- Azonnali informatikai kérdések órája
- RAM topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen videókártyát?
- TCL LCD és LED TV-k
- PLC programozás
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Házimozi belépő szinten
- A 3D V-Cache és a rengeteg memória lehet az új PlayStation fő fejlesztési iránya
Új hozzászólás Aktív témák
-
HSM
félisten
válasz
Petykemano #44524 üzenetére
Nekem az a gondom, hogy sokszor az a konklúzió, hogy az M1 mekkora csoda, és hogy a konkurencia milyen béna, ami így szvsz nagyon nem igaz, főleg a Pro/Max tekintetében. Hiszen a sima M1 mellé is oda lehet tenni egy 5800U-t is, és nem lesz porig alázva, az kb hasonló költség/kategória, bár nyilván az is erősen M1 felé kedvez az 5nm és azért jóval magasabb tranzisztorszám révén, de az már szerintem belefér.
Illetve, amikor a piaci viszonyok előkerülnek, szerintem nem szabad elmenni azon tény mellett sem, hogy az Apple bevételének jelentős része származik a szoftverboltjukból, tehát az ő esetükben a CPU egyéb hasznot is generál, tehát megtehetik pl. hogy terveznek egy szürreálisan drága hardvert, ha ez kell megverni a konkurenciát, amit aztán megfizettetnek a userekkel részben a szoftvereken keresztül....
Nekik az is óriási előny, hogy a váltással kiesik az OS-ük X86 kompatibilitása, azaz fújtak a "Hackintosh"-oknak [link] , valamint stratégiailag így képesek függetlenedni a jelenlegi X86 világtól, ami az egyedi fixfunkciós gyorsítók (pl. a saját neurális gyorsítók, média motorok) miatt lehet előnyös, amik így jobban az aktuális igényekre szabhatóak.
Arra gondolok, nekik MOST, a váltás miatt igen fontos, hogy az M1-ek a lehető legnagyobbat szóljanak, tehát nekik most nem az a legfontosabb, hogy közvetlenül a CPU, mint termék, profitábilis legyen, rengeteg másból úgyis jönni fog a bevétel.Míg egy AMD-nél jelenleg nincs ilyen motiváció, az ő jelenlegi helyzetükben azt éri meg kifejleszteni és gyártani, amiből sokat, jó haszonnal el tudnak adni.
Érintőlegesen ezekre a dolgokra is gondoltam, amikor ezt írtam: [link] .Egyébként az AMD laptopjai egyáltalán nem drágák, pl. egy komolyabb üzleti gép, jelenleg 1 hetes szállítással "mindössze" 1300€, Ryzen 7 Pro 5850U, 16GB onboard +1 slot bővíthető ram, 14" FHD IPS ~100% sRGB-s kijelző, 512GB PCIe SSD, Win10 Pro-val: [link] .
Ehhez képest a 13"-os MacBook Pro, amiben csak a sima M1 van mindössze 8GB bővíthetetlen forrasztott rammal, 256GB SSD-vel 1450€ a német Apple oldalról [link] .
A 14"-os M1 Pro-s 8‑Core CPU, 14‑Core GPU, 16 GB bővíthetetlen ramos, 512 GB SSD konfig már 2250€, a 14"-os M1 Pro-s 10‑Core CPU, 16‑Core GPU, 16 GB bővíthetetlen ramos, 1TB SSD konfig már 2750€.A 16"-os M1 Max-os 32GB bővíthetetlen ramos már közel 4000€... És ezek a kevés ramos verziók, 16GB egy munkagépbe, ahová ezeket szánják nevetségesen kevés, és persze bővíteni sem lehet, vehetsz új gépet, ha többre van szükség... A nagyobb modellek kint sem voltak, pedig igazán kíváncsi lettem volna mennyi az annyi.
Szerintem ezt sem szabad elfelejteni, mikor összehasonlítjuk a CPU-kat.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Megbízhatatlan oldalakat ahol nem mérnek (pl gamegpu) ne linkeljetek.
- MSI GeForce RTX 3090 VENTUS 3X 24GB OC Garanciával!
- ÚJ MSI RTX5060 Ventus 2X OC 8Gb GDDR7 bontatlan, számla
- Több db Nvidia Quadro M4000 8GB GDDR5 videokártya számlával
- RTX 5070 Ti OC 16G/új, bontatlan/ garancia/ beszámítás/ ingyen foxpost
- ASUS RTX 5070 Ti 16GB GDDR7 PRIME OC Edition - Új, 3 év garancia - Eladó!
- 134 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8H) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4090 - 3 év garancia
- Dell Precision 5540 i7-9850H 32GB 1000GB Nvidia Quadro T1000 15.6" FHD 1 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG G16 (2025) G615LR 16 - Ultra 9 275HX 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070Ti 12GB WIN11
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest