Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- QWERTY billentyűzetes, üzenet-fókuszú androidos mobil a Clicks Communicator
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
-
PROHARDVER!
Üdvözlet az Acer notebook topikban! Mielőtt kérdeznél ajánlott elolvasni az alábbi összefoglalót!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kybic
tag
válasz
Prosector
üzenetére
"Ezt az AHCI dolgot megcsináltam"
Üdv. Valami azt súgja, hogy mégsem csináltad meg, vagy legalább is nem jól.
Szerintem próbáld újra azt az "AHCI dolgot" és a BIOS-ból F10 -el leokézva lépj ki és mennie kell. Eddig az általam látott összes 5315-ösön gond nélkül működik az XP.
-
kybic
tag
válasz
Baland07
üzenetére
- ha ugyan olyan chipsettel van szerelve mint az 5315-ös, akkor attól pöpecebb alaplap nem kell, mert az elég fullos : Mobile Intel GL960 Express Chipset.
Elég nagy procikat le tud kezelni. Szerintem azért állt le olyan gyorsan az 5315 forgalmazása, mert erre elég sokan rájöttek, hogy kevés pénzért adták a fullos chipsetet gyengébb procikkal és perifériákkal. Egy - másfél évvel ezelőtt ezzel a chipsettel vagy gyengébbekkel voltak szerelve az Intel erősebb gépei is. -
kybic
tag
válasz
caverinha
üzenetére
- sajnos biztosat nem tudok mondani.....
A "C"-t biztosan érinti, mert ugye oda megy az új OS és előtte illő lenne formázni.
A "D" -ből Win7 ill. Vista után valószínűsítem nem lesz megfelelő az XP-nek, de hogy valójában mit fog látni az XP = passz.
Ezért írtam, hogy előtte legjobb lenne lementeni mindent.
Eddig ha csináltam, mindig új partíciókat csináltam, formáztam és úgy telepítettem. -
kybic
tag
válasz
caverinha
üzenetére
- még egy dolog neked:
Ha feltoltad netán az XP-t az 5315-re, akkor csak jótanácsként mondom.
Ebben a sorrendben telepítsd a drivereket az XP-hez, mert egyébként nem biztos, hogy lesz hallható hang is a gépen, de így biztosan jó.- 1. Realtek HD Audio Driver
- 2. Intel Chipset Driver
- 3. Intel Graphics Driver
- 4. Atheros WiFi Driver
- 5. Broadcom Ethernet Driver
- 6. Launch Manager
- 7. Touchpad Driver
- 8. Acer Empowering Framework
- 9. Acer ePower ManagementAz XP-s driverek itt vannak aspire 5315-re:
[link] Üdv.
-
kybic
tag
válasz
SonicVersus
üzenetére
- valóban jó a SATA driverrel integrált megoldás, én is azt használok általában... de az 5315 esetében tudom, hogy ez a BIOS-os módváltás a legegyszerűbb mert már volt dolgom egy pár darabbal belőle és a válaszából ítélve Ő nem valószínű hogy SATA drivert fog integrálni első hallásra ... (bár valamikor én is így kezdtem és belejön az ember...megéri.)
( az igazi SATA-s szívás egy pár Fujitsu-Siemens -nél van ... de megoldható az is.) -
-
kybic
tag
válasz
caverinha
üzenetére
"(XP-t nem engedi felrakni)"
- ez egy régi téma... de igen, engedi felrakni azt az XP-t.
( BIOS-ban AHCI - IDE mód váltás és már repül is fel az XP... de mint írtam ez már régi téma.... )
Sajnos a 3100 alaplapi videovezérlőtől ne várj sokat, de XP alatt egy kicsit talán fürgébben fog működni. Üdv.
-
kybic
tag
- B.Ú.É.K. mindenkinek ! -

-
kybic
tag
válasz
wrathchild
üzenetére
Üdv.
Ha a PC-n XP van, a másikon Win7, akkor egyszerűbb ha ezt átolvasod, mint hogy én itt leírjam az egészet.
[link] -
kybic
tag
válasz
peter0
üzenetére
Üdv.
- jártam már úgy ... nem ilyen típusnál, hogy az OS telepítése után ha a chipset driver telepítése után először nem az audio drivert raktam fel akkor nem volt hajlandó megszólalni.
(Mindenek előtt ... gondolom kipróbáltad már, hogy a külső kimenetre rádugsz valami hangalfélét ill. megnézted, hogy nincs -e egyszerűen kikapcsolva a hang ill. letiltva valamelyik audióbeállításban mert ugye ebből is van egy rakás.) Üdv.
-
kybic
tag
válasz
FireKeeper
üzenetére
- próbáld ki ezt is:
[link] Üdv.
-
kybic
tag
-
kybic
tag
-
kybic
tag
válasz
Kerótekerő
üzenetére
- ha XP-t telepítesz rá, próbáld első driverként a Realtek drivert feltenni és utána a többit.... már volt rá példa, hogy csak így ment tökéletesen. Nincs ezekkel sem semmi baj.
A gyári driverei itt vannak:
http://support.emachines.com/em/driver/nb/e725.html
Üdv.
-
kybic
tag
válasz
hunfefe
üzenetére
- Corsa02 nek valószínűleg igaza lehet, én is csak akkor rakok új drivert, ha az előzőt biztosan leírtottam a gépről.
- beállítási gondokra tippelek, általában szabályozható a felbontás, az Omega telepítésekor rákérdez, - és feltelepül hozzá egy vezérlő, ami tudomásom szerint pont azt hivatott elvégezni, hogy a felbontáshoz igazítja a képet ahhoz, hogy teljes képernyőd legyen. Üdv.
-
kybic
tag
válasz
Corsa02
üzenetére
- Üdv.
Természetesen ha az akksi fontosabb mint gép, akkor semmi akadálya az általad leírtaknak. ( lásd utolsó mondatom második fele... ) Nem rosszból írtam, az enyém lassan a második évét tapossa, hol akksiról, hol töltőről, én nem húzgálom ki belőle és eddig még mindig bírta azt a 3/4 - 1 órát amit éppen használtam akksiról.
Előbb - utóbb ugy is megadja magát, eladásnál pedig a gép kora lesz a lényeg, nem az hogy még bír az akksi egy ill. másfél órát mert esetleg az újrabefogás során gyorsan megadja magát, ... szóval az akksi az öregszik ha használod, ha nem.
-
kybic
tag
válasz
Morgal
üzenetére
- Li-ion akkukat nem kell "vasalni".
Amikor tele van, nyugodtan kihúzhatod a dugót, amúgy sem töltődne tovább mert leáll a töltés.
Legegyszerűbb ha mindig hálózatról használod, és persze ne vedd ki az akksit, mert áramingadozásnál a géped jobban védve van és gondolom ez a fontos. Üdv.
-
kybic
tag
válasz
Attila04
üzenetére
Üdv. -a TM 5320 driverei jók hozzá XP-hez egy az egyben, itt találod őket:
ftp://ftp.work.acer-euro.com/notebook/travelmate_5320/driver/
, válogasd ki a neked valókat értelemszerűen, hogy miből ál a géped.
Azt biztosan (tapasztalatból) tudom, hogy ez egy inteles gép és neked a fenti ftp-ről ez a video driver kell rá: "VGA_Intel 6.14.10.4837.zip"
-
kybic
tag
válasz
twollah
üzenetére
Üdv.
- lehet, hogy már kicsit késve írom, de a WD-40 -el ilyen finom elektro cuccoknál vigyázni kell, mert petroleum származékot is tartalmaz és az ilyen szén alapú szabályozók alapanyagát feloldhatja. Inkább kontakt tisztítót ajánlanék, abból is létezik olyan ami tisztító-kenő. ( ui.: LCD és egyéb fóliás csatlakozású érintkezőkhöz pedig kifejezetten nem szabad WD-40 -et használni pont a fentiek miatt, legalább is ez a tapasztalat. )
-
kybic
tag
válasz
lordjancso
üzenetére
- nagyon valószínű, hogy a hűtőbordákat kellene kitisztítanod, ill a ventillátorral is lehet gond. Üdv.
-
kybic
tag
válasz
sbazsi
üzenetére
- szerintem én értem amit írtál, de te is érted? ( szerintem te drivereket keresel )
Milyen "firmware-t" keresel egyébként?[OFF]A firmware (angol: a.m. gyári beépített szoftver) egy olyan szoftverfajta, amely a hardvereszközbe van beépítve, és a hardver működtetéséhez szükséges legalapvetőbb feladatokat látja el (esetleg figyeli az eszköz állapotát, arról információkat nyújt a külvilágnak).
Szoftver (angol: software) alatt a legszűkebb értelemben elektronikus adatfeldolgozó berendezések (például számítógépek) memóriájában elhelyezkedő, azokat működtető programokat értünk. A szoftvert az különbözteti meg a fogalmilag vele szembeállított, és azt kiegészítő hardver-től, hogy egy programvezérelt berendezésnek a hardver az egyedi, fizikai részét, míg a szoftver az általános, szellemi részét jelenti.[/OFF]
A hardver-illesztőprogramok vagy driverek olyan számítógépes programok, melyek lehetővé teszik más programok számára a számítógép hardvereszközeivel való kommunikációt.
-
kybic
tag
válasz
sbazsi
üzenetére
- mi ebben a különleges.....
- az normális lenne, ha külön BIOS lenne minden OS.-hez? Valószínű az a szoft amiről beszélsz mindkettőhöz ill. mindannyihoz megfelelő, de ez miért probléma, bár így lenne minden vasnál. Képzeld ha pld. Win.-t akarnál egy Linux-os masinára, de a Win.-nek csak másik BIOS felelne meg.... a legtöbb embernek volna lecke feladva, egy páran meg kifejezetten nagyon örülnénk, hogy kevesebb anyagi problémánk lenne. Üdv.
A gépedhez: [link]
-
kybic
tag
válasz
jfehervari
üzenetére
-mit szeretmél beállítani rajta?

(szóval.... mi a gond vele?) -
kybic
tag
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
- végeredményben a neked szóló [link] -ben ugyan ez olvasható... Üdv.

-
kybic
tag
válasz
Free04
üzenetére
- SATA driver hiányában erre azért valamilyen hibaüzenettel panaszkodni szokott az OS. és nem szokott csak úgy semmi nélkül egy telepítő elszállni.
- vagy hibás a telepítőlemezed, vagy nem szereti az olvasód, vagy IDE-re kellene állítani a BIOS-ban a HDD-t, vagy integrálni egy megfelelő SATA drivert az XP-be és úgy telepíteni.
Üdv.
-
kybic
tag
válasz
jfehervari
üzenetére
Üdv.
Itt: [link]
(a "driver" könyvtárban vannak az XP driverek.)
-
kybic
tag
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
- itt találsz egy kis leírást a procikról a chipsetekhez:
[link]( harmadik oldal első és második sor )
-
kybic
tag
válasz
Stereopheis
üzenetére
- a gép alján általában az ACER feltünteti a Wlan chip típusát egy kis címkén.
Ahhoz a chipsethez keress drivert és ha másként nem akkor kézzel tedd fel az eszközkezelőből.
( esetleg nem lehet, hogy modem drivert keresel? ) -
kybic
tag
válasz
Juhiii
üzenetére
(kicsit lassú voltam úgy látom, de azért itt hagyom)
- akkor csinálták a régebbiek, ha alvásmódból jött vissza a gép... olyankor a ventillátor nem műkszik megfelelően. Sok ilyen panasz volt, de nem emlékszem, hogy az 5315-nél lett volna.
1. Nézd meg a beállításokat az energiaellátásnál, próbáld meg tiltani a készenléti módot, és a winyónak sem kell kikapcsolnia.
2. Ezen mások szerint (én még nem próbáltam, mert nekem nem ilyen van) esetleg egy BIOS frissítés segíthet.... ( de csak ha tisztában vagy a hibalehetőséggel... ) - ezt személy szerint nem javaslom, ha minden más jól műkszik. Inkább a készenléti mód tiltását próbáld, de te tudod... Üdv.

-
kybic
tag
-
kybic
tag
válasz
blaces
üzenetére
- Üdv.
A chipset és a többi összetevő alapján az E520 XP-s drivereivel mennie kell, azokat pedig itt letöltheted:
[link]( kiválasztod az oprendszert és már töltögetheted is le a drivereket....
de XP telepítés előtt ha nincs SATA-s integrált XP-d a GL40-es chipsethez, akkor ne felejtsd el a BIOS-ban először az AHCI-t IDE-re állítani, hogy ne érjen meglepetés.)
-
kybic
tag
válasz
jetimokus
üzenetére
-igen, igazad van én is így gondoltam először.... de...
Ha visszaolvasol... ( de inkább ne, mert egy pár ezer hozzászólást kellene átfutnod, én pedig most leírom...) volt egy pár 5315 tulaj, aki épp a hang-driverrel szívott (persze akkor még a chipset driverek korábbi verzióval futottak, igaz a hangé is) és ők ajánlották a fordított sorrendet.
Egyébként telepítettem 5315-öt ( nem egyet ) így és jó, ezért mertem leírni.
Az új Intel drivernél már lehet, hogy nem lenne gond a logikus sorrend. Általában ahhoz szólok hozzá, amit már tapasztaltam és sikerült is megoldani. Talán segítettem. Üdv.
-
kybic
tag
válasz
boszorkány
üzenetére
Üdv.
- az 5315 XP-s telepítési sorrendje helyesen, legalább is így tökéletesen működik minden, de SP3 van felrakva:
1. Realtek.HD.Audio-2.x
2. Intel.Chipset.Software.Installation.Utility-9.0.x.xxx
3. VGA_Intel
4. Atheros Wireless
5. Broadcom Ethernet
6. LaunMgr
7. TouchPad_Synaptics_v9.1.11.0_XP32
8. Modem_AgereAz itt található driverk közül lehet letölteni amik jók hozzá:
[link]
Új hozzászólás Aktív témák
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i5-1135G7 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 370 - i5-G7 I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I W11 I Cam I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W11 I Cam I Gari!
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Tartós Laptop 15,6" -65% i7-1165G7 16/512 Iris Xe FHD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X390: i5-G8 I 16GB I 256-1TSSD I 13,3" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- Készpénzes / Utalásos Számítógép felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
- Dell Latitude 5530 i7-1255U 16GB 512GB 15.6" FHD TouchScreen Nagyakksis! 1 év teljeskörű garancia!
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 4000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- AKCIÓ! Törött Apple iMac 19.2 i5-8500 Radeon Pro 560X 4GB 16GB 256GB SSD 21.5" 4K Retina
- Bomba ár! Dell Latitude E6530 - i5-3210M/i5-3230M I 4GB I 320GB I 15,6" I HDMI I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

)