Hirdetés
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sipi
addikt
Ja, ha orosz csoda, az más!
Egyébként meglévő föld esetén pont, hogy nem lett volna baja, az ugyanis pont az ellen véd, hogy ha a külső fémburokra kerülne a fázis, azt elvezesse. A föld ellenállása bizonyára kisebb lett volna, mint a gégecső+hölgy+vizes szőnyeg+vizes beton+falak alkotta egység.
Sajnos, az emberek többnyire semmit sem értenek az elektromossághoz (általános iskolai alapfokon sem), ezért sokszor nem hülyeség, lustaság, pénzhiány miatt életveszélyes a villamos körük, hanem csak tudatlanság mián.
Jó példa erre a lakáskeresésünk. 30-40 megnézett lakásból csak egyszer fordult elő, hogy a ''és van védőföldelés a lakásban?'' kérdésre nem bamba tekintet volt a válasz... Azt sem tudták, az micsoda. Akkor meg hogy is vezettetné be?
(Érdekes módon az egyetlen, aki tudta, az egy nagyon idős néni volt...Majdnem hanyatt vágtam magam a meglepetéstől.)
Sipi -
djyuri
őstag
Elnézést, nem sértésként akartam írni a vályogot...
Nem is azért írtam rá,hanem csak a kivételek erösitik a szabályt,ezért írtam egy példát.
Szerintem a földelés a porszívó esetében sem biztos, hogy segített volna. Emlékeim szerint a porszívók nem használnak földelést, hanem kettős szigetelésük van
Ez egy orosz csoda. Van benne pumpa, vízmelegítö,meg a motor egy komoly elektronokával párosítva. És földelt dugós. Amúgy az aáramütést nem a föld hiánya okozta,hanem a rossz szivacson beszivágró vízpára.
És amiért megrázta az azért volt,mert a fázis nem tudott másfele menni,mint az aluminiumos gégecsövön a Kriszti kezébe és rajta át a szönyegbe.
Ja, a felsorolt eszközökből szerintem csak a számítógépnek kell védőföldelés
Nem azért soroltam fel,mert kell nekik,hanem bizonyítva,hogy nem anyagi okok miatt nem kötötték be a földet,hanem a saját hülyeségük miatt. -
Sipi
addikt
Elnézést, nem sértésként akartam írni a vályogot...
Van, hogy - bár a lakásban sehol sincs behúzva - magában a házban, vagy annak alagsorában, ahol bejön a delej, még megvan a földkábel.
Egyébként ha itt sincs, egy szaki akkor is renesen meg tudja csinálni. Kb. úgy, mint itt olvashattuk: rúd a földbe.
Szerintem a földelés a porszívó esetében sem biztos, hogy segített volna. Emlékeim szerint a porszívók nem használnak földelést, hanem kettős szigetelésük van.
Ilyen esetre kell az a bizonyos érintésvédelmi relé. Az ára vagy 20.000 forint lehet, azonban gond nélkül be lehet szerelni a már meglévő biztosítékszekrénybe is. Rendes szakember manapság nem is készít vilamos hálózatot e nélkül.
Ja, a felsorolt eszközökből szerintem csak a számítógépnek kell védőföldelés.
Sipi
[Szerkesztve] -
djyuri
őstag
Képzeld nekem van egy olyan barátom,akinek az egész házukban nincs föld.
De amúgy minden modern: 5TV, 2DVD, 1VIDEO, 2HI-FI ,1Computrer 1müholdvevö.
Ssóval nem ök tehetnek róla,hogy nincs.
És mivel gázüzemü vízmelegít9jük van,ezért nem érezték szükségét ennek.
Naigen. De tavaly a barátom növérét megcsapta a porszívójuk(takarítógép),amikor tisztította a szönyeget és ugye a vizes szönyeg,meg a bszivárgó viz a motorba éppen elég volt ahhoz,hogy úgy megüsse,hogy elment a gyermeke.
Totális lelkitrauma volt mindannyiunknak.
Viszont tanultak belöle. azóta szerintem nekik van a legtutibb földelésük az egész kertvárosban.
A lényeg amit ezzel akarok mondani: NE VÁRJÁTOK MEG A BAJT. INKÁBB ELÖZZÉTEK MEG. -
djyuri
őstag
A monitorokat annyira nem ismerem,hogy mit bírnak hálózatilag,de azt tudom,hogy az estek többségében a lemágnesezési technologií a monitorban használja a vévöföldelést.
Meg asszam a sugárzásszüröje is,de ezt nem tudom,csak valami rémlik,de nem akarok marhaságot mondani. Nemtom
Amúgy én úgy jöttem rá arra hogy a villanyóránk idönként minhta kihagyna a földelésben,hogy van mikor simán bedugtam a jack dugót a gépem hangkátyájába,de van mikor azzonnal újraindult.
Aztán poénból mértem egyet müszerrel és majd elképedtem a látvánítól.
A jack dugó bal és jobb oldali érintkazöje és a hártyám földje között 80 volt volt.
UH
SZóval azóta kezdem itthon is a földelgetéseket.
De akkoriban még csak annyit csináltam,hogy egy vezetékket összekötöttem a összes cuccom burkolattát.
Ez egy hétig jó volt,aztán bindig volt valami búgás a háttérben.
Aszthittem a gépem a szar. Szentségeltem állandóan mindent.
Azt pepöccentem. Barátom tanácsára levertem egy cölöpöt,azt bevezettem a hosszabítóba és ezzel mindenhova és azóta nincs nemmi gond.
Egyedül a TV antenna ráz meg engem,de még dolgozom rajta. -
Sipi
addikt
Kicsi OFF...
Az előbbi megoldás az egyetlen helyes. Valahol mindenképpen lesz földvezeték (hacsak nem 200 éves vályogházban lakik az ember), onnan kell továbbvezetni a szükséges helyekre.
A panelokban pedig azért csak a vizes helyiségekben van földelés, mert abban az időben még nem léteztek olyan háztartási cuccok, amelyeknek védőföld kell, ÉS a lakószobába való. (Nem volt szuper TV, számítógép, miegymás.)
A dolgok legnagyobb része kettős földelésű.
Mára ez megváltozott - de ha utánaszámoltok, lényegében ma is csak a számítógép az, aminek a lakószobában földre van szüksége.)
Ja, egyébként pár tízezer forintból meg lehet szakemberrel csináltatni, hogy a biztosítékszekrénytől behúz fali MM-kábellel egy földelt csatlakozást, pl. egy falon kívülre szerelhető csatlakozóaljba. Ez untig elég, erre egy földelt elosztó, és az a pár cucc, aminek kell a földelés, vígan elmegy rajta. Ennyit pedig szerintem megér az emberi élet...
Sipi
[Szerkesztve] -
Latyakos
aktív tag
Nekem egyszer volt egy 15 colos dtk monitos földeletlen aljzatba bedugva, 2 napig birta, irány szerviz--első kérdés: ''földelt aljzatban volt használva, ugye?''
Tehát én nem szeretem oda dugni a cuccokat, ellenben csajomnál oda van dugva gép-monitor, és 4 éve megy pipecül. -
erdeya
senior tag
Ugyanezen probléma miatt én a konyhából vittem be a földet. CSak a földet, igen... bekötöttem a szobában egy új, földelhető konektorral egyetembe. Azóta naggyon klafa minden.
-
djyuri
őstag
Továbbá: Lehet hogy az egyszem géped nem fog megrázni, de ha az érintésvédelmi föld (mert ugye van fázis meg föld és az érintésvédelmi föld amiről itt beszélünk) nincs bekötve, vagy olyan konnektort használsz aminél nincs is, és ez az egész lakásra igaz, akkor minden földelt cuccod potenciálisan megülhet ha meghibásodik.
Igen,mert sok elektronikai berendezés a vádöföldet kihasználja stabilizáló ''áramforrásnak''. Ezt értem arra,hogy például egyes erösítökben a zavarok szörésére használják a vádöföld kábelt. Ezeknél nem tudsz elérni olyat,hogy ha megfogod az RCA vezeték másik végét és ezzel búgatni akarod az erösítödet,akkor ez nem fog összejönni,mert már rá van kötve a ''szönyegedre,amin állsz'' és az áramkör már rendelkezik 50Hz-es fázisszürövel.
Viszont attól,hogy potenciálisan vagy csak amúgy megcsap,ráadásul folyamatosan tud rázni a géped,attól még nem hibás,söt itt is van egy ilyesmi áramkör,csak ennek nem az a szerepe,hogy megvégjen,vagyis nem egészen,hanem szerez magának egy olyan ''áramforrást'' amivel a felesleges interferenciákat,hövéalakulásokat és egyebeket kompenzálni tudja.
Ehhez ugye folynia kell áramnak is és ezt az áramot érzed,amikor megfogod az oldallap festéknélküli részét.
Szóval a ''hibákról'': Ha ráz egy machina,akkor az nem rossz(90%). Pl.. vegyél egy DVD-ét,dugd be a 230-ba. Kapcsold be, bújj be mellé a polcba,mintha beakarnád kötni az RCA-dugókat és véletlenül érjen az arcod hozzá az egyik kopott sarkához. Én akkorát ugrottam egyszer,hogy a fölöttem lévö polcnak kiszaggattam a tiplijeit,meg kaptam egy jókora púpot a fejemre.
Van egyes hi-fi cucc,ami orvoslása annyi,hogy csak megfordítod a dugót az ajzatban. /ez a kapcsüzemü tápoknál van így/
Namost a géped egy kolosszális kapcsüzemü táp. Ezért rug akkorát. Ezért egyszerse próbáld ki az arcoddal,hogy milyet üt a gép. Egy dvd-nél semmi gond,de 30 dvd ereje.
Csak ennyi,úgyhogy vigyázz magadra és inkább földelges.
/Vezesd bele a szomszédodba/
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
boldi
csendes tag
A túlfeszvédők többnyire a védőföldet is használják. Tehát nemhogy a gondodat nem oldja meg, de arra sem lesz jó, amire szánták.
Egyszerűbb gépek esetében ha nem rakod védőföldre kimérheted a 115 V-ot a gépházon. Igaz, nem fog megrázni, csak úgy lesz.
Továbbá: Lehet hogy az egyszem géped nem fog megrázni, de ha az érintésvédelmi föld (mert ugye van fázis meg föld és az érintésvédelmi föld amiről itt beszélünk) nincs bekötve, vagy olyan konnektort használsz aminél nincs is, és ez az egész lakásra igaz, akkor minden földelt cuccod potenciálisan megülhet ha meghibásodik. A nyomtató, a szünetmentes, a számítógép az irgumburgum...
És a fi relé (ÉV relé másnéven) még tovább megy ugye, ha van érintésvédelmi földed és az levezeti a földbe a meghibásodott berendezésről az áramot, akkor még mindig bajban vagy, mert honnan tudod, hogy a berendezes hibás? Mert ugye attól, hogy az ÉV felé folyik az áram, még nem vágna le a kismegszakító, csak ha túl sok folyna arra. Na erre jó az ÉV relé ahogy fent is írták, ha áram kerül az ÉV földre, akkor az azért lehet, mert valami meghibásodott. Ha valami meghibásodott, akkor jobb, ha semmi nem kap áramot, tehát szűntessük meg a fázist. Ebből pedig rögtön rájösz te is, hogy valami gáz van. Igaz ez arra is, ha a te tested felé távozna az áram...
Szóval persze bármit lehet kisérletezni, meg használni, de mondjuk az már tényleg nagy felelőtlenség, ha mondjuk egy cég 15 dolgozója dolgozna folyamatosan 15 géppel ami nincs földelve rendesen...
Ja és ha nincs ÉV föld szállítva a konnektorig, akkor arra is lehet esélyed, hogy valami jó vékonyka kábelen megy a nafta a gépednek. Eredmény: három haverodat rákötöd a konnektorra a lanpartinál, aztán a felvett 5 ampertől melegszik a falban a vezeték, vagy felgyullad a lakás.
Egyébként pedig elvileg minden lakás elektromos rendszerét azt hiszem 7 évente hivatalos szerelővel kötelező ellenőriztetni, aki minden konnektort lemér. Ha nem teszed meg nincs gáz, de ha leég a lakás elektromos hiba miatt, a biztosító lehet, hogy megtagadhatja a fizetést. Szóval egy 45 éve telepített elektromos rendszerre azért megéri költeni néhány tízezret adott esetben... -
joey7
őstag
Basszus! Jól rám ijesztettetek! Télleg ilyen aggasztó a helyzet?
Asszem az lesz a legjobb ha a konyhából hosszabbítón átvontatom a villamosságot a kompúterhez,ugyanis abban a helységben,meg a fürdőben földelt aljzatok vannak.
B@sszák meg a tervezőK! Mi a pics@nak spóroltak a földelésen anno? -
djyuri
őstag
válasz
forceberg #36 üzenetére
Azé ez egy picit erös lenne.
Lehet hogy a paprika erös,de az áram csak akkor öl,ha a szíved éppen zár,amikor az megcsap,de ennek kicsi az esélye,mert az okozott ilyedség nagyon sokat segít,mert ahogy megrándulsz az áramütéstöl,akkor akár színte ''újra éleszted'' magad. Bár ez morbid,de egyszer egy ilyenröl olvastam még tavaly asszam és ott figyeltem fel egy ilyen fura dologra: Hogy egy sokk olyan lehet fizikailag a testre,mint egy áramütés (most tekintsünk el a villámszintüektöl).
Szóval a halál esélye akkor a nagyobb,ha valaki nem bírja az ilyesztegetéseket,mert ö már attól sokkot kaphat,akkor és csak akkor kaphat szívinfarktusféleséget vagy fibrillációs zavart. De ha van mellette valaki,aki nem egy totojás balfácán,akkor öneki sincs esélye arra,hogy jól beverjen anbnak a mocsok Szent Péternek.
Engem az apróbb áramok,amik csak a festéktöl lehorzsolt felületen ráznhatnak meg,azoktól már többet kaptam,mint pirospontot a suliban.
De ütött már agyhelyen 15000 volt is és mégis itt vagyok. Legalábbis a pokolban még nincs internet,ezért gondolom,hogy még élek.
Bár néha jól esett az áramütés,mert volt olyan,amikor napok óta csak a gép elött punnyadtam és fájt már a hátamtól kezdve mindenem. Aztán félrkötöttem egy kábelt egy DC/AD converteren és megtudtam,hogy mi a magyarok istene.
De a hátam nem is fájt töle. Repültem vagy két métert.
Fúúúúúúúú.......király volt még néha ma is érzem (a mögöttem lévö nyitott szekrényajtót). -
joey7
őstag
Azt tudom már,h a gép miatt nem kell paráznom,de engem sem vág agyon a 220?
-
djyuri
őstag
Én még mindig azt ajánlom,hogy üss le aföldbe egy cölöpöt és csavarozz rá egy vezetéket a tetejére (DE JÓ legyen a kontaktus).
És ezt vezesd be az elosztód földelt sarujába.
(Végy egy földelt dugót, csvarozd bele a vezetéket(kb1.5mm réz) a megfelelö helyre(föld csavarhoz) és ezt is dugd be a géped hosszabbítójába)
Nekem ezidáig böven jó.
Mióta így van,azóta rá is fitymálhatok a házamra,de akkor sem bacc meg. -
behappy
aktív tag
nem egy ismerősömnek purcantak ki honapokon keresztül egymás után a hardware-ei, mire rájöttek, hogy a föld hiánya miatt van, már lett vagy 35-50ezer ft kár.. a másik meg, hogy embernek is nagyon veszélyes.. Próbáld csak ki egy fázisceruzával, világitani fog = fázis van benne. Elég egy szerencsétlen pillanat és meg vagy csapva.
-
marduk
csendes tag
A mikor a házba bejön az oszlopról az fesz. akkor a nulla egyben föld is és a villanyóra mögött a nullát és a földet leválasztják ehez nem tudsz hozzányúlni.
DE fontos a villanyóránál a földet és a nullát öszza KELL kötni. Így ha nincs is a konektorban mind a három vezeték behúzva így akkor sincs gáz. TILOS a dugaszolóaljzatnál összekötni a nullát és a földet -
Ehhh. Sok villanyszerelő. A földelés elsősorban fémházas készülékeknél kell. Mégpedig azon egyszerű okból, ha valamiért kijut rá a fázis, akkor lemenjen a földelésen át, s ne baccon agyon. A földelés hiánya semmit nem jelent ilyen szempontból a gépnek, csak akkor lehet gond, ha szar a tápod. A gépben nem kóvályog máshol veszélyes feszültség.
-
electrician
tag
Nem kell belenyúlni a gépbe (buherálni), mivel ha a fázis rákerül a házra elég csak megérinteni agyonvág (ez a legroszabb eset, de erre van kitalálva). Ezért van a földelővezeték rákötve a fémvázra, hogy azon menjen el az esetlegesen tesre került fesz., mivel annak kisebb az ellenállása mint neked. És az áram is arra megy amerre könnyebb neki.
-
bandiras2
senior tag
Alapban fel tud tölteni 100 volt körülire, ami már veszélyes, de ha hiba van, akkor jön a 220
-
joey7
őstag
válasz
electrician #25 üzenetére
ezt nem értem,mire gondolsz?
-
joey7
őstag
összegzésként akkor elmondható,h földelés nélkül nem lesz probléma a géppel,viszont áram alatt nem tanácsos buherálni a komputert.
-
electrician
tag
Használj leválasztótrafót ha tudsz szerezni.Úgy kisebb az esély az ütésre, mert akkor az áramkörbe kell kerülni és nem a fázis és föld közé.
Én mikor nem földelt aljztara csatlakoztam figyelmetlenségből és a gép össze volt kötve a hifivel azon kereszül meg a kábeltvvel rázott rendesen. -
Old Death
senior tag
nem akarok beleszólni, mert nem vok villamos mérnők, se villanyszerelő...
DE nem a földelés vezeti el a túláramot?
másrészt a földelést el lehet vezetni a konyhából... csak meg kell hosszabítani a fém szálazfater is így csinálta... meg sztem mindenki akinek nincs védőföldeléses konektora
-
bandiras2
senior tag
Ha jön a villám, akkor csak a túlfeszvédő véd, de az indukciós örvényektől csak a faraday kalitka. A föld csak az életedet menti meg
-
Én is egy panelházban lakok.
Ezek a házok kb. 30-40éve épültek... nincs mindenhol föld.
Nálunk csak a konyhában ás a fürdőszobában van.
Eddig soha nem volt semmi gond avval, hogy nincs földelve a gép.
Pedig volt már itt Commodore64 - 486 - P2 - P3 - P4...
És tápból se mindig a legjobb volt. Ment már itt Codegen is...
Múltkor mikor új dugaszoló-aljzatokat szereltem fel, láttam meg, hogy pirosszínű a föld vezetéke
-
-
breetai
aktív tag
Ennél egyszerűbb megoldás nincs!? Mert én az elektromosszerelő szerepét NEM vállalom!!!
Ha nem földelt a stuf, DE tuti tápom van; és mellébiggyesztek egy túlfeszvédős elosztót AKKOR TUTIBAN VAGYOK!!!???? -
biker
nagyúr
ja, vegyen csak, mert akkor minden érintéskor leold, ekkora baromságot...
poénnak jó csak, hozzáérsz a házhoz, lecsattan -
A fi-relé egy áramvédő eszköz. Pl. egy lakásban fázis dróton folyó áramot hasonlítja össze a ''0'' dróton visszafele folyóval. A kettőnek egyenlőnek kell lennie. Ha bizonyos eltérés van, akkor leold, vagy lekapcsolja a rákötött rendszert.
Ui: a földelést nem helyettesíti.
[Szerkesztve] -
bandiras2
senior tag
mi az a fi relé? A túlfeszültségvédő villám ellen van. A panelban a biztosítékdobozban találod meg a földelősínt. Ha látsz bene zöldsárga kábelt, akkor azaz. Betoldod egy megfelelő hosszúságú kábellel, és beleberheled az elosztódba, és onnantól az elosztód biztonságos. Értelemszerüen földelt hosszabbítóval érdemes próbálkozni, az elosztó végénél megbontod, márha csavaros, és mehet bele a kábel.
-
bandiras2
senior tag
A gépednek annyira nem veszélyes, de neked igen. Kellemetlen, amikor nem mersz a gép fémalkatrészeihez nyúlni, ha azok áram alatt vannak. Megoldás? megkeresed a házban a földelősínt, és húzol egy kábelt az elosztóhoz, amiből a gépeket járatod. Megfelel a víz-gázvezeték is, de csak ideiglenes jelleggel, mert halt már +központifűtés szerelő, miután átvágta a csövet, és kiült rá a 220. megoldás2: fogsz egy párméteres rúdacélt vagy csövet, és samukalapáccsal beledöngölöd a földbea ház árnyékos oldalán(családiház), majd hozzáberheled az előbb említett kábel végét, majd zárásképpen meglocsolod.
-
joey7
őstag
Szóval a nem földelt vezeték használata gondot okozhat-e, illetve milyen módon lehet az esetleges problémákat megelőzni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Külpolitika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Intel Arc B580 12GB Limited Edition videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Huawei Matebook D15 R7 3700U / 8GB DDR4 / RX Vega 10 / 150GB SSD
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 64GB DDR4 1TB SSD RTX 3080 10GB CM CMP 510 Seasonic 750W
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest