Hirdetés
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD Ryzen 7 / 5 2***(X) "Pinnacle Ridge" (AM4)
- Megkapja az FSR 4-et a PlayStation 5 Pro
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Hobby elektronika
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Projektor topic
- OLED TV topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sidorovich
senior tag
"Most akkor javult vagy nem?"
A tesztek szerint javult. A hatékonyság és az elérhető max teljesítmény is javult. Csak a kettő egyszerre nem jön ki belőle. Gyári TDP-n ugyanolyan hatékony, mint a 4090: pont annyival erősebb, mint amennyivel jobban fogyaszt és fűt. Panaszkodnak is a tesztekben az FE hűtés hangjára pl.
Ha viszont visszaveszed a gyári 575W TDP-ről 450-re mondjuk, akkor a tesztek szerint jobban kijön a hatékonyság. Csak minimálisan romlik a teljesítmény, miközben sokat csökken a fogyasztás. Így a 4090-nél érdemben hatékonyabb tud lenni azonos (450W) TDP szinten is: 17%-al erősebb az 5090. -
Sidorovich
senior tag
Szerintem sem. Gyártástechnológiai előrelépés nélkül, pusztán az architektúra változtatásaival szerintem teljesen korrekt.
Igazából csak az zavar, hogy a nagy NVIDIA előadáson mutatott ábrák köszönőviszonyban sincsenek ezzel a lényeggel. Megy a bullshit a részvényeseknek. Meg a sima teszteknél is ha valaki csak az FPS ábrákat nézi, abból se derül ki, hogy az extra FPS nagy része az extra fogyasztásból jön. -
Sidorovich
senior tag
válasz
hokuszla #100 üzenetére
Lehet velem van a gond, de nem értem, hogy a szöveg nélküli emoji halmaz mit szeretne közölni.
Pont ezt az ábrát pár hozzászólással korábban már bevágtam ide. A lényeg ezen is ugyanaz, hatékonyságban az 5090 nem lépett előre semmit, legalábbis a gyári TDP értékek mellett. Ugyanazt a gyártástechnológiát használják, tranzisztorsűrűség is kb. ugyanaz, csak nagyobb és többet fogyasztó lett a GPU.
A német teszt kimutatta, hogy ha a 4090 TDP értékére (450W) korlátozzák az 5090-et, akkor van 17% előnye. Ez már valami kézzelfogható, de gondolom ez az előrelépés nem lett volna olyan látványos az ábrákon a CEO mögött, így el kellett engedni majdnem 600W-ig, meg bedobni még több generált framet.
Azt külön nem is értem, hogy jutottunk el alig 2 generáció alatt a <300W TDP (Titan RTX) csúcskártyáktól a közel 600W-ig. Ez lenne a fejlődés? -
-
Sidorovich
senior tag
Nekem igazából még a DLSS is elmegy, ha csak a felskálázást nézzük, mert elég jó végeredményt hoz "Quality" szinten, ahol 4K-ra mondjuk 1440p-ről skáláz fel ha jól tudom. Szoktam is élni vele, mert "szinte ingyen" extra FPS, élsimítást is megoldja.
De a komplett frame generálást már nekem se veszi be a gyomrom.
-
Sidorovich
senior tag
Az előző generációhoz képesti extra teljesítmény jelentős része extra fogyasztásból és hőtermelésből jön. Ez tény, nem csavarás. Konkrétan játékok alatt 24%-al fogyaszt többet a 5090, mint a 4090:
-
Sidorovich
senior tag
Egyébként jól látom a külföldi tesztek alapján, hogy lényegében a hatékonyság alig nőtt, ha nőtt egyáltalán?
Egy német teszt megnézte úgy, hogy 450W-ra volt limitálva mind az 5090 és a 4090 is. Ilyen körülmények között alig 17%-al volt erősebb a 4090:
TPU teszt szerint power limit nélkül pedig szintén pont annyival volt erősebb 4K-ban az 5090, mint amennyivel nagyobb a fogyasztása. Ha az energiahatékonyságot nézzük:
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Ez azonban csak ideiglenes helyzet, tavasszal normalizálódni fog az árazás.
- Google Pixel topik
- Lexus, Toyota topik
- EA Sports WRC '23
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Nők, nőügyek (18+)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- AMD Ryzen 7 / 5 2***(X) "Pinnacle Ridge" (AM4)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest