- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákka Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Híres régészprofesszor segíti a GeForce-ok eladását
- Milyen notebookot vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- Milyen házat vegyek?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákka Kínát
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- OLED TV topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
gurgo
tag
Sziasztok!
Én is kezdő C# tanuló vagyok.
A probléma, amit most nem tudom hogyan kell megoldani - és ebben kérném szépen a tapasztaltabbak segítségét - így hangzik: Xml-t kezelő programot írok. Egyszerűt, ami egyszerrre csak 1 db megnyitott Xml-t használ. Ehhez írtam is egy osztályt. Amire nem jövök rá az az, hogy hol kell példányosítanom ezt az osztályt ahhoz, hogy az általa kezelt Xml--hez hozzáférhessek a program egészében??
Előre köszönöm a segítséget! -
Lortech
addikt
Mondjuk a main függvény belsejében. De mondhattam volna akármit. Erre a marha egyszerű kérdésre nehéz válaszolni, mert érthetetlen, mit akarsz, mit nem tudsz.
Egyébként nem a példányosításon van a hangsúly, hanem a deklaráció helyén.
Anélkül hogy kened vágod a láthatóságot, elég nehéz magadtól összedobni valami értelmeset.
Szóval pontosíts, konkretizálj, esetleg lássuk a kódot, aztán lehet filózni rajta.
[Szerkesztve]Thank you to god for making me an atheist
-
gurgo
tag
Igyekszem másként fogalmazni: egy objektumot akarok létrehozni, ami kezel egy fájlt. Grafikus felhasználói felületről. Tehát az ablak eseményeihez az objektum tagfügvényeit rendelem. A cél, hogy az objektumom a program futása alatt végig létezzen és csak 1 példányban. Ehhez nem találom a megfelelő helyet a deklarálásra. Vagyis most rájöttem egy működő megoldásra, csak nem tudom mennyire elegáns ez így a main előtt:
namespace XML_Builder
{
static class Program
{
public static XmlFile MyXml = new XmlFile();
/// <summary>
/// The main entry point for the application.
/// </summary>
[STAThread]
static void Main()
{ ... -
Lortech
addikt
Osztály. Objektumnak onnantól hívod, hogy létrejött az osztályod egy példánya. Még mindig nem látom át pontosan a helyzetet.
Hogy hova és hogyan kéne elhelyezni a deklarációt és példányosítást, az attól függ, hogy honnan kell tudnod elérni, és mi az osztály feladata. Hú, hát erről oldalakat lehetne írni kapásból általánosan, ha meg konkrétan látjuk a kódot, akkor fél perc alatt el lehetne dönteni.
Szóval van egy windows alkalmazásod, egy form-ot megvalósító cs fájl (form1.cs), és egy program.cs, te utóbbinak egy részletét adtad meg. Ha úgy deklarálod ahogy írtad, akkor valóban elérhető lesz a program.MyXml-en keresztül az összes osztályszintű mezője és tagfüggvénye az osztálynak a formból is, de csak azok (a static deklaráció miatt ugye), a példányszintűek nem! Ha ez kielégíti az igényeid, az osztályod csak osztályszintű dolgokat valósít meg, akkor akár ez a megoldás is jó lehet(ne), innentől kezdve már csak filozófia kérdése, hogy a vezérléshez tartozik-e az xml-es osztályod, vagy a gui-hoz, előbbinél esetén a form osztályod (form1.cs) mezőjeként kell deklarálnod és példányosítanod, utóbbinál úgy, ahogy csináltad. A feltételes módot azért raktam oda az előbb a ''lehet'' szóhoz, mert ennek így nem biztos, hogy van értelme, mert ha csak statikus metódusokból áll az egész osztályod, akkor nem is kell példányosítanod, egyszerűen csak hivatkozol az osztályneve.fv() formában rájuk (nem változónév, osztálynév), ezt pedig megteheted bárhonnan ( azonos namespaceben ).Thank you to god for making me an atheist
-
b14
senior tag
C#-ban jártas emberek!
A C#, mint nyelv, alkalmas lehet 1 MMORPG játék elkészítéséhez? (kisebb grafika, mint wow, kevesebb ember is)''...de a konfigjából kiindulva, nem hiszem, hogy 40 éves családos ember lenne...'' -- by Slax
-
Lortech
addikt
Attól függ mit jelent neked, hogy alkalmasabb. Könnyebb, kényelmesebb, biztonságosabb? Gyorsabb?
Ha nagyon penge vagy C++-ból, akkor az alkalmasabb lehet. Ha nem vágod se a c#-ot, sem a c++-t, akkor előbbit melegen ajánlom MDX környezettel.Thank you to god for making me an atheist
-
orbano
félisten
Ha nem rendelkezel akkora programozói tapasztalattal, hogy erre a célra eldöntsd magadtól, hogy melyik a legmegfelelőbb nyelv a számodra, akkor nem fogsz tudni mmorpg játékot készíteni.
Ezt nem kötözködésnek szánom, de így van.
Mellesleg a C# tökéletesen megfelel. Egy MMORPG is leginkább egy komoly programtervezési feladat, mintsem kódolási. A teljesítmény sem gond egy ilyen programnál, így jobban jársz, mert cserébe egy nagyon kényelmes és rugalmas környezetet kapsz amiben gyorsabban lehet programozni, ráadásul az absztrakciós lehetőségek is igen magas szintűek.A vér nem válik VAZZE!™
-
Lortech
addikt
Ilyen bonyolultan fogalmaztam volna?
Azt írtam, hogyha nagyon penge c++-ból. Hol van ettől a ''mint kezdő programozó''. Hadd ne válaszoljam meg azt, amit egyáltalán nem mondtam, csak a számba adtál.
egy olyan projectben ahol gyors és egyben robosztus algoritmusok és adatszerkezetek kódolására nincs szükség?
Az orbano féle MMORPG-kben? Bár relatív, hogy mit tekintesz annak, bizonyára nem egyet értünk ezalatt.Thank you to god for making me an atheist
-
b14
senior tag
A Microsoft a DirectX-be tartozó DirectPlay-t elavultnak nyilvánította.
Mit használhatnék helyette, mit ajánlotok?''...de a konfigjából kiindulva, nem hiszem, hogy 40 éves családos ember lenne...'' -- by Slax
-
Lortech
addikt
Ha nem directplay akkor sok lehetőséged nincsen szerintem. Winsock vagy .NET környezetben a System.Net.Socket. Nem annyira lényeges kérdés szerintem amúgyse, kb mintha azt kérdeznéd, hogy autoversenyző szeretnél lenni, és milyen kocsit válassz.
Vagy túl vagy már a teljes absztrakt programtervezési szakaszon, és már csak az alacsony szintű implementáció kell?Thank you to god for making me an atheist
-
orbano
félisten
közben rájöttem, hogy a C++ C# C++ sorozatban az ''előbbi''-t a C#-ra értetted, szóval kár járatnod magad
egyébként pedig persze, meg lehet írni c++-ban, sokaknak sikerült is már jó C++-ban íródott játékot írni
aki pedig mondjuk penge ADA95-ből, az abban is tud mmorpg-t írni, szóval...
ja amugy szerintem egyetértünk abban, hogy baromira mindegy miben írja a srác ha nem ért még semmihez.
[Szerkesztve]A vér nem válik VAZZE!™
-
orbano
félisten
sorry, most visszaolvastam és valamit nagyon félreértelmeztem eddig
amúgy elmondhatnád eddigi programozói tapasztalataidat, úgy talán könnyebb. hol tanulsz/végeztél?
szerk: bár az is tény, hogy ilyen kérdést csak kezdők tesznek föl, hogy milyen nyelvet válasszanak de félre ne értsd, nem fikázni akarlak, csak nem mindegy milyen szinten állsz
[Szerkesztve]A vér nem válik VAZZE!™
-
orbano
félisten
hidd el, csak építő jelleggel próbálok itt is és máshol is hozzászólni, max a szavaim kifejező ereje nem a legmegfelelőbb
Ahogy elnézem a nyelveket, nem feltétlenül vagy/lehetsz jártas a modernebb szoftvertechnológiákban, valóban javasolt a C# és a hozzá tartozó magasabb szintű látásmód (nem nívóban, hanem absztrakciós szintben magasabb) elsajátítása.
Milyen fejlesztői környezeteket használtál eleddig?A vér nem válik VAZZE!™
-
b14
senior tag
MySQLDriverCS-vel próbálok meg Mysql adatbázisból adatot selectelni.
Insert tökéletesen megy, tehát a ExecuteReaderEx()-nél van valami baj.
ArgumentException
The structure must not be a value class.
Parameter name: structure
Aki tud, kérem segítsen.''...de a konfigjából kiindulva, nem hiszem, hogy 40 éves családos ember lenne...'' -- by Slax
-
Lortech
addikt
Az érintett kódrészlet nélkül én nem tudok segíteni.
A hibaüzenetből valami olyasmi jön le, hogy érték típus paraméter lett megadva olyan helyen, ahol referenciát várt volna. (Nem feltétlenül a te programodban, lehet, hogy a MySQLDriverCS hülyül)Thank you to god for making me an atheist
-
gurgo
tag
Heló!
Olyan problémába ütköztem, amiben google sem tudott segíteni.
(Sajnos szakszavakkal nem igazán tudom elmondani mi a helyzet...)
Szóval ugye beépített lehetőség a VS-ben (project properties/settings), hogy a user\local settings\application data\ mappába belementsük a programunk beállításait . Xml fájlba a registry helyett. Ez egyszerű adattípusoknál jól is működik, mint bool, string, font, vagy color. Hashtable viszont nem akar belementődni. Futásidő alatt megjegyzi az újonnan bekerült adatokat, de a Properties.Settings.Default.Save() ezt sehogy sem akarja kiírni a user.config-ba....Megnéztem direkt, az xml-ben üres az érték: <value />
Mi lehet a probléma? Vagy egyszerűen ilyen collection dolgokat nem is lehet így kimenteni? -
Lortech
addikt
Használhatók összetett típusok is, annyi a megkötés, hogy sorosíthatóak legyenek xml-lé. A hashtable implementációja pedig nem ilyen. De használhatsz helyette pl arraylistet. Ha mindenképp hashtable kell, akkor elindulhatsz itt: [link]
b14: Nem erőszak...Thank you to god for making me an atheist
-
b14
senior tag
string queryString = ''SELECT COUNT(*) FROM users WHERE username = ''' + username + ''' AND password = ''' + password + ''''';
queryString = ''SELECT username FROM users'';
MySQLCommand command = new MySQLCommand(queryString,connection);
MySQLDataReader datareader = command.ExecuteReaderEx();
//command.ExecuteScalar();
datareader.Read();
if (Convert.ToInt16(datareader[0].ToString()) == 1) return true; else return false;''...de a konfigjából kiindulva, nem hiszem, hogy 40 éves családos ember lenne...'' -- by Slax
-
Lortech
addikt
Ez lenne a kódrészlet, ami az említett hibát dobja?
Azonkívül, hogy kétszer definiálod a querystringet, nem látok benne semmi problémát, futott nálam. Szóval valami olyasmi problémád lehet, ami a többivel (amit nem másoltál be) függ össze.
Ez a kódrészlet gondolom egy fgv része, mivel visszatérési értéke van. A hibaüzenet paramétert említett, ezért jó lenne látni a paraméterlistát. Meg a kapcsolat létrehozását, pl hogy a függvényen belül hozod-e létre a kapcsolatot, vagy csak átadod ( aztán esetleg nem bontod le ), a readert lezárod-e stbstb.
[Szerkesztve]Thank you to god for making me an atheist
-
Gyusz
őstag
Megpróbálom érthetően megfogalmazni a problémám. Van két form. Mondjuk az első formon van textbox1, és a második formon textbox2. Azt szeretném, hogy textbox2 szövege a textbox1-ével megegyező legyen, amit sikerül is megoldani, de ha futásidőben kerül be valami textbox1-be, akkor a textbox1 eredeti tartalma töltődik be textbox2-be.
Gondolom pofonegyszerű a megoldás, de nekem nem jön össze. Próbáltam tulajdonságokkal és metódussal is megoldani a dolgot, de nem megy. -
b14
senior tag
Most hirtelen nem tudom használni az IDE-t, de Delphiben az OnChange eventet kellett használni, affelé kutakodj, ha értem problémád
MOD: csak ötlet, nem hiszem, hogy menne, de textbox2.Text=ref textbox1.Text;
[Szerkesztve]
MOD MOD: a szerk.-ben csak 1 alternatíva van, az eventes a tuti
[Szerkesztve]''...de a konfigjából kiindulva, nem hiszem, hogy 40 éves családos ember lenne...'' -- by Slax
-
b14
senior tag
Kliens-szerver kommunikációt ki csinált itt eddig?
''...de a konfigjából kiindulva, nem hiszem, hogy 40 éves családos ember lenne...'' -- by Slax
-
andriscs
aktív tag
Hi!
Egy progim Label-t használ, aminek a BorderStyle-ja be van állítva FixedSingle-re. A form alatta átlátszó, csak a Label látszik, az egész TopMost-ra van állítva. Néhány esetben a Label border-je 30-40%-ban eltűnik, mintha leradirozták volna. Ez mitől lehet? A rajzolás DoubleBuffered-re van állítva, és a Label szövege időről időre változik.Andris - http://andriscs.blogspot.com
-
b14
senior tag
Melyik az a kliens-szerver megoldás, amihez se socket-használat-ismeret nem kell, se IIS?
''...de a konfigjából kiindulva, nem hiszem, hogy 40 éves családos ember lenne...'' -- by Slax
-
_seth_
veterán
Egy kérdésem lenne:
VScrollBar és HScrollbar értékét hogyan tudom berakni egy változóba ami pl int a; vagy bármi más?Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Gigabyte C301 RGB Black - Arctic Liquid Freezer III 360 RGB Black - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN
-
Lortech
addikt
HScrollBarnak (és VScrollBarnak) van egy Value propertyje, tehát:
pl.
int a = vScrollBar1.Value; // ahol vScrollBar1 a VScrollBar példányod neve.
Ha mindig az aktuális értéket szeretnéd tárolni a-ban, akkor a VScrollBar ValueChanged eseménykezelőjébe kell beírni a fenti sort.Thank you to god for making me an atheist
-
_seth_
veterán
Köszi!
Este ki fogom próbálni
A fél csoport házi dolgozatát már megcsináltam csak ez a scrollbar fogott ki rajtam mivel régebben c++-ban programoztam ott pedig ilyesmivel nem foglalkoztunkIntel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Gigabyte C301 RGB Black - Arctic Liquid Freezer III 360 RGB Black - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN
-
_seth_
veterán
Beírtam oda amit írtál, próbáltam utána hivatkozni rá de nem ismerte fel a változót
Vmi ötlet?
A cél az lenne, hogy a scrollbar 0-100-as skálján ki lehet választani egy számot amit egy label-be vagy textboxba berak + egy változóba, van v és h scrollbar és ezekhez 1-1 textbox, a scrollbaron megadott számokat pedig össze kellene szorozni persze nem ez a nehéz részeIntel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Gigabyte C301 RGB Black - Arctic Liquid Freezer III 360 RGB Black - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN
-
shev7
veterán
lehet, hogy felreertelek, de ha a valuechanged fvbe ezt irtad:
int a = vScrollBar1.Value;
akkor persze, hogy nem ismeri fel, mert ugye az a valtozo ebben az esetben csak a fv-en belul el...''Gee, Brain, what do you want to do tonight?'' ''The same thing we do every night, Pinky: Try to take over the world!''
-
_seth_
veterán
Jól érted, a kérdés már csak az, hogy a változót, hogyan tudnám használni a leírt feladatra
Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Gigabyte C301 RGB Black - Arctic Liquid Freezer III 360 RGB Black - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN
-
shev7
veterán
-
_seth_
veterán
Juhuuu
''a = hScrollBar1.Value;
txtSzam1.Text = a.ToString();''
Value részbe ezt beírtam és amint állítok a scrollbaron a textboxban a szám is realtime változik
Köszi a helpetIntel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Gigabyte C301 RGB Black - Arctic Liquid Freezer III 360 RGB Black - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● ha kódot szúrsz be, használd a PROGRAMKÓD formázási funkciót!
- iPhone XR 64GB Black Refurbished
- T14s Gen3 27% 14" FHD+ IPS i7-1280P 32GB 512GB NVMe IR kam gar
- RAMSES GAMER PC // RYZEN7 2700X // 16GB DDR4 // 500GB SSD // POWERCOLOR RX6700XT 12GB HELLHOUND
- HYPER GAMING PC // RYZEN5 1600X // 16GB DDR4// SSD+HDD// ASUS ROG STRIX RX VEGA56 8GB(GTX 1080PoWeR)
- GAMER PC: i5-12400F/14600K -Új RTX 4060 Ti - Új 16/32GB DDR4 kit - M.2 NVMe SSD - GAR/SZÁMLA!!!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest