- Melyik tápegységet vegyem?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen TV-t vegyek?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- TV antenna és jelerősítés
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Apple MacBook
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hobby elektronika
Új hozzászólás Aktív témák
-
TRitON
aktív tag
válasz
NightGT #1209 üzenetére
A fázisok száma nem feltétlenül vonja maga után a nagyobb terhelhetőséget.
TFH a CPU Vcore VRM 600kHz-en kapcsol; ez nx10A-es tápoknál egy tipikus érték.
- 2 fázisnál, 180°-os eltolást feltételezve az effektív freki már 1,2MHz.
- 3 fázisnál, 120° eltolással 1,8MHz.
...
- 12 fázisnál 30 fokonként kapcsol be egy félvezető, az effektív freki 7,2MHz.
Mit jelent ez? Stabilabb lesz a tápfeszültség:
- kisebb lesz a ripple és ami fontosabb,
- a hirtelen terhelést gyorsabban tudja kompenzálni, tehát gyorsabb lesz.
Emellett fontos, hogy a kapcsoló félvezetők és a tekercsek soros ellenállása is repluszolódik, tehát a vesztesége is kisebb lesz. Mivel tobb kacsoló MOSFET van benne, a keletkező hő is nagyobb felületen oszlik el -> kevésbé fog melegedni.
Amúgy egyáltalán nem biztos, hogy tényleg 12 fázisú a táp. Anno, mielőtt a B450 Mortar MSI-met megvettem volna, néztem, hogy a Gigabyte lapokat 8 fázissal reklámozták, de az apró betűben benne volt, hogy az valójában nem 8 fázis csak 4, viszont minden fázis 2 kapcsolóelemből és induktivitásból áll, kvázi "elosztva" a soros ellenállást és így a veszteséget is.
DE.
Mivel nincs két egyforma félvezető, sem tekercs, még válogatással is lehet köztük különbség, azaz egy fázison belül a két kapcsolón eltérő áram fog folyni, ráadásul nem is ugyanabban a pillanatban fognak kinyitni/lezárni (kikapcsolni/bekapcsolni).
Mondanom sem kell, hogy azonnal zártam be a leírását.
Lehet, hogy itt is erről van szó: 6 fázis, 60°-os eltolás, dupla annyi félvezetővel. Ne legyen igazam. -
Devid_81
félisten
válasz
NightGT #1209 üzenetére
Attol tartok ennek a durva VRM-nek meg is lesz a miertje hamarosan
Szerintem a 12 magos enyhe OC-ra siman 200W+ fog felvenni de nem akarok butasagot terjeszteni csak egy tipp.
Es akkor meg a 16 magos is jon.Mindenesetre remelem, hogy a 7nm+TSMC meghozta a kozos gyumolcset es marad ezekben a prociban meg vagy 10% OC tartalek ertelmes keretek kozott.
-
S_x96x_S
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900KF 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- LG 27GR95QL - 27" OLED / Limitált LoL Edition / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 MAGYAR - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- AKCIÓ! HP ZBook Firefly 14 G9 üzleti notebook- i7 1255U 32GB RAM 512GB SSD nVidia T550 4GB Win11
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest