Új hozzászólás Aktív témák
-
Procierőben nem lehet nagy difi, Trinity óta egy helyben toporognak az APU-k, kb a TDP határozza meg a teljesítményt. Bristol elvileg turbóban fejlődött érdemben, de hogy a gyakorlatban ez hogy jön át, azt nem tudom.
Én lehet akkor vennék egy olcsó Kaverit/Godavarit, aztán majd mire lemennek a DDR4, meg a Raven árak, váltanék.
A8-3870K (100W) vs a 4 évvel újabb A10-7870K (95W) teszt, és van köztük 14%. Nem hinném, hogy a 65W TDP-s Bristol jobban virítana.
-
Értem, kössz!
Én tuti nem fogok ZEn+VEga párosra váltani a megjelenéskor, mert anniyt nem szánok gépre (lap+Ram+APU).
Most Richland procim van; A10-6800K, és erről lenne jó egy picit feljebb lépni, de nem is feltétlenül sebességben, hanem linux kernel támogatásban, ami a GCN-es IGP-k esetén adott.
Tehát azt kell eldöntenem, hogy a mostani FM2+ lapba veszek egy A10-7890K-t, vagy beújítok egy B.R.-t Zen-re készülve.
Szerintem elöbbi lesz, ha nem sokkal jobb a B.R., mert később - amikor Zen-re váltok - jobb áron tudom majd megvenni az AM4-es konfigot, vagy azonos áron jobbat tudok venni. -
apa111
aktív tag
Szia!
Nekem csak A8 7600 volt ,most a8 9600 van minimális a különbség az utóbbi javára igp -nél kicsit jobban ki jön az előnye. A hőtermelés nagyon jó átlagba 25c fok egy eldugott helyen zárt házban ,egy r1700 venti hűti .Ez be tudható valószínű annak ,hogy elég sokat van a fesz 0,4 -0,6 volt között.Szerény véleményem azok után ,hogy volt fm2+ is ,ha van valakinek abból egy gép össze rakva én nem váltanék erre B.R szériára meg várnám a jövő februári / ZEN+ VEGA / kombót ,nálam is csak kényszerből lett ez ,tönkrement az asszony laptopja ,de ha jó áron lesz az új széria repül ez is
-
Sziasztok!
Olvagatom itt, hogy a B.R. nem egy nagy eresztés.
Egy FM2+-os A10-7890K -hoz képest milyen?
Érezhetö pl. a kisebb hötermelés? -
apa111
aktív tag
Vég leges helyén van a gép nem valami jól szellőző helyen ,így most 41c fok lett aida stressz alatt a tegnapi 36 c viszonyítva még ez is nagyon jó főleg így be építve a ház.rakok fel egy két eredményt ,hw infó meg volt nyitva a stressz alatt és egy kicsit fúra a vcore eredmény,cb15 alatt igp van le futattva.
-
apa111
aktív tag
Szia!
Volt egy kis szünet a gépen ,így kipróbáltam a /patagonia 8k/ wifin keresztül a 4k simán lement vitte minden akadás nélkül ,viszont a 8k nem bírt a wifi de amennyi be jött így belőle vitte ,de majd ki szedem a gépet be viszem vezetékes netre ,és akkor lesz úgy is egy próba.
-
apa111
aktív tag
Sziasztok!
Beléptem a klubba egy A8-9600 és egy Asrock A320M-HDV alap lappal ,meg 2x4 g cl16 Team group Elite memóriával.Első tapasztalat minden simán ment ,elsőre indult a gép .Kapott egy bios frissítést /3.10 / .Azt kell mondjam összehasonlítás képen ,volt előtte A8 7600 -m ez kb 5% -al erősebb processzor részről ,igp 10% -os előre lépés ,én ezt a ddr4 javára írnám azt is csak azért régi /ddr3 2133mhz vs ddd4 2400mhz / talán ennyi az előnye.Ki próbáltam 4k tv-vel wifin keresztül , /4k tartalmú videó játszható nem akad /.Most egy Bohemian2 micro atx házban van jól el dugva egy szűk helyen,egy thermaltek táp van benne és az r7 1700 ventilátora van rá szerelve.Csináltam aidával egy stresz tesztet 36 c foknál nem ment feljebb 35 percig futott.A rendszer egy Ocz Agillity 120g minden napi érzetre amire/ asszony pajtás / használja / Net,face,youtube, és win movi maker/ tökéletes .Még annyit ebbe az alap lapba nem raknék csak apus procit ennyit bír.
Üdv : Gábor -
jedis
senior tag
Hát az excavator architekturától ne várjunk csodákat.
Hozza az előző platform teljesítményét ( FM2+ ), csak már modernebb körítssel. Ha valaki ezt a réteget célozza meg, nem rosz választás, és azt se felejtsük, hogy akár mikor lecserélheti az ember egy 1800X -es Ryzenre, ha arra lenne szükség. Szóval időt állóságban elég jó.A Zen-es APU-k meg nem ebbe az ársávba fognak jönni. Szerintem simán egy 2-es szorzót rájuk lehet majd rakni, igaz a sebességük se lesz köszönő viszonyba a Bristol-okkal.
-
PuMbA
titán
Szokásosan alapos Hardware Unboxed teszt
-
Ha én vennék most, a jövőre nézve elmennék 3000-3200 MHz-ig, ha Ryzen viszi, akkor Raven is fogja jó eséllyel, az IGP meg ugye szereti a minél nagyobb sávszélt. Mindenképp a lap QVL listájából választanék, nehogy később gubanc legyen.
Időzítéshez kéne keresni tesztet, melyik számít jobban, ez, vagy az órajel.
-
jedis
senior tag
válasz
rundll32.exe #27 üzenetére
A memória milyen kiszerelés, és milyen frekis ? Mivel az ilyen APU-k a rendszer memóriát használják videó memóriának, így nagyon fontos , hogy párban legyenek ( kitt ), és minél magasabb órajelen járjanak ( 3000-3200 ). Én is most tervezem leváltani a 1150-es I5-ös konfigomat, egy ilyen cuccra, csak én 350-es alaplapot ( ASROCK AB350M Pro4 ) néztem ki , 2x4GB 3000-res rammal ( Corsair DDR4 3000 8GB Vengeance LPX CL15 KIT (2x4GB) Piros ). Ahogy számolgatom, most egy az egybe ki tudnám cserélni a cuccot, nulla ráfizetéssel, mert per pillanat még jó árban mennek a 1150-es lapok, procik, de ha kijön a coffe lake, akkor már nem biztos, hogy ennyiért el tudnám adni.
-
válasz
rundll32.exe #27 üzenetére
Alig van teszt róla, minden tapasztalat jól jön!
-
rundll32.exe
csendes újonc
Csatlakozom az új Bristol Ridge tulajok táborába
Egy Thinkpad T420 laptopot váltott ez a konfiguráció és nagyon megvagyok vele elégedve.
Volna-e arra igény hogy csináljak egy kis tesztet Windows és Linux alatt?
-
Shaq-34
csendes újonc
Már itthon is kapható az utolsó Bulldozeres APU, immáron AM4 foglalatban és DDR4 támogatással. A legerősebb A12-9800-as APU 32 ezer forint körül indul a hazai boltokban, az A12-9800E jelölésű társa is ebben az árkategóriában mozog. Csak referencia ár összehasonlítás gyanánt, az előző generációs A10-7860K 26 ezer, míg a túlhúzott A10-7890K 37 ezer forint körül mozog.
Néhány videó összehasonlítás: A12-9800 vs A10-7860K
Rise of the Tomb Raider
F1 2017
DiRT 3A nagy kérdés, hogy ezek után mikor jön a Zen-es desktop Raven Ridge APU rajt ...
-
Ha nem egyezik a két konfig, akkor kb ki is lehet dobni a fogyasztás eredményeket. Egy rosszabb hatásfokú, vagy nagyobb teljesítményű táp önmagában rá tud pakolni az idle fogyasztásra.
Egyébként komolyan fel nem fogom, miért nem teszteli kb egy neves oldal sem a Bristolt.
Itt valamelyik oldalon mérnek idle fogyasztást, de most nem tudom megnyitni, itt ahol vagyok, le van tiltva az oldal. Mondjuk ez sem egy neves tesztoldal.
<5W rémlik. -
ronaldo
őstag
Az elérhető infók alapján idle inkább 10W+ a különbség, persze 3000 Ft sem a világ, viszont terhelésen még nagyobb különbség tud lenni, persze ha igazak a mérések. Mert sajnos egyben nem, csak külön-külön tesztben (...erősen eltérő konfig és környezet mellett) lehet fogyasztási értékeket találni ezekhez.
Ami persze innen nézve nem horribilis összeg még mindig (mondjuk 4-4,5k), másik oldalról viszont egyhavi villanyszámlám.
Egyébként én is várom a lelkes tulajdonosok élménybeszámolóit.
-
Pont ezért kéne néhány teszt, idle fogyasztásra meg hasonlókra választ adnának.
Ha most idle lenne köztük 5W, akkor az napi 20 órával számolva évi 36,5 kWH, az meg kb 1500 Ft, így talán ez nem annyira lényeges szempont.
Feltételezem az alulfesz is megy, de majd ha lesz egy tulaj itt, talán meg tudja mondani tutira.AM4 most indult, Raven jön bele, s olvastam valahol hogy Ryzen 2-t is várják még bele, szóval egy ideig még lesz.
Ez alapján Raven és a finomhangolt Zen belemegy még AM4-be, utóbbi - ha jól tudom - nem a Ryzen 2, de lehet hülyeséget mondok. -
ronaldo
őstag
A G4560T variánst venném, az olyan mint az AMD-nél az "E". Annak 35W a TDP-je, a valóságban pedig vga nélkül 12-14W az idle fogyasztása. Természetesen alul lenne feszelve egy kicsit, amivel kicsit lejjebb vihető, de persze +2(3) hdd-vel több lesz. Ha kap terhelést, akkor "meglódul", és elmegy a TDP értékig.
AMD-nél ezeket (a12-9800e, 9700e, stb) alul lehet feszelni? Mivel a 24 órából átlag 20-at idle közeli állapotban mennek majd, nem elhanyagolható tényező.
X370 chipset AM4 vonalon hosszútávon tervezhető?
Alapvetően egy "erősebb" NAS-t akartam venni, de azok még mindig horror áron vannak és akkor is gyenge a HW. Nyilván kevesebbet fogyasztanak, ezért nem is mindegy, hogy most ugyanannyiért (vagy akár többért) itx pc-t építek, ami persze gyorsabb, viszont éves szinten +20k a villanyszámlám, szóval törekednék a fogyasztás minimalizálására. Aztán ha a következő 2-3 évben végre kijön olyan NAS, ami out of the box ki tud hajtani egy 500mbit/s netet a jelenlegi energiafelhasználással, és nem kell minden kattintást után másodperceket várni, akkor az befigyelhet egy, aztán az itx configot fel lehet rázni egy cpu+vga pakkal.
-
Hosszabb távon szerintem AM4 mindenképp. Kaby-val bezár a bazár Intel oldalon, Coffee Lake nem megy bele a jelenlegi lapokba, szóval itt várni kell. AM4-be meg már most kapsz erősebb (de legalább is időtállóbb) procit, mint az i7-7700K, és jön még bele generáció. Szóval azt nem tudom, ebben mi a dilemma.
Ha ennyire zavar a fogyasztás, vegyél 35W TDP-s E végű procit, ahogy jedis ajánlotta. Vagy veszel egy A10-9700-at, és biosban beállítod 65-ről 45W TDP-re (ezt már az én régi Kaverim is tudja). G4560-nak 54W a TDP-je.
más: úgy látom iponnál kifogyott az A8-9600, ezek szerint viszik.
-
jedis
senior tag
Van olcsóbb a 9800E-nél, a 9700E.
Ha meg mindenféle képen Intelt akarsz, akkor meg várnod kell, amíg kijönnek a 300-as chipset-ek, mert csak azok fogják támogatni a Coffee Lake procikat. Ezen felül a Coffee Lake is max. 6/12 -es lesz, ha minden igaz, AM4-be meg már most 8/16 a legnagyobb. Azért később jó árasítva egy 65Watt-os 8/16-os 1700-as nem mutatna rosszul abba a mini deszkába.
Én már tuti nem ölnék pénzt 100-as, meg 200-as Intel alaplapokba. Főleg mini-ITX formátumúba, mivel azok soha sem az olcsóbb szegmensbe tartoznak. AM4-be még a következő Ryzen széria tuti bele megy.
-
ronaldo
őstag
Elég nagy dilemmában vagyok; htpc/nas kombót szeretnék építeni (itx méretben), de a ház választásánál helyet hagyva esetleg később egy erősebb vga-nak, ha kitalálom, hogy játszani szeretnék. Ez szerencsére elég jól megoldható.
Ebből látszik, hogy az egyik legfontosabb szempont most a fogyasztás, illetve hogy 2-3 év múlva is értelme legyen egy upgrade-nek.
AM4 vonalon maradva kb. az egyetlen értelmes igp-s megoldás az A12-9800(E). Persze ha úgy döntök később, hogy diszkrét vga, akkor cserélni kell Ryzenre. Raven ridge ki tudja, mikor lesz desktopra, ki tudja mennyiért. Ennyit már nem akarok várni.
Intel 1151 vonalon a Pentium G4650(T) az opció, ami olyan kegyetlen jól sikerült, hogy bár tagadja az Intel, de elkezdte emelni az árát szépen lassan, de még most is csak 23k bruttó. Itt ha csere kell, akkor valami i5 repül bele. A durva, hogy idle fogyasztásban nincs is olyan durva eltérés eközött és egy i5 6600k között.
Az AMD 28nm-es, "lényegesen" többet fogyaszt, ráadásul 36k, ami 55%-al drágább így, mint az Intel. Az IGP gondolom erősebb, de ez most tényleg nem szempont, ezért nem biztos, hogy megéri a felárat.
Egyébként 16gb ddr4 2400mhz, m.2 ssd, 2-3 nagyobb hdd menne bele első körben.
A dilemma az, melyik lesz a tartósabb platform? Vagyis a 1151 már most az, hiszen a Kaby Lake-el nagyon melléfogni nem lehet, ha teljesítmény irányába (is) fordulok. A kérdés inkább az, mit hoz a Raven ridge / Ryzen a jövőben?
-
jedis
senior tag
Mivel már az OEM-eknél rég vannak ilyen APU-k, a neten lehet már bőven találni teszteket róluk. Nem is olyan rosszak.
-
Egy notebook procihoz képest csak érezni lehet majd a fejlődést.
Bár ahogy nézem, az az i5 3,2GHz-ig turbózik, úgy már elég harapós, azonos órajelen meg ugye a modulos AMD-k elmaradnak az Ivy Bridge szériától, netezéskor meg igazából az egyszálas teljesítmény számít. Szóval nem tudom mennyit kompenzál az A12 magasabb órajele.Mindenesetre ha veszel egyet, írhatnál róla néhány sort, hogy vált be, vagy hogy nem vált be.
-
S. Szabi
őstag
Monitorom egy Dell U2515H, ami ugye 2560x1440-es, és a mostani laptop, még a monitort sem tudja meghajtani ekkora felbontással 60 Hz-en (39 Hz a maximum), nemhogy ennyi mindent egyszerre simán futtatva, ahogy én szeretném
Valamint DisplayPorton kalibrált a monitor, szóval leendő alaplap sem mindegy, mert kell DisplayPorton szeretném használni. Szerintem kipróbálom az A12-9800-t, aztán ha kevésnek bizunyul, lehet bővíteni Ryzenre + VGA-ra. (De végül is jövő hónap végén lesz belőle valami, addig még jöhet több infó is)
Most még sok weboldalon is meg-meg akad, nem szépen görget (még facebook sem megy teljesen simán, főleg ha még beágyazott videó is van. Pedig i5-3230M van benne (ugye HD4000-el), ami felett csúnyán eljárt az idő úgy néz ki
Előtte volt rendes gépem, abban i5-3570K volt, előtte csak AMD-k voltak, de abban az időben ugye nem sokat nyújtottak. Viszont most megint visszapártolnék AMD-re
-
Arra én is kíváncsi lennék, mennyire elég Youtube 4K-ra a Bristol. Ha dedikált részegységgel oldja meg a Youtube gyorsítást, akkor elég egy A8-9600 is, de ha az IGP erőből oldja meg, akkor jobb lehet a több CU, s így az A12.
A Ryzen 3 + RX 550 biztos erősebb, de netezéshez, filmezéshez lehet elég a Bristol is. Saját tapasztalatom nincs, én Kaverivel nyomom, az buta 4K-hoz és YT gyorsításhoz már.
Az erősebb multitasking mondjuk a Ryzen mellett szól.Egyébként most milyen procid van?
-
S. Szabi
őstag
Üdv a friss topiknak!
Van már valaki, aki A12-9800-at használ? Kíváncsi lennék, hogy általános felhasználásra mire elég, GPU-val mindennel. Azt vettem észre, lassan netezéshez (internet több oldal megnyitva, YouTube-n 4k videók, nem is beszélve a 360°-os videókról stb, meg 4k filmek stb.) is már erőmű kell, ha egyszerre akarsz több dolgot csinálni.
Alaplap msi B350M MORTAR lenne, ezt találtam csak, amin van DisplayPort, ami Micro-ATX méretű (meg ennek a fehér testvérén), 16GB Corsair Vengeance LPX DDR4-2400 DIMM CL14 RAMmal.
Kezdésnek megtenné, vagy inkább egyből Ryzen+VGA párososn gondolkodjak, ha biztosra akarok menni? Pl. Ryzen 3 1200 + Radeon RX 550?
-
AMD Bristol Rige A12, A10, A8, A6 9xx0 és Athlon X4 9xx (Socket AM4) topik
Az AMD úgy döntött, hogy 2017. július végétől nem csak az OEM partnerek vásárolhatják meg a 2016.09.05-én megjelent Bristol Ridge APU-kat.
Mindegyik modell egy vagy két Excavator modult tartalmaz, így rendre kettő, illetve négymagosak, kétcsatornás memóriavezérlővel rendelkezik, hivatalosan 2400 MHz-es DDR4 szabványú memóriák társíthatók melléjük. Jelenleg ezen APU-k és processzorok jelentik a legolcsóbb beugrót az AMD új, AM4-es foglalatára.Asztali APU-k és processzorok specifikációi az alábbiak:
- A12-9800 (4 mag) / 3,8/4,2 GHz / 2 MB L2 / R7 8CU (1108 MHz) / 65 W
- A12-9800E (4 mag) / 3,1/3,8 GHz / 2 MB L2 / R7 8CU (900 MHz) / 35 W
- A10-9700 (4 mag) / 3,5/3,8 GHz / 2 MB L2 / R7 6CU (1029 MHz) / 45/65 W
- A10-9700E (4 mag) / 3/3,5 GHz / 2 MB L2 / R7 6CU (847 MHz) / 35 W
- A8-9600 (4 mag) / 3,1/3,4 GHz / 2 MB L2 / R7 6CU (900 MHz) / 45/65 W
- A6-9550 (2 mag) / 3,8/4 GHz / 1 MB L2 / R5 6CU (800 MHz) / 35/45/65 W
- A6-9500 (2 mag) / 3,5/3,8 GHz / 1 MB L2 / R5 6CU (1029 MHz) / 45/65 W
- A6-9500E (2 mag) / 3/3,4 GHz / 1 MB L2 / R5 4CU (800 MHz) / 35 W
- Athlon X4 970 (4 mag) / 3,8/4 GHz / 2 MB L2 / nincs IGP / 65 W
- Athlon X4 950 (4 mag) / 3,5/3,8 GHz / 2 MB L2 / nincs IGP / 45/65 W
- Athlon X4 940 (4 mag) / 3,2/3,6 GHz / 2 MB L2 / nincs IGP / 45/65 WA gyártó a Near Silent 65 és 95W TDP-re tervezett hűtőit csomagolja a dobozokba.
Tesztek:
...forrás: PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core i9 14900KF processzor + Gigabyte Z790 UD alaplap eladó javítandó állapotban OLVASD EL!!!
- AMD I Phenom I Athlon I A10 I FX I Ryzen I FM2 - AM4-ig 2.000ft-tól
- AMD Ryzen 7 3800XT (AM4)
- AMD Ryzen 7 5800X3D AM4 processzor (garanciális: Alza, 2025.11.11-ig)
- AMD Ryzen 7 3700X 8-Core 3.6GHz (32M cache, up to 4.4GHz) AM4 Processszor!
- Black & Decker töltőt keresek
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 MAGYAR - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Samsung Galaxy A71 128GB Kártyafüggetlen, 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest