Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• S_x96x_S

addikt

válasz joysefke #2815 üzenetére

>Ezeknek pont nem kell. Mégpedig azért nem kell,
    > mert a cloud ügyfeleknek (Azure, AWS, Google Cloud Platform, Digital Ocean ügyfelek)
    > akik fizetnek a VM-ért/infrastruktúráért aligha fog mostanában ARM kelleni.

ez már hit vita kezd lenni, valószínüleg én a valóság más oldalát látom
    ergo -> nem egy buborékban élünk.
    meg amúgy sem akarok nagy ARM szerver propagáló lenni,
    de szerintem valós a trend és a nagy Cloud szolgáltatók érzik ezt.

És valószínűleg van meglévő ügyféligény is.
    persze nem lesz teljes kiváltás, de ~30%-os piaci részesedés a Cloud-ban
    a következő 10 évben simán elérhető,
    ( feltéve ha jó az árazás és potensek a chipek , és 10 év nagyon nagy idő ! )

De valós ügyféligény a biztonság is, amikor védeni akarják magukat native x86 -os kártevőktől.
    A " Microsoft® SQ1™ processor" - ARM alapú.
    A Windows 10 Pro, Enterprise-nak ( Microsoft's hypervisor, Hyper-V ) egyre jobb az Arm64-es támogatása.
    És manapság az ügyfelek egyre követelődzőek és szinte már sok mindent Arm64-en _IS_ akarnak futtatni.
    SQL Server Management studio for Windows on ARM (ARM64)

és ARM-es Docker imagek? - azok is vannak
    https://hub.docker.com/search?q=arm64&type=image
    Az arm64v8/php - docker image-t >1M+ töltötték le.
    Kubernates ? van arm és arm64 -es bináris release.

A scylladb tesztelte az új AWS -es Arm64 M6g -s instance-okat, és
    teljesítményileg már pariban van az M5-el.
    https://www.scylladb.com/2019/12/05/is-arm-ready-for-server-dominance/

"Figure3: EC2 M6g vs x86-based M5, both of the same size. The performance of the Arm-based server is comparable to the x86 instance. With AWS claiming that prices will be 20% lower than x86, economic forces will push M6g ahead."

20%-ék árelőny ütős érv az AWS részéről, emiatt a többi cloud szolgáltató is követni fogja a példájukat ( mert piaci kényszer is ) .

> Semmiféle forradalom nem zajlik főleg nem minicomputer alapokon.

én párszor beszéltem már Itanium -s rendszergazdával, és együtt bizonygattuk, hogy az x86 egy játék ..
    Mainframes-es rendszergazdával is beszéltem., és a téma ugyanez volt .. az x86 egy játék ...
    Az OS/2-höz képest a Windows egy játék volt ..
    A Microsoft egy bő évtizeden keresztül próbálta bizonygatni, hogy a Linux-egy játék, sőt a legrosszabb dolog a világon .. egy betegség mint a rák ...

ezzel csak azt szemléltetem, hogy a trendeket még a szakemberek se ismerik fel, ( vagy csak későn ) és én is már többször tévedtem :R ...
    Szóval én mint az ARM szerverpiaci betörésének a valószínűségét 0-nál többre tartom.
    ( nulla == lehetetlen esemény )
    és emiatt kell Lisa Su-nak is komolyan venni az ARM-es trendet.
    A fentiekből az is következik, hogy az Intel számára az AMD-s X86-os feltámadás ( második reneszánsz ) inkább áldás mint átok.
    Epyc-ről később könnyen visszacsábíthatóak az ügyfelek, de ha már ARM-re váltanak, akkor 10x nehezebb a feladat.

Új hozzászólás Aktív témák