- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Ati Radeon X1900XT/XTX - X1950XT/XTX
- Milyen processzort vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- iPad topik
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Milyen egeret válasszak?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Notebook hibák
- Milyen billentyűzetet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Na a műszaki rajzokból tervezésnek vége. Mától "halott" termékeket élesztünk fel. Ez azt takarja, hogy megvannak a 3D termékek, de semmi más adat nincs már róla. Így a meglévő modellt leméretezni, majd újra felrajzolni kell. Bele is dobtak a mélyvízbe, egyből egy régi autó klíma-frontpanelét, a nyomógombokat és azok sapkáját rajzoljuk újra. Érdekes! Kíváncsi leszek meddig tart a teljes procedúra?!
-
Mai nap kicsit egyszerűbb alkatrészeket terveztem, így maradt időm képernyőmentésekre. Íme pár termék:
-
Igen, ez ilyen mega, nemzetközi kurzus.
Elég sokminden történt az utóbbi héten. Végre az egyszerű alkatrészekről áttértünk a komplexebbekre. Eléggé furának érzem a modulos felépítést.
Megtervezem az alapokat a Part Design-ban, majd a komplexebb eseményeket a Generative Shape Design-ban kalibrálom. Mit jelent ez? Legutóbb a kipufogó rendszer építésénél a Különböző síkokra felvett rádiuszok és ívek összefűzésére a GSD Combine parancsát használtuk. A vicc az, hogy millió eltérő módon megoldható ugyanaz. Pl az említett kombinálást megoldhatjuk a Combine paranccsal (mint, ahogy írtam), megoldhatjuk Intersect paranccsal, ahol két Extrude síkot egymásra/-ba fektetünk és a mettszéspontjuk megadja a kívánt ívet, vagy akár a Sweep-pel is "kihúzhatjuk" a csöveket... stb.
Ez kicsit illogikus is, mivel lehet, hogy az elődöm valamit elkészített, nekem meg óráim (ne adj Isten! napjaim) mennek el a keresésre, plussz a módosításra. (Ha kell ilyen.) -
A mai nap kicsit átláttam, miért is "kell" mindent külön body-ba menteni! Mert, ha én innen megnyitom az egyiket, Jürgen münchenből a másikat, Jean Párizsból a harmadikat (stb.) szimultán tudunk dolgozni, ugyanazon a terméken (DE ! Ugyanazon az alkatrészen nem! ) Vagy is bizonyos szempontból jó, sok szempontból nagyon elavult!
Az biztos, hogy komplexnek kell lenni a munkadarabnak, ha az ember előnyt akar kovácsolni, mert eddig a Creo, Solid Edge, de még az e-Plan is sokkal kellemesebb. (Nem, nem csak az ergonómiára gondolok, hanem a befektetett energia/végtermék kombinációjára.)Viszont, még csak most tanulom, így hagyok időt megutálni...
Legközelebb, remélem konkrétabb dolgokat is példákkal, le tudok írni... Eleddig kevés történt. -
Második etap: Elkezdődött a valódi CATIA v5 kurzus. Csak a program alapbeállításával a nyolc és fél órából ötöt elb*sztunk. Rengeteg paraméter van benne, amik hasznosak is lehetnek, de ki-, be- vagy átkapcsolni kell, szinte folyamatosan.
A maradék kis időben egy tök egyszerű téglatestet kivágással és egy lyukkal kellett (volna) megrajzolni. Ekkor jöttem rá, hogy mennyire távol áll az ergonómikustól.
(Köpködés következik)
Kezdjük az alapvető dolgokkal:
Mozgatás - középső egérgomb;
zoomolás - középső egérgomb nyomva tart, majd a bal, vagy jobb egérgombot egyszer klikkelve föl, le mozgatva (az egeret) nagyít-kicsinyít, (Tehát NEM nyomva tartva!)
Forgatás - középső gomb nyomva tart, majd vagy bal, vagy jobb gombot szintén nyomva tartani, és az egeret cibálni.Fasza, majd megszokom... Jött a döbbenés, nem dolgozunk egy "bodyba". Minden nyavajás mozdulatot külön, külön bodyba kell elmenteni. Megvan az alaptest? Body1, mentés. Kivágás? Body2, mentés. Furat? Body3, mentés. Kurvára fontos menteni, mert visszalépni csak 10x lehet. Ha nincs mentés, baszhatja az ember!
Na de menteni is... ehh... a legbonyolultabb lépések következnek!
Tilos a SAVE, tilos a SAVE As... !
Csak és kizárólag a SAVE Management-tel szabad menteni! Amivel megint előugrik egy idegesítő menü, (Ezekről később.) ahol az ember fél órát bóklászik, beállítgat, kalibrál, minden, mi szem-szájnak ingere.Végre leállíthatom!
Ja igen a Menük. Bárhová kattint az ember, és bármit is akar csainálni (de tényleg! Bármit.) Mindig felugrik egy menü, ahol a "vegyél levegőt, most fújd ki" tök alap dolgokat meg kell adni. Mindig.
Elhiszem, hogy ez egy professzionális szoftver (volt 20 éve), de ehez képest az általam köpködött Creo, egy ergonómikus fotel. (Ez meg egy hokedli tűpárnákkal és sünnel.)
_________ folyt. köv. -
Sziasztok!
Létezik, nem létezik a topic, azért még is megpróbálom:
Idén augusztusban kezdtem egy CATIA V5 kurzust. A lehetőségeimhez mérten megosztom a tapasztalatokat / tanultakat, hátha a következő években valakinek segítségére lesz!
Első etap: Még csak az elméleti részt vesszük. Kézi (papír-ceruza) műszaki rajzolás.
Háromnézeti (Síknegyedes és Harmadik nézeti síknegyedes) vetítési módok -EU vs USA, Ide kapcsolódó ISO szabványok, valamint a 3D Axonometrikus ábrázolások rajzolása! Kabinett, Izometrikus és Dimetrikus-vetítések.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 1600X / GTX 1080 8GB / 32GB DDR4 / 256SSD + 2TB HDD
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro+ 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest