mit gondoltok sikerült kinyirnom a gépet ? Gyakorlatilag az előlapi USB foglalatba sikerült némi + feszt belevezetnem . Az olvadt kábelt eltávolítottam a ventik pörögnek a ledek világítanak , de tovább már nem merek kisérletezni vele ! Irány a szervíz !
Egyébként " jusb kábelt "lehet kapni valahol ?
-
Predator2
addikt
Helló
Melyik bios ajánlott Asus Prime x370 Pro-hoz? Nemrég megjelent hozzá egy friss : Version 1001 2017/10/27
Telepíthetem?Üdv
-
CsenGely
újonc
Segítséget kérnék alaplap tápellátásával kapcsolatban. Mennyire kritikus ha a 8 pólusú alaplapi csatlakozóra csak 4 pólusút csatlakoztatok ( a tápomon csak 4 pólusú alaplapi táp csatlakozom van ). Az alaplapon csak egy 65W-os proci és egy GeForce GTX 1050Ti videokártya van. A régi alaplapomon amiben ugyan ez a video kari és egy 85W-os proci volt csak 4 pólusú csatlakozó volt és elég volt neki. Illetve ha a táp egyik csatlakozójára csinálok egy átalakítót a maradék 4 pólushoz az jó lenne-e. A segítségeteket illetve a véleményeket előre is köszönöm.
-
tomaszka88
aktív tag
Rawlings : lehetséges valóban a manuális beállítás. Órajel,freki,időzítések..
Nálam 1.35V-on 3200mhz @ 16-18-18-36 időzítéssekkel megy. Bár ez Kingston HpyerX
-
MrDerekas
addikt
válasz
MorisonHUN #58150 üzenetére
Gondoltad, hogy meggyógyul? Ha már egyszer égette az alaplapi csatit, akkor ott gond van. Lehet, hogy csak a forrasztás engedett el a csati pinjeinél és a folyamatos kontaktolás miatt a szikrától felhevül, vagy valami felmondta az alaplapon és visszáramot ad le a táp felé. (Bár akkor meg a tápnak illene lekapcsolnia magát.) Egyértelműen szerviz és ha mázlid van, akkor megúszod egy csatlakozó cserével. Aprón nézz szét. Aki vállal foglalat cserét, az ilyet is. (De ettől még ki kell keresni a hiba forrását)
(#58151) --Rawlings-- Ramos vagy Ryzen topikban is kérdezz rá. Lehet, hogy manuális beállítás lesz a megoldás. Illetve a kompatibilitás is gondot okozhat.
(#58152) szzimo53 Kis tutorial. Valamint kimondottan a lapod reviziója szerinti bios-t töltsd le.
-
tomaszka88
aktív tag
válasz
--Rawlings-- #58154 üzenetére
A ramok benne vannak a qvl listában ? lehet hülye kérdés.. egyébként amit linkeltél az 128gb ram quad channel
-
--Rawlings--
tag
válasz
tomaszka88 #58153 üzenetére
Ezen túl vagyok, updateltem legújabb f5b-re, sajnos nem segített.
-
tomaszka88
aktív tag
válasz
--Rawlings-- #58151 üzenetére
Nézd meg , hogy a legfrisebb BIos van-e fent.
-
szzimo53
tag
Üdv. Asus P8H61-M LX3 Plus R2.0
Érkezett hozzám egy lap. Bekapcs után egyből “Warning Bios recovery mode has been detected.....” Cd-t vagy Usb-kér...
Próbáltam 1-2 biost adni neki.
Usb fat32-re formázva, .CAP legujabb bios rámásolva, de inditásnál nem érzékeli ugyan ez az üzenet.
Ötlet? -
--Rawlings--
tag
válasz
tomaszka88 #58137 üzenetére
Sziasztok!
Adott egy AX370-Gaming-K3, Ryzen 1800x és két 16Gb G.skill memória.
https://www.gskill.com/en/product/f4-3200c16q2-128gvkbNem vagyok túlzottan járatos AM4/370 platformon ezért jól jönne egy kis segítség. A memória 2133MHz-n fut, ha próbálom emelni vagy XMP-re állítani akkor nem indul, hanem default bios configot tölti be. Hogyan lehet elérni magasabb memória sebességet? Ha jól tudom a Ryzen elég rendesen mem limites ezért agonizálok a problémán. A CPU-t OC-zni nem akarom.
Új hozzászólás Aktív témák
- Asus ROG STRIX Z590-F GAMING WIFI Alaplap
- Corsair Vengeance RGB RS 16 GB (1 x 16 GB) DDR4 3.200MHz C16 Intel & AMD INGYEN FOXPOST
- Garanciális! Kingston FURY Beast RGB 64GB (2x32GB) DDR5 6000MHz Memória
- Garanciás! ASUS ROG STRIX B650-A GAMING WIFI Alaplap
- Corsair Vengeance RGB Pro 32GB (1x32GB) DDR4 3600 (PC4-28800) C18 INGYEN FOXPOST
- Eladnád a telefonod? KÉSZPÉNZES OKOSTELEFON FELVÁSÁRLÁS azonnali fizetéssel!
- AKCIÓ! Lenovo ThinkVision L24i-10 24 FHD 60Hz 4ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G6 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- AKCIÓ! AMD Ryzen 5 2600 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest