- SSD kibeszélő
- Házimozi belépő szinten
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- HP ProLiant MicroServer Gen8
- Négy P-maggal jön a Panther Lake generáció
- Milyen notebookot vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Bronzos ATX 3.1 tápok a be quiet! névjegyével
-
PROHARDVER!
AMD Radeon™ RX Vega 64 / 56 Téma összefoglaló !
Új hozzászólás Aktív témák
-
Omli85
őstag
válasz
varmi2 #12890 üzenetére
Dehogynem lehet :) 2017 óta 64-es biossal használom az 56-ot felmegy rá a vizes 64 biosa is meg a sima 64 is. Nagyobb tdp kerte plusz hbm-nek több feszt enged igy lehet nagyobb orajelre tolni. 1630/1000 simán megy gpu undervoltal is a rekordom gpu val valami 1700+Mhz körül volt. A topicban rákerestek a hozzászólásaimra vannak tesztek.
Sanyi: Custom verziókra nem tudom mekkora sikerrel lehetett biosmodolni a ref kártyákat gond nelkül lehet.
-
Omli85
őstag
válasz
chopin42 #12665 üzenetére
Azért nem 5-10 fokról beszélünk nálam 50 fokot kb sosem érte el a gpu moddolt biossal sem
[link] vizes biossal nálam így ment benchek alatt. Még ha hagyom silentben a rendszer és kicsit elmelegszik akkor se megy játék alatt a gpu 45 fok fölé.EK-nál kifutó darabos FC blokk 27K+posta. Az, hogy megéri e a kártya (használt piaci) árának durván a felét rákölteni a blokkra kérdéses. De ha meg szeretnéd tartani még a kártyát és meg van a víz hozzá csak a blokk kel akkor nem olyan rossz vétel ennyiért. Eladni vizezve többért nem fogod tudni azt azért kalkuláld rá.
https://www.ekwb.com/shop/ek-fc-radeon-vega-acetal-nickel -
Omli85
őstag
válasz
diddeee #12470 üzenetére
Valószínű bányász kártya volt és bányászásra optimalizált moddolt bios volt rajta.
Az a kérdés hogy azt is hagyták e rajta neked és azért szórakozik a kártya vagy vissza tették az alap gyári biost és azzal is problémák vannak.Fentebb megosztottam a saját tapasztalatomat hasonló szituban Asus szigorúan veszi a garis feltételeket. Ha nincs meg az a bios ami eredetileg volt a kártyán akkor gariztatni nehézkes lesz.
Amúgy a Strix 64 nem dual biosos kártya ? Mert elvileg az első bios nem módosítható pl a ref Vega 56 esetén is csak a 2-es biost lehet flashelni az első írásvédett.
Szóval ha dual bios van a kártyán próbáld meg, hogy átkapcsolod és azzal is hibásan működik e vagy sem. Másik lehetőség, hogy techpowerupos adatbázisból letölteni egy hozzá való rom-ot. Ahogy nézem sok opció nincs mert mindegyik ugyan az a bios ahogy Bib is írta.(#12472) martin66 : hajrá
remélem sikerül gariztatni.
(#12467) steewcv65 : annyiért sok szerintem egy ref hűtős főleg ha hűtőt cserélsz mert gari akkor ugrik így is úgy is.
-
Omli85
őstag
válasz
martin66 #12458 üzenetére
Asus garinál ellenőrzi, hogy eredeti bios van e a kártyán és nem csak azt, hogy 56 vagy 64 hanem azt is, hogy az a bios van e rajta aminek gyárilag kéne azon a kártyán lennie.
Volt már elutasított asus gari (Strix 580) pont emiatt mert ugyan alap bios volt rajta csak épp nem azzal az id-vel amivel gyárilag kijött és a kártyán is szerepel. Szóval Ha nincs meg az eredeti bios a kártyáról akkor sanszos, hogy bukod a garit az is lehet hogy asus azt is ellenőrzi volt e flashelve egyáltalán valamikor a kártya vagy sem.
Egy próbát megérhet max egy oda vissza futár díjat buksz ha vissza küldöd gariba és vissza dobják de én a helyedben elküldeném bevizsgálásra amíg még van rajta gari.
Itt egy kép konkrétan esetről. [kép] -
Omli85
őstag
válasz
paleinho #12229 üzenetére
Köszi!
Hát egyértelműen kevesebbel beéri a tiéd nekem 1100mV kell ahhoz hogy normálisan boostoljon 1500+ 1180mV a napi használatos setup igaz ott tarja az 1600MHz+-t cserébe bőven 270W+ a fogyi. Majd a kövi széria talán elég jó lesz ahhoz, hogy ezt leváltsam de egyelőre nem látom értelmét a cserének.
-
Omli85
őstag
válasz
paleinho #12213 üzenetére
Az enyém egy első szériás ref 56
eléggé éhes fajta 300W környékén el van azért 1680/1100 -on többnyire 1180v-n viszi mondjuk ezt az órajelet. Vitte amúgy az 1700-at is vizes biossal valahol még vannak itt a topikban is talán róla fogyasztásmérős videók is.
Amúgy 1630/1000-en (gpu/hbm) használom csak ha bencselek akkor tekerem feljebb.Tiéd is szépen pirít
lehet van még abban egy kis tartalék de ebben a magasságban már nagyon elszáll a fogyasztás
.
Majd este még szórakozok kicsit úgy is rég szöszöltem gpu hangolással -
Omli85
őstag
válasz
-Gabesz- #12195 üzenetére
Vega 56@64-es bisossal
fogyasztást nem néztem inkább
.
1650+/1000OverDriveNTool nekem nem működik a legfrissebb driver óta :/ nem állítja be a profilokat előtte működött.
-
Omli85
őstag
válasz
slidercod4 #12184 üzenetére
Magas fps szám mellet hangosabb az "normális" valszin eddig elnyomták a ventik a hangját. Limitáld az fps-t akkor halkabb lesz vagy fejhallgató mást nagyon nem tudsz vele kezdeni
.
-
Omli85
őstag
válasz
Raggie #12113 üzenetére
2017.08 vettem a ref vega 56-ot 2017.09 óta vizezve és 64-es biossal használom használtam 64 vizes biossal is sőt hajtottam 1700 feletti gpu-val is. Most mindennapos használatban 220W körüli fogyival megy 1630/1000-en köszöni szépen semmi baja. Moddolt biossal alulfeszelve szerintem esélytelen, hogy kinyírd a kártyát max pech és volt valami gyengébb komponens ami megfáradt
.
-
Omli85
őstag
válasz
fejesg2 #12098 üzenetére
Nálam 1630/1000-en megy a kártya mindennapos használatban de a HBM tudja az 1100-at is stabilan a gpu is tudja az 1700-at. Viszont de felesleges többletfogyasztást eredményez teljesítményben meg nem vettem észre akkora ugrást ami indokolná, hogy így használjam benchmarkolni jó max
.
Igaz vízzel hűtöm így kicsit jobban is lehet gyepálni ha úgy alakul.Anno csináltam néhány tesztet az új driverekkel lehet meg kéne lassan ismételnem.
Pörgesd át a hozzászólásaimat [link] találsz pár tesztet mit lehet kihozni a 64-es bisossal. -
Omli85
őstag
válasz
ftamas0201 #12094 üzenetére
Ref Sapphire 56 van 64-es biossal nem volt még problémám az új driverekkel.
-
Omli85
őstag
válasz
akarmi1971 #11801 üzenetére
Nálam egyelőre hibátlanul működik az új "2020" driver. (ref Saph 56@64)
-
Omli85
őstag
Hotspot problémákra meg hbm melegedésre még az is lehet "válasz" hogy akadnak olyan szériák ahol a hbm és a gpu nincsen teljesen egy szintben így nem olyan jó a hűtő kontakt ha már le van kapva a hűtő érdemes ezt is szemügyre venni.
-
Omli85
őstag
válasz
Aljasvip #11660 üzenetére
https://prohardver.hu/tema/amd_radeon_rx_vega_64_56/hsz_940-940.html
Ennél csak nem eszik másfélszer többet
anno lőttem pár üzemórát a tesztekbe volt ilyen is
-
Omli85
őstag
Az 56 alap HBM órajele 800 bios mod nélkül az 1100-as órajel felejtős.
Én így értettem a 200-300 MHz-t. Stock biossal a 950 is határeset nem feltétlen volt stabil minden teszt alatt nálam anno legalábbis. Custom kártyák esetén mondjuk nincsenek tapasztalataim csak refet nyüstölök. Moddolás nélkül szerintem nem igen mennek 1000 MHz-t.
-
Omli85
őstag
válasz
Plasticbomb #1808 üzenetére
Ejnye 200 ponttal elvertél [24 451] csak csak meg kell piszkálnom majd még kicsit a kártyát xD igaz ez csak 56..
-
Omli85
őstag
Srácok erre van bányász topik Alternatív kriptopénzek (altcoin-ok) és bányászatuk ott folytassátok szerintem valószínű több lesz az ilyen téren tapasztalatokkal rendelkező ember
.
-
Omli85
őstag
válasz
#45185024 #1250 üzenetére
Amúgy tegnap egy kicsit tesztelgettem ezt azt mert elkapott a hangulat meg nem hagy nyugodni ez az és a következőre jutottam.
56@64-es biossal órajelben (tesztek alatt stabil max érték) GPU 1680MHz +- 5-7MHz +50% power limittel.
GPU max órajel ilyenkor 1700MHz-re van állítva.Stabilitás vesztés és órajel csökkenés nincs egészen 1100mV környéki gpu feszültségig és 1080mV ("másik" HBM feszültségig) ezalatt eldobja magát vagy épp nem futja meg az 1680MHz max értéket.
(Pontos értékeket nem dokumentáltam így csak amire így reggel emlékszek azt írom xD majd a következő nekifutást szépen ledokumentálom)
Felfelé lépkedve a feszültséggel semmi nem változik 1200mV esetén se megy feljebb az órajel tehát nem éri el az 1700 MHz-t. Így nekem úgy tűnik tök mindegy mit állítasz mert 1700 körüli órajellel még alulfeszelve is power limitbe ütközik a kártya. (legalábbis elsőre így tűnik de ezzel még futok pár tesztet mert eléggé kíváncsivá tett a jelenség) Lehet felteszem megint a vizes biost ott nagyobb a limit valószínű ott ugyanezen értékekkel megfutja az 1700MHz vagy feletti értéket ha jó a megérzésem de majd kiderül.
Másik észrevétel, hogy a GPU feszültség és a HBM-nél szereplő feszültség GPUZ szerint igencsak a gpu feszültségre van hatással és az utóbbi inkább mint az előbbi. Ha a HBM feszültség alacsonyabb értéken van mint a GPU feszültség akkor GPUZ szerint valahol a kettő között mozog a feszültség de inkább a HBM értékhez van közel. Olyan mintha a "HBM feszültség" valami limiter érték lenne a gpu feszültségre.
-
Omli85
őstag
Nektek is megvan a véleményetek meg nekem is maradjunk ennyiben
C1 amúgy az enyém is.
-
Omli85
őstag
válasz
Nokedli #1230 üzenetére
Én nem ajánlanám, hogy megkockáztasd...
főleg mert fentebb is írtuk ki tudja működik e majd az alulfeszelés egy normális driverrel... Szóval előbb utóbb úgy is cserélned kell valószínű. Valószínű lennének anomáliák ha terhelve van a rendszer és kapja az ívet a 12V-s ág de ezzel kapcsolatban tényleg inkább a tápos topikban értekezz.(#1239) gergom: UV nélkül gyári biossal simán kiüti a 450-es tápot erre kb mérget vehetsz
nem hülyeségből van gyártó által ajánlva 650W minőségi táp ide vagy oda a 450W igencsak messze van a javasolt értéktől...Egyszer kétszer csapjon oda egy nagyobb peak-et aztán utána meg lehet pislogni ménem börrög a gép..
Egy 130-140K+-os VGA esetén ne a tápon akarjunk már spórolni amitől az egész rendszer stabilitása függ... persze mindenkinek szíve joga ha valaki szeret veszélyesen élni tegye
-
Omli85
őstag
válasz
X Factor #1209 üzenetére
Pontosan ezt tapasztaltam meg én is 1200mV jelenlegi driverrel az én estemben meg ahogy nézem kb mindenki esetében totál felesleges túlfeszelés. Cserébe olyan szépen Power Limitbe fut a kártya, hogy nem tudja megfutni a beállított órajelet.
Érdemes kitapogatni tényleg mi az a feszültség amivel +50%-os power limittel meg tudja futni a beállított órajelet. Superposition amúgy erre elég jó teszt ott szépen látni kifutja e magát a kártya vagy nem.Kíváncsi vagyok amúgy, hogy ez a "megszokott" inkább több legyen mint kevesebb szituáció a gpu feszültséget illetően. Vagy a későbbiekben tényleg szükség lesz erre a feszültségre a stabil működéshez.
-
Omli85
őstag
válasz
#45185024 #1197 üzenetére
Eléggé egyértelmű volt már az elején ahogy futottam a teszteket, hogy a custom megoldások a korrektebb hűtés miatt lesznek maximum jobbak nem az OC képességek miatt.
Maximum annyi, hogy jobban tudja tartani a boost órajelet ha nem fut bele a temp limitbe és belefér a power limit-be.
Nem hiszem, hogy túl sok modell lesz amit túl engednek mondjuk 300W-n mert minek ? Semmi értelme minimális teljesítmény javulás irdatlan nagy fogyasztástöbbletért.
Alapjáraton eléggé falon vannak járatva a gpu-k és itt elsősorban nem OC-ra van szükség véleményem szerint hanem egy normális driverre. -
Omli85
őstag
válasz
X Factor #1155 üzenetére
1100mV p7 esetén +50% power limittel szintetikus tesztek alatt tartja az 1600+ MHz-t az én esetemben legalábbis úgy, hogy 1632-re van állítva az órajel.
1700-hoz kell az 1200mV+ meg ott megugrik a fogyasztás is egy picit azt mondjuk léggel nem ajánlanám.
A memóriánál állítható feszültség amúgy nem a HBM-re vonatkozik hanem a GPU feszültségre van hatással de nem sikerült még kiismernem a lélektanát a dolognak.. :/. 64-es biossal csekkold le az 1100-as HBM órajelet ha szerencséd van azt is viszi viszont felette nálam már eldobja magát minden teszten.
-
Omli85
őstag
válasz
Muminka007 #1129 üzenetére
Csatlakozom JackeL kollégához.
GPU feszültség: 1050-1100mV között gyári órajelen stabil ez persze kártyánként változó érték.
HBM órajel 900-950 a gyári biossal.
A memóriánál feltüntetett feszültséget hagyhatod default értéken a lényeg hogy ne legyen magasabb mint a GPU feszültség értéke.Annyi még hogy a HBM szereti ha hűvösen van tartva szóval esetleg a gyári temp targetet lehet kicsit lejjebb venni ha elmelegedne. Ennek köszönhetően ugye kicsit hangosabb lesz a kártya de ez függ ugyebár a környezeti hőmérséklettől illetve a gépház szellőzésétől mennyire "friss" a levegő amivel a hűtés dolgozik.
Gyári Wattman ezen értékek beállítására "elégségesen" használható jelenleg úgysem nagyon van jobb megoldás.Ha részletesebb segítség kell nyugodtan írj rám pü-ben ha beszerelted a kártyát és szívesen segítek.
Amúgy pedig ajánlom figyelmedbe jobb felül a keresőt találsz hasznos infókat a kérdéseidre
.
-
Omli85
őstag
Itt nem úgy van mint az előző szériáknál feszültség és power limit alapján szabja meg a max órajelet.
például hiába állítod be mondjuk 1632MHz-re a GPU órajelet és feszeled 1100mV-re ha a powerlimitet nem húzod +50%-ra és a memória órajel alatti feszültséget nem állítod legalább 950-1050mv közötti értékre nem fogja stabilan tartani az órajelet tapasztalataim alapján.
Illetve ne legyen a két órajel egyforma érték de ezt gondolom tudod már.Ezen felül ha elmelegszik elveszi de az más kérdés.
-
Omli85
őstag
No azt hiszem egyelőre itt megállok amíg nem jön valami komolyabb driver nem gyilkolom feljebb a kártyát.
0-24/7-re maradok az alulfeszelt 1600/1100-nál bőven elég mindenre amire nekem kell. -
Omli85
őstag
válasz
#45185024 #1022 üzenetére
Na ha hazaértem megnézem mennyire fogható ez a sima Fire Strike mert én csak az Ultrát szoktam futtatni
ezek a nyúlbélák meg a simát futtatják így nincs viszonyítási alapom
.
Amúgy megjött az új táp is (TX850 Gold) szóval azt hiszem megnézem azt is mi a vége a kártyának órajelben.
-
Omli85
őstag
válasz
Franky2Ster #985 üzenetére
Hivatalosan azt írták ha az oldalon kiközölt áron akarod megvenni NE várd meg míg megjelenik a készleten ugyanis egy csomó előrendelés is van a sorban. Szóval ha jó áron van és érdekel rendeld meg azon az áron fogod kapni ahogy megérkezik és jut belőle bővebben erről supportal lehet eszme cserélni.
-
Omli85
őstag
Semmi gond nincs amúgy a táppal ha nem gurul el a gyógyszer és nem vizes 64-es biossal +50% powerlimittel és 1700MHz+ GPU órajellel bencselem a kártyát. Mert akkor bőven 600W felett ránt a konnektorbol amire a táp védelem azt mondja itt most megász hülyegyerek
.
Ebből a szériából két fajta volt egy hulladék belsős német zászlóval és egy normális Sirtec belsős nekem az utóbbi van.
Mint írtam a fogyasztással sincs semmi baj meg a gép működésével se ha a kimatekolt stabil beállítással megyek. 450W környékén falból elvan azzal meg köszöni szépen röhögve elvan ez a táp is semmi anomáliát nem tapasztaltam.Persze hosszabb távon érik a csere a tápegységnek mert lassan benne lesz a korban is meg hát azért csak csak megnézném hol a vége a kártyának OC-ban mert jelenleg a táp miatt ez nem lehetséges.
Viszont csak bencselni mert mindennapos használatra a többlet 200W+ fogyasztás pár százalék teljesítményért számomra totál értelmetlen.
Természetesen a tanácsot köszönöm
-
Omli85
őstag
válasz
Armando_19 #974 üzenetére
Hát ha szabadjára engedi az ember a kártyát van benne kraft rendesen de akkor a fogyasztást nem kell nézni
mint fentebb írtam nekem special kevés a 630-as táp, hogy a totál maximumot kitekerjem a kártyából
egyszerűen lelőtte magát a táp bencs alatt
.
Pedig ezzel a táppal bencseltem 390 1180/1600 +100mV + 50% power limit + FX 8320 1.56v 5GHz és ott 630-650W-t húzott a falból de végigment.
Most úgy voltam vele tettem két próbát aztán inkább nem feszegetem a pofonos ládát
.
-
Omli85
őstag
válasz
Armando_19 #972 üzenetére
Egy hétig járattam mén is a ref hűtővel azért messze nem olyan szar mint mondjuk a 290 ref széria volt
.
60-65 fok körüli targettel egy kis alulfeszeléssel elég baráti a teljesítmény/hőtermelés/zaj.
Annyi hogy 1100mV környékén meg kell állni és max 1600MHz GPU órajelnél felette keményen megindul a fogyasztás és a hőtermelés. -
Omli85
őstag
válasz
Armando_19 #968 üzenetére
Power limitet felhúztad ?
(#970) ktg3: 85-ön már kikapcsol a vga
70-75 még oké kategória főleg ref hűtővel bár 60 fokra állított targettel teljesen jól elvan 70 fok alatt csak kicsit hangosabb.
-
Omli85
őstag
válasz
Armando_19 #959 üzenetére
Ennyire azé nem fogyaszt a Vega, hogy a falat is vízzel keljen hűteni
btw kitartás
!
1650-es core és 900-as hbm mellé javaslat:
Ha bírja a HBM mehet 950-et fogyasztásban pont nem számít kb semmit.
1650-es core mellé 1100mV HBM 950MHz alatta a cseles nem ram fesz szintén 950mV power limit +50% első körben és esetleg lehet csökkenteni addig amíg tartja az órajeleket.(#955) Pepeeeee : itt azért már kemény teljesítmény vesztés van nekem baráti fogyasztással teljes gép 450W környékén falból Fire Strike Extreme 10109 pont volt HBM 1000MHz-en azóta nem mértem újra még 1100-on.
-
Omli85
őstag
válasz
#45997568 #946 üzenetére
https://www.3dmark.com/compare/fs/13593365/fs/13573402
GPU órajelből jön a különbség a HBM mindkét esetben max 1100MHz felette nem stabil egyik biossal sem.
Viszont falból mérve majd 200W fogyasztáskülönbség van 1600 és 1700-as gpu órajel között.
Szóval maradtam a 64 Air biosnál némi undervoltal kevesebb macera és egyelőre bőven elég a teljesítmény a teljes gép meg elvan 450-500W között bencsek alatt.Akit esetleg érdekel Buildzoid most tett fel egy vidit : Actually Hardcore "Undervolting" AMD RX VEGA
-
Omli85
őstag
https://www.3dmark.com/fs/13593365
No minimum 30% power limit kell, hogy tartsa az 1700-as GPU órajel boostot a fogyasztás viszont a + durván 5%-ért brutális
. 1600-as gpu órajellel 1100mV +50% power limit mellet elvan 450-500W között a gép falból. 1700 esetén kell a 1200mV + 30% power limit és többet van 600W felett mint alatta olyan 580-630W közé lőném be az átlagot.
A probléma az egészben hogy 630-as tápom van szóval +50%-os power limittel már tú máccs pówer és leold bencs alatt
.
-
Omli85
őstag
No csak feltettem a vizes biost nem hagyott nyugodni a dolog
totál default minden csak a HBM lett felhúzva 1100-ra illetve +50% power limit.
Hát szokták mondani autó tuningnál is ami megy az fogyaszt is
Falból 560-600W közöttArmando_19 : Wattman az a pár dolog amit állítok ha finomhangolok az működik de baromira kellene már bele legalább egy menthető profil opció
.
Gpu fesz állítás működik HBM fesz biosban van lockolva egyelőre. HBM órajel csúszkával állítva tuti jó GPU órajel beírva és csúszkával is működik.
-
Omli85
őstag
válasz
#85552128 #933 üzenetére
Jogos belekeveredtem a dolgokba javítanám is magam.
A vizes biosnak 75 fok temp limitje van a levegősnek 85 fok. A magyarázat ugyan az amit fentebb kitárgyaltunk, hogy vizesnél miért alacsonyabb. Elmelegszik, pumpa hiba stb elvileg ugyebár az sem igazán érhetné el a 75 fokot normál esetben. Ezért nem javasolt léghűtésesre ez a bios összességében vizesre mehet ha igény van a nagyobb power limitre.
-
Omli85
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #931 üzenetére
Háéniserrőbeszélek
.
-
Omli85
őstag
válasz
#45185024 #929 üzenetére
Már csak a HBM OC miatt is megérheti flashelni azért nem mindegy, hogy 800-on megy vagy 1100-on 950-et többnyire mennek az alap biossal is mondjuk. (persze ezt mindenki döntse el maga bevállalja e de van ugyebár 2 bios a vga-n nagy baj nem lehet) fizikailag meg ha a vágott gpu-tól eltekintünk kb totál egyformák a kártyák szóval se vrm se egyéb para nagyon nem lehet, hogy valami nem bírja ha tudod hűteni.
-
Omli85
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #927 üzenetére
Hát kérdés, hogy ez a limit melyik értékre vonatkozik?
Mert ha a GPU-ra akkor az 1700-on 1200mV-al is max 37 fok volt bencsek alatt.
Csak a GPU Hot spot érték ment be 60 fok fölé de annak elvileg a bios szerint 105 fok a limit értéke.Szóval a 65 fok limit nem tudom mire vonatkozhat ha sima gpu érték akkor nem para fc blokkal nem lesz annyi.
A gyári vizes hűtésben azért elég kevés folyadék kering azért az nagyságrendekkel hamarabb elmelegszik mint egy custom rendszer ahol kicsit nagyobb a kör és több a folyadék szóval érthető a 65 fokos limit mert ott döglene a hűtés keményen. -
Omli85
őstag
válasz
#45185024 #922 üzenetére
Nézegettem de igazából főbb dolgokat tekintve három lényegesebb dologgal tér el.
Alap órajel:
Léggel 1630 MHz GPU - 945 HBM
Vizessel 1750 MHz - 945 HBMLimit :
Léggel : 220W
Vizessel : 264 W.És amit TESCO-Zsömle is említ a Temp limit ami
Léggel: 75 °C
Vizessel: 65 °CAmúgy ha vizezve van a kártya igazából tökmindegy melyik bios van fent az alacsonyabb Temp limit nem fog számítani ha nem tolod túl a dolgot és normális a hűtés akkor nemigen fogja elérni ezt az értéket kb soha.
Minden másban kb egál ugyan azok a feszültségek HBM OC ugyanannyit tud a kitolt limittel a GPU-ból ki lehet többet facsarni de mint fentebb is írtam kiküldi a tetőn a fogyasztást de nem csak egy cserepet üt le hanem viszi az egész födémet
. Engem ez sem zavar különösebben mondjuk mert a teljes gép fogyasztása falból számomra bőven oké kategória. Csak nem látom értelmét az ilyen mértékű többletfogyasztásnak. Bencselni tuti jó de amúgy szerintem felesleges.
1700MHz-t ezzel a biossal is ki tudom hajtani a GPU-ból de vízzel is a GPU Temp Hotspott elmegy 60°C fölé ami nem tetszik
oké, hogy 105°C a limit de nem tudom egyelőre feleslegesnek tartom ilyen szinten kitaposni a kártyából mindent.
Persze nem mondom azt, hogy nem fogom majd esetleg kipróbálni a későbbiekben de egyelőre nem látom értelmét miért tenném.
Vizes biost 56-ra egyetlen esetben nagyon nem ajánlott amúgy tenni ha a gyári ref hűtővel megy a kártya mert a kitolt limittel és órajellel úgy beleáll a limit értékbe, hogy lekapcsol a kártya
.
Én egyelőre azt kerestem ahol még nem száll el a fogyasztás és stabil a boost órajel ahoz elég a jelenlegi beállítás 1100mV gpu (1600+ boost stabilan) +50% power limit illetve 1100 MHz a HBM-en.
-
Omli85
őstag
válasz
X Factor #905 üzenetére
Hát igazából mivel 4.5L folyadék kering a rendszerben és 2db 480-as radi van sorba kötve elég sokat kell mennie max terhelésen, hogy ne csak fél percre kapcsoljanak fel a ventik
.
Közben azt hiszem megvan a 0/24-es üzemi beállítás.
Mehetnék fel 1700-ig GPU 1200mV mellet de a fogyasztás elszáll bőven 300W fölé GPUZ szerint szóval jó lesz ez nekem így is. -
Omli85
őstag
Sry dupla
RX Vega 56@64 air bios
GPU Clock default
GPU voltage 1080mV
HBM clock 1000MHz
HBM voltage default
+50% power limitFogyasztás videó Fire Strike Ultra
A gépben lévő "fogyasztók":
2db SSD
4db 3.5" HDD
1db DDC18w
11db 120-as ventilátorA fogyasztásmérő a teljes gép fogyasztását méri.
-
Omli85
őstag
Megerősítem az új GPUZ jól mutatja nem unlockol shaders-t a 64-es bios. Ellenben viszont az alap órajelek emelésén kívül mint fentebb írtam egy hasznos dolog van a 64-es biosban a HBM feszültség.
A gyári 56-os biossal a maximum stabil HBM órajel 950MHz-volt bármit csináltam.
Tegnap éjszaka nem tudtam aludni így feltettem a 64-es léghűtéses biost ennek az előnye egyszer a TDP limit magasabb de ha undervoltolsz úgy is mindegy kb illetve, hogy a HBM feszültség magasabb így nagyobb órajel érhető el. Konkrétan nagyon nem kerestem meg a végét de jelenleg minden bencs hiba nélkül lefut 1000MHz-s HBM órajellel és 1600 körüli boost órajellel +50% power limittel 1080mV gpu feszültséggel. -
Omli85
őstag
Ref modellek matricásak persze lehet trükközni esetleg de én special nem foglalkoztam ezzel. Szokott lenni amúgy vizes blokkos pakk szokott lenni OCUK-n is olyankor gondolom ők vállalnak rá garit hiába veszik le a gyári hűtőt stb én így akartam venni mert összességében ugyanannyira jött volna ki de nem volt még választható opció.
-
Omli85
őstag
Power limit 50%
GPU órajelhez ne nyúlj feszültség 1050mV
HBM órajel 900-950 tesztelni kell mennyit bírHBM feszültséget felesleges állítani semmi hatása nincs az OC-ra. A Vega 56 esetén biosban van lockolva a HBM feszültsége így többnyire 950 körül van vége az OC-nak a gyári feszültséggel.
Kezdésnek így kb ennyi támpontnak kiindulni jó lesz persze lehet nálad több vagy épp kevesebb fesszel lesz stabil
. Hőtermelésen és fogyasztáson a GPU alulfeszeléssel elég sokat lehet nyerni a HBM gyakorlatilag nem fogyaszt kb semmit.
-
Omli85
őstag
-
Omli85
őstag
TR-es minimum fps-t nem értem mi ugyan annyi ?
Perf /W esetén a teljesítményt és fogyasztást kell nézni. Sajnos nem volt időm a 390-el is csinálni Perf / W tesztet ez utólag pattant ki a fejemből ezért csak Vega-val csináltam.
Default beállítás + 50% power limit max 250W 5205 pont
Optimalizált + 50% power limit undervoltolva a gpu 1050mV-ra 1200mV-ról, HBM OC 800-ról 950-re max 237W 5440 pont
Konnektoros fogyasztásmérés lesz de ma már nem volt már rá időm.
-
Omli85
őstag
Nos azt hiszem nagyjából megvan az összefoglaló
.
Google diába raktam össze az anyagot mert így talán átláthatóbb meg ki is néz valahogy nem a legszebb de
most ennyire futotta :'D. Egyszerűbb így utólag esetleg bővíteni és nem is veszik el talán.Optimalizált OC-val majd még lefuttatom a bencseket valamikor
Asus DC2 R9 390 vs Sapphire RX Vega 56
Remélem hasznos lesz annak aki esetleg hasonló váltást tervez.
További szép estét.
-
Omli85
őstag
válasz
#45185024 #847 üzenetére
Jah csak legyen időm meg energiám utolérni magamat..
az r9 290-es teszteket is szeretném majd megejteni de egyelőre nagyon úgy néz ki a héten maximum a 390 vs Vega 56 lesz meg.
GPUZ v2.3.0 : ASIC Quality not supported viszont legalább a szenzor adatokat már írja normálisan.
Azt el is felejtettem, hogy lecsekkoltam az én esetemben a gpu Made in Taiwan a gpu és a hbm-ek között ahogy néztem nincs magasságbeli különbség legalábbis semmi extrém szemmel észrevehető.
(#848) rupsz : köszi ^^ neked is gratula a korrekt kis AMD sarokhoz bitang jól össze állt
.
Tesztek amúgy ezek lesznek idő híján szűkös lett a lista sajna:
Division (1080p,1440p,1800p)
Ghost Recon WL (1080p,1440p,1800p)
Rise of the Tomb Raider (1080p,1440p,1800p)
Superposition (1080p extreme)
Fire Strike
Fire Strike Extreme
Fire Strike Ultra
Time SpyAzt hiszem nem hagytam ki semmit. Illetve most, hogy már a GPUZ is mutat ezt az lehet viszonyítani összehasonlítom majd a default +50% powerlimites értékeket és a finomhangolt alulfeszelt hbm oc-s eredményeket is.
-
Omli85
őstag
Igen, az oldalán a Radeon felirat világít illetve a PCIE tápcsatiknál terheléstől függően jeleznek vissza a ledek piros és kék között lehet váltani egy kapcsolóval illetve ki is lehet kapcsolni ha nem szeretnéd, hogy világítson.
Más:
Tegnap csak nem bírtam magammal ha már megjött az EK-tól a pakk
.
Képek minősége olyan amilyen szűkös volt az idő nem szöszöltem különösebben :/.
Megjegyezném a gyári ref hűtővel nehezebb volt a kártya mint az EK blokkal. Illetve meglepően kevés a plasztik elem a ref hűtőn full alu az egész fő keret a hátlap csak a felső borítás meg a venti ami műanyag első ránézésre fel se tűnt mikor megjött a kártya.Illetve tegnap mielőtt kikerült a 390 a gépből lefuttattam a a teszteket a 290-el egyelőre nem volt időm foglalkozni. Ma este talán lesz időm lefuttatni a teszteket a Vega-val is és akkor összeszedem egy csokorba az eredményt hétvégén meg talán hozzá tudom csapni a 290-es eredményeket is.
Előzményben pár teszt ami megvan:
Mindkét kártya Asus DC2 R9 390, Sapphire Vega 56 EKFC blokkal hűtve minden órajel beállítás gyári értéken csak a power limit lett felhúzva mindkét kártyánál +50%-ra a tesztek alatt. Drivel mindkét kártya esetén ugyan az mivel a Vega driverrel teljesen jól muzsikál a 390-is így nem foglalkoztam driver cserével.
CPU: Ryzen 1700 3.8GHz
Ram: 16GB 3200 CL16Fire Strike:
https://www.3dmark.com/compare/fs/13549126/fs/13548081Fire Strike Extreme:
https://www.3dmark.com/compare/fs/13549108/fs/13548057Fire Strike Ultra:
https://www.3dmark.com/compare/fs/13549075/fs/13548034Illetve van egy 390 OC-s eredmény is Vega alapon +50% powerlimittel (nem futtattam több OC-s tesztet mert nem fért bele az időmbe sajnos).
Fire Strike Extreme:
https://www.3dmark.com/compare/fs/13549108/fs/13548238Egyelőre ennyi folytatás következik
-
Omli85
őstag
válasz
#45185024 #826 üzenetére
Igazából ami érdekes az az, hogy hbm tuning mennyire jól skálázódik és menyivel hatásosabb mint a gpu tuning és mivel a hbm fogyasztása jóval alacsonyabb mint a gddr5 esetében volt és a hűtésük is jobban megoldott könnyen adja magát a kevesebb néha több.
Persze ez még nagyban változhat ha fel lesz oldva minden mert könnyen lehet, hogy a most alulfeszelt stabil beállítások majdan a végleges driverrel úgy fognak borulni mint a huzat.Egyelőre én nem feszegettem az OC témakört ma elvileg megjön az FC blokk bár beépíteni valószínű nem lesz időm :/.
-
Omli85
őstag
válasz
#45185024 #824 üzenetére
Amúgy az inkább még neccesebb lehet, hogy mire jönnek a customok addigra mégjobban optimalizálják a mining-et is programok/driverek aztán akkor meg azért nem lesz..
Mert hát nem csak eth-et lehet vga-val bányászni van két marék másik ami profitot termel maximum nem akkorát de attól még nyereséges. -
Omli85
őstag
Tegnap nekem is megérkezett az összehasonlító tesztekkel viszont csúszni fogok mert sikeresen elért valami kórság és örülök, hogy élek..
Amúgy értelmes ventiprofillal teljesen jól elvan 60-70 fok között 40-50%-os ventifordulat mellett 30 fokos szobában. Default profillal simán elengedi 70 fok fölé.
-
Omli85
őstag
Jó fej az OCUK.. ha nem kérdezek rájuk hogy miért áll még mindig a megrendelésem sose derül ki hogy készletre várnak.. holott megjelenéskor azonnal megrendeltem... elvileg a héten kapnak szállítmányt és akkor küldik.. hát fasza csak erről nem ártott volna legalább egy mail vagy valami hogy hülye gyerek majd küldjük mert nincs készlet.. :/
-
Omli85
őstag
válasz
#45185024 #705 üzenetére
Egy custom rendszer esetén több folyadék kering a rendszerben mint a gyári AIO megoldásban így kb esélytelen, hogy ilyen magasságokba menjenek az értékek mert akkor ott valami más probléma van sőt igen nagy probléma. Így ezek az értékek a gyári AIO-ra meghatározott értékek a custom rendszerre ez nem vonatkozik egyáltalán ebben biztos vagyok.
Viszonyításképp 0-24-es üzemben terhelt cpu és vga mellet 35 fokos tetőtéri szobában 45-48 fok volt a max víz hőmérséklet a rendszeremben a gpu súrolta az 50 fokot. Normál használat mellet nem 24 órás terhelésen a gpu jó ha eléri a 45 fokot. Pedig ez egy 1100/1600-on járatott 390 1,2v felett járatva ami azért ne megy energiatakarékos példány
.
Ahh közben megelőztek páran mindegy most már itt marad
-
Omli85
őstag
Igen pont ezt említette amúgy JayZ is a videóban, hogy ugyan álíltva nem lett a kártyán semmi de még is sok esetben mérhető különbség lett az eredmények között 4K Firestrike alatt asszem valami 500 pont környéki difi metro-ban is valami 5-6 fps átlag plusz pedig mint említette vízhűtés ellenére se fekszik maximumon a boost órajel szóval még ott sem kerek minden.
Egyébként DigitalFoundry említett valami érdekeset a Vega 56 tesztjeinél, hogy 1080p esetén néha érdekes jelenségeket produkál a Vega mintha cpu limit lenne és nem futja ki magát normálisan így ők 1440p feletti használatot javasolnak.
-
Omli85
őstag
válasz
#45185024 #697 üzenetére
Nem tudom mi ez a 60 fok bekapcsolós dolog amire utalsz ezt tudnád részletezni vagy pontosítani?
Vagy nekem van nagyon korán és nem látok a sorok közé.
JayZ tesztelte a sima "limited" levegős 64-et 45-48 fokon járt a kártya EKFC blokkal és nem volt semmi nyűge.
Hogy mik a pontos max temp és thermal target adatok azt egyelőre passzolom de a gyári vizes és levegős verziók között alapból van eltérés bios szinten főként tdp limit és feszültség/órajel oldalon ebből jöhet az amit te írsz, hogy mások a határértékek.Max temp és cél hőmérsékletnek többnyire a ventilátorvezérléshez szokott köze lenni (utóbbi mindenképp erre vonatkozik) temp targeten megadott értéket igyekszik tartani a kártya így ha az pl 60 fok akkor amíg nem éri el a 60 fokot be se kapcsol a hűtés de kb ennyi.
-
Omli85
őstag
EKWB válasza (rákérdeztem mi a helyzet a különböző magasságú hbm modulokkal illetve van e esetleg valami bios oldalról ami bekeverhet):
"Hello,
There are no issues with any of the variant of the Vega HBM packaging, both are fully compatible with our full cover water block.
Stock Vega 56 bios will work fine with water cooled card.
Best regards,
Grega" -
Omli85
őstag
-
Omli85
őstag
válasz
#45185024 #676 üzenetére
Nem tudom miért lenne szükség speckó biosra csak azért mert kap egy fc blokkot?
Ha az a cél, hogy hűvösebb legyen és nem az a cél, hogy világrekord OC legyen döntögetve akkor elvileg tökmindegy szerintem. Vagy valamiről lemaradtam?
A több fajta gpu dologgal tisztában vagyok van ahol nincs szintben a hbm a gpu-val és nem annyira jó a hőátadás mintha síkban lenne de, hogy ebbe mekkora a szórás azt még nem tudni és azt sem, hogy adott gyártó esetén azonos típuson belül lehet e különböző vagy sem. -
Omli85
őstag
Reggel ráinfóztam EK-nál Sapphire RX Vega 56 ref-re is jó e az fc blokk mert ugyan írták, hogy minden ref-re jó de nem volt a listában. Most írtak vissza, hogy frissítették a listát és jó rá.
Addig viszont amíg OCUK-nál "Processing Clearance" van nem igazán rendelném be a blokkot hátha mégse kapok kártyát amilyen az én formám.
(#673) Raymond: választ mé nekem ?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- XFX SPEEDSTER MERC310 AMD Radeon RX 7900 XTX BLACK
- DOBOZOS!! ASUS GTX 1660S Phoenix (6GB GDDR6 192bit) -- tesztelt :: BESZÁMÍTÁS!
- 3DB gyönyörű EVGA GTX260-275-285 Eladó !!
- ÁRGARANCIA! Beszámítás, 27% áfa, összesen 5db RTX 5060 Ti 16GB 3 ventilátoros készletről BOMBA ÁRON!
- Powercolor RX 6800 Fighter 16 Gb újszerű
- Lenovo LEGION Pro 5 / Pro 7, Lenovo Yoga Pro gépek (RTX 4060 / 4070 / 4080 / 4090)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Z390 i7 8700K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB Zalman i3 Edge Seasonic 650W
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
- Samsung Galaxy A35 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest