- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Milyen TV-t vegyek?
- Véleményes teszt bizonygatja mennyit ér a Macbook Neo 8 GB RAM-ja
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Pánik a memóriapiacon
- Bluetooth hangszórók
- OLED TV topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
Apollyon
Korrektor
Annyit még hozzátennék az előttem szólókhoz, hogy a hAP ac2-t már nem érdemes megvenni, mert a 16 MB flash tároló nagyon kevés lesz. Igen, megabájt.
Nekem is van ilyen routerem, nagyon jó amúgy, de én még régen vettem kb. fele ennyiért, de azóta a rajta lévő 6-os verziójú routerOS-hez nem jön már támogatás, csak a 7-eshez, amit ugyan fel lehet rá tenni, de kevés lesz neki a tárhely, ha valaki extra csomagokat akar letölteni.
Egyébként atomstabil router, még mindig használom pár dologra belső hálón, de manapság már nem venném meg.
Az AX lite-tal az a baj, hogy nem tud 5 GHz-es wifit...
Ha nem kell LTE, akkor inkább az AX2-t érdemes venni.A Chateau amúgy jó cucc, az egyik legerősebb mikrotik otthonra, de aki ilyet vesz, az biztos, hogy hálózatos tag.

Szerk: ja most látom, hogy a Chateau az itt nem az 5G-s, hanem a korábbi. Íhh, hát úgy már kevésbé jó ajánlat, bár van fent az oldalon, de 2x annyiba kerül az 5G mobilhálózatos változat. -
jah, nagyon örültem a quick-ben a home AP-nak, ez kell nekem!
Beállítom meg minden... majd kiderült, h annyit állít, ami ott van. Se bridge, se semmi extra... azt gondoltam, h ilyenkor ehhez passzintja a háttérben a dolgokat, de nem, csak a legfontosabbakat egy oldalra gyűjti ehhez a beállításhoz. Utána még kell böngyölgetni bőven
Nekem a feladatokra marad az openWRT (meg AdGuard Home + Unbound), VM-ben fut, van mentés, nem kell oszlopra mászni a resethez.
Mikrotik az kvázi csak modem+tűzfal, a wap R meg kültéri wifi, ide mehetett volna más, de ez POE, kevesebb macera. -
gliskard
senior tag
bár a quick setup sokat segít
– van, az kb csak a "már éppen működik", de szinte semmi érdemleges nincs benne a lehetőségekhez képest.Én még 2021 körül elvégeztem egy mikrotik alapozót, mert egy projekt kapcsán mellékesen kaptam képzési lehetőséget. Aztán kicist gyűjtögettem és 2023 év elején vettem egy hAP ax3-at. kb 1,5 hónap volt mire rendesen be tudtam állítani (tv-t és az 'okos' eszközök kizárása az internetről, pár hirdetés kezelő blokkolása, gyerek miatt tartalom szűrés és 'házirend', stb.) de azóta megy és nincs gond vele és még egyszer sem volt lefagyás.
-
Nekem nemrég lett Mikrotik router + wap R... nagyon más.
Párszor kizártam magam, ami nem volt gond a lakásban tesztelgetve. Most már óvatosabb vagyok, mert 6m magasan nem akarom megnyomni a reset gombot
Ahogy írtátok: ez nem az átlag usernek való, bár a quick setup sokat segít, de ott is volt olyan, amire csak pislogtam... megfelelő elszántság, angol tudás és hálózati ismeret nélkül ebből csak sírás lesz otthon, hiába sokszorosa a tudása egy Asushoz képest.
És igen, a bridge volt nálam is a fő probléma,
ráadásul ez is olyan, mint pl. opnsense, hogy valamit állítasz, akkor azt beállítja instant. Nem tudsz átlépni pl. másik portot hozzáadni, hanem ismét "vadászni" kellett az eszközt (mint kiderült, a böngésző cache is szívatott, de jól ment a beállítás, miután rájöttem)...
Proxmox ebben nagyon profi, pl. kitörlöd a meglévő bridgeket, elkészíted amit akarsz és utána egyben viszi végbe a változtatásokat. Tehát a folyamat alatt nem tudod kizárni magad. opnsense-nél meg mentés (xml) ott módosítok és feltöltöm. Mikrotik-ről is van mentésem, de nem is néztem még, hogy milyen formátum. -
gliskard
senior tag
Mikrotik esetében az RouterOS-t is megkell fizetni mert ez egy teljes értékű hálózati operációs rendszer, amely szinte mindent tud, amit a nagyok (Cisco, Juniper) csak egy kicsit olcsóbban, pl:
– BGP, OSPF, MPLS, teljes dinamikus routing támogatás
– Tűzfal, NAT
– QoS / sávszélesség-menedzsment
– VPN (OpenVPN, WireGuard, L2TP, PPTP, SSTP, IPsec)
– VLAN, bridge, bonding
– hotspot rendszer, captive portal
– részletes logging és monitoring
Szinte minden paramétert be lehet állítani, mert ez nem egy 'fekete doboz' mint a 'sima' routerek amiket az asus, tp-link, stb. otthonra javasolnak. Itt pontosan látod és irányítod, mi történik a csomagokkal. Van beépített szkriptnyelv is amivel időzített feladatokat, eseményvezérelt automatizációt lehet benne írni. API-n keresztül is kezelhető, így integrálható külső rendszerekkel...
A Mikrotik cuccok inkább a hálózathoz értő felhasználóknak, ISP-knek, kis- és középvállalkozásoknak ideális, kb azoknak akik profi funkcionalitást akarnak megfizethető áron, és hajlandók időt fektetni a megtanulásába vagy van olyan ember aki konfigurálja és menedzseli nekik az eszközt.Ezért otthonra csak egy 'sima' router-nek nem legjobb választás, nem is igazán értem miért eröltették be a PH ajánlóba.
-
ROBOTER
addikt
"alacsony késleltetésű rádiófrekvenciával"
Az milyen?
A legolcsóbb router tudása 10 E Ft alatt elérhető a piacon. Nem borsos érte kicsit a 26 E Ft? 34 ezerért WiFi 7 -et árulnak 2x2.5 Gbe-vel. Ok, azon nincs PoE
-
gliskard
senior tag
felhasználás függő... Ha teljes kontrolt akarsz akkor jó, ha inkább plug & play a lényeg minimális konfigurálással akkor felejtős...
pl. az interface-ek (ethernet portok, wifi eszközök) között neked kell beállítani a kapcsolatot (bridge) és még sok minden mást is, hogy egyáltalán működjön. -
PDA_FAN
tag
Wifi5-re már szerintem nem érdemes költeni.
-
gliskard
senior tag
MikroTik Chateau LTE7 ax – itt érdemes megjegyezni, hogy ezen (mint a MikroTik egyéb megoldásain) RouterOS fut, ami nagyon más mint amivel az Asus, TP-Link, Netgear, stb routereken lehet találkozni...
-
csibe1
veterán
Nem ébredezik még semmi, tavaszi fáradtság vagyon országszerte mindenhol.
Várjunk még egy hónapot arra a nagy ébredésre.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DELL Latitude 5420 Core i5-1135G7
- Eladó LG 43UN71003LB 43 4K UHD Smart TV
- Kicsibe van ennél jobb ár-ér arány? Phanteks - Enthoo Evolv ITX - PH-ES215P BK INGYEN Szállítva!
- A kis CUKISÁG! IWIN A1 ITX 600W PSU Ingyen MPL-el Érdekelhet?
- Eladó Sennheiser Momentum 3 bluetooth fejhallgató aktív zajszűréssel
- AKCIÓ! GIGABYTE A520M R5 1400 8GB DDR4 256GB SSD 500GB HDD GTX 1050 Ti 4GB ZALMAN S3 400W
- LG UltraGear 45GS95QX-B OLED Monitor! 45" 3440x1440 / 240Hz / 0.03ms / G-Sync / FreeSync! BeszámítOK
- Eladó Samsung Galaxy S24 8/256GB fekete / 12 hó jótállás
- iPhone 14 Pro Max 256GB 100% (1év Garancia)
- Lenovo ThinkPad X1 Active Noise Cancellation fejhallgató
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest