Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• letix

senior tag

Udv a szakiknak!
    mdadm vs LVM, hardware RAID fölött témában szeretnék érdeklődni, tanácsot kérni.

Leleldzik itthon kis játszós NAS jellegű gép, egy elég őskövület Areca 1210-es vezérlővel, 2*2TB-os 7200rpm-es + 2*1.5TB-os 5400rpm-es HDD-vel. A gépben a CPU egy Celeron 1037U.

Szeretném a lehető legjobb sebességet elérni úgy, hogy az ne menjen a rendelkezésre állás rovására.
    Több dolgot kipróbáltam, a vezérlő viszonylag jól képes kezelni RAID5-ben vagy RAID10-ben is a különböző diszkeket, de a neten olvasgatva ezt a felállást elvetettem. A 2db RAID1 tömböt is elvetettem, ott nagyon sok kapacitást vesztenék, és sebességben sem szimpatikus a dolog.

A kérdés, amely a jelenlegi helyzettel kapcsolatos:
    2db fizikai RAID1 tömb fölé mit érdemes inkább alkalmazni?

-mdadm RAID0 a két fizikai RAID1 tömb fölé, így 3TB hasznos tár marad viszonylag gyors eléréssel, plusz a maradék hasznosítható.

-LVM Stripe a két fizikai RAID1 fölé, így a hasznos tár könnyen formázható, és sebességben is elfogadható, kicsivel talán gyorsabb is az előbbinél.

Szokás-e egyáltalán ilyen felállásban szétosztani a lemezeket?
    Ha van esetleg más ötlet, szívesen fogadom. A felhasználás átlagos otthoni mentések, backup tár, esetleg iSCSI MPIO-val 2db Gbit kártyán, VM storage-nak, ilyesmi.

Köszönöm!
    udv
    letix

Új hozzászólás Aktív témák