Új hozzászólás Aktív témák
-
Stargun!
tag
Igen.
Kedvencem ezek a mondatok:
"The Zalman cooler that adorns the HD 4890 Ultra Durable pays for itself in spades with some downright impressive numbers. Its idle temperature is particularly impressive when compared to the reference based-cards’ numbers. The best part about this however is that the fan on this card stayed extremely quiet throughout the test."
Nos. Hát azért ez nem így van...
-
Stargun!
tag
válasz
sipikacsa #5265 üzenetére
Én a ref. hűtős 4890-eket nem ismerem, de a korábbiakban néhányan nagyon dícsérték az XFX ref. hűtős kártyájának hangját (illetve halkságát idle módban). Az előző hozzászólók a gyári hűtésből az optimális csendesség kihozásában hasznos segítséget nyújtanak.
Amennyiben az Ati TrayTools lehetőségeit kimerítetted és komolyan gondolkozol a hűtőcserében, akkor megosztanék veled pár gondolatot.
1. Garanciavesztéssel járhat a felszerelése.
2. Nagyon precíz, magabiztos hozzáállást igényel a csere úgy, hogy semmi nyoma ne legyen a gyári hűtőn. Ha még nem csináltál soha ilyen munkát gondold meg 3x mielőtt nekivágsz!
3. A 4980-en található VRM-ek nagyon komoly hűtést igényelnek. Az S1-eshez csomagolt öntapadós VRM hűtőbordák ebben az esetben használhatatlanok. Mivel az említett kártya ref. hűtős, ezért külön VRM hűtőbordát nem tartalmaz, csak a nagy felületű öntött alumínium hőelosztó lapot ami az egész kártyát befedi. Ha ilyen kártyára szeretnél S1-et feltenni, akkor szét kell szedned a ventilátort úgy, hogy a hőelosztó lap maradjon felcsavarozva a kártyán. Én ilyet még nem csináltam, de elvileg el tud férni ilyenkor is az S1. A konkrét típussal kapcsolatban azért körbe kell nézni mielőtt belevágnál bármibe!
4. A S1 valószínűleg a legjobb hűtési teljesítményt képes nyújtani a lehető legkisebb légszállítású ventilátorral, tehát más kategória a csendessége, mint bármely más megoldásé.
Fentieket összegezve látható, hogy hűtőcserébe csak nagyon komoly elhatározást követően érdemes belevágni. Ha rám hallgatsz, azt csinálsz, amit akarsz.
-
Stargun!
tag
válasz
Daffni2 #5248 üzenetére
Ez teljesen korrekt eredmény.
Az én adataimhoz tényleg fontos tudni, hogy a tápom nem elégséges, a házban nagyon megáll a meleg a kártya fölött, valamint furmark alatt sem ment most a 12 cm-es venti gyorsabban, vagyis gyakorlatilag nincs hangja.
Egyébként ez az OC verziójú Giga 4890 azért is jó választás, mert az UD verzióra épül, vagyis Ultra Durable. Tehát duplavastag föld- és táprétegeket alkalmaz a NYÁK-on ami a jobb hőelvezetést és hőelosztást biztosítja. Ráadásul a gyárilag rátett VRM borda bár nem olyan magas, mint a Zalman által gyártott ZM-RHS90, de szerintem nagyon közel állhat hozzá hatékonyságban.
Az igazi az lenne, ha létezne a kártya hátoldalára feltehető nagy, egybefüggő hűtőborda, ami esetleg az eredeti hűtőrögzítési pontokon lenne felcsavarozható és hővezető párnákkal a GPU és VRM területeknél érintkezne a NYÁKkal. Lehet, hogy csinálok valami ilyesmit egy normál, elektronikai célokra gyártott nagy felületű bordából...
-
Stargun!
tag
válasz
Daffni2 #5233 üzenetére
Csatlakozom az előttem szólókhoz, a Gigabyte GV-R489OC-1GD nagyon jónak tűnik.
Egyébként ha valaki olvasta az előzményeket az láthatta, hogy ilyen kártyára tettem fel Arctic Cooling Accelero S1-et egy 12 cm-es AC PWM-es hűtővel.
Most pedig sikeresen visszatettem rá a gyári VRM hűtőbordát, mivel ez gyárilag sem ref. hűtős kártya és ez a borda nagyon szuper. Az S1-hez csomagolt öntapadós VRM hűtőbordák itt nem jók semmire (viszont az S1 RAM bordái nagyon jók, mert a kártyán eredetileg a RAM-okon nics borda.)Ráadásul kiderült, hogy az S1 bordáit egy kicsit ide-oda eltolva a hőcsöveken simán egymásba simul a VRM borda és az S1 borda. Így ráadásul az VRM bordáját is hűti a még nagyobb felületű S1, mivel összeérnek a felületek.
FurMark alatt ilyen összeállításban a maximális hőfokok, levett ház oldallappal:
GPU Temp.(DISPIO): 71 °C
GPU Temp.(MEMIO): 86 °C
GPU Temp.(SHADERCORE): 77 °CVDDC Phase #1: 109 °C
VDDC Phase #2: 89 °C
VDDC Phase #3: 86 °CMVDDC Phase #1: 77 °C
MVDDC Phase #2: 75 °CMindezt egy kb. 600-as fordulatú 12 cm-es ventivel az S1-en ráadásul úgy, hogy a kártya fölött megreked a meleg levegő, ott nincs jó légáramlás ebben a régi házban (az újban már lesz...).
Ráadásul a táp szinte 100%, hogy nem elegendő, mert FurMark alatt már hallani hogy nagyon enyhén búg (FSP 350W), úgyhogy a VRM hőfokokat ez is befolyásolhatja. Emiatt ez csak rövid (2-3 perc) idejű mérés eredménye, nem akartam tovább nyúzni.
-
Stargun!
tag
válasz
Daffni2 #5225 üzenetére
Nekem valahogy csendes működés szempontjából az Arctic Cooling termékek jönnek be, azokkal van több éve nagyon jó tapasztalatom. Ezért lett végül Accelero S1 a kártyán.
Az ilyen passzív hűtőkkel mindig az a baj, hogy légáramlást mindenképpen kell nekik adni, teljesen passzívban azért nem jók. Ettől kezdve nekem szimpatikusabb az olyan lamellázat egy hűtőn, ami nem túl sűrű, mivel ilyenkor a levegő könnyebben áramlik át közötte. Hiába iszonyú nagy a Thermaltake hűtőfelülete, ha a bordák között 1 mm a hézag. Venti legyen a talpán, aki közötte átnyomja a levegőt. Ha viszont nagy a hézag a lamellák között, akkor könnyebb a venti dolga, így nagyobb ventivel kisebb fordulaton jó lesz a hűtés.
Azt írod, hogy a te kártyád leszabályozza a fordulatszámot. Az aláírásod szerint neked is ilyen Gigabyte 4890 OC kártyád van, Zalman hűtővel ha jól mondom. Ha ez így van, akkor vajon az enyémen miért nem szabályozott a venti? Valamint miért írja az a Gigabyte hivatalosan, hogy ezen a kártyán NEM lehet állítani driverből a fordulaszámot (a tesztek is azt emelik ki, hogy a gyári ventilátor mindig azonos fordulaton forog, terheléstől függetlenül)?
Persze az egész kérdés tárgytalan, ha ref. hűtős a kártyád.
-
Stargun!
tag
válasz
jegenye77 #5223 üzenetére
Jó hallani, hogy ezek szerint bevált a kártya.
Már a legelején leírtam, hogy amikor azt írom, hogy nekem túl hangos, akkor az EXTRÉM csendesség igényéről beszélek. Egy átlagfelhasználó valószínűleg nem is érti, hogy mi a bajom a gyári hűtővel, de ez így van rendjén. Én azt szeretem, ha konkrétan nem hallom hogy a gép be van-e kapcsolva vagy nincs miközben ott ülök mellette.Sajnos nem volt még szerencsém 4890-ből ref. hűtőt hallani, arra ugye azt írják hogy szépen leszabályozza magát alapjáraton. Anno ilyen kétslotos megoldásból a 8800GTS 320-asom volt gyári hűtővel, úgyhogy sejtem milyen lehet. Ezen kívül hallottam 4870x2 gyári ref. hűtőt.
Egyébként a külföldi tesztoldalak (pl. ez) simán írnak ilyeneket ennek a hangjáról:
"It’s a performance card that is silent. It has a huge aftermarket cooler but can’t really overclock. Did I mention the silent part? Oh right, that’s the major benefit of this card. Idle or load, this card wasn’t any louder then the ambient noise coming from our test rig."Nos, ennek örömére vettem meg én is a kártyát. Pedig ez úgy ahogy van nem igaz.
Nem is ragozom tovább a dolgot: a kártya szuperül megy, a gyári hűtővel is kitűnően hűt, aminek a hangszintje állandó. Meg kell hallgatni mindenkinek egyéni ízlés szerint.
-
Stargun!
tag
válasz
Daffni2 #5220 üzenetére
Nem akarok ünneprontó lenni, de csendes a gyári hűtővel biztosan nem lesz...
Nekem is ugyanez a kártyám van, és ahogy írtam gyárilag fix fordulatú a venti. NEM csendesen fix fordulatú sajnos. Nem magas hangon üvölt, de attól még folyamatosan szól, alapjáraton sem szabályoz le. Egyébként a kicserélt kártyával az lehetett a gond (ahogy külföldi fórumozók tapasztlatából látom), hogy a hűtő nem érintkezett megfelelően a GPU-val.
Az Accelero S1 tegnap felkerült az én kártyámra. Már itt látszott, hogy a GPU pasztázás nem egy MX-2, mivel jó szokáshoz híven hajszárítózni kellett a leemeléshez.
Sajnos egyelőre a gyors megoldás kedvéért inkább levettem a gyári VRM hűtőblokkot, mert pont ütközött több helyen az S1 lamelláival. Feltettem az AC által az S1-hez csomagolt öntapadós VRM hűtőket.
A hűtőventi egy 12 cm-es PWM-es AC, ami jelenleg 1000-es fordulaton pörög (még nincs a CPU venti jelére kötve, mivel hosszabbító hiányában nem ér el az alaplapi CPU hűtő csatlakozójáig a vezeték...
) Azonban még így fix 1000-es fordulaton is jóval kellemesebb hangja van, mint a gyári ventinek. Mivel a CPU ventije alapjáraton 600 körül pörög, így annak a PWM jelét használva ennek nem lesz hangja.
Ezekkel alapjáraton GPU-Z szerint a GPU hőfoka 53 fok körüli gyári értékről 40 fokra állt be, a VRM VDDC hőfokok közel megegyeznek a gyárival, vagy pár fokkal alatta maradnak (50-55 fok körüli értékek), az MVDDC hőfokok azonban 5 fokkal magasabbak a gyárinál (60 fok helyett 65 fok). Ez a jelentősen kisebb felületű VRM bordáknak köszönhető, még gondolkozom hogyan lehetne mégis inkább a gyári VRM hűtőblokkot használni.
Fényképek tömegével készültek a cseréről.
-
Stargun!
tag
válasz
Daffni2 #5197 üzenetére
Ami nekem van, az a GV-R489OC-1GD vagyis a gyári OC. Megtévesztő, hogy a dobozon nagybetűvel ott virít az Ultra Durable felirat is...
Ha csak BIOS átírással változtatható a fordulatszáma, akkor megette a fene - már ami a TwinTurbo ráépítését és a kártyára kötését illeti, merthogy akkor az is maxon fog pörögni mindig.
Idézet egy külföldi fórumozónak a Gigabyte által írt válaszából:
"The GV-R489OC-1GD is a factory overclocked graphic card. The 4890 chip and memory modules become quite hot, and need good cooling. The fan is not designed to be regulated."
Vagyis tényleg mindig azonos fordulaton pörög, a driver valóban nem állítja a terheléstől függően.
Ha már garanciáról van szó inkább szedek le egy hűtőt 4 csavarral, mint írom át a BIOSt...
Egy biztos: ezen a kártyán van hőtermelés rendesen, terhelésnél még több. Ha a lehető legkevesebb légszállítással a leglassabb, legcsendesebb ventivel akarom ezt a hőmennyiséget elszállítani, ahhoz nagy hőleadó felület kell. Innen egyenes az út az S1-hez vagy a TwinTurbohoz.
-
Stargun!
tag
Én is AC Freezer 7 Prot használok, meg AC ventiket. A táp meg most lesz AC 550R
Azért jó látni, hogy nem vagyunk annyira egyedül, akik VALÓBAN csendes gépeket csinálnak.Amiket mondtál azok alapján a TwinTurbo egészen jónak tűnik. A kérdés az, hogy mivel annak a ventijei a videokártyára kapcsolódnak, ezért ugye a videokártya driveréből lehetne szabályozni a fordulatszámukat.
Igen ám, csakhogy a kérdéses Gigabyte 4890 UD OC-nél a venti mindig azonos furdulatszámon pörög nekem is, bárhová állítom a driverben. Jegenye is erről számolt be, és külföldi fórumon is ezt olvastam. Nekem mondjuk a hőfokok teljesen normálisak, de ettől még a fordulatszámot nem tudom állítani.
Kérdés, hogy így egy TwinTurbo fordulatszáma hogyan lenne állítva? Mert amikor a külön 9 cm-es ventit mondtam az S1-re, ott biztos lehetek abban, hogy az alaplapi PWM-es szabályozás fel fogja húzni / le fogja tekerni ha kell.
Ha a Gigabyte kiszedte a fordulatszám állító elektronikát a Zalman hűtő miatt, akkor a TwinTurbo nem a legjobb megoldás...
-
Stargun!
tag
A TwinTurbo valóban nem olyan bumszli, és ahogy elnézem talán 2-3 db. lamellával van rajta kevesebb, mint az S1-en (csak a lamellák közötti rések kicsit kisebbek ezért tud keskenyebb lenni).
Ami nekem kicsit hátrányosnak tűnik, hogy a két ventije 8 cm-es és bár PWM-esek, de 1200-2000 között forognak. Ha az S1-re egy 9 cm-es PWM-es AC ventit teszek, akkor az 600-ig leszabályoz, ha kell. Ráadásul a PST miatt meg lehet azt csinálni, hogy mondjuk a CPU garantáltan PWM-es venti jelét láncolva kötöm a VGA-t hűtő ventire. Ekkor ahogy növekszik a CPU terhelés ezáltal a CPU hűtő fordulatszáma, ugyanúgy emelkedik a VGA hűtés fordulatszáma is.
-
Stargun!
tag
válasz
jegenye77 #5191 üzenetére
Néztem én is a Twin Turbót, csak két problémám van vele:
1. Kisebb a hűtőfelület, mint az S1-nél, tehát nagyobb légszállítás kellene a venti részéről
2. Az alkatrészmagasságra ugyanúgy érzékeny, mint az S1 (nézd meg ezt és ezt)
A rajzokból látható, hogy a kritikus részen mindkét hűtő max. 14,5 mm magas alkatrészt tűr meg maga alatt. A Giga VRM bordája pedig 16 mm magas...Tudom, hogy mind a Twin Turbohoz, mint az S1-hez adnak VRM hűtőbordákat, amelyek ragaszthatóak és olyan alacsonyak, hogy biztosan elférjenek a nagy hűtő alatt. Csakhogy ez rosszabb megoldás, mint a Giga kártya gyári VRM hűtőblokkja, ami nagyon jó úgy, ahogy van. Nem szívesen szedném le.
A Twin Turbo előnye hogy olcsóbb, mert kb. 6.000 Ft-ból megvan a hűtő, rajta 2 db 80 mm-es AC nagyon csendes ventivel. Az S1 önmagában 5.000, plusz a venti (bár egy ilyen venti nem olyan drága és ez tutira mehet az alaplapi PWM-es csatira - akár megosztva a CPU venti jelét...).
Végülis bármelyik mellett döntök az alkatrészmagasság probléma, mivel megtartanám a gyári VRM hűtőbordát. Ha az S1 és a VRM hűtő bordái végig egymás közé illeszkednek, akkor mázlim van. Ha nem, vágok az ütköző S1 bordák lemezeiből lemezollóval 2 mm-t.
-
Stargun!
tag
Wolf77 és Zack:
Örülök, hogy aggódtok értem, de itt egy konkrét technikai problémát kell megoldani. Hogy miért ilyen VGA-t vettem, erre a válasz egyszerű: mert a munka mellett játszom is.
Azért erősen nem mindegy, hogy egy 8800 GT-n tolod 512 MB RAMmal az ARMA2-t, vagy egy 4890-en 1G-val...
Valóban elégedett voltam a 8800GT HANGJÁVAL. De nem a teljesítményével.
Egyébként gondolom azért kicsit jártasak vagytok a 4890 típusokban, így tudjátok, hogy az igényeimnek megfelelő 4980-es VGA NINCS (Nem, a Toxic sem az.
). Eléggé sokat néztem utána, egyszerűen ez a helyzet. Ennyire csendes 4890-et sajnos gyárilag nem gyártanak. Pont.
Egyébként meglep, amikor külföldi oldalakon mint a Toxic, mint a Giga UD OC kártyák hűtése kapcsán azt írják, hogy nagyon csendes, szinte nem is hallani. Ilyenkor elgondolkodom, hogy hol hagyták a teszterek a fülüket?!
Innentől az ember eleve Accelero S1-re készül csak az a kérdés, hogy ref. hűtős VGA-ról szedi le a hűtőt, vagy egy ilyen UD OC Gigabyteról. Itt az ár lesz a fontos szempont.
A ref. hűtővel az a baj, hogy ott külön kell gondoskodni a VRM hűtéséről, hacsak fent nem hagyja az ember a hőelosztó öntvényt. Csak úgy meg az S1 megy fel zűrösebben. A Gigánál legalább van egy tényleg jó VRM hűtőblokk, ami külön van a Zalman hűtőtől. Ne felejtsétek el, hogy ez az UD OC Giga, NEM a ref. hűtős!!!
Ezen túlmenően ha nekem valaki mutat BÁRMILYEN 4890-es kártyát ennél olcsóbban 3 év garival, akkor emelem a kalapom. 43.000 Ft bruttó árról beszélünk...
Mellesleg más jó választás szerintem jelenleg nincs: Nvidia kifújt, Fermi még a fasorban sincs, a jelenlegi 285-ös kártyáik meg iszonyú drágák. Ati 5870 horror (közel 100e Ft), 5850 is 70e körül. 5770 meg LASSABB lesz, mint a 4890, drágábban.
Félreértés ne essék, nem 0dB kell, hiszen venti nekem is van az S1-en. De ha meg lehet úszni 10 dB körül, akkor nagyon örülök, mert azt nem nagyon hallani...
-
Stargun!
tag
Sziasztok, köszi a javaslatokat.
Előrebocsátom, hogy nekem a gépem munkaeszköz, naponta sok-sok órát ülök előtte, nem csak játszom fülessel a fejemen. A Giga ventije átlagos felhasználónak egyáltalán nem hangos. Csakhogy én NÉMA géphez vagyok szokva, ahol a géptől 1 méterre SEMMIT nem lehet hallani.
Eddig ilyen is volt a cuccom egy 8800 GT-vel és Accelero S1-gyel. (Nomeg egy 92 mm-es PWM-es AC ventivel az S1-gyen)
A gyári venti megtartása melletti AC ventivel való felszerelést már én is megpróbáltam, de nem fűztem hozzá túl sok reményt (és sikertelen is lett a kísérlet). A gond az, hogy ezen a gyári hűtőn túlságosan kicsi a lamellák közötti távolság, vagyis elég nagy statikus nyomású venti kellene a jó áthűtéshez. Az S1-ben pont az a jó, hogy a bordák közötti nagyobb távolság miatt könnyebb lefújni róla a meleget, ugyanakkor a hűtőfelülete igen nagy. Szerencsére ezen a Giga kártyán a hűtő csak négy csavarral rögzül, pont mint az S1, így könnyű cserélni csak a VRM borda marad kérdéses.
Ne aggódjatok értem, műszerész végzettséggel lettem villamosmérnök kb. 13 éve, már egy pár dolgot építettem életemben. Sőt, még Accelero S1-et is szereltem 4-5 db-ot nyom nélkül.
Ahol vettem a kártyát azt mondták, hogy a legkevésbé sem érdekli őket a hűtőcsere gari szempontjából, csak profin, nyom nélkül csináljam. Pont ezért szeretném elkerülni a VRM leszedését, már csak azért is, mert az a borda eléggé jónak tűnik.
Ezért kérdeztem volna, hogy bárki tett-e már rá ilyen Giga 4890-re S1-et. Ha még nem, akkor azt hiszem én leszek az első itt a fórumon. Ez esetben ígérem, megírom a tapasztalatokat.
-
Stargun!
tag
Nos, olvastam a hozzászólásokat és csatlakoznék a fent leírtakhoz. Én is most lettem Gigabyte 4890 UD OC tulaj és szembesültem a hűtési problémával.
Bárki, aki valaha használt Artic-cooling Accelero S1-et az tudja, hogy sem ezen a Gigán, sem pl. a Sapphire TOXIC-on levő hűtés halksága a közelébe sem jön egy Acceleronak amit egy AC PWM-es venti fúj. Én egy 8800GT-t használtam eddig Accelero S1-gyel.
Az új Giga 4890-en is le KELL cserélnem a gyári hűtőt, mert ennek a hangja a folyamatosan maximumon pörgő kis ventilátor miatt röhelyes, úgyhogy azt szeretném megkérdezni van-e valaki közületek, aki erre a Gigabyte 4890-re már tett fel Accelerot?
Utánajárva a dolognak az látszik, hogy a VRM-eken levő külön borda sajnos éppen csak egy kicsivel, de MAGASABB a kelleténél, vagyis ütközne az S1 aljával. Mivel nem próbáltam még így nem tudom, hogy a bordaközök illeszkedhetnek-e szerencsésen, mert ekkor egymásba simulhat a két hűtő. Ha nem, akkor viszont változtatni kell a VRM hűtésen, ami pedig elég jónak tűnik.
Aztán az a megoldás is szóba jöhet, hogy inkább az 5.000 Ft-os S1-es alján vágom meg az útban levő hűtőbordák lemezeit kicsit, minthogy a 43.000 Ft-os kártya frankó VRM hűtését cseréljem valami rosszabbra...
Minden ötletet szívesen fogadok!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- alza vélemények - tapasztalatok
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Revolut
- PlayStation 5
- TCL LCD és LED TV-k
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- OLED TV topic
- Snapdragon 695 és 120 Hz-es kijelző a Motorola G34-ben
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG MAXIMUS Z790 HERO alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 4060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítás
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - Lenovo ThinkPad 40A9 dokkoló (utolsó 30db szett vagy csak dokkoló)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest