- Milyen videókártyát?
- Hobby elektronika
- SSD kibeszélő
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Steam Deck
- Intel Arc Alchemist A310/A350/A380/A580/A750/A770... és mobil verzióik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
Új hozzászólás Aktív témák
-
szacsee
nagyúr
válasz
<cafat> #3869 üzenetére
Nála a ramok, ha jól veszem ki a sorok közül.
Nálad pedig az a legegyszerűbb módszer, ha egy olyan programmal, ami ki tudja olvasni a ramok gyári időzítését frekihez mérten meglesed:
Memset, CPU-Z mem ablak, Everest.
Megnézed, hogy az álltalad használt frekin milyen időzítést ír a program a ramhoz, vagy az előre letárolt XMP, vagy EPP profil (attól függ minek hívjuk) és aszerint beállítod biosban.
Ha nem Auto-n van, akkor ügyelj arra, hogy a főbb paramétereken kívül még adódik számtalan beállítási lehetőség.
Azt pedig szem előtt kell tartani, hogy AMD procik ram szorzója változik "FSB" emelés hatására és a szorzó változtatásakor is. Nálam egy tuning alkalmával anno üresjáratban random fagyott a gép és mint kiderült max szorzón nem is, de a legalacsonyabbon magasabb frekin hajta a ramot amit már a modulok nem bírtak.. Tuningkor ezt is szem előtt kell tartani... ha szeretnéd tudni, hogy mennyin megy a ram, akkor ha jól emlékszem az Athlon X2 topik 1. hsz-ban van egy memória kalkulátor. -
szacsee
nagyúr
-
szacsee
nagyúr
Auton felejtett fesszel előfordulhat.
Mekkora feszt kap a proci?
Újrapasztázás esetleg...Dajkusz: Próbáld ki másik kábellel, esetleg még ezt kipróbálhatod:
Áramtalanít
Cmos reset
Elem kivesz
Elemtartó érintkezőit zárd rövidre csavarhúzóval 2-3 mp-ig.
Elem vissza
Cmos reset vissza.
Áram alá helyez
Bios belő, mert lenullázza még az időt is (viszont, ha biosbug marad benn, azt kitörli ez a módszer)
Biosban tiltsd le a háló kivezetéseket, majd újraindítás után engedélyezd.
Ha így sem műkszik, akkor HW gond van, marad a PCI-os hálókártya sajnos. -
-
szacsee
nagyúr
-
szacsee
nagyúr
válasz
Eddie141 #3764 üzenetére
Ha mindenképpen SLI és az adott proci kell, akkor alaplapot kell váltanod, mivel nem stabil az a proci abban a lapban (asus fórumon írták), valamint nem is támogatja.
Jelenleg kapható AM2+ Asus lapok SLI támogatással (vannak olcsóbbak is 750a SLI chipsettel) Viszont, ha ilyen lapot veszel mindenképp lesd meg, hogy a Te kártyáiddal kompatibilis-e (SLI), valamint a CPU Supportot is nem árt meglesni.
A helyedben viszont ezt tenném:
Várd meg az olyan SLI-s lapot, ami támogatja az új Phenomot, hogy ebből később ne legyen gond. -
szacsee
nagyúr
Bios Frissítőknek!
Látom nem akar felkúszni a bios.. van rá mód, hogy felmenyjen minden kérdezés és ellenőrzés nélkül, de ezt inkább hanyagolom a Ti érdeketekben.
Szóval:
Ez Flash-t nem próbáltátok?
Először azt nézzétek meg!
Biosban TOOLS-nál Ez Flash..
Pendrive-ra először másoljátok rá az új biost, majd mielött frissítetek elötte Clear CMOS.
Azért javallom, mivel gond volt az update-al.
Azt is kipróbálhatjátok, hogy áramtalanított gépnél CMOS Jumper Reset után (miután a jumpert Normal állásba visszatettétek kiveszitek az elemet és az elemtartó érintkezőit rövidzárjátok pl csavarhúzóval.Ha megvan a CMOS Clear utána menjetek a biosba és EZ Flash alól frissítsetek.
Ha nem megy, akkor nézzetek másik újabb biost, vagy másik serverről töltsétek le. -
szacsee
nagyúr
Pár modell olcsósodik jövő hó elejétől...PH címlapos írás szerint.
-
szacsee
nagyúr
Várd meg az új Phenomot és a tapasztalatokat.
Febr-Márc környékére esni fognak az árak. -
szacsee
nagyúr
válasz
Pitterix #3650 üzenetére
Ne magyar oldalt nézz, hanem a globalt. Ott 570-590-es Nforce chipsetes lapok mind AM2+ -osak.
A Te lapodhoz CPU SUpport list.
Phenom X3 8400 (HD8400WCJ3BGD),2.1GHz,rev.B2,95W,SocketAM2+ 1802
Phenom X3 8600(HD8600WCJ3BGD),2.3GHz,95W,rev.B2,SocketAM2+ 1802
Phenom X4 9100e (HD910OBJ4BGD),1.8GHz,65W,rev.B2,SocketAM2+ 1802
Phenom X4 9150e (HD9150ODJ4BGH),1.8GHz,65W,rev.B3,SocketAM2+ 2001
Phenom X4 9350e (HD9350ODJ4BGH),2.0GHz,65W,rev.B3,SocketAM2+ 2001
Phenom X4 9500 (HD9500WCJ4BGD),2.2GHz,rev.B2,95W,SocketAM2+ 1503
Phenom X4 9550 (HD9550WCJ4BGH),2.2GHz,rev.B3,95W,SocketAM2+ 1802
Phenom X4 9600 (HD9600WCJ4BGD),2.3GHz,95W,rev.B2,SocketAM2+ 1503
Phenom X4 9600 (HD960ZWCJ4BGD),2.3GHz,95W,rev.B2,SocketAM2+ 1701
Phenom X4 9650 (HD9650WCJ4BGH),2.3GHz,95W,rev.B3,SocketAM2+ 1802
Phenom X4 9750 (HD9750WCJ4BGH),2.4GHz,95W,rev.B3,SocketAM2+ 1802
Phenom X4 9750 (HD9750XAJ4BGH),2.4GHz,125W,rev.B3,SocketAM2+ 1802
Phenom X4 9850 (HD9850XAJ4BGH),2.5GHz,125W,rev.B3,SocketAM2+ 1903
Phenom X4 9850 (HD985ZXAJ4BGH),2.5GHz,125W,rev.B3,SocketAM2+ 1903 -
-
szacsee
nagyúr
Akkor nemtom mi lehet, mert mindenki azt mondja, hogy az intel proci azonos megfelelője egy 300-400 mhz-val gyorsabb amd.
Viszont gaboman is intelre váltáskor eléggé csodálkozott, hogy mennyire meglódult a masina, pedig alapon nézte egy 6550-es C2D-vel.PCI-E 2.0-s lappal sem menne többet, mivel ezek a karik nem használják ki teljesen a sávszél adta lehetőségeket...volt róla teszt is.
-
szacsee
nagyúr
válasz
gabbesz #3475 üzenetére
Ha nem vagy megszállot AMD fanatikus, akkor intel féle megoldáson is elgondolkodnék. (főleg ha játékra kell).
A legjobb ha egy P35-ös chipkészletü lapot nézel ki, azok már kiforrottak, nincs velük gond, C2D-ket és Quadokat is azokban lehet nyúzni a legjobban.
Ajánlanám:
Gigabyte P35 DS3P, esetleg több kesh esetén P35 DS4
Memória: valami 1066-os megteszi, kingmax-ok kb 10K körül mennek boltban is (2x1gb)
Prociból mindegyik elég jól tuningolható, de ha megvan kb hány Mhz-n ketyegjen alapfrekin, akkor a pénztárcád függvényében lehet dönteni E4xxx, E6xxx, E7xxx és E8xxx sorozat közül
VGA-nak 9600Gt, vagy 3870-et ajánlom, bár inkább az utóbbit, mivel kevesebbet fogyaszt üresjáratban és jobb a hűtése is, valamint az új meghajtóprogikkal kb 8800Gt szintet tudja.
Tápnak az FSP 400PNF-et ajánlanám, mivel minőségi és tudásához mérten olcsó darab.
Háznak, ami jól esik.
HDD-nek ha a megbízhatóság a fontos, akkor én a WD-t favorizálom.
ODD-nek ami jól esik, bár én Pio-t használok 3-4 éve és teljesen meg vagyok elégedve.
Összesítve depón nézett árakkal:
Gigabyte EP35 DS3P (25K) DS4 (30K)
C2D E4600 (22K) E7200 (25K) E6750 (30k)
Memória: Kingmax 1066 DDR2 2x1gb (9K)
VGA: 3870 és 96Gt is 28K körül kapható
FSP ATX 400PNF 6K
Ház táp nélkül 6-10K (bár határ a csillagos ég.
ODD-k 5-8K-ig, hacsak nem BR meghajtó kell.
Ez a konfig hangyafasszal 100K fölött lesz, de ár/teljesítményben verhetetlen és a mai játékok közül mind elég jól szereti majd.
Szerintem a többiek sem cáfolnak meg ezzel az állítással.
Vastagítva vannak azok a termékek, amiket szerintem érdemes megvenni. -
szacsee
nagyúr
válasz
Ricsi198708 #3468 üzenetére
Jó lesz az, de a memókat CL4-ben használd.
Pigatt kihajtja az rendesen, lehet nem 100%-ig, de nem sok helyen fog CPU limitbe botlani, mivel általában a gémeket fullon szereti nyomni az embergyereke.
Ott pedig nem naon a proci szól bele a dologba.
2,6Ghz-s C2D is kihajtja már elég jól, annak meg az ájemdé megfelelője kb a 6000+-os X2 gémeket nézve.gabbesz: mennyi lenne a gépre rászánva?
tuning bejátszana? -
szacsee
nagyúr
válasz
<cafat> #3328 üzenetére
1. AUX-al ne foglalkozz
2. SP2 az jó, ha nem az lenne, akkor az lenne a gáz.
3. Ha csak játék alatt és 3Dmark alatt fagyizik, akkor NV driver...valami WHQL-essel próbáld, ami már bevált
4. Szerintem tedd újra az XP-t ne rakj fel semmit, max 1-2 játékot és meglássul mi lesz.. -
szacsee
nagyúr
-
szacsee
nagyúr
válasz
enter11 #3291 üzenetére
Én anno teszteltem mindenféle kombinációt is.
4x1Gb Super Talent úgy ment benne, mintha csak 1 modul lett volna a lapban..
2x2Gb felejtős, mert nem lehet őket húzni (Szlobi G P5E topik)..viszont 4x1Gb-nak mennie kell. -
szacsee
nagyúr
válasz
<cafat> #3270 üzenetére
Na figy csináld a következőt:
Letöltöd ezt itt.
Na meg a Rivatunert.
A monitorozó fül-nél a settings-nél engedélyezed az OSD-t és a VGA hőfokot sasolod..
Ha valami gikszer van, akkor észreveszed.
Jó lenne kipróbálni kölcsön VGA-val is..
Részletes konfigleírás, bekötés, valamint telepítéskor felrakott progik neve nem ártana. -
szacsee
nagyúr
válasz
<cafat> #3263 üzenetére
Memtest-el, goldmem-el teszteld ki a ramokat első körben...
RMClock-ot nem használsz?
HDSentinellel kuksizd meg a vinyó állapotát..nekem egy 120-as IJ szériás Samum kakilt be ami Nidec motoros volt...
Procit meg először Orthossal nézd meg FFT -vel 9-es prioron (ez majd befűti rendesen, a hőfokot meg nézd az 0,96-os Core Temp-el, közben everest-el is nézd a mobo hőjét), ha bírja, akkor blend-el terheled az egész mobo-ram-cpu-t. -
szacsee
nagyúr
Dehonnem tud, csak egy kis idő kell hozzá, de nem is, inkább mást mondok...az X2 topik első hsz-ban van egy Mem clock kalkulátor, amit anno jómagam töltöttem fel, de nem én csináltam, eccerü használni..
Keress olyan beállítást, amin a memó 800 körül megy, ha nem menne a tuning ram szinten és ha a QNQ-t használod, akkor nehogy fölémenjen a stabil értéknek..
Ha jól lesem 4000+-od van és Windsor magos (Intel tulaj létemre nem is rossz mi?), annak 10-es a max szorzója, és ha jól dereng megy az 2400-on is minimum...
Tuningolni hogy szoktál QNQ-t használod, auto vagy manual fesz?
2400-on ha jól sejtem 10-es szorzónál is 800-on megy a ram, de pell...Na megnéztem, ha 667-re osztod vissza a ramot (CPU config- mem fül ha jól emléxem), akkor 2400-on épp 800-on megy a ram..240-es FSB-vel, amit simán visz a lapod, még a HT-t is vinnie kell 5-ös szorzóval is én M2N32-ben 1350-en használtam 7/24-ben és itt régebben is lazán 1200 fölött, szóval az a rizsa, hogy 800-és 1000 között kell járatni az hülyeség...
Sok sikert, ha van kérdés, nyugodtan! -
szacsee
nagyúr
Naon durca lap, kell hozzá kis fifika, mire az ember rájön egy-két dologra, volt amit én sem használtam a bios beállításokban, de úgy is lehetett hajtani elég durván..
DFI-t baro nehéz szerezni és drága, na meg fene tudja mit menne, az Abit meg gyengébb nála...
Igaz vannak rigojái, de azt ki kell ismerni és akkor nincs akadály. -
szacsee
nagyúr
Tedd vissza a 1201-et, én azzal adtam el a lapomat és a tuning is elég frankón ment, a 0903-hoz képest, amin csodálkoztam is..ott nem volt ilyen anomália.
Itt valami bios-bug lesz, lehet a HT-t visszaveszi 1x-esre, ha erős az overcklock?
A HT frekijét nézted már 200-on fixálva? -
szacsee
nagyúr
válasz
Pocok9b #3065 üzenetére
Egen!
Az Asus honlapján (most nincs lehalva)- Download-kiválasztod-Motherboard-Socket Am2-M2N32 SLI Deluxe, majd a search gomb...
A megjelenő ablakban asszem a Utility-k között van az ASUS Update, vagy Bios Update Utility, a fejlécnél le van írva melyik Os-hez jó..
Sok sikert! -
szacsee
nagyúr
válasz
LordDarkness #3060 üzenetére
Vista topikba válaszoltam!
-
-
szacsee
nagyúr
válasz
Florens #3010 üzenetére
Öhömm böhömm!
Nem ám használjátok azt a rusnya progit!
A keresőbe írjátok be hogy: "tuning"!
éN79, Zoli329 és i'am: szacsee írtunk egyszer-kétszer ezt-azt róla!
Errü van itt nagyba szó-e!
A lapot már eladtam, de ha itt lenne bármikor fel tudnám húzni.
X2 topik 1. hsz-ban van egy memory clock kalkulátor, azt nézegessétek, mert ajemdé memó/proci osztó szorzója nem eccerü eset, de a táblázat alapján ki lehet számolni, hogy mennyin megy a memó, ha adott frekire húzod a procit.
Szóval tuning szót a keresőbe fent balra és olvasgassatok!!!
Ha nem világos valami kérdezzetek közbe benézek és ahogy látom Zoli is. -
szacsee
nagyúr
válasz
szatek1987 #2926 üzenetére
-
szacsee
nagyúr
válasz
szatek1987 #2924 üzenetére
Milyen driver?
Eszközkezelőben hogy van benne? -
szacsee
nagyúr
válasz
szatek1987 #2911 üzenetére
M2N-E Nf 570-es chipkészlet.
Milyen driver? Chipset, audio, X2? -
szacsee
nagyúr
Van amikor a HT visszaosztása miatt száll el az orthos, ezt asszem Zoli329 is tapasztalta, amikor még ájemdés volt.
Amikor eladtam a konfigom (M2N32SLI Deluxe+ X2 4000+@2800Mhz+memó), akkor én hagytam a HT-t 5x-ösön és a HT FSB-t 200-on.
Na szóval nézd meg mit csinál akkor ha a HT-t nem osztod vissza.
A lap kb a 320-as FSB-ig stabil szokott lenni, ezt alacsonyabb szorzóra rakott procival megnézheted (mármint a lap FSB határát). A HT-t meg 1300-1400-ig bírja (nem ratyi lap).
A procinak lehet kell egy kis + fesz, mert ugye a memóvezérlő is abban figyel.
Vannak viszont olyan FSB-szorzó-ram beállítások, amiket nem szeret a lap és vagy tetü, vagy el sem indul.
Én ezt úgy tapasztaltam meg, hogy a Herr-Z féle pretested procival nem ment 280-as FSB-vel 10-es szorzóval, ha a ram 400 v. 533-ra volt visszaosztva.
Próbáld meg pár MHz-vel felette pl 5-el.
1. A HT-t rakd vissza 5x-re
2. A procinak adj + feszt (vannak olyan frekik, amihez nem elég a +0,01V, hanem kell több is), ha a proci a végét járja (Mhz), akkor általában 100Mhz-hez kell már 0,05-0,1V is.
3. Variálj az FSB-ram/osztóval, és az FSB-vel -
szacsee
nagyúr
Az elöbbi link-eket olvasgasd el érdemes!
Sokat tanulhatsz belőle!
A chipset-nél sli vagy ilyesmi engedélyezve van?
Azért volt fagyi lehet, mert vagy driver (sli) vagy táp.
Egy VGA-val 1 hétig nézd meg, ha nics ilyen gondod, akkor kereshetsz ismerőst aki tud kölcsönadni valami tápot.
Tápos topik-ba kérdezted, hogy elbírja-e a táp a konfigod?
A többit holnap, mert lépnem kell! -
szacsee
nagyúr
Kötelező olvasmány mindenkinek! Érdemes elolvasni! (alapinfók, tuning-trükkök stb)
Na egy kis segítség a tuning-hoz, hogy 800-on menjen a ram!Gabe: bios részletes beállítása kell!
Valamint az összes gépedben található alkatrész listája!
2VGA-val dobta a kékhalált? Ha igen, akkor használd több napig egyel és ha nincs bibi, akkor vagy nv driver, vagy táp. -
szacsee
nagyúr
Van benne igazság, meg nincs is! (ram osztható 400-al meg ilyesmi).
Az X2 topik 1 hozzászólásába tetettünk egy memory config kalkulátort használjátok egészséggel!
A memória órajelhez (amit a biosban belősz) pl 533-667-800 stb nem az órajelet kell írni, hanem egy egyenletet! pl 1600/2 (800-nál) 1600/2,4 (667-nél) 1600/3 (533-nál).
Töltsétek le és használjátok pofon eccerü)
DDR2-es, asszem a második link, de ide rakom mindjárt.
Nesztek! -
szacsee
nagyúr
Húzva van a rendszer? Sata cuccokat akkor szokta elszórni, ha esetleg nagy az Overclock.
Nézd meg 4 modullal Orthos blend 9 prior 8 óra és a proci ne legyen húzva!
Milyen ramok vannak benne Kingmax 800? 1066? CL4? CL5?
Tesztek alatt húzd le a túlfeszvédőt!
1 modullal Orthos alatt fagyi, akkor táp (2 VGA és minden a gépben). -
szacsee
nagyúr
Ha csak elosztó, akkor nem zavarhat be, egy próbát megér megnézni nélküle.
Amúgy a villám ellen nem véd semennyire sem!
Az ingadozó túlfeszekkel pedig elbánik a chifi is.
Ha nem az kavar, akkor érdemes lehet használni, viszont ha igen, akkor ne használd!
A tápos topikban kérdezz rá hátha ők tudnak segíteni ebben, és abban is, hogy a táp elviszi-e a konfigot.
Más: 1 VGA-val 1 HDD-vel és DVD íróval (4 memóriával) nézted hogy nem-e csinálja? -
szacsee
nagyúr
Biosfrissítés után mindenképpen!
Nézd meg az Asus oldalán a letöltéseknél a lapot, majd bal oldalon lesz egy CPU Support nevű link, amire rákattintva megnézheted melyik bios-tól kezeli normálisan a lap.
A biosban pedig meg lehet csekkolni, hogy melyik bios is van fent (asszem system info résznél). -
szacsee
nagyúr
-
szacsee
nagyúr
Menj bele a bios--ba! (1 rammal)
Advanced menü-be
Ott ha látsz Dimm voltage-t vagy Dram voltage-t akkor azt auto-ról tedd 1,9V-ra először, ha nem megy a dual chanel, akkor 2.0V-ra.
Efölé ne nagyon menj, de addig mehetsz, amíg kézmelegek a ramok, esetleg kicsivel melegebbek, de ne legyen tűzforró!
A keresőbe írd be hogy tuning, a hozzászólásokból sokat tanulhatsz, de csak óvatosan bánj mindennel, ha alapfesz-en hajtassz mindent, akkor nem lehet baj, max ha nem idul, akkor cmos jumpert kell csak átpakolni. -
szacsee
nagyúr
Kicsit mélyebben elmagyarázom ha nem baj:
A tápegység szolgáltatja az összes alkatrésznek az áramot, ha nem bírja, akkor valahonnan elvész a kellő feszültség és instabil lehet a randszer.
Pl ha a memóriának nem tudja leadni a kellő feszt, vagy akár a procinak, esetleg északi hídnak.
Amúgy tesztelted a memóriákat, mert hiába írja ki hogy dual chanel, ha nem kit-ben veszed, akkor lehet nem fog megfelelően menni a dual chanel.
Először is vegyél ki minden fölös cuccot a gépből:
-második VGA
-adattárolásra használt HDD (ha van benne)
stb.
Memtest-el tesztelj ki egy pár memóriát, ha jó, akkor a másikat, ha az is oké, akkor egyszerre. 4Gb-ot nem fog látni a memtest, de a 64 bites Vistának van memóriatasztelője és az látja. Ha megy amúgy a 2 pár ram kettesével külön tökéletesen, akkor valszeg menni fog egyszerre is.
Utána Terheld le Orthossal, hogy stabil-e így (blend test 9 prior-on minimum 2 órán át).
Ez a procit és a memókat dolgoztatja. Utána izmosabb gammával teszteld!
Ha így stabil, akkor rakd vissza a második VGA-t és teszteld először orthossal, majd játékkal. Ha itt hibázik, akkor nem bírja a táp.
Esetleg segíthet egy kis + fesz a ramoknak, de szerintem kérj kölcsön erősebb tápot haveroktól és nézd meg ezek elött azzal. Lehet elég lenne a chifi táp, de lehet már a végét járja és azért nem bírja csóró.
Sok sikert! -
szacsee
nagyúr
Ti milyen audio drivert használtok M2N32SLI-hez?
Nálam cicereg a hangfal win alatt és gamma alatt is. -
szacsee
nagyúr
Fogd meg a réz-lamellákat a fet-hűtőn (lemezek), hogy nem-e az cicereg, esetleg vedd ki a tápot a gépből, az is szokott ilyet csinálni (nem-e az cicereg).
L@cip: én használtam semmi bibi nem volt vele, de csak 4 Gb rammal van értelme használni.
tibyke: Gyere msn-re mert itt hosszú lenne.
-
szacsee
nagyúr
Na mondom ok?
Megnéztem a QVL-ben benne van a Corsair 6400 CL4-ese és mind a 4 modullal műkszik elvileg.
A ramfeszt 2,5V-ig állíthatod benne.
Mindenesetre kérd meg a eladót, hogy had próbáld ki és ha rossz, vagy nem kezeli, aminek a legújabb biossal 0 az esélye, akkor valamit eszközölhess.
Addog teszteld ki a ramokat, de jelold meg melyik egy kit, nehogy összekeverd.
Sok sikert!
A lapod (a régi) kb saccra ha jól lavírozol 17-18 körül el tudod adni. -
szacsee
nagyúr
Hmm...Persze, de nekem speciel az utóbbi 5 évben csak asus-om volt.
Olvasgasd át a lapok manualját (online letölthető), hogy milyen a bios menü és mennyi feszt lehet és minek adni, valamint a fórumban, hogy nincs-e vele gond.
Sima Jedec szabványú memóval nem lenne gondod, de mivel az SPD-je gondolom 2,1V azért szerekszik.
Subtimingokkal nem játszottál? A helyedben nem ítélném meg a gyártót, mert szarrakszik vele a ram (valakinek 4 kingmax-al simán megy).
Várd meg az RD670-es deszkákat, addig meg 2GB-al nyomd.
Esetleg Giga, vagy Abit.
Elötte mindenképp nézesd meg valaki lapjában, hogy mennek-e a memóriák együtt.
Nálam az öcsi gépében 2 különböző méretű és márkájú rammal is ment a lap semmi bibi nem volt vele, bár ez 2,5V-ot is tud adni a memóknak.
Megoldást jelenthet pl: SB fesz emelés, CPU fesz emelés (memóvezérlő a prociban van).
Többet nem tudok elmondani.
Amúgy asszem az M2N SLI Deluxe már tud több kraftot is adni a memóknak, no meg a nomber one AM2-es tuninglap is, az M2N32SLI Deluxe.
Amúgy az Ati 690-es deszkái nem melegszenek annyira, de aszongyák van valami gubanc a memókezeléssel ott (válogatós).
Párban teszteld ki a ramokat, és úgy nézd meg, hogy megy-e mindkét slotpár tökéletesen, ha nem akkor gar.
Sok sikert! -
szacsee
nagyúr
3-al sem?
Ja és párba raktad be őket, mert akkor is szarakszik, ha nem párba vannak.
Kettesével teszteld le őket mindkét foglalatot kipróbálva 5-5-5-15-ön, mert a gyártó, csak 2,1V-on tudja szavatolni a 4-4-4-12-t 2T-ben
Ha ez megvan, akkor el kell gondolkodni, hogy tudsz-e várni egy picit az RD790-re, mert sztem csak arra érdemes cserélni, de ha el vagy eresztve lével, akkor egy M2N32 is megteszi, de sztem várj egy picit és addig 2Gb.
Viszont a környékeden nincs valakinek olyan lapja, ami le tudja adni ezt a feszt, mert a ramokat egyben le kellene tesztelni, hogy kompatibilisek-e.
Nálad valszeg a fesz lesz a bibi, bár kicsit homályos, hogy miért nem megy 5-5-5-15-ben sem.
Írd le a bios beállításokat, amiket használsz részletesen, hátha vmi miatt nem megy. -
szacsee
nagyúr
A procidat alap közeli frekin hajtsd, hátha az a bibi!!!!!
Valszeg az, hogy a lapod nem tud tarósan stabil 2,1V-ot adni a memóknak (mind a 4-nek).
Kicsit játszhatsz vele, ha visszaosztod őket és olyan 730-740 Mhz-n ha stabil lenne 4-4-4-12 2T akkor már nincs sok veszve. Utána meg RD670, hogy ne legyen gond a jövőre nézve sem.
Csináld azt, hogy 4 modullal 4-4-4-12 2T-vel indítassz 1,95V-al olyan 650Mhz-ről és fokozatosan emeledd a frekit. 8 órás Orthos Blend 9 Prioron kidobja a hibát, a végét így könnyen megtalálod.
Jah és a legeccerübb, ha 64-es Vistát tolsz fel, mert a boot menülyében, de lehet a DVD-ről is indulva van egy memó teszt, ami elég jó.
Na meg kihasználja mind a 4Gb-ot nem pedig 3,xx-et.
Sok sikert! -
szacsee
nagyúr
Nézd meg a legújabb biossal, hátha lehet feljebb tornászni a feszt.
Vmelyik lapnál elérhetővé tettek felfelé 2 lépcsőt asszem.
Esetleg Vdimm mod (forrasztgatás).
A legjobb megoldás, ezt eladod és veszel egy másik deszkát (M2N32 SLI), de én leginkább megvárnám az asus RD790-es deszkáit vele, addig kihúznám evvel (1-2 hó max).
Lessz benne DDR2 támogatás PCI-E 2.0 és belemegy az am2-es és az am2+-os proci is, de vhol mintha azt írták volna, hogy az am3-as is.
Sztem legjobb ha kivársz. Nekem is 4modulom van, de nem nagyon használja ki semmi sem. Te döntessz!
Sok sikert!
Ha valaki más véleményen van írja le de sztem a dörzsölt arcok ezt fogják mondani amit én (én is dörzsölt arc vagyok)
Mod:
Lazább időzítéssel mennie kell alacsonyabb feszen, ahogy itt felettem céloznak rá a dörzsölt sötét oldalról besegítő arcok.
5-5-5-15 2T-vel kell mennie a 4 modulnak 1,9V környékén legszarabb esetben is. -
szacsee
nagyúr
Sztem holnap du-n nekem jó, igaz nálunk búcsu van, de engem nem hat meg, mert a lakodalmas rock, meg a 600HUF-os dodgem nem a kedvencem.
Ha valamire jutottál, vagy valamiben elakadtál ide írd le nap közben is akár, mások is tudnak segíteni.
Pl: éN79, Zoli329 és az én konfigomon ne lepődj meg, igaz intel, de nagy tuninghuszárok voltunk (a francokat még azok vagyunk, csak más lappal), viszont sok a tapasztalatunk ezzel a lappal.
-
szacsee
nagyúr
A CPU settingsnél állítod a ram sebességet, azt oszd vissza 400 vagy 533-ra.
A többi maradhat autón.
Az advanced menüben AI Tuning manual és megjelenik az FSB.
Pci-E frekit fixáld 100-ra, a procinak adj fix szorzót (multipler) és az fsb-t emeld 5-10 Mhz-ként. A feszt alapfeszen hagyd (nem auto, hanem kézzel állítsd be a kivánt feszt, annyira amenyi az alap ( asszem 1,125 V de nézd meg az AMD oldalán előbb nem mindegy windsor, vagy Bribane mag!!!!!!!!)
A memó mehet auto-n először, de utána szigorúan manual.
Egy kis kötelező olvasmány: ez és ez no meg ez is -
szacsee
nagyúr
Ha szembe nézel a lappal, akkor a HDD és az ODD (sata) hogyan van rágugva?
Sztem így jó: Hdd, az alsó bal oldaliban, ODD, a felette levőben.
A bal oldaliak a Masterek, a jobb oldaliak a Slave-k.
Az Ide ODD-t pedig Masterként a az Ide vezérlőre.
A bios a legújabb, azzal nem lehet bibi.
Auto tuning miatt megy a procid pár %-al gyorsabban.
Ha gondolod kigyúrunk eme frankó lap bioskezelésével kapcsolatban.
Sztem a QnQ-t tiltsd le, de ahogy gondolod.
A lap túlfeszeli a procit picikét, ezért lehet kicsit melegebb mint más lapokban, mejd erre is kitérünk.
Most megyek melóba, majd visszatérünk rá!
Help you éN79 and szacsee for the black side. -
szacsee
nagyúr
Nyugi, ahogy közös ismerősünk mondaná: Relax!
Na figy a QnQ-t tiltsd le!
Tuning-olsz?
Milyen beállítást használsz? (bios-ban)
A fentieket nézve a memód 5-5-5-15-ön meg, holott tudja a 4-4-4-et is.
Írd be a tuning szót keresőbe és írtam vhol írást ide a tuning-ról, azt olvasd el!
Ja X2 topik elejébe tetettem bele memó clk calkulatort azzal ki lehet silabizálni, hogy milyen CPU/Mem osztót használsz, minél kisebb annál jobb.
A processeknél nézd meg nem-e zabálja valami a rendszert.
Pl: vírus, vírusírtó.
A biosbeállításokat holnap kitárgyalhatjuk, hogy hogyan optimális és utána egy szűz rendszert kellene feltenned a gépre.
Melyik bios vann fent?
Jah és milyen meghajtód van még a gépben? (ODD), és hogy vannak rádugva? -
szacsee
nagyúr
Szívesen!
Nemrég babráltam az enyémet, tehát még rémlik valami.
Advancedben:
Jumpfree-t keresd: Manual
Pci-e frekit fixáld 100-ra
Multipler Fix max-on
FSB: Itt tolhatod felfelé
HT-t a fenti linkeknél asszem leírtam.
Memókat a CPU settingsben babrálhatod,
A memó és a CPU feszt manual állítsd be.
QnQ disabled, hogy ne zavarjon be.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Laptop ramok 2x4Gb DDR4 2133/2400/2666Mhz 2x16Gb 3200Mhz és 2x32GB 2666Mhz párban!
- Garanciás! ASUS ROG STRIX B650-A GAMING WIFI Alaplap
- Corsair VENGEANCE LPX DDR4 RAM 16GB (1x16GB) 3200MHz CL16 Intel XMP 2.0 INGYEN FOXPOST
- Kingston FURY Beast DDR5 16GB 5600MT/s DDR5 CL36 DIMM INGYEN FOXPOST
- Corsair Vengeance RGB Pro 32GB (1x32GB) DDR4 3600 (PC4-28800) C18 INGYEN FOXPOST
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Motorola E40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- DDR5 16GB 8GB 32GB 4800MHz 5600MHz RAM Több db
- Bomba ár! HP ZBook Fury 15 G7 - i9-10885H I 32GB I 1TBSSD I 15,6" 4KDreamColor I Cam I W11 I Gar
- Motorola G72 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest