Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Enclave

aktív tag

válasz DroiDMester #24024 üzenetére

Ugyan nem olvastam végig az előzményeket de ha egy hangkari vagy egyéb ami nem videókártya nem működik egy PCIe slotban, az sajnos lehetséges... Elvileg a X16-os slotok csak vga-knak vannak kitalálva, így valahol olvastam már olyasmit, hogy az adott eszköz "bios"-át post-oláskor a rendszer vga-k bios-ának szánt területre másolja, emiatt nem képes olyan funkciókat ellátni és előfordulhat, hogy nem működik az adott hardver.

Én alaplap vásárlás előtt napokig csak a netet túrtam amiatt, hogy megbizonyosodjak róla, hogy a tervezett raid kártya hajlandó lesz-e működni a 3. pcie x16-ban (ami gyakorlatban csak x4-esként volt behuzalozva)...

Szerencsére minden működött de másoknál írták, hogy raid kártya vagy egyéb nem működött, csak vga... Nincs valami egyéb opció ennek a spéci alaplapnak az UEFI-jében, ahol ilyesmit is állítani lehet? Hivatalos fórumon is nézelődtél ez ügyben?

Sajnos a legtöbb extrább alaplapot szvsz inkább csak gamereknek szánják, így csak vga-kra gondolnak mint berakni tervezett kártya, egyéb hardverre nem. Pedig valszeg nem lenne nagy erőfeszítés megoldani, csak úgy gondolják, egy gamer-nek elég az integrált hangkártya, és nincs szüksége olyasmi egyebekre mint tuner v. raid kártya de fontos neki, hogy 4 db vga-t be tudjon zsúfolni... (én emiatt nem veszek csúcs alaplapot, illetve nagyon óvatosan veszek újat is, a sok lehetséges kompatibilitási hiba miatt...)

Esetleg próbálj írni a gyártónak, hátha tud küldeni valami "spéci" verziójú UEFI-t a problémádra vagy inkább nézz szét a hivatalos fórumon ez ügyben, hátha másnak is volt gondja, ha tunerrel nem is de hangkártyával mondjuk igen egy ilyen lapban...

• Enclave

aktív tag

válasz ricshard444 #23409 üzenetére

"...anandtech quoted AMD as saying the frame pacing driver will be available in July timeframe. maybe late July might be possible since these drivers are very early prototype and not even alpha version..."

Ha jó topic-ot néztem, ezek szerint július vége vagy augusztusra lehet belőle valami, így talán 13.7 vagy 13.8, ám ha hónap végén adják ki valamelyik driver-t, akkor abból szeptember is lehet így...

Forrás

• Enclave

aktív tag

Friss, ropogós (kb. 5-10 perce jelentették be elvileg) Catalyst 13.3 Beta 2, akit érdekel, erre.

(forrás)

• Enclave

aktív tag

válasz jilian #16153 üzenetére

Még esetleg olyan tippem, hogy véletlenül nem 2db vagy több monitor (vagy monitor + tv) van rákötve egyszerre? Tehát 1-nél több aktív (működő) kijelző van?

Vagy talán a Win energiagazdálkodási funkciói de ez lehet vga-tól függetlenek...

Több ötletem sajnos nincs. :(

• Enclave

aktív tag

válasz jilian #16145 üzenetére

Vagy ha Chrome-ot bezárod és úgy üres az asztal? (attól hogy még üres a böngésző, 3d-s gyorsítást használhat a weblapok megjelenítéséhez, hogy gördülékeny, gyors legyen, ha a Fraps-ot bekapcsolod és böngészel a Chrome-ban, láthatod az fps-t a beállított helyén, tehát használ 3d gyorsítást, akár üresen is (nálam legalábbis ez van). Én Firefox-ot használok, igaz az nem ilyen gyors és gördülékeny viszont van about:config nevű füle amin sokkal több dolgot tudok beállítani, mint a "preferences" fül alatt, amíg Chrome alatt ilyesmi nincs, addig én nem használom azt a böngészőt...(FF alatt én emiatt kapcsoltam ki a 3d-s gyorsítást, hogy a gpu ne "tekerjen" álló ablaknál sem)

• Enclave

aktív tag

válasz jilian #16143 üzenetére

Mondjuk valami spéci gadget (angol oprendszert használok, magyarul talán "minialkalmazás"?) van az asztalon, ami esetleg Flash-t használ és amiatt van a kártya a videónézéshez használt teljesítményszinten?

(vagy a háttérben böngészőben megnyitott Youtube videó a leggyakoribb példa, attól hogy még nem látható, nem aktív ablak, a gpu dolgozik vele a háttérben)

• Enclave

aktív tag

válasz Tomix24 #16037 üzenetére

Aki Skyrim játékkal tolja, az ezt tegye fel, mert ég és föld a különbség. A 13.2 hivatalos bétájában(1-2 hét) majd több játék is javítva lesz, de a Skyrim olyan lett mint "kés a vajban

Erre felfigyeltem mert ez jó lenne nálam de ugyanakkor a béta/alfa drivereket inkább kerülöm ha lehet. A 13.1-el mintha megszűntek volna a "széteső" ablakok Firefox alatt és a monitor kikapcsolása (narancssárga) utáni alvó állapotból is vissza tud állni a rendszer, nem fagy ki (12.11 béta 11-nél gyakori volt ez)... (és Skyrim alatt a grafikai hibák is mintha eltűntek volna 13.1-el)

Mennyire megbízható ez a 13.2? Több helyen is azt írták, hogy nem ajánlott felrakni, mert nem publikus... Vagy ez már egy újabb 13.2?

• Enclave

aktív tag

válasz Enclave #15831 üzenetére

Úgy látom már hivatalos oldalon is van 13.1 :)

Csak nekem tűnt fel, hogy a Win8-as driver bekerült a Win7-Vista csomagba (ugyanarra a fájlra mutat mindkettő linkje), vagy eddig is már egyben volt és én vagyok lemaradva? :DDD (eddig mintha külön lett volna a Win8-hoz)

• Enclave

aktív tag

válasz p87 #15823 üzenetére

Érdekes, hivatalos oldalon (game.amd.com) még nem látom...

Viszont a Guru3d-s hozzászólások szerint eltűnt az FC3-as microstutter. Ezt nézte valaki?

• Enclave

aktív tag

válasz ricshard444 #15772 üzenetére

A 9 óra időeltolódás beleszámítását azért említettem, mert nálunk már csütörtök van néhány perce, viszont Sunnyvale-ben (California, Nyugati part, az AMD székhelye elvileg) még a mi helyi időnk szerint reggel 8:59:59-ig szerda van.
    A "ma" az valszeg az ottani helyi időre vonatkozik nem mi ránk. Így elvileg ha ott csütörtökön 17:00-ig tart a munkaidő (vagy driverek kiadása ha jobban tetszik), akkor nálunk már péntek hajnali 2:00 lesz, így lehet hogy "ma" sem kapunk drivert a mi időzónánk szerint, hanem csak péntek hajnalban vagy reggel...

Csak egy kis tisztánlátás végett, mielőtt elszabadul a vita, hogy csütörtök reggel van de még mindig nincs 13.1-es driver, ezért kollégák ezt is vegyük figyelembe :R

• Enclave

aktív tag

válasz ricshard444 #15764 üzenetére

Úgy néz ki a 13.1-es driver holnapra csúszik... (a "holnap" egyébként lehet holnap este vagy holnap éjfél után is hiszen valszeg az Usa nyugati partján lévő idő szerint adják ki, akkor pedig 9 órát le lehet vonni a helyi időnkből)
    (forrás)

• Enclave

aktív tag

válasz Tomix24 #15575 üzenetére

...mert a memória kezelés az éppen aktuális probléma...

Ezt bővebben kifejtenéd esetleg? Vagy ha túl hosszú, jöhet priviben is... (a topikot nem nézem naponta, ha aktuális téma lett volna és nem láttam, akkor sorry)

• Enclave

aktív tag

Catalyst 13.1 most szerdára várható, jan.16-án. (gondolom nem én vagyok az egyetlen aki várja az idei első whql drivert)
    (forrás)

Vagy esetleg a "logo certified" alatt nem a whql drivereket kell érteni?

• Enclave

aktív tag

válasz gbors #15101 üzenetére

Egyelőre csak Skyrim alatt néztem, majd megnézek mást is. "HD texture pack"-et valamint további halom "HD texture" javító cuccot továbbá ahol lehet Parallax map-eket, sokkal részletesebb modelleket, több tucat grafikai mod-ot, SMAA-t ultra fokozaton és ENB-t használok testre szabott enbseries.ini-vel (a paraméterezését még tanulgatom mert nem mindenhol van részletesen dokumentálva). 1920x1200-as felbontáson. (a Skyrim ugyan DX9-es de az ENB mod sokat gpu erőforrást meg tud enni, persze a látvány kárpótolja az embert, a halom mod és "texture pack" valamint az ENB nélkül a játék alig 40-50%-on vagy alatta dolgoztatja a gpu-t, ezekkel már végig szinte 100%-on)

Úgy mértem, hogy futott a fraps és betöltöttem 5 különböző mentett állást különböző helyszíneken statikus tartalommal (tájat bámulja a karakter, épületekre néz, ránéz a városra külső nézetben stb-stb.) és úgy fél percig figyeltem a fraps által kijelzett értékeket és felírtam a legjobb, legrosszabb számot (ahol persze ugrált, nem mindenhol). Egyébként kb.10%-ot figyeltem meg de volt ahol kevesebb lett a megfigyelésem szerint a különbség:

Ram órajel: 1500 / 1800 szerinti fps; gpu 1150-en mind a kettő esetben:

1. mentés: 46 / 50
    2. mentés: 50-52 / 53-55
    3. mentés: 51-52 / 54-55
    4. mentés: 47-49 / 49-50
    5. mentés: 44-47 / 48

• Enclave

aktív tag

válasz ZozzHUN #15086 üzenetére

Én driver-re tippelnék. Más játéknál is láttam ilyesmit, aztán egy újabb driver-el már eltűnt...

Nekem Firefox-nál csinálja azt, hogy alap órajelen az egész képernyő scroll közben egy pillanatra szétesik majd újra helyreáll, az érdekes az, hogy a beta 11 előtt ilyesmit nem láttam, úgyhogy én driverre tippelek.

OFF:

Létezhet az, hogy egy Sapphire 7970 OC 1150/1500 és 1150/1800-as órajelei között (tehát csak vram emelés) kb.+10% fps-t hozzon? Mármint több helyen is azt olvastam, hogy a 79xx-eknek felesleges a vram órajelét emelni mert úgyis a gpu órajele a lényeg, ezek szerint ez hülyeség?

• Enclave

aktív tag

válasz botilevente #13483 üzenetére

Táp esetleg nem bírná szuflával és amiatt veszi vissza magát a +20%-ról, hogy ne döntse össze a rendszert? Vagy hülye ötlet?

• Enclave

aktív tag

válasz haddent #13409 üzenetére

Engem ezek a "technikai bla-bla"-k érdekelnek, szívesen olvasnék a játék tesztek mellett leírást az adott játék engine-jéről, mondjuk úgy, hogy XY cím, használt engine: WZ , újdonságok : GI + compute shader stb-stb , elméletben ajánlott vga: GCN ,elméleti előnyök, hátrányok Radeon és Geforce kártyák esetén. Angol forrással vagy néhány sor magyar és angol linkek, nekem az is megfelel...

Vagy:

Adott engine : WZ , újdonságok : GI + compute shader stb-stb , elméletben ajánlott vga: GCN ,elméleti előnyök, hátrányok Radeon és Geforce kártyák esetén, játékok amelyekben megtalálható lesz vagy már amelyik játék használja stb. Angol forrással vagy néhány sor magyar és angol linkek, nekem az is megfelel...

Amolyan "lexikon" szerűen :)

Tudom Abu-nak és a többi cikkírónak is lehet egyéb halom dolga is de tényleg kíváncsi lennék ilyesmikre is. Esetleg én vagyok felületes és a Ph!-n is találhatóak ilyen cikkek valahol? :)

Most is csak kíváncsiságból felnéztem a fórumra, hogy megnézzem mi a tapasztalat az új béta 12.11 beta11 Catalyst-tal és van-e valami érezhető változás FC3 alatt, erre látom, hogy Abu írja a Global Illumination-t és hogy emiatt van kevesebb fps pl. FC3 alatt a várt ellenére, továbbá, hogy mi a különbség az SSAO és HDAO között... Most pedig "vadászhatok" Abu hozzászólásaira, hogy mikor hoz fel valami technikai példát a játékok engine-jeiről :D

• Enclave

aktív tag

válasz Abu85 #13387 üzenetére

Látom igen nagy vita alakult ki itt az FC3 és egyebek kapcsán, így lenne is 1-2 gyors kérdésem:

1. Ha jól értelmezem a HD7970 vs GTX 680 vitát, akkor elvileg a Radeon "időtállóbbnak" tekinthető?

2. Hol lehet alaposabban infókat tudni arról, hogy egy-egy játék Global Illumation "alapú" engine-t használ és mondjuk compute shader-eket is alkalmaz? Wikipedia vagy hol vannak ilyen infók összegyűjtve? Esetleg meg lehet kérdezni azt, hogy az ilyen infókat honnan szerzed vagy ezt valami "belsős csatornán" keresztül kapjátok?

Ha jól értelmezem akkor a GI és compute shader jobban fog "feküdni" a GCN-nek így ha egy játék ilyen "algoritmusokat" használ, akkor GCN-es Radeon "ajánlott" elvileg hozzá...

• Enclave

aktív tag

válasz haddent #12562 üzenetére

Nem tudom, engem csak a HD7970GE rész szokott érdekelni és a felbontás növelésével a teljesítmény skálázódása... Illetve több játék is volt, amiről csak ezen az oldalon találtam ilyen részletes tesztet, máshol nem. (Sok oldal több éves játékokkal tesztel 1-1 új vga-t csak, holott a BF3 óta is megjelentek már játékok)

A többi grafikont nem néztem, amúgy ha nem tetszik, nem kötelező nézegetni :)

A teszt szerint a játék támogatja a TXAA-t, ami tudtommal Nv specifikus.
    Nem lehetséges, hogy a játék "meant to be played" logó alatt készült? :U
    (ez lehet megmagyarázná a furcsa Nv "előnyt"...én nem játszottam a játékkal, csak a teszteket néztem)

Szerk: előttem többen is felvetették az Nv dolgot...

• Enclave

aktív tag

válasz TTomax #12552 üzenetére

Nem tudom mennyire helyes ez a grafikon, én egy orosz oldalt szoktam nézni: GameGPU.ru , itt szinte minden megjelenő játékhoz készítenek tesztet rövid időn belül igen igényesen és részletesen (mi a különbség a különböző grafikai beállítások között, néznek ram, vram, cpu és gpu használatot, processzor limitet, felbontást stb-stb) igaz cirill betűs de a grafikonok attól még értelmezhetőek ha valamire nagyon kíváncsi vagyok akkor Google Translate angolra :) Amióta ezt az oldalt megtaláltam, szinte csak ezt szoktam nézni ha valami ilyen jellegű adatokra vagyok kíváncsi...

Ennek az orosz oldalnak ez jött ki eredményekre:

• Enclave

aktív tag

válasz ÁdiBá #12068 üzenetére

Én azt nézném meg először is,h. melyik minidp-be van dugva a monitor minidisplayport-os kábele.
    Nálam közvetlen a hdmi melletti minidp volt a nyerő, nem a távolabbi.

Majd csak a monitort rákötve gép bekapcs. és win7 alatt ccc-ben beállítani,h. a monitor legyen az elsődleges.

Kikapcs, tv ráköt hdmi-vel majd bekapcs, így elvileg a monitornak kéne képet adnia, tv-nek nem, majd ccc alatt beállítani a megfelelőt és ekkor képet adnia a tv-nek is. (amúgy nem tudom ez milyen eredményt fog adni, ugyanis a kijelző klónozásához ugyanolyan felbontásban kell lennie mind2 kijelzőnek, hogy kiterjesztett(?) asztal használható-e eltérő felbontással, ebben nem vagyok biztos mert ezt sosem néztem...)

Nálad szerintem valami az elsődleges monitort illetően elállíthatódott majd lehet aminek képet kéne adnia, nem bírja a felbontást vagy valami más beállítást... Bár ekkor ezt illene kiírnia a kijelzőnek :F

• Enclave

aktív tag

válasz gabipaci #10970 üzenetére

Sapphire Dual-X és 75 fok? Azt hogyan hoztad össze, hajszárítóval hűtőd? :D

Viccet félretéve, nekem is ilyen kártyám van, nyáron a 35 fokokban volt 71 fokos (Boinc alatt, más nem terhelte ennyire) mostanában nem igazán láttam 65-66 fok felett.
    Igaz nekem nagy tornyom van, halom ventivel és sokszor le is veszem a ház oldalát (bár ettől még a ventik rá fújják a levegőt) illetve én a Sapphire Trixx-ben csináltam egy meredeken emelkedő ventiprofilt, ami alapból 60%-ról indul és úgy emelkedik. (lehet 100%-on hangos neked de én úgy vettem észre,h. sok játék nem is terheli nagyon a vga-t, max 50-70%-ban, igaz én csak 1 monitorral használom és a hangból már tudom,h. mennyire van terhelve :D )

És nálam húzva is van 1150/1500-ra igaz a feszültséghez nem nyúltam, bár más Dual-X tulajoktól hallottam,h. nekik 1200at is megy alapfeszen...

Ha feszültséget emeltél, akkor talán érthető a 75 fok, egyébként nem.

#10987 hitman: Nem értem miért hdmi-t használsz, esetleg tv-n nézed? A legtöbb monitoron ma már van dual-dvi és a displayport sem ritkaság, ha van mindkettő a monitoron, akkor az utóbbit javaslom mindenképp, egyébként marad a dual-dvi. A hdmi az tv-re jó szvsz csak...

• Enclave

aktív tag

válasz SSJmeszes #10698 üzenetére

Az előző vga-mon ki volt cserélve a gyári hűtés egy komolyabbra, aminek igencsak nagy súlya volt. Annyira,h. a kártya meg is hajlott, majdnem 1-2(!) centi szintkülönbség is volt a két vége között. Emiatt az asztalos ismerősömet megkértem,h. hulladékfából (nem túl elegáns viszont praktikus és mivel nem fém nincs gond ha hozzáér valamihez) csináljon valami támasztékot a pcie tápcsatik alá így már nem volt gond.

Ez sajnos nem volt jó de egy ehhez hasonlót terveztem szintén fából a Sapphire 7970 OC-hez, ami már passzolt (ez a kártya ugyan már merevítve van a ramok,gpu környékén a nyákon de akkor is hajlik egy kicsit ezért lett ehhez is ilyen támasztó). Akkor vettem észre nyáron levett házoldalnál, h. valami zörög. Rövidesen kiderült,h. az "új" támasztó miatt van. Valahogy túl jó v. túl feszes lett a támasztó, emiatt a hűtőborda és a műanyag keretes venti úgy látszik nem érintkezett elég feszesen, így rezonálhatott be.

Annyit csináltam,h. a támasztó feszességéből engedtem egy kicsit (egyszerűen le lett csiszolva belőle 1-2mm) így már nem tökéletesen merev de még így is támaszt, azóta nincs ilyen gondom.

A gyári fotókat megnézve valszeg hiányzik v. nem elég rezgéselnyelő anyagot tettek be a hűtőborda és a műanyag venti keretei közé. Utólag talán egy kis filc anyaggal v. valami gumival orvosolni lehetne, persze ennyi pénzért nem kéne,h. ilyesmi előforduljon egy kártyánál, másrészt ha jól láttam nem egyszerű szétszedni a hűtőt a nyákról való leszedése nélkül.

Úgy látszik másoknál talán jobban feszül a kártya vagy nem tudom, nálam az alátámasztás kicsi csökkentése megoldotta és így is alá van támasztva...

(#10699) Ric4m0nd:

Valószínűleg elég lesz, bár arra készülj fel,h. 100%-os gpu használattal fűteni fog rendesen a kártya... Legalábbis nálam Milkyway@home-al az volt, ilyen magas hőmérsékletet egy játék alatt sem produkál (71-72 fok volt igaz nyáron, normál játék alatt 63-65 körül van max, tuninggal), talán csak Furmark Xtreme burning-el lépi ezt túl :DDD

(#10717) ricshard444

Ha a Borderlands 2-ről van szó, akkor valszeg Unreal Engine lesz, amihez használható a ronda beépített élsimítás helyett az injectSMAA (ég és föld a különbség az utóbbival). Amúgy már az 1-nél is az volt,h. gondolom a gépigénye ne legyen magas, a vram is korlátozva van, emiatt sokszor kinyíló ládáknál is a textúrák életlenek pár pillanatig, ami szerintem manapság elég vicces... (a textúrák "swappelnek" elég látható módon játék közben)
    Úgyhogy ezzel magyarázható a kevés vram használat, még ha nem is hihető...

Nálam szétmoddolt (a játék könyvtára 25GB is megvan) Skyrim produkált már AB szerint 2200-2400 sőt 2600 mega vram használatot is. De ha van AB helyett megbízhatóbb mérőprogram, megnézem azt is majd...

• Enclave

aktív tag

válasz SSJmeszes #10682 üzenetére

"Nem is a venti lesz hangos, hanem berezonál maga az egész burkolat/hűtő!"

Ha a Sapphire Dual-x (vagy OC) 7970-ről van szó és ugyanarról a rezonáló hangról beszélünk, ilyenem van nekem is de egy kis kreativitással úgy néz ki, hogy sikerült megoldanom ezt a rezonanciát, legalábbis azóta nem hallottam... :)

• Enclave

aktív tag

válasz Sontir Fel #8638 üzenetére

Az árát még nem nagyon tudni de a cikk írója 680$-ra becsüli ha jól láttam...

• Enclave

aktív tag

válasz ViiiiktorOC #8632 üzenetére

Elvileg itt már tesztelték is...

Néhány érdekesség ha valaki nem akarja átfutni a cikket és nem olvasta volna a hírt:
    (Sapphire HD 7970 6GB Toxic Edition)

- gombnyomásra 1200/1600-as órajel
    - a teszt során max tuning: 1235/1735
    - tuning alatt 100%-ra állított ventivel max 54 fokos hőmérséklet (ez kicsit hihetetlennek tűnik nekem) ; 90%-os ventivel max 65 fok... (ez talán már valósabb)
    - 2x8 tűs pci-e tápcsatlakozó
    - világító logó ;]

• Enclave

aktív tag

válasz I #6667 üzenetére

Ilyesmivel én nem nagyon foglalkoztam de itt az áll,h. ha a hanggal van gond, akkor az driver probléma, a hozzászólások szerint előbb mindent el kell távolítani, (nem csak a CCC-t! hanem "Amd high def. aud. dev.", stb-t is, ha jól értelmezem) majd utána a hanggal kezdeni (ezt nem tudom hogyan) végül a CCC-t felrakni,h. megfelelő driverek kerüljenek fel.
    Valahol még mintha a hangszóró beállításokat írták volna,h. meg kellene nézni, nincs-e 2.0-ra állítva 5.1 helyett. (nem tudom,h. az "Amd high definition audio device" eszköznél lehet-e ezt állítani)...

• Enclave

aktív tag

válasz SSJmeszes #6533 üzenetére

Ennek a kártyának nem igazán néztem utána de szvsz először a hivatalos bejelentésnek (legyen saját weboldala a gyártónál) meg kellene történnie. Az hogy 1-2 tesztoldal kapott egy példányt, vagy megjelent pár fotó, screenshot a kártyáról, még nem jelent semmit. Lehet,h. nem is végleges példányokat teszteltek azok az oldalak, ahonnan a hírek származnak...

A 7970 Lightning-ról tudom azt,h. kb. március 15. körül jelentették be hivatalosan (paper lunch szvsz), előtte csak pár szállingózó infó és egy Cebit-es(?) kiállított példány volt. Később lehetett 1-2 nyugati, tengeren túli árlistában látni,h. április első felére ígérték az első érkező példányokat. Német árlistákat nézegettem, náluk csak(!) mostanában érkeztek be az első példányok, eddig csupán előrendelések voltak. (bejelentéstől számítva majdnem 1 hónap a nyugati szomszédoknál)

Nálunk még nem igazán kapható ezek ellenére sem. (árgépen horror áron ugyan igen)

Vissza a 7970 Toxic-ra, a Lightning esetéből kiindulva a hivatalos megjelenés után 1 hónappal talán már nyugat-európai országokból rendelhető lesz, hacsak nincs ázsiai vagy tengeren túli ismerősöd, akkor talán hamarabb tudsz egyet (többet) szerezni. Ám én nem biztos,h. "rohannék" a boltba, ugyanis az extra órajeleket, és a 6GB vram-ot látva nem lepődnék meg, ha az ár 200.000 HUF alatt nem állna meg.
    Mindezek tükrében a fórumos kereskedőktől érdeklődnék, ők talán az ilyen exkluzívabb kártyáknak gyorsabban, könnyebben tudnak utána nézni...

Illetve néhány helyen olvasható,h. a 320 Ft-os € korszaka ismét eljöhet hamarosan, ami szintén árdrágító tényező... :(

• Enclave

aktív tag

válasz BeLucZ #6439 üzenetére

A gpu-z által adott dedicated és dynamic vram értékek is hibásak vagy ez már megbízhatóbb?

• Enclave

aktív tag

válasz ricshard444 #6412 üzenetére

Én ezeket találtam egy gyors kereséssel, az almásakat biztosan elkerülném, főleg a kompatibilitás kérdése miatt...

Nincs valami bios kapcsoló ami a kimeneteket variálja, mint egy 7970 DC2T-n? (külön fórum volt erről, mire valaki beírta,h. a kimenet kapcsolóját át kellene állítani)

Itt van valami leírás, mely szerint kikapcsolt állapotban kell az adaptert rádugni, majd utána visszakapcsolni a gépet és a "kimenetek" (nálam angol a Catalyst) résznél állítgatni esetleg...

• Enclave

aktív tag

válasz ricshard444 #6408 üzenetére

Ez aktív vagy passzív dvi átalakító? (valahol azt olvastam,h. az előbbi az ajánlott erősen)
    Illetve dual-link dvi-os? (ha nagy felbontású monitort használsz)

Link az AMD által jóváhagyott átalakítókról... (aktív ajánlott itt 2 monitor felett)

Egyébként nincs displayport a monitorodon?

Amúgy ez nem almás gépekhez való és az a gond? (lehet eltér a szabványtól)

• Enclave

aktív tag

válasz Keksz03 #6402 üzenetére

Januárban láttam egy külföldi Skyrim topicban, ahol az akkoriban frissen megjelent 7970-ek volt a téma,h. valaki mért egy ilyen kártyán 2400 mega vram használatot is (AB grafikon volt linkelve).
    Igaz az illetőnek moddolva volt a játék, 1080p vagy nagyobb felbontáson, ám csak 1 monitorral, szűrökről nem tudok...

A Skyrim-hez rengeteg mod létezik már, van ami a hivatalos "hd texture pack"-nél 2-4(!)-szer jobb minőségű textúrákat tartalmaz (az alap játéknál akár 8(!)-szor nagyobbakat is), illetve olyan is ami a meglévő 3d-s modelleket cseréli le, melyek az eredetinél többszörös poligonszámmal rendelkeznek, igaz a különbség látható is.
    (A várkapukat tartó láncok nem 2d-s "papír" textúrák hanem 3d-s objektumok, a fák törzse nem egy szimpla henger textúrával és normal mappel, hanem egy valódi fának megfelelően szabálytalan formájú, az asztalok lapja nem egy "sablonból vágott" bútorlapra emlékeztet, inkább egy szabálytalan deszkákból összeeszkábált lapra (sokkal élethűbb) , stb-stb).

Nekem igaz jelenleg 1 GB-s kártyám van, ám gpu-z-ben a dedicated és dynamic vram-ot összeadva kijön az 1800 mega is (nem tudom ez mennyire mérvadó) Skyrim alatt a fentihez hasonló modokkal, viszont érezhető is 1-1 másodperces megakadás, ami a textúrák vram és rendszermemória közötti "pakolgatásából" adódhat.

Ezek után én a Gtx680-ak 2GB vram-ját kevesellem, igaz nem mindenki foglalkozik a játékok moddolásával (hivatalosan nem is mind támogatja), vagy egyszerűen visszavesznek az "eyecandy"-ből, bár szerintem aki ilyen árkategóriájú kártyát vesz, az elvárja,h. mindent maxra állítva futtathassa a játékot, mindenféle akadás nélkül...

Szvsz ami a 6GB-s 7970 "Eyefinity Edition" és hasonlókat illeti, több monitorral (min.3) és szűrőkkel a fenti esetből kiindulva, egy ilyen kártyának látom létjogosultságát, még ha egyesek szerint a 6GB vram "overkill" is lenne első hallásra...

OFF:
    Programozásban (vga) jártas emberektől kérdezném,h. 3-4GB-nál nagyobb vram (nem rendszermemória) megcímzése oprendszer és futtató alkalmazástól független? 32-64 bites szempont alapján kérdezem, hiszen általában 3,5GB felett egy 32 bites oprendszer nem tud több ramot megcímezni és egy 32 bites(mai játékok 99%-a) alkalmazás LAA-val 4GB-nál többet rendszermemóriát felhasználni.

Mi lesz mondjuk egy 6GB-s kártya és egy 32bites játék esetén? A játék ki fogja tudni használni mind a 6GB-t vagy ehhez már 64bites játék kellene? (erre lennék a legkíváncsibb, hiszen a játék tartalmazza a grafikus engine-t is, aminek pedig valahogy kezelnie kell mondjuk 5-6GB-nyi textúrát is akár)

• Enclave

aktív tag

CatalystCreator tweet-je szerint a napokban várható a hivatalos 12.3-as driver (mindig itt szoktam nézni a Catalyst-ok várható megjelenési idejét). A 12.4-es valszeg április vége felé várható. Az biztos, hogy én csak WHQL drivereket raknék fel...

Ami teljesítménynövekedésről szó van, nem lehetséges,h. több lépcsőben lesz, nem egyben? Így aki látható javulást akarna tapasztalni, annak több drivert is ki kellene hagynia és mondjuk egy fél évvel későbbit felraknia :D
    (én egyébként hiszek abban, h. ez egy teljesen új architektúra így elképzelhető teljesítmény javulás idővel a driverek terén de ez nem egy pillanat alatt lesz meg...)

Másik 7970 Lightning teszt... (ha esetleg valakit érdekelne és még nem lett volna)

• Enclave

aktív tag

MSI 7970 Lightning videó teszt.

Sajnos tuning nem volt tesztelve és a kártya az asztalon volt az alaplapban, gépház nélkül.

Ha valaki nem akarná végignézni a videót, pár érdekesség:

Alap órajelek: 1070/1400 mhz
    (feszültség nem látszik AB-ben)

3dmark11: X2967 ezeken az órajeleken. (melllé a cpu: i5 760@3,8ghz)

Zaj (mérővel mérve) :

Idle-ben kb. 28dB , (a látható 60-70es érték az amiatt van mert közben épp beszéltek a háttérben, nem a kártya zaja!)
    Terhelve: kb. 28-30dB , bár itt nem kommentálja a készítő,h. pontosan mennyi is lenne, csak annyit ír,h. "nem sokkal több" ha jól láttam...

Hőmérsékletek:

Idle gpu:33 fok, ram 33-34, vrm:33 fok
    Terhelve: gpu: 57fok, ram 48fok, vrm 50fok , mint írtam, a kártya gépház nélkül volt tesztelve, szoba hőmérsékletét nem láttam feltüntetve.

A zaj értékekről már láttam, a múltkor ment vita így azokkal képben vagyok viszont a hőmérsékletek milyennek számítanak? Igaz a többség zárt házban használja a gépét...

• Enclave

aktív tag

válasz TomiLi #5216 üzenetére

Pontosan milyen micro lag-ról van szó? Tudsz Youtube videót mutatni?

Nekem micro-lag-ot CF-nél említettek, igaz nekem sosem volt CF-em, így arról nem tudok nyilatkozni.
    Most 5870-em van (7970 lesz valamikor) , Grid-et tv-n néztem még 4870-el is annó de semmiféle akadást nem tapasztaltam...

Milyen cpu és mennyi ram van mellé?

• Enclave

aktív tag

válasz Def26 #5198 üzenetére

Elvileg már az 5870-esek idején is csináltak valami ilyesmit lépést (ott úgy +5-10%-ot hozott talán?) , igaz én arra nem igazán emlékszem (de valahol Abu írta talán).
    Amúgy szerintem egy lelkiismeretes felhasználó rendszeresen frissíti a Catalyst-ot (pláne ha legritkábban havonta adják ki őket, innen is a számozás : 12.1 ->2012.jan. , 12.2 -> 2012.febr. stb) az úgyis észreveszi majd, bár szintén mintha Abu írta volna,h. a driverek még nem kiforrottak és várható még javulás. (az előző VLIW4-5-től teljesen eltérő új architektúra, ennek pedig időbe telik a csiszolása)
    Kíváncsiságból nézem a Kepleres topikot, ott azért írnak 1-2 érdekességet,h. a Radeon driverekkel ilyen-olyan gondjaik voltak, én semmi ilyet nem tapasztaltam (na jó Rage-hez kellet egy béta driver a villogó textúrák miatt de utána vissza is tettem a WHQL-t), pedig már évek óta Radeonokat használok. (legutóbbi GeForce kártyám egy 8800gt volt.)
    Igaz CF-et sosem használtam és próbáltam, hiszen örültem,h. 1 db kártyát ki tudtam fizetni, többet nem, így erről nem tudok nyilatkozni.
    Még annó a Radeon 9600-9800 korszakban (itt a fórumozók közül használt még valaki ilyen kártyát? :D ) voltak gondjaim, igaz akkoriban sok "moddolt" driver volt a neten (most nem tudom,h. ilyesmi van-e) és az akkoriban már több éves 9600-al előfordultak grafikai hibák pl. Far Cry 1 alatt, aztán megoldódtak. Szerintem ha valaki csak WHQL (hivatalos) drivereket tesz fel és nem bétákat, nem lehet semmiféle gondja, legalábbis én így tapasztaltam. Ami a GeForce-okat illet, a 8800gt-nél úgy láttam,h. nem havonta, hanem rendszertelenül adták ki (azóta is így lenne?) a drivereket sokszor csak 1-1 játékhoz "igazítva"...

"...az amd azért most adja ki, hogy az új nv kártya ne érje utol a hd7970 -et?"

Amúgy elvileg ez lenne a céljuk bár hivatalosan biztosan mással fogják a "drivercsodát" indokolni :DD Ám ahogy előttem írják egyesek, lehet szándékosan van "lefojtva" a kártya teljesítménye driverben, ami így épp elég az 580 fölé valamennyivel, ezzel megtévesztve a konkurenciát, majd utána meglépni a "csodát"...

• Enclave

aktív tag

válasz radi8tor #5088 üzenetére

Akkor az lehet nem most lesz...

Ezen az angol webshop oldalon márc. 30. van írva érkezési időnek. Ha ez pontos és még erre jön 2 hét szintén az árak normalizálásához, akkor az lehet 1 hónap is lesz innentől számítva...

• Enclave

aktív tag

válasz radi8tor #5039 üzenetére

Közben 2 árlistában már feltűnt a Lightning:

1: Angliában kb. 500 font, azaz úgy 600€.

2: Hollandoknál kb. 640€-s ár van kiírva.

Árfolyamokkal én is tudok számolni de amennyire tudom így sem lenne pontos az összeg, bár ezekből kiindulva 180-190k-s összeg jönne ki forintban :( , ugye ez inkább lefelé változhat? :)

• Enclave

aktív tag

válasz 04ahgy #5004 üzenetére

Most kíváncsiságból ránéztem a Futuremark weboldalára, ám 1-2 "furcsaságot" vettem észre:

1: A "Hall of Fame" oldalon érdekes módon csak zöld kártyák vannak, ráadásul a pontokból a max úgy P25000 körül van (Quad sli - tehát nem 1 db kártya), amit azért nem értek, mert elvileg azért gyűjtik az eredményeket egy adatbázisba,h. utána onnan könnyen le lehessen kérdezni őket. Ez egy kézzel összeállított régi lista lenne, nem dinamikus alapon kérdez le ? Ha igen, mi értelme így ennek ?

2: Lehet én néztem rossz lekérdezést de itt 1db 7970-el úgy P24000 pont a csúcs (1db 7970 és 3dmark11 Performance preset). Ez kissé elmarad az előbbi P15000 körülitől, pedig elvileg mind a két esetben 1 db kártya volt tesztelve és a cpu is megegyezik, igaz utóbbi órajele nem egyezik. Az illető csalt volna valami módon esetleg bugosan detektálta a rendszer és több kártya volt a gépben, vagy én nézek rossz eredményt?

• Enclave

aktív tag

válasz radi8tor #5002 üzenetére

Az áráról egyelőre csak ennyit találtam de azt nem írják, melyik oldal is pontosan:
    "A site has this card listed at $622. Around ~$80 more expensive compared to a regular 7970."

Egy kis folyékon nitrogénes tuning Lightning-gal, ha jól láttam , 1800/1925-ös órajeleken (1700mv!) :D
    (3dmark11: P15035)

Mark-okkal és tuningos órajelekkel nem vagyok nagyon képben, az előbbi 15000 körüli pont milyen kategória? ("Wow", "azta", "elmegy", "nudli"? :) )

Illetve a tesztben szereplő 1265mhz-s mag órajel? A cikk szerint ilyen magas értéket még nem láttak. Ez igaz lenne gyári léghűtéssel vagy kicsit túloznak a cikkírók?

• Enclave

aktív tag

válasz radi8tor #4934 üzenetére

Úgy néz ki az infók a mai 7970 Lightning megjelenésről helyesek voltak, hivatalosan is be lett jelentve a kártya.

Hivatalos bejelentés, illetve a vga "szokásos" gyártói oldala.

Már készült is egy teszt róla, a tuningban ha jól láttam az alapfeszhez (1174mv az AB szerint) nem nyúltak (csak átfutottam a cikket), az alap 1070/1400-as órajeleket 1265/1505-re húzták...

Közeli fotó a "reaktor" nyákról a helyére illesztve burkolat nélkül.

Árról még nincs pontos infó.
    "The price should be around €50 or so higher than the regular HD 7970, but that solely depends on retail/e-tail and the actual region."

• Enclave

aktív tag

válasz radi8tor #4923 üzenetére

Azért kíváncsi lennék, az ottani fórumozók ezt az összeget honnan szedték...

Visszakerestem, az 5870 Lightning-ot nem adták sokkal drágábban ha jól láttam, kb. olyan árban mint az akkori nem ref. verziókat.
    Ami a 6970 Lightning-ot illeti, egyik tesztben írták,h. kb. 387$ volt az ára (a legdrágább 6970-es) , az akkori ref. 6970-eknek pedig kb. 340$... Talán ebből szedték a kb. 50$-os felárat a ref.-ekhez képest...

Vagy valakinek van egy beépített embere az MSI-nél. :D

• Enclave

aktív tag

válasz radi8tor #4921 üzenetére

Árban fogalmam sincs,h. mennyit tippeljek, ha a DC2 kerül mondjuk 150-160k-ba nálunk akkor ez mennyire várható kb? 170-180k vagy kevesebb egy Lightning-ért?

Amúgy én jó ideje Radeon párti vagyok így ha a Kepler megjelenik sem fog meghatni, hacsak nem lesz mondjuk 125k körül és lesz legalább 50%-al gyorsabb 1920x1200as felbontáson...
    Ha a Kepler "csak" 10-20%-al lesz gyorsabb mint egy alap 7970-es (utóbbiak még tuningolhatóak is és általában nem csak 50-100mhz-t hanem többet is), akkor végképp hidegen fog hagyni... (legutóbbi pletykák szerint ennyi különbség várható, ha helyesek)

A legutolsó GeForce-om egy 8800gt volt... :)

• Enclave

aktív tag

válasz radi8tor #4813 üzenetére

Lehet, hogy a végén pontos lesz ez a dátum a Lightning-hoz?

Az MSI Europe FB oldalán található fotó alapján náluk a Lightning-ok már halomban állnak az asztalon/polcon (hacsak nem üres dobozokat fotóznak) ... :D

• Enclave

aktív tag

válasz radi8tor #4813 üzenetére

Na arra én is.

MSI USA tweet: "coming real soon..." -> 7970 Lightning szétszedve: "Ver: 1.2" (a kép nagy mértékben nagyítható!)

Látszik a nyák a "reaktor" alatt, igaz csak egyik oldala, ránézésre nem látszik túl komolynak (a forrasztási pontok darabjaiból ítélve a túloldalt sem lehet sokkal több alkatrész) de úgyis tesztek alatt majd kivesézik alaposan...

• Enclave

aktív tag

MSI 7970 Lightning új fotók. Itt is 1070es mag és 1400as ram szerepel.

Amit még mindig nem értek,h. ilyen gyorsan elkészültek volna a Cebit óta a végleges kártyával és bios-szal? :U
    (Cebit-en állítólag azt nyilatkozták,h. még csiszolnak a kártyán, a kiállított példány és annak bios-a nem végleges)

Legalább működés közben látható (éljenek a kék ledek :D ) viszont teszt nem volt...
    (vagy én nem láttam)

• Enclave

aktív tag

válasz radi8tor #4656 üzenetére

Én arra lennék kíváncsi,h. a srác vajon honnan v. mi módon szerezte, ugyanis a legutóbbi cikk szerint, amit olvastam, abban az állt,h. a kártya még nem végleges, a bios-án is csiszolnak.
    Itt pedig a videón amit kibont, a csomagolás és mindene végleges változatnak tűnik, sőt a kártyának még a gyári száma is látszódik... Ezek szerint kevesebb mint egy hét alatt elkészült a végleges változat és már a raktárkészleteket töltik fel? (a kártyát a Cebit-en jelentették be, ez a videó pedig március 11-es, csak 5-6 nap elég volt mindenre? Vagy valaki egy ES kártyát matricázott át valódinak és kreált egy csomagolást hozzá? :D )

Amúgy nem látta valaki,h. a hosszabb átalakító aminek egyik vége minidisplayport-os, a másik vége micsoda? Hdmi vagy "sima" displayport? (ha mégsem "kreált" lenne a videó)
    (a dvi->hdmi alakító jól kivehető az egyedi alakja miatt)

#4665 nattila72: Amire szerintem te gondolsz az a hangkimenet és nem hangchip, amennyire én tudom. (hangkártyát nem helyettesít, bár ha valaki pontosabban tudja, úgyis kijavít :) )
    Azt viszont néztem,h. ha mondjuk egy tv-re kötöd a vga-t hdmi-n keresztül, amelyik vga ezt támogatja, akkor ha a hangkimenetet is átállítod Win alatt, akkor a hdmi-n keresztül hang is fog menni, nem csak kép, így a tv hangszórójából jön a hang, pl. filmnézésnél (ez tuti biztos) vagy játéknál (ebben nem vagyok annyira biztos) .
    (amúgy nálam 5870-el "AMD High Definition Audio device" a neve)

Amúgy nem lepődnék ha ez valami codec lenne és ilyenkor a hangkeltést a tv elektronikája végezné... Ám ha valaki jobban tudja, majd javít. :)

• Enclave

aktív tag

További állítólagos 7970 Lightning infók, ha esetleg valaki még nem látta volna.

Speciel nagyon kíváncsi leszek erre a kártyára, gondolom nem csak én vagyok így vele...
    (most is egy Lightning-om van)

Viszont a Google fordító 1-2 helyen érdekesen fordít németről angolra (kimarad tagadószó v. betesz valahonnan(?)) úgyhogy mellékelem az általam németről fordított részeket. A németem nem olyan jó, mint az angolom, így ha valaki jobb németből és hibát lát a fordításomban, az javítson legyen szíves! :)

Állítólagos alap órajelek a cikk szerint:
    Mag: 1070mhz
    Memória: 1400mhz

"...10cm(!)-es ventik..."
    "...100-Millimeter-Axiallüfter..."

"...a kiállított R7970 Lightning példányok nem végleges változatok, jelenleg még csiszolnak a BIOS-on..." (a Google translate valamiért állító mondatot fordít az eredetiből)
    "...die ausgestellten Samples der R7970 Lightning nicht final sind, man feile derzeit noch am BIOS...."

"...Az ár és a megjelenés ideje még bizonytalan, az MSI szerint márciusi megjelenés van tervbe véve, a becsült ár 500 és 600 € közötti..." (a középső részt pedig érdekes módon a Google translate tagadással fordítja)
    "...Ein Preis und ein Erscheinungstermin sind noch vage, laut MSI ist noch ein März-Release angepeilt; den Preis schätzen auf auf 500 bis 600 Euro..."

(ez azért eléggé tág szvsz, bár akkor inkább a kisebb értékhez közelítsen :D )

• Enclave

aktív tag

Ha esetleg valaki csak a topikot követné nyomon:

MSI 7970 Lightning még ismeretlen adatokkal
    illetve külföldi topikban.

Továbbá

Sapphire 7970 Toxic 6GB vram-mal (másik cikk)

Utóbbihoz az állítólagos órajelek:
    Mag: 1.1Ghz
    Memória: 6Ghz

Overclock kapcsolóval
    Mag: 1.15Ghz
    Memória: 6Ghz

Nem tudom ki hogyan van vele de nekem ránézésre ez a Lightning jobban tetszik, mint az ASUS 7970 DC2T... Utóbbiról sajnos további késéseket írnak, illetve állítólagos problémákat a vrm résszel kapcsolatban, már akiknek sikerült beszerezni 1-1 darabot a DC2T-ből...

• Enclave

aktív tag

válasz DjDanee87 #4098 üzenetére

Láttam ezt a kártyát is, viszont kellékek terén eléggé szegényes ahogy néztem :(
    Én displayport-os monitort használok, viszont a minidp csatlakozókhoz kell egy minidp->dp átalakító is nekem és külön ez után futkosni nem hiányozna...
    Egyes kártyákhoz még hdmi kábel is jár, ami szintén jó pont tud lenni.

Mintha itt a fórumban vagy külföldiben valahol, eléggé vegyes dolgokat irkáltak erről a kártyáról (volt akinek alig lehetett húzni, másoknak meghajlott a hűtő súlyától, másoknak zajos volt, vagy cicergett, megint másnak semmi baja sem volt vele; elvileg a 7970 DC2 és T meg vannak merevítve). Így én másokat kezdtem el nézni. Egyébként a Sapphire 7950 OC nyákja úgy látom,h. rendesen le van fedve hűtés szempontjából, csak valamiért ebből nincs 7970-es...

A DC2-es panaszok után kezdtem el nézegetni a gyárilag emelt MSI-t, valaki linkelte is,h. ilyet vett. Ehhez a fotók alapján jár gyárilag minidp->dp átalakító. (balról a 3. zacskó)

#4097 Keksz03: Köszi az infót, viszont egyes esetekben sajnos muszáj a vsync-et bekapcsolni, pont Skyrim alatt fordulhat elő, pl. barlangban és ilyen helyeken a kép "akad" pedig stabil 60fps maga a játék. (legalábbis nekem megfájdult ettől a fura akadástól a fejem, valahogy teljesen más mint a többi játék alatt kikapcsolt vsync) Amúgy pont a Skyrim az egyik oka,h. 7970-et nézegetek, ugyanis a gyári HD textúra pakk, illetve a modderek által készített HD textúra csomag (az alap kb. 4-8szorosa! méretben, nagyon élethű viszont meg is érződik a teljesítményen egyes helyeken) és komolyabb effektek (pl .ini tweak), részletesebb felbontású modellek (egyre több ilyen van, a különbség szemmel látható) miatt a mostani vga-m néhol belassul...(gpu-z szerint még 1800 megára is felmegy a vram használat néha de egy külföldi fórumon valaki kimérte és nála ilyesmi v. még durvább modokkal Skyrim alatt 2200-2400 mega vram használat is összejött! )...

• Enclave

aktív tag

Helló!

Már egy ideje nézegetek HD 7950-7970-eket. 4870 és 5850 referencia kártyákhoz anno volt szerencsém és ugyan nem voltak annyira hangosak terhelés alatt (tuningot nem néztem), azért ha lehet inkább nem ref. hűtőset néznék (most 5870-em van VF3000A-val csak enyhén hallható és mégsem megy 58-60 fok fölé a kártya, sokkal jobb mint egy ref.) , viszont amit kinéztem HD7970 DC2T-t, már hetek óta késik, illetve most találtam 1-2 "érdekességet" erről a szériáról, igaz az egyik egy HD7950 DC2T...
    (hátha mást is érdekelnek 79xx DC2T-ről szóló hírek)

HD7950 DC2T panasz...
    Itt azt írják,h. a hűtő súlya miatt még a legfeszesebbre húzott csavarokkal is elállt a gpu felületétől a hűtő a tesztpéldányon, így az 115 fok körül lefagyasztotta a rendszert...

HD7970 DC2T panasz...
    Itt a VRM-re panaszkodnak,h. HWinfo64 szerint 106 fokra is felmegy, majd úgy fagy ki a kártya, utána már bootolás közben is hibázik a kártya és kékhalál ("couldn't boot up at all because of artifacting bios screen then bsod on windows load")...

Lehet csak pechesek voltak viszont az utóbbi egy friss, mai hsz. így az illető elvileg már egy javított (vdrop jelensége javítva, pár hsz.-el előbb volt linkelve itt) 7970 DC2T-t kellett, h. kapjon...

Ezek után lehet inkább maradok a referencia 7970-eknél, így a ref. kártyás 7970 tulajokhoz lenne pár kérdésem:

1: Külföldi fórumokban sokan panaszkodtak a "cicergő" tekercsek miatt. Ez milyen gyakori a ref. hűtős kártyáknál? Minden esetben cserélik a kártyát, ha valakit ez zavar?

2: A ref. hűtővel mennyire lehet biztonságosan tuningolni a kártyát? 1150-1200as gpu órajel még belefér? A VRM hűtése is megfelelő?

3: Nézegettem AC Accelero Xtreme 7970-et, ugyan nem láttam,h. nálunk kapható lenne, viszont külföldi oldalakon már tesztelték és a jó eredmények ellenére is azt írták a fórumokban, hozzászólásokban,h. a VRM hűtését nem vették túl komolyan, sokkal nagyobb borda kellett volna a kártya ezen részére (a hűtő maga nem ér hozzá a VRM-hez csak gpu-hoz, az AC kicsi bordákat ad a csomagban erre a célra). Valaki használ ilyen hűtőt, van tapasztalat ilyen téren, tényleg "méteres" borda kellene az 1-2cm-es bordák helyett a VRM részre, ha a hűtő bordája nem fedi a VRM-eket? (a ref. hűtőnél úgy láttam a keret ér hozzá és az adja tovább a hőt a bordáknak).
    Ha ez még nem lenne elég, azt is írják,h. az AC hűtő van olyan nehéz,h. a kártya meghajlik tőle...

4: Milyen PowerPlay órajelek tartoznak a 7970-hez? Mindenhol kerestem erre vonatkozó infót de nem nagyon találtam. Úgy láttam Aida64 alatt a GPU résznél legalul fel vannak tüntetve ezek az órajelek, amikre kíváncsi vagyok. (HD5870-el nálam 5 db állapot van).

5: CCC alatt az alapon emelt órajeles kártyáknál is 1125mhz a max vagy ezeknél magasabb? (5870-eknél kártya és gyártófüggő volt a CCC max órajel)

Köszönöm!

• Enclave

aktív tag

válasz Cybertrone #3935 üzenetére

Úgy láttam, lehet írni a gadget készítőknek, talán nem olyan nagy munka belerakni ezeknek az új kártyának a támogatását is, ha már kereskedelmi forgalomban is van...

Aida minialkalmazás:
    1: Ez fizetős minialkalmazás?
    2: Ennek a működéséhez kell az Aida-nak futni a háttérben?

Ha mindkettőre igen a válasz, akkor nekem sajnos felejtős.

Ettől függetlenül tudsz olyan gadget-et ami képes kijelezni a vram használatot?

(láttam,h. minden gadget ami NV-hez van, pontosan jelzi a vram-ot, míg Radeon-hoz akármennyit néztem, a vram-ot egyik sem tudta kijelezni, csak az órajeleket és gpu használatot)

• Enclave

aktív tag

válasz tetris #3912 üzenetére

Igaz nekem 5870 van de azzal működik. Még esetleg ezt próbáld meg a GPU Observer-t , ebből a 3.7-es a legújabb talán. Ezen a kettőn kívül más hasznosabb gadget-et Radeon-hoz nem ismerek, aminek nem kell plusz proginak futni a háttérben.

GPU Meter-ből az 1.1-et raktad fel?

Már kíváncsi vagyok,h. melyik gadget ami működik 79xx-el is... (ugyan egyikhez sincs odaírva,h. támogatva lenne a legújabb sorozat, attól még talán működnie kellene, ha a Catalyst-tól kérdezik le az órajelet, hőmérsékletet)

Nekem driver frissítés után mindig újra kell indítani a gépet,h. működjön mindkettő. Hogy első alkalommal is kell-e arra nem emlékszem de ha nem mutat semmit, próbálj egy újraindítást, ha az sem segít, akkor jobb ötletem egyelőre nincs.

• Enclave

aktív tag

válasz tetris #3905 üzenetére

Nagy eséllyel az Eyefinity-nek, a felbontásnak vagy a kártya fizikai felépítésének lehet köze hozzá.
    Az idle hőmérséklet logikus, hogy megnő hiszen a kártya az órajelet megnöveli az UVD vagy a következő "teljesítményszintnek" megfelelően.
    Most nem találom azt a cikket, amiben leírták,h. melyik szinthez milyen órajel tartozik, általában 3 szint van:

1: idle (Win asztal és egyéb "egyszerű feladatok")
    2: UVD videólejátszás (hardveres módban, talán "DXVA" a hivatalos neve) és újabb Flash is
    3: 3D futtatás, játék, renderelés, OpenCL stb. (max órajel)

Pl. hardveres videólejátszásnál vagy simán Youtube-on megnézel egy klip-et és közben figyeled az órajelet, persze akkor ha a legújabb Flash is fentvan és a hardveres gyorsítás engedélyezve van Firefox alatt, nagy eséllyel nem az idle órajeleken fog futni a kártya az UVD miatt. (amíg a videó megy v. fül nyitva)

Lehet a 2560x1600-as felbontás (tudtommal ez a legnagyobb felbontás amit boltban kapható monitor tud) az amire az alapórajel (idle) "ereje" elég, felette lehet már kevés lenne (vagy több monitorkimenetet nem lehet egyszerre alacsony órajelen meghajtani tehát akár hw-s felépítés oka is lehet), így a felbontás növekedésével (tételezzük fel,h. valaki nem 2 db 800x600-as 14"-os monitort köt rá hanem legalább 2db 1080p-st) már nem kapcsolhat vissza a legkisebb órajelre (energiaszintre).

Mielőtt azt gondolnád,h. ez valami bug v. ilyesmi, nálam már az 5870-el is ugyanez van, illetve tapasztalat is. Játékoknál kicsit idegesítő tud lenni, ha háttérben Firefox fut és valami oldalra ránézek alt+tab-al amin Flash reklám van, akkor a vga közepes órajelre csökkenti magát (HD5870) viszont játékba visszalépve nem emeli fel a 3d órajeleket. Egyszer emiatt majdnem újraraktam a Win-t,h. valami driverhiba, stb. jött össze mikor észrevettem,h. ez a helyzet :DD . Emiatt van nekem az asztalon az "All Cpu Meter" mellett egy "GPU Meter" nevű gadget ("minialkalmazás"? angol Win-t használok) is. Ez állandóan változik a Firefox és Flash verziókkal, hol úgy működik ahogy logikus lenne, egy másik verzióban már nem. (azaz FF-t letéve az asztalra visszavált a normális órajelekre, nem "ragad be" a Flash miatt az UVD órajelein)

Ha valaki pontosabban tudja az okát, majd úgyis kijavít. :)

• Enclave

aktív tag

válasz radi8tor #3720 üzenetére

Még egy olyan kérdés,h. vajon az 1200; 1300-as órajelhez vajon nagy mértékben kell gpu feszt emelni (mondjuk 0,1V-ot) vagy esetleg kevesebb is elég?

Egyébként az Asus 7970 DC2T ezeken az oldalakon holnapra (febr. 22. ) van írva,h. érkezik, igaz az időpont nem 100% ("estimated") és ezek Angliára vonatkoznak.

1
    2
    3

Kváncsi leszek valóban érkezik-e. Bár előbb úgyis megnézem 1-2 oldal tesztjét,h. a gyakorlatban mit tud ez a kártya...

• Enclave

aktív tag

válasz MPowerPH #3709 üzenetére

Arról már esetleg van valami infó (nem látogatom olyan sűrűn a topikot) hogy a referencia példányok közül mind jól tuningolható? És a gyárilag emelt órajeles de referencia kártyák? (pl. MSI 7970 OC) Utóbbiaknál a CCC-ben az órajel tovább van skálázva az 1125ről ?

Illetve a ref. hűtő megfelel a tuning célhoz vagy inkább aftermarket venti a gyári helyére?
    (gondolom a ref. hűtő is csak maxra tekerve felelne meg a tuninghoz... vagy tévedek? )

Tuning alatt úgy legalább 1100as órajelre de inkább 1200 esetleg az itt emlegetett tervezett 1300as órajelekre gondolok... Bár utóbbihoz ha fesz emelés kell akkor oda egy nagyobb hűtő is szükséges lehet...

Thx!

• Enclave

aktív tag

ASUS 7970 DC2T példányok szállingóznak
    Hátha érdekel valakit és még nem látta, nem volt linkelve:

- szétkapva egy orosz oldalon
    (beszerelve nem volt ha jól láttam, csak a kártya fizikai vizsgálata)

- 3dmark eredmények

- valaki már kapott egy példányt
    ("will post a short review")

Új hozzászólás Aktív témák