Hirdetés
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Elülső tápos GameMax miditorony született a szellősség jegyében
- Megjöttek a legfrissebb BIOS-ok az MSI AMD X870/X870E platformos deszkáihoz
- Tényleg betilthatja a TP-Linket az USA
- Kompakt és jól szellőző alumíniumházzal indítja a jövő évet az Antec
- Intel GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- Philips LCD és LED TV-k
- Elülső tápos GameMax miditorony született a szellősség jegyében
- Milyen házat vegyek?
- Az Intel felvázolta mi kell az Arrow Lake-S optimális működéséhez
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- ASUS ROG Ally
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Vezetékes FEJhallgatók
-
PROHARDVER!
Mielőtt kérdéseket teszel fel, nyisd meg az összefoglalót és bátran szaladj végig az alábbi linkgyűjteményen. Ha nincs válasz, nyugodtan kérdezz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ati3x
Topikgazda
válasz f(x)=exp(x) #4591 üzenetére
Nem tudom, nem ismerem. Én pl amiota fotózok, nem is nézek távcsőbe. Azaz nagyon ritkán. Persze az asztrofotózásnak is vannak különböző ágai: Asztrotájkép, vagy nagyobb látószögű fotózás, maximum valami kistelével mondjuk 300-ig. Erre bőven elég egy SW star adventurer, ami full kiépítésben 100 felett van, de szerintem nagyon jól használható. ÉS egész frenkón felszerelhető, akár vezetett képekhez is: https://www.youtube.com/watch?v=tEfw2tD94Hg Ezzel a cuccal szerintem elég jó belépőt kapsz az asztrofotózás területére. Elég gyorsan ki tud derülni, hogy érdemes e tovább lépni. És ha esetleg kiderülne, hogy igen, akkor is maradhat a cucc, mert van egy hatalmas előnye az Eq3 hoz képes: Jóval könnyebb kompaktabb. (EQ3-ra sem érdemes komolyabb cuccot rakni, mint az adventurer-re, pláne ha alulábas. Acéllábbal persze stabilabb, de ott még többet vesztenél a hordozhatóségnál, és ott meg más problémái jönnének elő az EQ3-nak, szóval én személy szerint az EQ3-at zsákuccának tartom)
Az Eq5 már jóval masszivabb, de mire asztrofotóta alkalmasá teszed (Goto, vagy 2 tengelyes vezérlés már bőven 200 vagy felette vagy. Van aki eq5-re 200-as newtont szeretne pakolni, ugye ez az elvi max terhelhetősége, de én személy szerint nem javaslom. Max egy 150-es newton.Mármint asztrófotózásra.. Én kb ezt az utat követem, de egy 80-as ED-el, amivel atom stabil. (késöbb egy valamilyen 150-es newtont tervezek, nekem ennyi elég). De az eq5-öt sem árt kicsit tuningolni. Én megcsináltam, jobb lett tőle. Anno én szimpla EQ5-el kezdtem, óragéppel, 600mm fókusszal (ED80) a max 60-80s-es expókat lehetett elérni. Ezzel már lehetett valmit "kezdeni" Fényesbb objektumok esetén. De nagyon hamar ki lehet nőni. Aztán GOTO-t vettem, Astrodevices.net-ről. Ez a szett árban kb 2/3-a az SW GOTO szetnek, de léptetőmotoros, bordásszíjas meghajtással. Ugye kézivezérlő nincs hozzá, de van rajta port, emi kompatibilis az SW vezérlővel, én vettem egy SW wifis adaptert, emi jóval olcsóbb mint a kézivezérlő magában, de mobilról frankón lehet irányítani. Igaz kb 2X ha használtam..Szóval ez nem annyira olcsó hobbi, Egy "potens" szet, megfelelő állvánnyal/távcsővel autoguidingel kb 400 ezer alaphangon. Ebben még nincs benne a kamera (itt elég széles a spektrum Használt 450-500-550-xxxd-től a spec csillagászati hűtött CCD/CMOS-ig lehet "temetni" a lóvét. Nincs benne a laptop. (kell a guidinghez, vagy/és a kamera vezérléshez pl canonnál az astrobackyard) Ha ki akarod váltani a laptopot, akkor MGEN, + valami canon gép és akkor a fotók SD-re mennek).
Szóval 1 szónak is 100 a vége, helyedben SW star tracker, valami használt EOS 450 vagy afeletti canon. Erre rá lehet adpterezni valami régebbi de jó manuál obit(mondjuk vmi 200-300-as telét) és hajrá!
-
tvamos
nagyúr
válasz f(x)=exp(x) #4583 üzenetére
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
kovisoft
őstag
válasz f(x)=exp(x) #4587 üzenetére
Ha csak ennyi a kereted, abból maximum egy használt eq3 jön ki, de akkor fotózás csak egy max 2-300-as telével fog menni. Ha elengeded a fotózást, akkor rátehetsz az eq3-ra egy könnyű tubust. Vizuálisan az óragép sem létszükséglet, sőt az ekvatoriális mechanika sem, pl. lehet egy dobsonod, amit neked kell odébbtaszigatni, ahogy kimozdulnak az objektumok a képmezőből (viszont így lehet a legolcsóbban a legnagyobb távcsöved). Ha nem akarod elengedni a fotózást, akkor sem muszáj a vizuális észlelést ugyanazzal végezni, mint a fotózást, pl. vehetsz egy használt óragépes eq3-at egy könnyű tubussal szabad szemes megfigyeléshez, plusz hozzá egy olcsó fix teleobjektívet (pl. egy Pentacon 2.8/135 vagy 4/200 telét M42-es menettel) fotózáshoz.
Komolyabb mechanika esetén önmagában a mechanika is jóval többe fog kerülni, mint a kereted. Ha viszont hosszű távra tervezel és komolyan gondolod, valamint a lehetőségeid is engedik, akkor érdemes beruházni egy stabil mechanikára, pl. az ati3x által is említett eq5-re. -
ati3x
Topikgazda
válasz f(x)=exp(x) #4587 üzenetére
100 alatt az sw star tracker van. Az megbirkozik egy dslr-el, meg egy teleobjektivvel.
-
kovisoft
őstag
válasz f(x)=exp(x) #4583 üzenetére
Használt távcsöveket a Makszutov bazárban vagy a tavcso.hu aprókban érdemes keresni, szoktak jó ajánlatok lenni. Ha fotózni is szeretnél, akkor óragépes ekvatoriális mechanikára lesz szükséged, aminek a teherbírása elegendő az adott tubus stabil megtartásához, és fotózáshoz stabilabb mechanika kell, mint vizuális észleléshez, mert az apró rezgéseket a szem még valamennyire tolerálja, de a fotón egy nagy paca lesz minden csillag. Az is fontos, hogy alapvetően miket szeretnél észlelni/fotózni. Mélyegekhez nagyobb fényerő kell, és nem kell hosszú gyújtótávolság (leszámítva az apró objektumokat). Bolygókhoz, Holdhoz nem kell nagy fényerő, de nem árt a nagy nagyítás (= hosszú gyújtótávolság). Fotózásnál viszont könnyebb dolgod van a rövid gyújtótávolságokkal, nem kell annyira stabil és pontos mechanika a kisebb nagyítás miatt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest