Hirdetés
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- CES 2026: Teljesen szürreális lett az ASUS asztali gamer PC-je
- CES 2026: 1 kHz-es modell is akad az Acer idei monitorkínálatában
- CES 2026: Kojima segítségével tesz minden korábbi notebookot elavulttá az ASUS
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Mini PC
- Plazma TV topic
- Milyen videókártyát?
- 2026 a GDDR6-os VGA-k éve lesz?
- CES 2026: Teljesen szürreális lett az ASUS asztali gamer PC-je
- TCL LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Ez a topik beleolvad a Tudományos Pandémia Klubba!
Köszönünk minden hozzászólást és érdeklődést !
Aktív témák
-
syberia
veterán
válasz
Ringman
üzenetére
A csehek már gyógyítják a covid betegeket ivermektinnel, az egyik legnagyobb klinikájuk vezető kardiológusa nyilatkozott az EMA állásfoglalásával kapcsolatban. Nem látja tudományosan igazoltnak az ivermektinnel szemben felhozott állításokat, a biztonságosságáról és hatásosságáról csak pozitívumokat lehet felsorolni.
-
Kedves topikgazdák/moderátorok! Miután ezerszeri kérés után sem veszi senki a fáradságot, hogy legalább pár szavas összefoglalást írjon a belinkelt idegen nyelvű cikkekhez/videókhoz magyarul, lehetne az ilyen hozzászólásokat is törölni?

-
Ringman
félisten
EMA therefore concluded that use of ivermectin for prevention or treatment of COVID-19 cannot currently be recommended outside controlled clinical trials. Further well-designed, randomised studies are needed to draw conclusions as to whether the product is effective and safe in the prevention and treatment of COVID-19.
This EMA public health statement has been endorsed by the COVID-19 EMA pandemic Task Force (COVID-ETF), in light of the ongoing discussions on the use of ivermectin in the prevention and treatment of COVID-19. -
Ringman
félisten
amerikai AZ trial eredménye:
AZD1222 US Phase III trial met primary efficacy endpoint in preventing COVID-19 at interim analysis79% vaccine efficacy at preventing symptomatic COVID-19
100% efficacy against severe or critical disease and hospitalisation
Comparable efficacy result across ethnicity and age,
with 80% efficacy in participants aged 65 years and over
Favourable reactogenicity and overall safety profile -
Kékes525
félisten
-
Kékes525
félisten
válasz
koncsik
üzenetére
"Az sem kizárt, hogy egy magyar vírusmutáns is kialakul – mondta a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa hétfő reggel a TV2 Mokka című műsorában. Szlávik János beszélt arról is, hogy ez azért következhet be, mert a koronavírus folyamatosan változik és próbál kiszabadulni védőoltás fogságából."
A hangsúly a lehetőségen van. Izrael sokkal előrébb van az oltakozásban, mégsem alakult ki eddig semmilyen, a járvány szempontjából lényeges, mutáció sem.
-
Az OGYÉI további két oltás vészhelyzeti használatát engedélyezte: a CoviShield és CanSino is vektorvakcina.
Az előbbi az AstraZeneca/Oxford Indiában gyártott vakcinája, az utóbbi a CanSino Biologics
(CanSinoBio) kínai gyógyszergyár oltása. -
gelbelex
őstag
Urak,
van információ/link az új (brit és délafrikai) változatok újrafertőzési képességeiről, várható kimenetelekről?
Köszönöm! ( És minden eddig belinkelt infót is, magam messze nem találnék meg ennyi mindent a tájékozódáshoz!
) -
Ringman
félisten
Frissítették az orosz vakcina alkalmazási előírását
A hétvégén módosította az orosz vakcina alkalmazási előírását az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). Bizonyos betegségekről, amiket korábban az ellenjavallatok közé soroltak, most azt írják, elővigyázatossággal alkalmazható mellettük a vakcina.
-
syberia
veterán
válasz
koncsik
üzenetére
Philip McMillan szerint autoimmun betegség a C-19 fertőzés.
Post-Covid esetében lehetne ezt a teóriát elemezni, rémlik pár tanulmányból hogy bizonyos elemeiben a covid
autoimmun betegségre hasonlít. Ennek nem olvastam jobban utána.Kíváncsi lennék a véleményére az ivermectine-ről
Saját szakterületén (szív-vese) legtöbbet publikált szakértőjét szólaltatnám meg ebben a kérdésben.
És több elismert szakembert.Kettejük közös interjúja. Egy világszinten elismert orvosprofesszor számára nem kérdéses GVB szakmai hitelessége, különben nem vállalna nyilvánosságot vele.
(#3580): Befigyelt nálam egy kis paranoia, hátha ez is törlődik "véletlenül".

-
Kékes525
félisten
[Adaptive immunity to SARS-CoV-2 and COVID-19]"Az immunrendszer feloszthatjuk a veleszületett immunrendszerre (nem adaptív) és az adaptív immunrendszerre. Bár az adaptív és a veleszületett immunrendszer fontos és erőteljes módon kapcsolódik egymáshoz, mindegyik különböző sejttípusból áll, különböző munkakörökkel. Az adaptív immunrendszer három fő sejttípusból áll: B-sejtek, CD4 + T-sejtek és CD8 + T-sejtek ( 1. ábra ). A B-sejtek antitesteket termelnek. A CD4 + T-sejtek számos segítő és effektor funkcióval rendelkeznek. A CD8 + T-sejtek elpusztítják a fertőzött sejteket. Tekintettel arra, hogy az adaptív immunválaszok fontosak az összes emberben megbetegedést okozó vírusfertőzés szabályozásában és eltávolításában, és az adaptív immunválaszok és az immunmemória központi szerepet játszanak az összes vakcina sikerében, kritikus fontosságú megérteni a SARS-CoV-re adott adaptív válaszokat -2."
-
válasz
syberia
üzenetére
Sub-S már írta, köszönöm.
Én próbálok elég nyíltan állni mindenkinek az elméletéhez, nem gondolom hogy bármi alapom lenne mércét húzni
De GVB-t a partnere úgy felhypolta, hogy azt hittem találok egy csomó okos cikket majd tőle, de semmit sem sikerült. Sajnos a beszélgetés során is csak "tény, mivel én mondom" érzésem volt a mondandója alatt, nem éreztem alátámasztva. Linkedin szerint állatorvos, gyógyszeripari tapasztalatai vannak, ez alapján ismerek olyat, aki nyilatkozhatna, mint csontritkulás, kardiológia, stroke szakértő, mert ilyen projektekben dolgozott vezetőként...
A nyílt tudományos vitát én is maximálisan támogatom, de rémálom volt, amikor Boldogkői (tudományos, de kommunikációképtelen) és Gődény (nem akarom kvalifikálni) "vitatkozott" egymással - félek, hogy GVB is a Dr.Lenkei, Gődény, Tamasi, Pócs vonalba tartozik.
Ha tévednék, elnézést tőle is.
-
syberia
veterán
"relatively harmless virus" -Ha a fertőzőképességre értette, akkor ez az állítás megállja a helyét szvsz. Ha a világra gyakorolt hatását, főleg a hosszú covid szövődményeit nézzük, akkor én sem értek egyet ezzel a kijelentésével.
Ázsiába Szakadtam oltásellenesnek bélyegzi GVB-t, holott ez nem igaz. Én őt nem tudom komolyan venni, ekkora tévedés után végképp nem.

-
Sub-S
senior tag
válasz
syberia
üzenetére
A levelében ilyen szerepelt:
"From all of the above, it’s becoming increasingly difficult to imagine how the consequences of the extensive and erroneous human intervention in this pandemic are not going to wipe out large parts of our human population. One could only think of very few other strategies to achieve the same level of efficiency in turning a relatively harmless virus into a bioweapon of mass destruction."Ázsiába Szakadtam is szentelt neki egy videót.
Nem tűnik olyan komolynak a jóember, hogy adni lehetne sokat a szavára... -
syberia
veterán
válasz
koncsik
üzenetére
Hol nevezte ártalmatlan vírusnak a covidot GVB? A jelenleg terjedő variánsokat rendkívül veszélyesnek tartja, a 1.0-ás verziót sem bagatellizálta. Az linkelt ellenvéleményt jegyző blogger, sem nem virológus, sem biológus, számomra nem mérvadó a kritikája. (Érdemes elolvasni a kiemelt kommenteket a videó alatt, a többség nyílt tudományos vitát látna jónak.)
Amúgy GVB is többször megjegyzi (végig hallgattam az egész beszélgetést) hogy nyílt szakmai vitát látna helyénvalónak jelen helyzetben, hipotézisvizsgálat erre a szakkifejezés talán.
Szerintem nagyon távol áll attól, hogy tudománytalannak bélyegezzük a teóriáját, de ha szerinted nem viszi át ennek a topiknak a virtuális lécét, nem fogom többet említeni.
-
válasz
syberia
üzenetére
Én semmilyen tudományos cikket nem találok ettől a magát megcáfolhatatlan expert-nek tartó GVB-től, de csak ezen az alapon nem akarom törölni, bár ártalmatlan vírusnak nevezni a C-19-et, hááát (remeg a léc erősen) - itt egy ellenvélemény (elég sok van ebből).
És szerintem őt ne tekintsük mérvadónak, amíg legalább egy tudományos közleményt nem láttunk tőle, max. a komoly kocsmában megy el...
-
-szabi-
addikt
Hi
Nem tudom ez az oldal volt e már: COVID-19 Data Explorer
Adatok 100 főre eső oltás vonatkozásában.
Magyarország kontra EU:
Magyarország és a lakosságarányos oltással legjobban álló országok:
Végül a legnagyobb népességű országok plusz EU:
Itthon az első statisztikával van tele a sajtó, mert az mutat legjobban.
Miközben a legjobban átoltott országoktól azért messze vagyunk.
A legnagyobb népességű országokat figyelembe véve az EU-t csak USA előzi meg és szerintem ez nem olyan rossz teljesítmény, mivel 27 tag szándékait kell összehangolni.
Amit ki szeretnék hozni ebből kicsit helyén kellene kezelni a kit kihez, hogyan hasonlítunk.
Nem tudom mennyire tartozik a topikhoz ezért offba tettem.üdv
-
syberia
veterán
-
-FreaK-
veterán
Cukorbetegséget okozhat a koronavírus: diabetológus szakorvos beszélt a felfedezésről
Esély van rá, hogy nálam is ez történt, nemrég derült ki hogy cukorbeteg vagyok, az orvosok 1-es típusra gyanakszanak, de nem volt senki másnak a családban. Szeptemberben estem át a fertőzésen, így vissza gondolva már valahogy utána jelentkezett a szomjúság érzés, és januártól lett durvább ill. akkor kezdtem el fogyni is. -
válasz
Ringman
üzenetére
Csak a tweet-et olvasva a probléma az, hogy a sars-cov-2 az egerekben vígan tenyészik, azaz ha megfékezzük az emberekben, az egerekben tovább tenyészik, ugyanakkor az egér-egér és az egér-ember közötti átadás még nincs meghatározva.
Looks like it's gonna be hard to eradicate if it has a reservoir of animal hosts.
🐭↔️ 🐭 or 🐭↔️👤 transmission is unknown. -
törölt tag
Egy kis cikk az állatok megfertőződésének az esélyeiről. Ehhez kapcsolódóan sem lehet sajna sokat olvasni, pedig a vírus az állatokban is képes mutálódni. [link] 2020. AUGUSZTUS 23
-
Ringman
félisten
ott a preprint anyag kicsit lejjebb: The B1.351 and P.1 variants extend SARS-CoV-2 host range to mice
én nem vagyok szakmabeli, de számomra úgy tűnik, hogy ez a vírus fajok közötti ugrálását könnyíti meg (viszont kutatási szempontból hasznos lehet):
[link]
This is great news for in vivo studies as the mice models are incredibly rich and diverse, but it also raises One-health questions (if the virus can be transmitted, rodents as a potential reservoir risk?) that will need to be assessed by the proper experts. -
syberia
veterán
Ezt mindenkinek, de különösen a kormány figyelmébe ajánlom. Az eddigi járványkezelési stratégiájuk(?) megbukott, szerintem hamarosan a világ legrosszabb-lakosságarányos-mortalitási adatait láthatjuk itthon.
A webinárium résztvevői nemzetközileg elismert szakemberek a saját területükön, az ivermektin széleskörű alkalmazásáról osztják meg tapasztalataikat.
-
-
Kékes525
félisten
[ÉLET A COVID UTÁN – POST-COVID SZINDRÓMA]
"A koronavírus fertőzést követően nem várt nehézségekkel kell szembenézniük azoknak, akik átestek a fertőzésen. Ezek a tünetegyüttesek olykor hosszú időn keresztül meghatározzák a betegségen átesettek életét. Hogy mi is az a post-covid szindróma, milyen tünetekkel is jár, arra a Pécsi Tudományegyetem szakembere, dr. Kanizsai Péter, a Sürgősségi Orvostani Tanszék tanszékvezetője ad választ."
-
Kékes525
félisten
válasz
DonThomasino
üzenetére
PCR-el mérik, ami rendkívül érzékeny technika. A vírus örökítő anyagát mutatja ki, ami erősen fragmentált állapotban van a szennyvízben, amit főleg a vegyszerek okoznak, de ez nem zavarja a mérést, mert a fragmentumokat is kimutatja.
-
S.J.
tag
válasz
Soulfly842
üzenetére
szuper, köszönöm.
-
törölt tag
Egy Dániai tanulmány az újrafertőződés eshetőségéről.2020-as adatok. [link]
-
Kékes525
félisten
"de mégegy olyan teljes szintű stop nem fér bele a gazdaságba, ugye akkor gyárakat is bezártak, stb."
Hatalmas Urbán legenda ez. A dolog pont fordított. Még egy teljes szintű stop kellene a gazdaságért. [Növekedés vagy halottak: hamis választás]
"Tavasz vége óta az európai politikusok egy hamis és téves választásban hisznek: azt gondolják, hogy dönthetnek, hogy erős gazdaságot VAGY kevés halottat akarnak. Ez tévképzet."
"Nincs finomhangolás, nincs patikamérleg, nem lehet kérni kicsit több növekedést pár halott árán. Vagy mindkettő jó, vagy mindkettő rossz."
-
zsocy
őstag
válasz
Atlantis
üzenetére
Nem hiányzott, de elég nagy gócpontok voltak a sulik, ovik.
A mi ovinkban is a lezárás előtt már két héttel bezártak mert majdnem az összes óvónéni elkapta. Az irodánk is már nagyjából nyitva volt, be is jártak páran, most azt is újra bezárták.
Ezek azért sok találkozást kivesznek a képletből. Szóval vannak valós és járványügyből hasznos lezárások is.A szennyvizet pedig mindig ti mondjátok hogy lassabban változik, nem azonnal jönnek a javulások hanem idővel. Ez a második hete a lezárásnak, még a gyenge első hullámban is több kellett neki hogy látszódjon a hatás. Ok, ott szigorúbbak voltak, de mégegy olyan teljes szintű stop nem fér bele a gazdaságba, ugye akkor gyárakat is bezártak, stb.
-
Atlantis
veterán
válasz
ariel96
üzenetére
Valószínűleg Észak-Koreában is, csak máshogy...
Még nincs 2 hete, túl rövid idő volt ez a 10 nap, hogy hatása legyen...arról nem beszélve, hogy az adatok hitelessége is minimum kérdéses, de ez nem a komoly topicba illő téma.
Egyébként szerintem aryes arra célzott, hogy még a szigorítás előtt készült-e a becslés avagy sem?
-
ariel96
aktív tag
A Bill Gates alapítványa által támogatott Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) járványmodellező szakemberei szerint a járvány harmadik hullámában minden eddiginél több ember fertőződhet és halhat meg Magyarországon. Előrejelzésük szerint március végén Magyarországon naponta 500 ember halhat meg koronavírus miatt, júliusig pedig több mint negyvenezer halálos áldozata lehet a járványnak. Sajnos a járványhelyzet alakulása nem cáfolja ...
-
Soulfly842
addikt
A Euronews-on volt tegnap egy rövid videó. Ebben a többlet halálozást is nézik és pont ezt a problematikát vetik fel, hogy sok ország teljesen máshogy nézi és számolja be a haláleseteket.
Halálozás: tényleg olyan rosszul vizsgázik a magyar járványkezelés?
FONTOS ÚJ INFORMÁCIÓ ORVOSOKNAK, ÉRINTETT BETEGEKNEK
Egyetlen Pfizer/BioNTech vagy Moderna (mRNS) oltás immunogenicitása szolid szervtranszplantáltakban – a Pfizer/BioNTech oltás a preferábilisMost már lassan kezdenek megjeleni adatok a speciális betegcsoportok oltásáról is. Ezek egyik rendkívül fontos képviselői a szervátületetettek. Egy amerikai vizsgálatba 2020 12. 16. – 2021. 02. 05. között toboroztak ilyen résztvevőket, összesen 436-ot (medián életkor: 55,9 év, 61% nő, 89% fehér; a szervátültetés óta eltelt medián időtartam 6,2 év volt). Egyikük sem esett át előzetesen SARS-CoV2 fertőzésen. Fenntartó immunoszuppresszív gyógyszeres kezelésként 83%-uk takrolimuszt, 54%-uk kortikoszteroidokat, 66%-uk mikofenolát mofetilt, 9% azatioprint, 4%-uk szirolimuszt és 2%-uk everolimuszt kapott. Pfizer/BioNTech oltást 52%, Moderna-t 48% kapott.Az antimetabolit fenntartó immunoszuppresszáns kezelésben részesülőknél kisebb volt az antitest válasz kialakulásának valószínűsége (37%), mint azoknál, akik nem részesültek immunoszuppresszív terápiában (63%). Az idősebbeknél szintén kisebb volt az antitest válasz kialakulásának valószínűsége (RR=0,83 per 10 év). A Pfizer/BioNTech vakcina hatásosabb volt, mint a Moderna (69%, szemben a 31%-kal).
Ebben a vizsgálatban a résztvevők többségénél egy oltás után nem alakult ki értékelhető tüskefehérje elleni immunválasz. Azonban a fiatalabb és antimetabolit fenntartó immunszuppresszív kezelésben nem részesülő betegeknél és a Pfizer/BioNTech vakcinát kapóknál ennek nagyobb volt a valószínűsége.
Ez a vizsgálat nem tartalmazott kontroll csoportot és csak a humorális immunválaszt értékelte. Az emékeztető oltás hatásának vizsgálata még hátravan.A cikk pdf file-ját mellékelem.
Hivatkozások: Boyarsky BJ, Werbel WA, Avery RK, et al. Immunogenicity of a Single Dose of SARS-CoV-2 Messenger RNA Vaccine in Solid Organ Transplant Recipients. JAMA. Published online March 15, 2021. doi:10.1001/jama.2021.4385Forrás:
[link] -
S.J.
tag
sziasztok,
érdekel hogy különböző országok eddig hogyan kezelték a helyzetet az egészségügyet tekintve. halálok száma lehet mérvadó lehet, de különböző országok, máshogy kategorizálják a halottakat, nincs egységes szabály erre. így az előző évekhez képesti többlethalálozást érdemes összehasonlítani, országonként. erről hol találok infot? Korábban valaki erre válaszul belinkelt egy nagyon érdekes oldalt, de ott ezt pontosan nem lehetett kiszedni a grafikonokból.
-
törölt tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
A BBIBP-CorV egy kutatási név
Beijing Institute of Biological Products Co., Ltd a gyártó ami a dobozon is rajta van. [link] -
Ha valóban 2 külön vakcina, akkor az engedélyében, alkalmazási előírásban, meg a vakcina dobozán miért a Vero Cell (Inactivated) szerepel (amit a korábbi linkem alapján nem hagyott jóvá MO), miért nem BBIBP-CorV (amit meg a korábbi linkem alapján jóváhagyott MO)?
Szóval érted, mit nem értek...
-
fatal`
titán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Mert ez 2 külön vakcina, ugyanattól a cégtől. Az egyiket Wuhanban, a másikat Pekingben fejlesztették. A technológia is azonos (elölt kórokozó).
-
törölt tag
A 12 éven aluli gyerekeken is elkezdik tesztelni a Moderna vakcináját [link]
-
Miért 2 néven van -látszólag- ugyanaz elnevezve?
Sinopharm (Beijing): BBIBP-CorV vs. Sinopharm (Wuhan): Inactivated (Vero Cells)Magyarország az első trial-oknál van felsorolva(országok, amelyek jóváhagyták listában), pedig nálunk -legalábbis eddig ahány weboldalon néztem- a második néven fut. "Inaktivált SARS-CoV-2 (Vero Cell) vakcina alumínium-hidroxid adjuvánssal."
Lehet, hogy teljesen lényegtelen, csak érdekel...
-
Ringman
félisten
[link]
VACCINES HELPING LONG COVID: Hospitalized #COVID19 patients who then got Pfizer or Oxford-AstraZeneca vaccine had decreased #LongCovid symptoms (5.6% vacc vs 14.2% not) & symptom resolution (23.2% vacc vs 15.4% not). Both vaccines similar benefit.
maga a study:
Are vaccines safe in patients with Long COVID? A prospective observational study. -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
koncsik
üzenetére
Gyorstesztre, amit használnak a helyszínen. Amikor ezek bevezetésre kerültek akkor ugrott meg jelentősen a napi tesztek száma.
De mindegy is, amire szerettem volna utalni hogy a naponta elvégzett tesztek számából ne vonjon le senki fertőzöttségi arányt, mert van akit többször tesztelnek. -
Hogyan? Negativként és pozitívként? És hány mintavételnek számít? Zavarosnak tűnik...
A tünetmentes + negatív antigén bele se kerül a számokba (7 antigen tesztről tudok a héten, amiből 6 negatív, a 7. tünetes és pozitív, a 6 negatív biztos nem volt jelentve, tünetmentesek voltak, csak szűrés célból csináltuk)
Rengeteg otthoni antigén vizsgálat történik szerintem, ami nem kerül a statisztikába. -
Kékes525
félisten
válasz
DonThomasino
üzenetére
Egy emberben naponta több millió vírus képződik. Minden egyes vírus szaporodásánál a nukleinsav szintézist végző enzim hibázhat és sokszor hibázik is. A koronavírus mutációja addig fog tartani, amíg legalább 1 vírus is van, ami szaporodik.
A mutáció az élet nélkülözhetetlen és fontos része. Ha nem lenne, akkor nem lenne élővilág sem.
Azaz a mutációtól nem kell félni, az az élet természetes része. Ha a koronavírusok száma lényegesen lecsökken, akkor esély lesz arra is, hogy a vírus náthává szelídüljön a mutáció segítségével. Persze ez nem egyik napról a másikra fog megtörténni. Lehet hogy néhány év, lehet hogy néhány 100 év alatt.
-
Kékes525
félisten
válasz
DonThomasino
üzenetére
Naponta rettenetesen sok mutáció képződik, amelyeknek a döntő többsége szaporodásra képtelen. A vakcinázás sikere szempontjából elsősorban a tüskefehérje mutációja a fontos, mert a vakcinák döntő többségének ez a támadáspontja.
-
DonThomasino
veterán
Arra létezik valami hipotézis, vagy becslés, hogy hányféle
mutáció fog még létrejönni, és mi fog bennük megváltozni ? -
bigdady
nagyúr
Sziasztok
Valaki elmagyarázná ezt az astra második oltás 4. hét helyett 12. hét dolgot?
Nem értem benne hogy “emelkedhet” 6 héten belüli második vakcinàval hatásosság 54%-ra mikor elsőtől is magasabb a hatásosság mint 54%
Ez csökkenés nem?
“However, if the second dose of AstraZeneca vaccine is given less than six weeks after the first one, protection only rises to 54.9%.”Vagy feláldozása kerül az 5-12 hét hatásossága (mennyi pontosan?) hogy 12. héttől magasabb legyen mint 3-4 héten egy hétig volt? (3 hétnél indul vagyis 22 napnál) vagy hogy?
Illetve cserébe 6 hó védettség helyett lehet lesz vagy 9?
Én sem értem teljesen. Ti biztos
-
fatal`
titán
válasz
Kékes525
üzenetére
Nekem gyanús, hogy az új fertőzöttek száma nem a tegnapi elvégzett (vagy annak megadott) tesztekből kerül ki. Nem sok értelme van a számok közlésének.
Szerintem a mintavételek száma, hogy tegnap x embertől vettek mintát, az új esetek meg az, amennyi a laborban pozitív lett (köztük sok olyannal, amit 2 vagy 3 napja vettek le).
-
daneel_hu
addikt
válasz
Kékes525
üzenetére
"Kis számtan. Tegnap 42 000 teszt volt, 28%-os a pozitív tesztek aránya. Akkor miért csak 7700 fertőzöttet találtak? Az 11760 (kerekítettem a számokat). 420 X 28 = 11760"
Ugyan nem értek hozzá, de szerintem azt a 42 000 tesztet nem értékelik ki egyszerre. Lehet, hogy legalább az 1/3-a másnapra csúszik.
Ezért van sok diagrammon például "weekly confirmed cases". -
Kékes525
félisten
Kis számtan. Tegnap 42 000 teszt volt, 28%-os a pozitív tesztek aránya. Akkor miért csak 7700 fertőzöttet találtak? Az 11760 (kerekítettem a számokat). 420 X 28 = 11760
Forrás az átlátszó koronamonitorra: [link]
Az új mintavételek száma nem egyenlő a tesztek számával? Egy embernél több mintavétel volt, azok közül csak 1-et értékeltek? Akkor nem sok értelme lenne az új mintavételek számának közlésének.
Persze azokat is tesztelik, aki már a betegségből gyógyultak. De azok nem új mintavételek.
-
-
radi8tor
MODERÁTOR
Aktív témák
Külön értesítés nélkül törlésre kerülnek a legalább rövid magyar nyelvű magyarázatot sem tartalmazó hozzászólások.
A topik olvasása / az itt esetlegesen megtalálható jószándékú tanácsok nem helyettesíti(k) az orvosi szakvéleményt!
Laza koronavírus topik (kötetlen beszélgetés)
Információk, statisztikák:
● koronavirus.gov.hu
● vakcinainfo.gov.hu
● gisanddata.maps.arcgis.com
● worldometers.info
● ncov2019.live
● atlo.team
● nem hivatalos koronavírus térkép
Összefoglaló tájékoztató:
● koronavírus kisokos (MTA ajánlásával)
Egyéb hasznos tanácsok:
● bevásárlólista házi karanténhoz
● jogi túlélőkészlet karantén esetére
- OnePlus 15 - van plusz energia
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Kuponkunyeráló
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen légtisztítót vegyek?
- Gumi és felni topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Mini PC
- Microsoft Office és Office 365 topic
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C Dock Gen2 (akár 3x4K felbontás)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell Latitude 7330 i7-1255U 16GB 1TB 400nites legjobb kijelző! 1 év garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro Max 128GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3996
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

)
És több 

Ez csökkenés nem?