Hirdetés
- CES 2026: valóságos képkockagenerálók lesznek a modernebb GeForce-ok tavasszal
- CES 2026: Visszatér a legjobb Expertbook
- CES 2026: A legjobb volt, az is marad? Itt a Zenbook A14 második generációja
- CES 2026: akár játszhatunk is az Acer RGB lézerprojektorával
- Iterálunk, iterálunk? DeepCool AK700 Digital processzorhűtő
- SD memóriakártyák (SD, SDHC, SDXC, micro SD)
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Picit gazdaságosabb és halkabb lett a PlayStation 5 Pro legfrissebb verziója
- 2026 a GDDR6-os VGA-k éve lesz?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Videós, mozgóképes topik
-
PROHARDVER!

AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
(9600X, 9700X, 9800X3D, 9900X, 9900X3D, 9950X, 9950X3D)
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hokuszpk
nagyúr
felőlem mindenki azzal tesztel amivel akar, akár elfelejti, akár nem
ha megnézed, csak 1 power plannal csináltam tesztet, mert amúgy a Zen magától dönt, hogy a mag alszik, vagy éppen 4.5Ghz -n teker ; mint valahol már említettem, nem a hagyományos 25-50Mhz -s lépésenkénti órajelemelés van, hanem kb. azonnal gyorsul 0-ról 100-ra. Villanyautó na, ezért kb. mindegy melyik power plan van beállítva. -
PuMbA
titán
City Center-ben az a giga nagy négyágú autópálya kereszteződés a térképen magas épületekkel körülvéve
Reggel 7 után van a legnagyobb forgalom, akkor a legkevesebb az fps, ha átrobogsz valamelyik irányba a többsávos pályákon. Radeon 9xxx-es topikban csináltam videót pár hete róla, mert nem hitték el, hogy egy Ryzen 7 7700 CPU limitálni tudja a Radeon 9070-emet. Ritkán, de tudja.A DigitalFoundry pedig a Tom's Diner mögötti piacon tesztel, az is nagyon megterhelő. 9800X3D tud átlag 80-90 fps-t ott, ha jól emlékszem a konkrét tesztre.
-
omfgk
veterán
Persze, nyilván lesz rengeteg ember akinek totál kimaradt a Cyberpunk.
Nekem ilyen a God of War. Majd egyszer nekiesek.
Ezért szólok kb 700 óra és 4 teljes végigjátszásnyi Cyberpunk után (és ezernyi patch-en keresztül) ,hogy a bench eredményei proci oldalon értelmezhetetlenek.
Ha gyorsabb X proci mint Y proci, az nem feltétlenül lesz igaz ingame.
Ha X proci tuninggal Z%-al gyorsabb mint stock, az nem lesz feltétlenül igaz ingame.És ha X proci Z power plan-el gyorsabb, az nem lesz feltétlenül igaz ingame.
Mert egy teljesen más workload.
Pont olyan mintha a CB23-as számok alapján próbálnák rájönni ,hogy Cyberpunk-ban mi a helyzet. És ez most nem túlzás. Pontosan ilyen. Egyáltalán nem ugyanazt számolja a proci a bench-ben mint ingame. Ezért lesz az alapvetően eléggé prociigényes játék a benchben full gpu limites. -
PuMbA
titán
Sose szoktam használni a Cyberpunk bench-et, most először használtam, de csak azért, mert könnyen lehet benne egyszerre CPU és VGA limitet is csinálni és pofon egyszerű minimum fps-t nézni a pont ugyanolyan volta miatt
Én High grafikán csináltam a tesztemet és végig 90% felett volt, mind a proci, mint a GPU használat, miközben mindkettő töltött időt csutka 100%-on is."Ezért szólok kb 700 óra és 4 teljes végigjátszásnyi Cyberpunk után ,hogy a bench eredményei proci oldalon értelmezhetetlenek."
Ez így van. A nagy körforgalom közepén a minimum fps-em 60 fps alá esik a Ryzen 7 7700-ammal és CPU limitben vagyok Radeon 9070 mellett. Nem véletlenül 7800X3D az ajánlott proci a játékhoz.
deathcrow42: Igazad van, nem éri meg, de ez a hozzáállás kikívánkoztatta belőlem azt a hsz-t
-
omfgk
veterán
válasz
hokuszpk
üzenetére
Mindenki máshogy éli túl.
Én pl leszarom a power plan-eket, pont ezért van 9800X3D-m, hogy ne hiányozzon soha az a pár fps.
De ha valaki megkérdőjelezne egy tesztet, azt ne így tegye ahogy a topikban most megpróbálták páran.
15-20 ingame játék teszt átlagát megpróbáltuk megcáfolni/alátámasztani (nem is tudom melyik már) 1db szar benchmark és 1db közepes benchmark átlaga alapján.Ha a Cyberpunk bench-et elfelejti mindenki egy életre, akkor már nem hiába koptattam a topikban a billentyűzetet.
Tessék arra használni amire való.
Hogy megnézzük ,hogy egy RTX5090 mennyivel gyorsabb mint egy RTX4090.
És ennyi.
Vagy ,hogy a Ray Tracing Reflection mennyi fps-t visz el.És hasonló számokat fogunk kapni ingame. Hasonló arányokat.
-
-
PuMbA
titán
Másrészt vérlázító, hogy úgy írsz ide le dolgokat, hogy te azt se tudod, hogy igaz-e és minket vegzálsz, hogy ha majd mi megmutatjuk neked, akkor elhiszed. Tudásod nincs róla és mástól várod, hogy adja neked oda a hiányzó tudást, mert te lusta vagy utánajárni, hiszen a hited fontosabb, mint az igazság és hogy szakmailag helyes dolgot írj / másokat ne vezess félre. Nincs miről beszélni. Látszik, hogy a szakma iránt nincs alázatod és nem akarsz tanulni, fejlődni.
-
Bossp
addikt
válasz
ScomComputer
üzenetére
Vajon oda is lehet majd adni +200 Mhz-et?
egy kis eclk-val pont lehet hozni majd a bűvös 6 Ghz-et
már csak az msi mini lapja kellene. -
PuMbA
titán
válasz
abridabri
üzenetére
Az én procim nem volt 3D cache-es, szóval az én tesztem biztos nem fért el a benne

Másrészt szerintem fogalmad sincs, hogy hogy működik egy játék. Attól, hogy rángatod a kamerát össze-vissza nem lesz több a CPU használat. Sokszor azt hiszem, hogy nem szakmai topikban vagyok, hanem templomban, akkora mértékű a hit.
-
válasz
hokuszpk
üzenetére
Na ha már meg lettem említve,hozzászólok. Továbbra is tartom ,hogy jobb a performance séma. Nem láttam egy db bizonyítékot sem az ellenkezőjére . Olyan singpleplayer teszteket mutogattok ami beépített bench , végigfut egy adott fix útvonalon ,ami lazán elfér a 3d cacheben is egyébként . Majd ,ha mutattok multiplayer benchet (BF6 / redsec / Tarkov / Warzone stb) amiben össze- vissza kapkodod a kamerát random , ahogy való életben is játszik az ember , akkor elhiszem ,addig ez meddő hitvita.
-
hokuszpk
nagyúr
"De ugyanerre rájöhettünk volna kb 60 hsz-el ezelőtt."
akkor ezt most meséld el a szkeptikus társaságnak is.
mi amúgy tudtuk, ők meg azóta hozzá se szóltak.... -
omfgk
veterán

El lehet egyébként. Nem azért mert ez az 1db már kicsit jobb teszt ezt mutatta, hanem mert tesztelőknél a 15-20 címben a nagy átlag ezt adta ki.
De ugyanerre rájöhettünk volna kb 60 hsz-el ezelőtt.
https://prohardver.hu/tema/amd_ryzen_9_7_5_9_x_zen_5_am5/hsz_12651-12651.html
-
ScomComputer
veterán
Na erre kiv. leszek igaz e...
AMD Ryzen 7 9850X3D set to launch on January 29, French retailer claims! -
R3laX
addikt
9600X, nem a hungarikum 9800X3D
.SOTTR-nél nálam a GPU-t tolta meg a (Game Turbo) High Performance kevesebb Frame-mel, csak hogy legyen még 1 kis csavar. Itt kiadja a 200K proci is magát a 80K-ssal szemben, hogy a puffogó vörcsipanda is megnyugodjon, vagy GPU, ja nem de, de, nem
.Balanced:

(Game Turbo) High Performance:

-
kzolee216
senior tag
Itt egy általad is használt beállításokkal mértem egyet a 3080-on. Hát szerintem nem cserélem le, majdnem annyit hoz mint az 5090. Tud ez még ha akar.
Majd az RTX 6080, hátha addig csökkennek az árak. (csak viccelek, tudom magasabb felbontáson jön ki az 5090 ereje
, de azért nem rossz ugye? Főleg, ha eladom a monitorjaimat és lecserélem egy 1080p-re.)
Teljesítménycentrikus:
Kiegyensúlyozott:
Egyértelmű, hogy a teljesítménycentrikus jobb, hisz látszik +1 fps.

-
Sziszifeca
őstag
Na feltettem a 3279-es bios frissitest az Asus B650e-f -re mert eddig a 2616 volt. Hát szívtam utána vele sokat mert az expo miatt a windows megfagyott.. most sikerült belőni de olyan állitások mint régen azokkal.full.instabil.
Nem tom ettől van jobb stabilabb bios verzió szerintetek? -
omfgk
veterán
Nem kell.
Erre volt a teszt. Én megnéztem.És könnyebb elhinnem olyannak, aki vágta ,hogy Cyberpunk bench egy vicc.
https://youtu.be/5LVsh61r3E0?t=238
City Run Around
Nem véletlenül. Pedig neki is könnyebb lett volna 3-szor egymás után elindítania a 45 másodperces bench-et. Sokkal könnyebb dolga lett volna.
Igen, ugyanazt nem lehet utólag otthon reprodukálni.
Ez van. Ezzel mindenki tanuljon meg együtt élni.Vannak erre módszerek.
Pia, gyógyszer, alvás, futás, multis lövölde.
Kinek mi.Illetve még megoldás az ,hogy megkeressük azt a néhány benchmark-ot ami talán-talán valós képet ad a normális játékról.
Intel topikban felkapott lett a Horizon teszt. Mindenképpen ígéretesebbnek tűnik mint a totál fals Cyberpunk bench. -
omfgk
veterán
Mondom, CB23 is 100% terhelés.
Hajrá.Nem fogok ugyanabba a beszélgetésbe 17-edjére belemenni.
Aki meg akarta érteni, megértette. Erőltetni meg kár.Csak továbbra se értem ,hogy innen
https://prohardver.hu/tema/amd_ryzen_9_7_5_9_x_zen_5_am5/hsz_12651-12651.html
hogy a picsába jutottunk a Cyberpunk bench-ig.Na de jöjjenek a tények

Voltak tények, de aztán sikerült elbaszni.Prime95 is 100%-os terhelés.
Miért nem ott nézzük a power plan-t?
A Cyberpunk bench valósabb terhelés volna? Mitől is?Totál nem azt számolja benne a proci mint ingame. Más terhelés.
Nem tölti be a mapot. Nem számol npc utakat. Egy kis gpu teszt. Rajzolgatunk. -
PuMbA
titán
Komolyan válaszolj kérlek
Mi különbség van a között, hogy a CP2077 benchmarkban van 100% CPU terhelésed vagy egy másik játékban, az fps-en kívül.Igen, a totális CPU limit már tesztelve lett CB23 alatt, a játékok kevésbé terhelik a procit, hiszen egy játek sose fog 100%-ra terhelni folyamatosan minden magot.
-
omfgk
veterán
Játékok alatt szinte mindig GPU limites az ember, így a Cyberpunk benchmark tökéletesen modellez egy játék alatti helyzetet.
Komolytalan a beszélgetés...
Azt se tudjuk merre van Észak. De majd lesz ebből túravezetés.
Amit itt műveltek a Cyberpunk bench-el, az konkrétan rosszabb mintha egy CB23 single core alapján jósolnátok meg ,hogy a power plan-ek most számítanak-e a játékokban vagy sem.
Egyébként pont te linkelted a videót is...
Nem ártana megnézni. -
PuMbA
titán
Továbbra sem értem a problémád
Játékok alatt szinte mindig GPU limites az ember, így a Cyberpunk benchmark tökéletesen modellez egy játék alatti helyzetet.Az, hogy 200-400fps-t mutat 100 helyett továbbra sem értem, hogy mit számít. Ritkán van, hogy egy játék alatt 70% fölé megy a CPU használat. Az, hogy a CP2077 benchmark alatt nekem 90-100% CPU használat az én videómban bőven elég bizonyíték, hiszen a legtöbb játékban ennél jóval kevesebb van. Mit vársz? Legyen 110%?
-
omfgk
veterán
válasz
hokuszpk
üzenetére
Ezért kell elfelejteni egy életre a Cyberpunk bench-et mint cpu tesztet.
A játékokban található benchmark-ok 90%-val együtt egyébként.Mert a nevével ellentétben nem jó semmire. Cpu szempontjából nem modellezi a játék valós terhelését. Gpu tesztnek jó.
Ezért kell trükközgetni, meg 720p-ben mérni ,hogy legyen egy kis cpu limit egy 5090 mellett is akár.
Közben meg a játékban egy 5090-el 1440p-ben is lesz cpu limit.
Mintha az autónk végsebességét úgy akarnánk mérni ,hogy ledobjuk egy szakadékba.
Annyi, a trabant gyorsabban zuhan mint a Ferrari. Tehát autópályán is gyorsabb lesz.Ennyi, meg egy bambi.
-
-
CJ4567
nagyúr
Cyberpunk benchben egy kicsit megrángatott 7700 is tud 250FPS-t, eközben a városban jó, ha tud 120 körül, és akkor még nem is beszéltünk az Arasaka plázáról, vagy a piacról
És az a baj, hogy nagyon sokan használják még YT-on is CPU tesztre. GPU tesztre még talán okés, de arra is vannak jobb helyek a játékban, pl. a Megabuilding H10.
-
omfgk
veterán
Egyszerűen megkerülhetetlen a rendes mérés.
Igen, a reprodukálhatóság ilyenkor megy a kukába nagyrészt. Ez van.
De ennek nem az a megoldása ,hogy aknakeresőben mérünk egyet, mert az legalább összehasonlítható. Mert nem következik belőle ,hogy ha itt valamelyik power plan jobb, akkor XY játékban is jobb lesz. -
omfgk
veterán
9800X3D-től 280 fps nagyon gyenge.
7800X3D hoz ennyit simán.
Tehát más limit volt.De teljesen mindegy, mert ez a Cyberpunk-os szenvedés továbbra se vezet sehova.
CB23 is többet érne.
Mert annyira szar a Cyberpunk bench ,hogy hiába reprodukálható, nem következik belőle semmi.
Totál semmi.Ha A proci gyorsabb benne mint B proci, akkor az ingame semmit nem jelent.
Ha X proci tuningja hoz Y%-ot itt, az ingame nem jelent semmit.
Ott az eredeti teszt. Nem véletlenül nincs benne ingame benchmark.
https://www.youtube.com/watch?v=5LVsh61r3E0 -
PuMbA
titán
Bocs, tényleg elírtam, de akkor is a maximum fogyasztás alatt volt és a GPU kihasználtság grafikonon is látszik, hogy 30-40% fölött nem járt
Szóval ez CPU limites teszt volt attól függetlenül, hogy tudjuk, hogy a benchmark kevésbé terheli a CPU-t, mint játék közben, de a benchmarkban sokkal könnyebb ugyanazt a menetet reprodukálni, szóval itt jóval ésszerűbb megoldás volt."9800X3D-től 280 fps nagyon gyenge."
Ezer dologtól függ, be van-e kapcsolva a virtualizáció, mennyin mennek a RAM-ok...
"CB23 is többet érne."
Azon már túl vagyunk
Lemérte az egyik fórumtag Kiegynesúlyozott és Teljesítményorientált energiaprofillal is és nem volt különbség. Ezért jött a játékteszt, hogy ott majd hátha lesz. -
omfgk
veterán
Ha jól látom innen indultunk.
https://prohardver.hu/tema/amd_ryzen_9_7_5_9_x_zen_5_am5/hsz_12651-12651.htmlÉs... dobpergés... az eredeti tesztben ingame tesztelt az ürge.
Nem véletlenül.https://youtu.be/5LVsh61r3E0?t=238
Mert a játék és a benchmark-nak semmi köze egymáshoz terhelésben.
N+1-edjére írom ezt le egyébként.
-
PuMbA
titán
"Egy full gpu limites benchmark-al."
Hol a GPU limit, amikor Pug hozzászólásában 80W-ot fogyasztott az RTX5090 és 30-40% volt a GPU használat
Az, hogy a benchmark kevésbé terheli a CPU-t, mint a játék az igaz, de elég kis VGA terheléssel bármiből lehet CPU limitet teremteni. -
omfgk
veterán
válasz
hokuszpk
üzenetére
Mert a kinduló vita még mindig arról szólt, van-e különbség a cputeljesítményben ezen profilok használata miatt ?
Úgy ahogy teszteltek, úgy nem.
Egy full gpu limites benchmark-al.Tessék már elfelejteni a Cyberpunk bench-et.
Vagy ha ennyire szereti valaki a fájdalmat, akkor például a feljebb látható 9800X3D-vel mondjuk 720p-n teszteljen DLSS-el.
És talán-talán 400 fps körül lesz cpu limit is.Ennél még annak is több értelme lenne ha a profilokat CB23-ban méritek össze. Sokkal több.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
DroiDMester
üzenetére
ez igazán pompás.
megkérlek, megcsinálnád a tesztet balanced és performace cpu teljesítményprofillal is ? Mert a kinduló vita még mindig arról szólt, van-e különbség a cputeljesítményben ezen profilok használata miatt ?"Ha versenyezni akartok egymással, akkor 1440p és High beállításon tegyétek ott nemigazán szól közbe a CPU, "
csak mint fentebb említettem, pont az a lényeg, hogy a cpu hogyan viselkedik ? Ezért csinált PUG kollega 3 tesztet.
-
az év első legjobb poénja

Nem zavar hogy a RTX5090 közel 2X olyan erős VGA mint a 9070XT-d

Amúgy meg mind kettőtöknél akkora CPU limit van 1024 -be mint egy ház!
Nekem csak RTX4090.em van, ami kb 30%-al gyengébb az 5090.től de még így is be előztem a kolléga 5090.esét!
Csak ugye nálam 9950X3D -van

Ha versenyezni akartok egymással, akkor 1440p és High beállításon tegyétek ott nemigazán szól közbe a CPU, meg amúgyis kb ezeken a beállításokon játszik a legtöbb gamer!
-
hokuszpk
nagyúr
-
Új hozzászólás Aktív témák
- SD memóriakártyák (SD, SDHC, SDXC, micro SD)
- CES 2026: Látható gyűrődés nélküli hajlítható kijelzőt hozott a Samsung
- Autós topik
- A piac legerősebb kameráját ígéri a Xiaomi 17 Ultra
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- SkyShowtime
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Amikor probaltam nalam stabilabb teljesitmenyt hozott, igaz, nemileg alacsonyabb szinten. Ennek ellenere tovabbra is a PBO-t hasznalom.

Kiegyensúlyozott:
Az, hogy a benchmark kevésbé terheli a CPU-t, mint a játék az igaz, de elég kis VGA terheléssel bármiből lehet CPU limitet teremteni.

deathcrow42