Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Vesa

veterán

válasz nuke7 #10 üzenetére

"Új fiction-t is csak a meglévők újrakeveréséből tud."

Nincs jelentősége, amennyiben nem használja fel 1:1-ben a jogvédett mű részleteit. Kifejtettem már korábban egy másik hasonló topikban. Ha az AI csupán annyit csinál, hogy "elolvassa" ezeket a műveket, az egyenértékű azzal, mint amikor egy ember csinálja ugyanezt. Gyakorlatilag az emberek által alkotott művek 95%-ka is úgy jön létre, hogy az íróra/zeneszerzőre/festőre stb., korábbi alkotók tevékenysége hatással volt. Ehhez pedig meg kellett hallgatniuk a zenéket, el kellett olvasniuk az írók könyveit, nézegetni kellett a korábbi festők képeit. Ebből aztán némi kreativitással un. "inspirációt" merítettek, majd összehoztak új műveket, melyek nem másolatai voltak a korábbiaknak (mert az lenne plágium, tehát jogsértés). Csak bizonyos stílusjegyeket, ötleteket emeltek át, és kevergettek össze mindenféle módon úgy, hogy abból egy másik mű jött létre. Amíg az AI is ezt csinálja, addig véleményem szerint, nem történik jogsértés. Ha 1:1 részleteket másol be egy új műbe egy korábbiból, az viszont már igen.

Ez egy marha nehéz téma, pl. zenei területen (most tisztán humánról beszélek) folyamatosan vita van, hogy egy adott dal lopás vagy sem. Mivel rengeteg zene készül és mindegyik hasonlít itt-ott valamire, különösen a könnyűzenében az emészthető akkordoknak és dallamoknak elég jelentős korlátja van, így nehéz megmondani, hogy mi számít lopásnak. Nyilván, ha egy dal 4 percen keresztül nagyjából tökugyanaz mint egy korábbi, felépítésében, akkordokban, dallomakban, az könnyebb eset. De mi van az azonos műfajon belüli zenékkel, melyek baromira egyformák sokszor? Szóval ezt még az embereknél sem lehet 100%ban tisztába tenni, de jelen eljárás az, hogy ha nincs 1:1-es egyezés, csak műfaji, hangulati és egyebek, akkor nem lehet belekötni.

• ddekany

veterán

"Nem tud egy LLM autonóm módon új kutatást csinálni például, ez könnyen belátható."
    [...]
    "Új fiction-t is csak a meglévők újrakeveréséből tud."

Ha a mostani, nyilvánosság számára elérhető meglehetősen buta rendszerekről beszélsz, akkor így tűnhet, de valójában nincs ilyen jellegű korlát. Pontosabban, mi is lényegében csak újrakeverünk, csak okosabban. Most még okosabban. És innen ered egyes írók féleleme, hogy ez sem fog butábban újrakeverni, mint az emberi írók.

• Teasüti

nagyúr

Ez azt jelenti, ha én írok egy kitalált világban egy kitalált történetet egy varázsló iskolában három főszereplő kalandjairól (hasonló, de mégis más) és véletlenül dollár milliós sikerem lenne, akkor JK Rowling jöhet tartani a markát?
    Szerzői jog az ismeri a plágium fogalmát az akadémikus területeken kívül, mint mondjuk a fikció?
    Illetve hol van a határa a fair használatnak?

Fair use is a doctrine in United States law that permits limited use of copyrighted material without having to first acquire permission from the copyright holder. Fair use is one of the limitations to copyright intended to balance the interests of copyright holders with the public interest in the wider distribution and use of creative works by allowing as a defense to copyright infringement claims certain limited uses that might otherwise be considered infringement.

Hol van a határa a limitált, részben történő felhasználásnak? Amíg nincs dollár milliós hasznom belőle, addig még fair? :)

• Gargouille

őstag

"nincs igazad szerintem, egyszerűen jogtalanul használják a műveiket, ahogy írtam is már."

Nem értek veled egyet. Legalábbis én abban nem mernék ennyire határozottan állást foglalni, hogy jogtalanul használják a műveiket. Mert az azért minimum véleményes, hogy mennyire minősül például az eredeti mű reprodukálásának ha egyes részletei alapján új tartalmat állítanak elő. Persze lehet, hogy neked van igazad, de én nem vagyok ebben ilyen biztos.

"Egyszerűen nem erre vannak, nem így lett kitalálva a szerzői jog."

Ez igaz. Csak sajnos sok esetben a jog nem a valóságot vagy az életszerűt vagy akár az "igazságot" (legyen az bármi) képzi le. Azt nem vitatom, hogy a szerzői jog így lett kitalálva, de lehet, hogy akkor a jogon kellene megpróbálni változtatni és nem a valóságot hozzágörbíteni. :)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés