Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz ácsszerzet #22847 üzenetére

    A táblásításnak, de általában mindenféle finomabb famunkának mindig van egy kockázata. Készítettem én már olyan kb 16 vastag bükk táblát 100 széles anyagból, ami öt éve már tök sík változatlanul, és kajlult meg gyúródeszkám, amit pedig 70-es csíkokból építettem, ahogy a nagyok is ajánlják.

    Szerintem a dizájnon nem tudsz akkorát szépíteni a szélesebb darabokból való táblásítással, hogy megérje a nagyobb kockázat. A tábla szempontjából minél keskenyebbek a csíkok, annál kisebb a vetemedés esélye is, és a mértéke is. Éppen ezért van az, hogy akik előttem szólottak, 7 cm-es darabokból építkeztek, hogy a látvány is javuljon, de a tartalom is megmaradjon. (És dizájn ide, mintázat oda, a bütüket úgy érdemes összeforgatni, ahogy a szakma tanítja.)

    Hanem van egy viszonylag olcsó, és reményt adó, bíztató trükk. Építed a konyhabútort frontostól, korpuszostól tömör anyagból. Megvan hozzá a jó köbméternyi anyagod ugye, amit szélezetlenül szereztél be, szárítottál, és igazán még most se tudod, hogy mennyi is az annyi. Ilyenkor többnyire az ember úgyis több anyaggal készül a nagy durranásra, mert ha két szál léc hiánya miatt borul a projekt, hát az jó szar ügy. Csinálsz tehát egy, vagy két ajtóval többet. Ez ilyenkor már nem oszt, nem szoroz, sem időben, sem anyagköltségben, sem munkaidőben. Ezt egyszerűen tartaléknak, hogy ha mégis valamelyik ajtó csúnyán vetemedésre adná a fejét, akkor csiribá, csiribú. Mert a korpusz nemigen fog vetemedni, hiszen blablabla. És a front sem ordítóan, rosszabb esetben itt egy kicsit, ott egy kicsit. És ha fél évet megélt vetemedés nélkül, akkor már jó az esély hogy később sem fog vetemedni.
    Egyébként úgy gondolom, hogy inkább fontos tényező a jól szárított, és a fronthoz gondosan kiválogatott válogatott fa, mint a csíkok szélessége. (Na, ezt jól megfogalmaztam, de biztos érted, legfellebb Balázs nekem is megírja, hogy ennek fussak neki mégegyszer.)
    Egyébként most botlottam bele nemrégiben eladó, régen száradó cseresnyébe valahol a Balaton déli partján (Ha jól emlékszem). Emlékeim szerint 70 ezer az ára. Ha érdekel, kikeresem Neked a hirdetést.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák