- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
-
PROHARDVER!
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
N_A_S
veterán
válasz FollowTheORI #32900 üzenetére
Furyval van tapasztalat? Mert a Kingston eddig nálam igencsak nem a tuningról volt híres...
Vagy ezt találtam még: Ryzen 3600 + B450 Aorus Elite - 2 év gari -val, 85-ért
https://tinyurl.com/phnas
-
belaazallat
addikt
Üdv!
Amd FX-ről kellett váltanom Ryzenre, 3500X-re, B550 MSI Tomahawk, Crucial Ballistix 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz BL2K8G32C16U4B/R/W
Van valami tuning beállítási segédlet? Mit hol hogyan? Köszi!
"Ha valami el tud romlani, az el is romlik. Ha nem tud elromlani, akkor oda kell adni Bélának, és el fog... ;]" by peterkeT \__/ Online FPS nick: Celpont \__/ Minden út járható. ... Harckocsival! Hummer rulez!
-
Hencso
Ármester
válasz belaazallat #32903 üzenetére
Xmp re berakod a ramokat. 3200 re. Aztán a fabrick clockot meg 1600 ra utána én pl a 3700x et all coron meg rántotam 4.2 ghz re a cpu vcore feszt meg manuálon 1.250 re löttem be.
[ Szerkesztve ]
Samsung Galaxy Note 20 Ultra
-
belaazallat
addikt
válasz Hencso #32904 üzenetére
Köszi! Este megpróbálkozok vele. Nagyon idegen az MSI bios-a
"Ha valami el tud romlani, az el is romlik. Ha nem tud elromlani, akkor oda kell adni Bélának, és el fog... ;]" by peterkeT \__/ Online FPS nick: Celpont \__/ Minden út járható. ... Harckocsival! Hummer rulez!
-
nagyúr
válasz belaazallat #32905 üzenetére
Üdv itt is.
Szerettem az FX-et, bár voltak gyengeségei, de eljárt felette az idő.
Nálam ha csak 3200MHZ ig raktam a ramot (3600-as van/3200-as ramnál meg XMP-ből betöltve), az IF beállt hozzá automatán a szükséges 1600 MHZ-ra.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
belaazallat
addikt
válasz jokeph #32906 üzenetére
Üdv!
Még simán használnám az FX-et, ha nem hal ki alóla a lap, és mivel gyorsan történt, nem volt időm utána olvasni rendesen, hardverekkel képbe vagyok, de MSI bios-a, illetve a Ryzen megnevezései nagyon ismeretlenek. Pl még nem sikerült megtalálnom milyen néven találom a fabric órajelet. Mondjuk tegnap raktam össze a gépet, xmp-t belőttem. Kéne egy olyan tutoriál, mint az FX-nél volt, igaz asus lapokra volt( ViZion), de kis logikával meglehetett találni más lapokhoz is.
-
GIORGIONE76
őstag
válasz belaazallat #32907 üzenetére
Msinél kétféle van, a Lite verzió (nem grafikus) és a Click 5 bios, neked B550-hez az lesz, erősen grafikus , elsőre úgy tűnhet el vannak benne rejtve a dolgok, de szimplán végig kell menni rajta, de előre el kell dönteni mondjuk hogy allcore oc-t akarsz fix feszültséggel, vagy sima auto oc-t, PBO-t auto fesszel, esetleg offsettel, a ramnál tényleg ajánlom az XMP-t, vagy van msi-nél memory Try It, ott tudsz válogatni még, hátha valamelyik jó használható, ott előre belőtt frekik és timingok vannak, talán ennyiben különbözik a többi gyártótól...
bármit is szeretnél itt tudunk segíteni, csak a tuningolás, reszelgetés ami hosszadalmas és agyalós, a fenti kétféle megoldás pár perc alatt beállíthatóhttps://opensea.io/GIORGIONE76 https://foundation.app/@GIORGIONE76
-
Hencso
Ármester
-
GIORGIONE76
őstag
Amúgy én annál a procinál, HT hiányában belőnék egy allcore 4.0Ghz-t, fix ~1.25V vagy alatta, simán hűthető, az a ramkit meg tuningért kiált, a már említett Try It-el egy 3600as setupot, 1800 memclk==uclk, ramfesz ~1.35V, ha nem megy vmi miatt, pl az imc, akkor lejjebb egy 3466/16 ra próbálnék rá, de a ramot megpróbálnám először a sima auto oc mellwtt belőni és csak utána a procituning, ha valami kérdésed van msi biosszal írhatsz PMet
https://opensea.io/GIORGIONE76 https://foundation.app/@GIORGIONE76
-
nagyúr
válasz GIORGIONE76 #32910 üzenetére
Megsértődnék ha a 3500X-nek 4 GHZ-hez SMT nélkül 1,2 Volt + Vcore kell.
3600X-em SMT-vel megyen 4 GHZ-en 1,1 Volt-al.
Pedig aztán messze nem Golden sample.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
GIORGIONE76
őstag
válasz jokeph #32911 üzenetére
Persze persze, csak azért írtam direkt magasabbat, mert azzal tuti mennie kell és ne hogy azt higyje ha nem indul hogy a magas szorzó a gond, végülis gyárilag 4.1 a vége , de persze odaírhattam volna hogy érdemes utána megkeresni a fesz legalját, az tényleg lehet akár 1.1 környéke, de inkább 1.15re tippelnék
https://opensea.io/GIORGIONE76 https://foundation.app/@GIORGIONE76
-
nagyúr
válasz RECSKA #32912 üzenetére
Nemár.....
#32913GIORGIONE76: igaz, jobb magasabbról picivel indulni.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
hoffman_
nagyúr
válasz RECSKA #32912 üzenetére
nem akarom elkiabálni, de egy átmeneti tápcsere mellett 1.175V stabilnak tűnik a 3600 itt is 4 napja.
CCX0 4.15 + CCX1 4.05Ghz. fix 3700pont CBR20 és 72fok körüli die.
még megy lejjebb is a fesz szerintem, de nem próbáltam megkeresni, egyelőre örülök, hogy talán megvan a gond.a táphibát hamar kivezettem, mert egy cseretáppal is csinálta a reboot-ot, de ez most egy harmadik táp. mégis úgy tűnik ez volt a gond...
ui.: ezt nem csak neked, inkább follow-up a problémámra. de az talán kitűnik, hogy nem veszélyeztetem a te bajnok chipedet
ui2.: belenéztem LLC videókba is, megnéztem vagy kétórányi anyagot, meg elolvastam vonatkozó GN cikkeket, de nem igazán lettem előrébb. nem úgy viselkedik, ahogy várnám, legalábbis ilyen kis fesz mellett. Auto és Mode 5 beállításon is 1.175V stabil, egy-két megtorpanással 1.169V-ra, CB alatt. nagyobb esést várnék ezeken a beállításokon. vagy ahhoz magasabb Vcore dukál?
LLC-vel valaki babrált itt mélyebben?
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
Chaser
legenda
válasz belaazallat #32903 üzenetére
készenléti mód megy nálad?
akármelyik zent használtam, smt off mellett nincs készenlét
ez meg ugye alapból smt nélküli, kíváncsi vagyok ha gyárilag herélt megy-e a készenlétRECSKA
mikori az?
az utsó' 3600-omnak 4g-n elég volt 1056mv is
az előzőnek - elsőnek - 1,2v kellett hozzá, az még tavasszal volt
a harmadikat sajnos törölte az emag, ha már direkt felhívtam őket hogy kicsit később megyek mint a mandátum lejár és le is okézták ( :
de többet már nem akarok próbálgatni 3600-ból
jöhetne majd - occsón' - egy egy ccx-es 5100/5300x, sztem az majdnem beéri majd a 3600-ot, mint most a 3100 a 2600-ost
csak győzzem kivárni ( :jokeph
nálam is így megy, ram mellé automatikusan tolja az if-et és nb órajeletPuMbA
maga meg nézzen rá ák-n a 3100-ra, tegnap 4 helyen nem volt megvásárolható, pár nappal előtte két helyen, ma egy helyen ( :_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
belaazallat
addikt
válasz Chaser #32916 üzenetére
szerk2:
#32918Chaser
majd meglátjuk, még melóban vagyok, meg először a bios-on kell átrágnom magami, mi, hol merre meddig. P45-ös lapba nem volt ennyi beállítási lehetőség, mint itt.direkt nem használok készenlétet, este tudom csak megnézni.
#32910GIORGIONE76
Köszi! megnézem.asszem kezdetnek marad a pbo ofsettel. elég sok feszt ad auton a lap a procinak, 1.356V ot kap
[ Szerkesztve ]
-
Chaser
legenda
válasz belaazallat #32917 üzenetére
egyébként többnyire én sem, csak feltűnt hogy nincs, itt valaki mondta is hogy az smt off miatt
és valóban, smt on-nal már volt készenlét az akkori cpu-val
de hogy mi az összefüggés a két dolog közt az nekem kicsit magas
és tényleg érdekes lenne ha 3500x mellett van készenlét
és az mekkora lenne ha lenne olyan pldány aminél be lehetne kapcsolni az smt-t :d_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
nagyúr
válasz Chaser #32918 üzenetére
Igen, még anno én (is) mondtam, hogy ha tiltom 3600X-nél az SMT-t, akkor az S3 alvó módnak lőttek...
De hogy ez mitől van....RAM: 3600-as frekiig belötte hozzá mindig helyesen az IF-et ahogy kell a felére. Efelett viszont már nem.
[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
PuMbA
titán
válasz Chaser #32916 üzenetére
"jöhetne majd - occsón' - egy egy ccx-es 5100/5300x"
Zen 3-ban már nincs értelme CCX-ről beszélni,, mert 1 CCD-ben 1 CCX van, tehát csak 1 CCD és ennyi
"maga meg nézzen rá ák-n a 3100-ra, tegnap 4 helyen nem volt megvásárolható, pár nappal előtte két helyen, ma egy helyen ( :"
Ja, a boltokban az volt írva, hogy februárban jönnek. Meglátjuk. Én nem bizakodok benne, hogy valaha is nagy számban lesznek, mert 3100 és 3300X-ből még megjelenéskor is alig volt. Szóval ezek csak nagyon elrontott 3700X-ek, amikből még 3600 se lehet és így nem sok darabszám.
[ Szerkesztve ]
-
Chaser
legenda
válasz jokeph #32919 üzenetére
ez minden zennél így volt ami eddig nálam volt: 1600af, 2700, 3100, 3600
hogy mért az tényleg jó kérdés
3600mhz felett is úgy rémlik "vitte magával" az if-et a lap
de úgyis vissza akarom pattintani a crucialokat, majd rálesekRECSKA
jak akkor a legeleje volt, azóta megtanulták gyártani a 7nm-tszerk:
PuMbA
herélhetik is éppen a kisebbeket, majd kiderül mi lesz
boltokban sok mindent írnak, ott a gond
de ák-ra kár alapozni mert négy boltban nem rendelhető, vagy kettőben, vagy tízben
most egy kis adag 3600 valahonnan beesett az tény, de 3500x ára legtöbb helyen drágább mint a mostani adag 3600-ok legalja - kivéve ugye alzát, náluk még van dögivel, ami érthető, mert olcsó 3100 és 3600-ok mellett kb értelmetlen vétel volt pár ezerrel olcsóbban a 3600-nál -
most azért kicsit másabb a helyzet mivel 3100 nincs, 3600-okból a "mázlis" ár meg 72e+
ebből is egyértelmű hogy nagy gondok vannak az utánpótlással, és ahogy fogy a szajré úgy emelik mellé az árakat
így ment fel a 3600 ára ősztől, akkor a legalja 55e ft volt
de egyszer rendeződik
egy pár fokkal azért jobb mint a lassan egyáltalán nem létező vga-k ( :[ Szerkesztve ]
_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
nagyúr
Roppant nehéz volt összevadászni egy 3300X-et, sokáig egyáltalán nem volt, nem hogy értelmes áron.
Aztán csak lett egy tavaly decemberben 50k-ért, postával.#32924Chaser: sajnos, többnyire csak papíron létezett, valóban nem boltból van, innen apróról sikerült vadi újat, bontatlanul.
3100-at nem akartam, azzal nem lettem volna előrébb, gyakorlatilag ugyanaz a felépítése mint a 3600(X)-nek, csak 1- mag/2szál/CCX.
A3300X-nek viszont előnyére válik az 1CCD/CCX/4c/8t felépítés osztatlan L3 cache-val - csak ezért érdekelt amúgy.
Alap PB-vel is jobban megy single-core mint a 3600X-em alap PB-vel szintén.[ Szerkesztve ]
-
Chaser
legenda
válasz jokeph #32923 üzenetére
az meg csak eleve mutatóba volt
ha valamit vadászni kell az nincs, az van amit bármelyik sarki boltban meg lehet venni kis túlzással
50k-ért úgy volt értelmes ára, hogy megdrágult a környező cpu-k ára ( :
meg ugye nyilván nem boltból
ezért is adtam el most egyebek mellett a 3600-ot, még én érezzem magam megtisztelve hogy 3 hét vadászás után és még akkor is drágán tudok venni a sz@rjukból ( : ami legalább jól sikerült chip volt, így legalább tuningoltam egy jót némi kárpótlásként
a kis 3100-ast még épp értelmes áron vadászat nélkül meg tudtam venni, azt többre becsültem/becsülöm
de már azt se tudnám, jelenleg semennyiért sem boltból_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Chaser
legenda
válasz RECSKA #32925 üzenetére
az enyémnek egy picivel több kellett hozzá 4,4g-n, de azért "elment" ( :
2x32gb ram viszont ami nekem kellene úgy látom csak a mesékben van, de leginkább ott se :d
viszont van pl ripjaws 4000-es cl18 "apróért" - 105e ft - , az esélyesen 3600 cl16-ot legalább menne
persze sr, nem is láttam dr-t 2x32-ből, talán a te ballistix pro-d az volt_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Chaser
legenda
válasz RECSKA #32927 üzenetére
ám legyen, de sajnos a tényen nem változtat hogy az sem tudja amit én akartam
a sima ballistix sokkal olcsóbb, kicsivel drágább a ripjawsnál, de azokról szinte semmit nem találok ami érdemi lenne
a tied sr vagy dr? a 3600-os 2x16 amit most vettünk b-die, de srszerk:
illetve én nem vettem, csak elhozom ( :[ Szerkesztve ]
-
Chaser
legenda
válasz hoffman_ #32929 üzenetére
hogy legyen ( : és mert 2x64 nincs :d
effektelni/animálni jól jön majd az
most 3100 van, de ha kell veszek 3900-et is, csak annyira nem vonz - pedig az jó áron van -, tudod, kicsi ház mint neked, és nálam alap hogy néma is legyen a gép, 3800x még megfelelne ennek a kitételnek jelenlegi körülmények közt
de egyébként meg mindegy, már egy 3060ti is gyorsabb az 5950x-nél arra amire nekem kell cpuszerk:
egyébként meg esélyesen a ramok ára is fel fog menni, inkább álljon pár kit talonban a fiókban, minthogy kelljen de arany áron lehessen már venni[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Chaser #32930 üzenetére
Hasonló megfontolásból kapott nálam az ITX-es gép a 3300X mellé 2*16 GB G.Skill Aegis-t, 3200CL16, meg mert az ITX lapon csak 2 ramslot van.#32932BerserkGuts:
kinek hogy.
Az MSI kilóg a sorból a Click Bios X miatt, az Asus/Asrock/Gigabyte kb. egykutya.[ Szerkesztve ]
-
BerserkGuts
őstag
msi a legegyszerűbb a gigabyte sokkal bonyolultabb
12600KF/ROG Strix 4070ti/ROG Strix B660/Noctua NH-D15S/ROG Strix AuraEdition 850W/SamsungOdysseyG7 32" 1440p/ThermaltakeTower900/RazerViper8K/F4-3200C14D-16GFX(FlareX)/Kingston A2000
-
belaazallat
addikt
válasz BerserkGuts #32932 üzenetére
-
hokuszpk
nagyúr
válasz belaazallat #32917 üzenetére
"elég sok feszt ad auton a lap a procinak, 1.356V ot kap"
ér hangosan visítva röhögni ?
ha PBO, akkor majd rájössz, hogy ez még a moderált verziójú fesz.Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
PuMbA
titán
[link] Brutális számok 1db Ryzen modellből többet adtak el, mint Intelből összesen. Hiába "nincs" AMD proci a boltokban, ilyen év után az AMD csak örülhet, hiszen mindent, amit tudtak gyártani, eladtak. Nem is kell sietniük a gyártással, mert bőven megtérül nekik minden, ami kijön a szalagról (konzol, proci, vga).
[ Szerkesztve ]
-
Chaser
legenda
válasz jokeph #32931 üzenetére
jah, jól jöhet az
végül is most 2x(2x16) már van, csak egyszerre nem tudom őket használni a 2 dimm miatt ( :belaazallat
eszerint elérhető a sleep?hoffman_
arra sztem 3060ti is elég lesz neked, olcsón majd fél év múlva kb
vagy non-ti 3060PuMbA
ott hibádzik a matek, hogy egy gyártó nem engedheti meg magának hogy eltűnjenek a készletei ha nem muszáj - nyilván nem teljesen önszántukból jutottak el ide -
anyagilag jó, egyébként meg pl nálam leírták magukat erre az életre, és nem vagyok vele egyedül, csak azért nem váltottam intelre mert még mindig az amd a kisebbik rossz
szépen felzárkóztak az intel mellé már majdnem minden téren ( :
én azért sietnék a gyártással, mert miközben az amd cpu-k drágultak, legalább az intelek még olcsóbbak lettek - a romló ft ellenére is -
és mi történik ha nem tudsz amd cpu-t venni ha akartál is? veszel intelt
nem megtérülésre játszik egy cég hanem profitra, és hidd el ha nem lettek volna olyan lámák hogy béna szerződést írnak alá soc-okra - amivel jelentősen kevesebb lóvét keresnek mint vga-val vagy cpu-val -
akkor lehetne venni 3100/3600/5600x-5950x-ig mindent és rdna2-ket is - bányászok miatt utóbbit nem feltétlen -
azért valahol röhej, hogy intel 10400f 51e-ért valósan van, míg 3600 most 72e-ért de ennek is örülni kell(ene), még az igp-s 10400 is sokkal olcsóbb - 58e ft-tól - mint a 3600
teljesen érthető ha ilyen kondíciók mellett sokan inkább intelt vesznek, akkor is ha olcsóbb lapban gyeszurább a 10400 5-10%-kal 3600 ellenében
10100f 35e-től van - 10100 igp-vel 4-5e-rel több - , már top4 ák-n, nem csodálom_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
PuMbA
titán
válasz Chaser #32937 üzenetére
Igazad van, de az AMD valószínűleg nem számított arra, hogy ennyire nagy lesz a kereslet, azaz ilyen hihetetlen módon forduljon a kocka, hogy két hátrakötött kézzel is "megverjék" az Intelt Mivel a gyártókapacitások már sokszor évekre le vannak foglalva, ezért ha piros hó esik, akkor se tudnak többet gyártani. A helyzet inkább a vásárlóknak rossz, az AMD most tehetetlen, hogy alábecsülte az eladásokat, de bajban nincs, hiszen mindent eladnak.
Ezek miatt most tényleg jó vétel az Intel, mert tényleg halomban állnak a raktárakban - ezt az olcsó ár kiválóan jelzi.[ Szerkesztve ]
-
belaazallat
addikt
válasz Chaser #32937 üzenetére
igen, tudom állítani, ha nem kapcsolom ki, akkor megjelenik a start menübe is.
-
Chaser
legenda
nem az eladásokat becsülte alá, egyértelmű volt hogy nagy lesz a kereslet, ahogy nv-nél is - az egy dolog, hogy nv is mit összehazudott hogy mentse magát, aki azt benyalja annak gratulálok -
azt nézték be hogy az ms/sony szétrúgja a fejüket ha nem tolják a soc-okat annyit és abban az időben amit aláírtak
csak annyi történt hogy az amd számára fenntartott x rendelkezésre álló tsmc 7nm kapacitásból cpu+vga gyártás nem 0,6-0,7x, és a fennmaradóból pörögnek a soc-ok - ez lenne normál esetben -
hanem 0,6-0,7x mennyiségű soc gördül le, és 0,3-0,4x marad cpu+vga-ra
de ha nem tévedek nagyot erősen fölé becsültem, inkább max 0,2x jut cpu+vga-ra, többi a soc-oké
ebből kellene kisebb 3xxx-eket, minden új 5xxx-et, rdn2-t - és nyilván a kisebb rdna1-eket mint 5500x/5600xt mert azoknak még nincs utóduk, de igazából 5700xt-nek sincs, az újak fölé jöttk - -, server cpu-kat, tr-eket, mindent megoldani - > ezért van az hogy kb semmi nincs, kivéve még a 8/12/16 magos 3xxx-ek, amik már eleve le voltak gyártva és kevésbé vitték őket mint a kisebbeket
az meg hogy mit hazudoznak nagyon nem érdekel, elég "látnom" a "készleteket", ebből egyértelmű
de ha megnézed a series x/ps5 kombó "készleteit" akkor neked is az lesz
és azokat már több hónappal a megjelenésük előtt gyártani kezdték, legalább 4-5-6 hónappal
és ezzel semmi baj nem lenne ha azt mondanák, ne haragudjatok, ezt elb@sztuk
és csak azért nem váltottam át intelre mert itt legalább nem voltak biztonsági problémák, és ha egy jót akarok tuningolni nem kell rögtön legalább 50e ft-os lapban gondolkoznom - meg eleve lock mentes cpu-t vennem, az nagyon lol - , hanem elég rá 20e ft is - vehetnék akár 100e-ért is, de azt nagyon nem szeretem ha ráköteleznek, majd ha én drágább lapot akarok venni akkor veszek -
és az intelek tényleg hegyekben állhatnak, de azokat meg is lehet venni, sok amd terméket meg drágán sem lehet megvenni, ez ebben a szomorú
pénzügyileg ebből azért olyan túl jól nem jöhettek ki, sokkal nagyobbat kaszálnak egy cpu-n mint egy soc-on, az viszonylag filléres bevétel - de hosszútávú és biztos megrendelés/bevétel, pont arra jó hogy az üres gyártókapacitást kimaxolják, nem pedig hogy elvegyék a pénzt hozó saját termékeik elöl a kapacitást -
az nem titok, hogy ms és sony is 5-5m soc-ot rendelt első körben, amit meg is dupláztak
valószínűleg erre nem számított az amd, és röhögve aláírt egy olyan szerződést amiben azt is kérheti asap az ms/sony
de ez megint olyan, ne mondja már nekem seni hogy a csillagászati összegeket kereső elemőz nem tudták iszámolni, hogy az új konzolokra hatalmas kereslet lesz, mikor végre kb mindenben érdemit fejlődtek és az áruk sem csillagászati emellé
vicc az egész valahol
és az end user oboázik a végén, amit persze minden gyártó rettenetesen sajnál.._tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
veterán
válasz Chaser #32940 üzenetére
Covid azért ebben simán szerepet játszhatott, feltolhatta a notik iránti érdeklődést (cégek gondolom tömegével vették home officera, AMD történelmi csúcsra is ért, lehagyva a desktop részedését), meg a lezárások felértékelhették az otthoni szórakozást, ami meg a PS5/XSX vártnál gyorsabb fogyásában is jelentkezhetett. Nem tudom, mikor dőltek el a 2020-as kapacitások, de gyanítom még 2020 előtt.
Elképzelni sem tudom, mi lenne most, ha a Huaweinek nem szabadulnak fel kapacitásai 2020-ban, ha jól rémlik, ebből elég sok jutott AMD-nek is.[ Szerkesztve ]
solfilo
-
Chaser
legenda
válasz belaazallat #32939 üzenetére
solfilo
még az is közrejátszhatott
gyanítom 1-2 évre előre le kell stoppolni a kapacitást, az lenne életszerű
ettől független nem kell hozzá egy diploma sem, hogy egy időben indítani új genes cpu-vga párost és új genes konzolokat ugyanarról a gyártósorról/kapacitással az öngyilkosság kb
sztem azóta rájöttek
szállítás tuti megy még ha nyiknyikölve' is, alzára eddig azért rtx-ek "bőven" futottak be, most már elvétve azok is a még nagyobb bányászda miatt, szóval amd cpu/vga-nál az biztosan nincs a háttérben
csak ugye ha nincs mit küldeni akkor nincs mit küldeni
és az nv-t röhögtük ki mekkora bohóc
( :_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Devid_81
félisten
-
veterán
válasz Chaser #32943 üzenetére
Valóban, nem gondoltam volna, hogy AMD-nél még nagyobb lesz a pofára esés a termékek elérhetőségét tekintve. Mindfactory számokon látszik, hogy gyártanak azért, decemberben több procit adtak el mint bármelyik másik hónapban az ábrán. De gondolom hozzánk kevesebb jön, DIY lehet leghátrébb sorolva.
De más gondok is lehetnek, mert Picassoból is hiány van, az meg 12nm-en készül.[ Szerkesztve ]
solfilo
-
Chaser
legenda
válasz Devid_81 #32944 üzenetére
5600x msrp ára 116-8e ft, tehát ami afölött van kapható, de azért drágábban mert kevés van belőle
és hát jó cpu, de drága, vastagon fogott a ceruza, nem hiszem hogy olyan hatalmas kereslet lenne rá nálunk, és még így is mennyi időnek kellett eltelnie, hogy az eleve drága cpu még drágábban elérhető legyen egyáltalán
nem véletlen volt a 3600 nagyon népszerű miután lentebb ment az ára, és nem véletlen nem volt 3800x-től kevésbé népszerű a többi cpu lentebb ment árral sem, mert azok már legtöbb embernek drágák
5800x?
rájuk fog rohadni annyiért
játékban alig gyorsabb mint az 5600x, munkában 3900x kiröhögi olcsóbban, amihez még hűtőt is adnak - ami egyébként egy nagyon jó hűtő, és emellé még pénzt is adnak érte ha az ember el akarja adni -
ez az egyetlen 5xxx ami már kb mindig elérhető alzán, de ezek miatt
akármelyik oldalról járom körbe, értelmetlen ha +45e ft-ért 5900x-et kapok - illetve ugye kapnék -, de ahol van ott sokkal drágább, az msrp ára ott van, barátom annyiért be is húzott egyet nemrég - mint ahogy itt is többen -
no mindegy, a 3100-am itt van az a lényeg, és 3800x még majdnem régi áron kapható, max a ft gyengülése látszik az áronszerk:
solfilo
valamennyit biztos gyártanak, csak amíg kevesebbet mint az igények addig porzanak a boltok
és az alza nem magyar bolt, eu szintű, ha valami amd terék náluk nem elérhető az bajos - ezért szoktam őket hozni példának, mert nem egy sari bolt, és mo. náluk csak egy eltévedt kitérő, viszont ha valami van az összes shopban van, ha meg nincs akkor semelyikben -
bár erre legutóbb volt ellenélda, ide már nem listázták a 3070 evga-kat csak a csehekhez[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Chaser #32947 üzenetére
Érhető, hogy a DIY-nek jut a legkevesebb kapacitás, az a legkevésbé fontos nekik. (igaz, nekünk meg az a legfontosabb, ezért bosszantó a mostani helyzet)
Már nyáron tudhatták, hogy baj van/lesz, Renoirt (szintén 7nm) ki se küldték desktop DIY-re, csak OEM. Eddig mindig jöttek azonnal az APU-k DIY-re is, most meg be se ígérték, s nem is jött azóta se.
Ebből látszik, hogy elég sok idő reagálni a kereslet megugrására, szóval nem tudom mit tehettek volna. Mondjuk Renoirhoz hasonlóan lehetne csak OEM a Vermeer és az RDNA2, problem solved, bár akkor lehet még csalódottabbak lennénk.[ Szerkesztve ]
solfilo
-
Chaser
legenda
válasz solfilo #32948 üzenetére
át kellett volna passzolni idén tavaszra az új cpu+vga párost - ami persze elhiszem hogy fájt volna nekik, de ez most mivel is jobb? -
az benne a legpoénosabb, hogy nv meg amiatt dobhatta ki idő előtt az új rtx-eket, mert megneszelte hogy jó lesz az rdna2 és ő nyilván önként és dalolva jön árcsökkentett új szériával, nem azért mert magal alá sz@rt - konzolokból elég valószínű volt hogy jók lesznek -
tavalyra elég lett volna bőven abból is egyet kidobni, még bányászok nélkül is épp tudták volna gyártani a szükséges mennyiséget
és akkor a káoszba betört a bányászda extraként és kinullázta az egyébként is pangó piacot ( :
egyébként a mindfactorys grafionon is nagyon szépen látszik mi történt a 3600-tal, áprilistól szépen hónapról hónapra csökent az eladott mennyiség - talán augusztust kivéve -, novemberre és decemberre már nagyon lecsökkent áprilishoz képest
eleinte nyilván ott volt a covid, de utána helyreállt a termelés elvileg
3600x ahhoz képest elenyésző volt, de november-decemberre nagyon megcsappant az is - pedig hát ez a két legkeresettebb hónap kb -
ellenben a drága 3600xt decemberben szárnyalt, előtte meg alig vitték
csak hát ugye elfogytak a 3600/3600x-ek ( :
és emiatt november-decemberben a 3700x/3800x eladásai is megugrottak, de főleg az olcsóbb 3700x szárnyalt - valahol érthető, itthon is alig drágább mint a 3600xt -
végül is a raktárakat kitakarították, elfogynak a még meglevő készletek aztán meg jön a koppszerk:
ha minden igaz még csa most jön kínában a b 3 hetes leállás februárban
az még jót fog tenni a "készleteknek"[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor!
- AMD Ryzen 5 2600 6-Core 3.4GHz (up to 3.9 GHz)OEM Processzor!
- AMD Ryzen 5 1600 6-Core 3.2GHz (up to 3.6GHz) AM4 OEM Processzor
- AMD FX-8320 8-Core 3.5GHz AM3+ Processzor
- AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest