- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Google Chromecast topic
- Intel Arc Battlemage B570/B580
- Apple notebookok
- Milyen monitort vegyek?
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Graphics
Jómunkásember
Hogy jutottál erre a következtetésre, vagy azt nem értem, miért akarod, hogy ugyanazt gondoljam, mint Te? Sehol nem írtam, hogy számomra értelmetlen. Ha ennyi maradt meg ebből, akkor azért ez a beszélgetés meg is állhat itt.
Amit nem nagyon szeretek, ha kiforgatják a mondandómat, mert attól kicsit feszült leszek.
Fogadd el, hogy létezik véleménykülönbség, és azt is nagyon jól leírtam, hogy miért.
Ne tegyünk fel újabb szituációkat szerintem ma már.
Ne válaszolj Itt fejezzük be. Köszi.
Ez amúgy nem egy konkrét SSD, ez még mindig a vezérlő fogyasztása.
Ez egy referenciadesign a Phisontól.Olyan jól le van írva de tényleg minden ebben a hírben:
A Phison PS5031-E31T elsődlegesen a notebookokhoz készül majd, ott azért jelentős előnye van annak, hogy nincs szüksége nagyobb hűtésre, de nyilván asztali szinten is használhatók lesznek majd a rá épülő SSD-k.
Nem is értem... Kedvelem az SSD-ket, de kár volt megnyitnom a fórumot. Ha akarod érted, ha nem nem. Én ebbe már most túl sok energiát tettem. Bocs, hali
[ Szerkesztve ]
Tirexi -> Aurasync -> NvidiaRTX néven folytatja áldásos ténykedését 2025-ben...Bármilyen témában szívesen segítek, SSD, Robotporszívó, Xiaomi, Poco mobilok ,de 2025-ben már csak és kizárólag privátban leszek elérhető. :)
-
Pikari
addikt
Tegyük fel azt a szituációt, amit kigondoltál. Egy desktop pc esetén nem számít, hogy 2-vel több vagy kevesebb wattot fogyaszt. Ennek az SSD-nek pedig ez a 2w-os fogyasztáscsökkenés lenne az értelme a hírek szerint. Továbbá azt mondod, hogy nem érdekel, hogy az SSD 5 vagy 15w-ot fogyaszt -e, tehát a következtetés az, hogy a te szemszögedből is eléggé értelmetlen ez a termékcsalád.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
Graphics
Jómunkásember
Tényleg elbeszélünk egymás mellett.
AKkor leírom úgy, az én területemre alkalmatlan a microSD, lassú és megbízhatatlan.
Mai nap összesen 100GB adatot kell feldolgoznom... Ha ezt az amúgy sem lassú microSD-re kellene vagy a tempósabb SSD-re, ami lehet többet fogyaszt, nem nehéz választanom. Célterületre céleszközt.
Nem tudok a modern technológiával mit kezdeni, ha még fajlagosan is borzasztó drága..Neked meg az teljesen jó. Van, akinek elég a mai napig a SATA SSD... Nekem már kevés, HDD-vel már nem is tudok dolgozni... Gen4 van, gyors remek. De ha van lépcső, ki fogom használni, mert az idő pénz. Ha dolgozol, és adatokkal, akkor ezt te is tudod. Hobbistaként ez nem derül ki, nem jön ki ez.
Nekem meg a hírben említett termékre épülő megoldásra van szükségem, neked pedig ez tűnik használhatatlannak.
Látni kéne árnyalatokban is, hogy ami neked nem jó, az még attól piacképes lehet és fordítva is.
Engedd el egy kicsit a fogyasztási témát... Mert nagyon beleragadtál abba. Nem minden a fogyasztás. Ahova ez kerül, ott ez a legkisebb fogyasztási tétel. PC-be/PS-be stbstb.Nem oda, ahova Te elképzelted. Mi van akkor, ha például a sebesség oldaláról nézed a témát? Akinek ez munkára kell, annak nem opció egy kis fogyasztású lassú eszköz.
Láss túl kicsit a saját igényeiden, más látókör, más szemszög. ( Hidd el építettem kis fogyasztású rendszereket, de ez nem oda készül, a többi már bőven ki lett beszélve.
A hírben bemutatott termék nem azzal akar konkurálni, amiket Te említettél. Talán ez a helyzet.
PC
PS
Xbox
és olyan rendszerek, ahol nagy mennyiségű adatot kell feldolgozni, nem lassan.[ Szerkesztve ]
Tirexi -> Aurasync -> NvidiaRTX néven folytatja áldásos ténykedését 2025-ben...Bármilyen témában szívesen segítek, SSD, Robotporszívó, Xiaomi, Poco mobilok ,de 2025-ben már csak és kizárólag privátban leszek elérhető. :)
-
Pikari
addikt
Nem feltétleül borzalmas. Sőt. MicroSD kártyából (sőt, pendrájvból is) van olyan, ami a legmodernebb SSD-kből ismert technológiákat használja (slc cache, wear leveling).
És éppen ezért tűnik ez egy eleve jobb koncepciónak, hiszen mindezt alapból egy nagyságrenddel kisebb fogyasztási keretből, és fizikai méretből teszi.
Miközben, mint tudjuk, microSD-ből (pendrájvból, stb) is van teljesen buta konzumer megoldás is, ami max akkor tud értelmes sebességet elérni, ha összefüggő fájlokkal kell dolgozni.
És a hírben bemutatott termék nem igazán fog tudni ezekkel birokra kelni, a kérdés, hogy akkor mit akarnak vele elérni, mert nem igazán tűnik úgy, hogy létezne erre piac - a piackutatóik fantáziáján túl.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
Graphics
Jómunkásember
Bizonyos területre válassz megfelelő hardvert.
De amiket felsoroltál mind más technológia, más fogyasztással.
Nem egy kategória!
SD kártya írástűrésével is adódik egy kis gond.
eMMC sem világbajnok.Én nagy fájlokkal dolgozok, egy SD kártyával semmire sem megyek... Hiába eszik keveset, ha számomra nem életképes?
A felsorolt kategóriák fogyasztási értékei és teljesítménybeli eltérései miatt külön kategóriákba valók..
Próbáltál már eMMC tárhelyes notit? Borzalmas.
Én mindent értek, neked kell megértened, hogy azért mert neked minimális fogyasztás a prioritás, az nem minden esetben életképes vagy üzemképes.
Igazad van neked is, és sejtésem szerint én sem írtam nagy hülyeséget azzal, ami fentebb volt.
1W-tal nagyon jó, hogy kevés lesz a villanyszámla, de most pl 40GB-os állományokkal dolgozok... Én ezt egy 1W-ot fogyasztó SD kártyával nem tudnám kivárni... És sajnos tárolni sem tudom megfelelő időtartamig.
Szóval nekem például nagyon is szükséges egy Gen5-ös SSD, és nagyon nem fog érrdekelni hogy 5-10-15W-ot fogyaszt. Az idő is pénz. ( Részemről nincs ebben már több)
Amiket írtál felhasználási területnek, azokba pedig van olcsóbb és kisebb alternatív, nem ezek lesznek az odavalók, ezt remélem látod Te is!
Megfelelő méretben és formátumban. Ismétlem az első mondatot: Megfelelő helyre megfelelő hardvert!
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
Elbeszélünk egymás mellett, a cikk arról szól, hogy ez a vállalat energiatakarékos SSD-ket akar. A 800W-os Xeon szervergépek valószínűleg kevésbé cél. Hova kell akkor az energiatakarékos SSD? Laptopokba, notebookokba, mikroszerverekbe, handheld gépekbe. Olyan hardverekbe, és olyan piacokra, amik nem szeretik azt, ha 10w-al kell egy SSD-t etetni. Technikai okok miatt, akksi miatt... Vannak erre sokkal szofisztikáltabb megoldások is. Akár a fent említett SATA SSD-k (ez mondjuk 5+w), raspi esetén akár az SD kártyák, különféle notebookokban az emmc-k, mobilokban az integrált flash memória és hasonló megoldások. És bizony ezek 1w körül cumiznak. Mi a kérdés? Szivesen elmagyarázom, ha nem értettél valamit
[ Szerkesztve ]
-
Graphics
Jómunkásember
Elengedtem... Kár is volt belekezdeni.
Behozod a fizikát... Az elején mondod, hogy neked az 5W is sok a SATA SSD-nél.
Akkor egy valamit tudok erre mondani... A fizikát nem lehet megb.szni... Lehet kicsit világi, de ez is igaz.
Ezen a gyártástechnológián, ekkora teljesítménnyel ennyi lesz a fogyasztása.
Ezt elfogadni lehet esetleg, vagy akkor Te olyan rendszert ne építs, amibe ezeket bele akarod tenni. ( hisz nem lenne kihasználva mikroszerver szinten ez a teljesítmény.)
Az ugye megvan ,hogy ezeket nem RaspBerry-kbe szánták? Szerintem akkor először ott kutakodj.
Talán azt kellene tisztázni, mit akarsz mire használni. Az itt teljesen nem releváns, hogy a Rasp-nak mi a típushibája. NEm jó topic.
Részemről lezárva, egy darabig nem lesz számodra megfelelő hardver a piacon. Sajnos.
PC alkatrészről beszélünk, valóban ezt oda szánták.A raspberry rétegtermék jelenleg. A mikroszerverhez sincs sok köze.
Kicsit csapongóan minden termékkategóriát iderángattálAz aláírásod még mindig igaz. Mint most is.
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
10W-os hardvert miért jelent gondot megbízhatóan ellátni árammal?
Az ugye megvan, hogy például a raspberry pi gépek típus hibája a gyenge tápellátás, ami összeomlásokat okoz az eméleti maximális fogyasztás közelében?A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
Pikari
addikt
-
Graphics
Jómunkásember
Ezt most tippeled, vagy van valós alapja?
10W-os hardvert miért jelent gondot megbízhatóan ellátni árammal?
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
Nem csak az a baj egy 10w-os eszközzel, hogy csúcsra járatva 10w-ot fogyaszt, hanem az is, hogy ha egy 10w-os hardvert megbízhatóan el akarsz látni árammal, az bonyolultabb, és önmagában is több energiaveszteséget felhalmozó hardveres struktúrát jelent. Így lesz a "dehát én összesen 60w-nyi hardvert válogattam össze" típusú kalandokból az összeszerelés végére egy 130w-os pc.
-
Graphics
Jómunkásember
A mobiltelefonokban a belső tárhely sebessége alacsonyabb. Sokkal.
Talán azért fogyaszt kevesebbet, mert nincs folyamatosan terhelve.
Látsz egy értéket, azért gondold végig, hogy az valójában annyi-e?
Kicsit almát körtéhez, értem ,hogy párhuzamot akarsz vonni, de menj végig azért a dolgon.
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
Ha a mobiltelefonokban sikerült megoldani, akkor nem látom, hogy más szegmensekben miért ne működne.
-
Graphics
Jómunkásember
Te mobiltelefont említettél, most megint más témát hoztál fel.
Mi köze van a mobiltelefonnak ehhez? Semmi.
Mikroszerverbe meg szerintem találsz szerver SSD-t sata vonalon.
A másik, hogy nem fog 10W-ot elfűteni, hisz ez nem az idle állapot. Próbáld ki.
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
Úgy jön ide, hogy mikroszerverekbe ideális lenne egy olyan háttértár-rendszer, ami nem fogyaszt annyit, mint maga a komplett mikroszerver, amibe belerakod.
-
Graphics
Jómunkásember
Hogy jön ide a mobil?
A PCIe interfész nem mobilos dolog, és ez a fejlesztés nem is oda fog kerülni.
Mobilba nem kerül ilyen vezérlő...
Mobilokba NAND kerül, ott ez a vezérlő nem kerül beépítésre.
Na fussunk neki újra.UFS tárolók kerülnek beépítésre a mobilokban, rosszabb esetben pedig eMMC-k.
Mi köze van a cikk témájának a mobiltelefonokhoz?
Ha az a témakör érint, akkor az UFS tárolók fogyasztását kellene megvizsgálnod, de annak ehhez nulla köze van.[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
Nem csak pc létezik, a mobiltelefonod flash storageje nem fog 12w-ot elfűteni. Jobb esetben,
-
Graphics
Jómunkásember
De akkor miért nem olcsóbb kategóriában keresgélsz?
1W sosem volt még a SATA SSD-k fogyasztása sem. ( na jó talán volt ami ezt elérte, de akkor értelemszerűen SATA SSD-t kéne venned)
Irreális elvárást támasztasz az 1W-tal a kategória felé. Sosem létező értéket várnál el.
Ez olyan, mintha egy autótól elvárnád a 250-et, de ezres motor van benne...
A legkevésbé melegedős Kingston A2000 is 4,5W-ot kért. Pedig az még egy PCIe Gen3 x2-es cucc volt...
És annak elvi plafonja 2200/1900 volt...
Nos ahhoz képest kapsz 5x szekvenciális tempót, de nem 5x fogyasztással.. LEhet ezen is agyalni kéne kicsit... ( 2-2,5x-es a fogyasztása kb.
Tehát a technika fejlődött, arányosan nézve kisebb fogyasztással is.
Hisz a 10W nem azt jelenti, hogy mindig annyit fog enni.. Idle állapotában, vagy nem írásintenzív feladatoknál nem fog ennyit enni.[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
Nagyon egyszerű, nem várnék el tőle 10gb/secet, mint ami a prospektusban szerepel.
[ Szerkesztve ]
-
Graphics
Jómunkásember
De 1W mellett hogy várnál teljesítményt?
Hisz van rajta vezérlő és NAND is, jobb esetben DRAM cache.
Ezeknek van fogyasztása, 1W még a mesében se volt...
-
kromatika
veterán
"de jóval kevesebb fogyasztás mellett teszi mindezt." De mennyi az annyi?
-
Pikari
addikt
Amikor azt olvastam a címben, hogy energiatakarékos SSD, ilyen 1w körüli fogyasztásra asszociáltam nagy naívan. Hozzá kell tenni, hogy én a sata ssd-k 5w körüli fogyasztását is sokallom.
Új hozzászólás Aktív témák
- Politika
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Digitális Állampolgárság Program
- One mobilszolgáltatások
- Linux haladóknak
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Ingyenes vagy akciós szoftverek
- További aktív témák...
- Garanciális! Samsung 990 PRO 1TB M.2 NVMe SSD
- Seagate Exos 7E8 8TB - SATA3, 7200 Rpm, 256MB - 100/100 -as - Eladó! 36.000.-
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 980 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Western Digital 8TB RED Plus - SATA3, 5640 Rpm, 256MB - Gari 2026.05.19. -ig - Eladó!
- 512GB Gen4 x4 WD SN5000S/ új/ Steam Deck ready/ garancia/ ingyen fox/posta
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest