Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• jimmy399

senior tag

Sziasztok!

Régóta használok virtualbox-ot.
    Furcsa anomáliával találtam magam szemben. Egy szép nap, úgy gondoltam, hogy kihasználva az ntfs fájlrendszer tömörítési képességét, betömörítettem mind a rendszer, mind az adat partíciót.
    Dual boot van Debian 12.7-el és Windows 11 24H2-vel. Általában az esetek 90%-ban eleve a Debian-t indítom el, és az alatt szoktam virtualboxot használni.
    Arra lettem figyelmes, hogy iszonyatosan belassultak a virtuális gépek, a kis indikátor a VM ablakában folyamatos írást jelzett, viszont a hoston kb semmi sem történt. No mondom, mi a manó. Nézegettem logokat, telepítettem közben egy Windows 2000-et is, de ott meg nagyon furcsa hibával szállt el a telepítő az első indításnál a fájlmásolás után a stage 2-ben, hogy nem sikerült az $MFT, $MFTmirror, $LOGFILE tartalmát menteni a phisicaldrive1-en, meg ilyenek. Na mondom, ennek fele se tréfa, egy windows telepítő se szállt el ilyen hibával. Google kereső - hibás illetve halódó hdd/ssd... Mondom remek.
    Néztem smartctl-t, hdsentinelt, az ssd eddig jónak tűnik, nincs hiba.
    Ok, mondom akkor egy fstrimet elengedek a rendszerre, változás semmi.
    Egye-fene indítok egy Windows-t, ott minden patentül ment. visszabootolok Debianra, újraforgatom a virtualbox kernel modulokat, hiba ugyan az.
    Gondolkodtam, egyvalamit csináltam csak komolyabb módosítást, és az a partíciók fájlrendszer tömörítése.
    Ismét google keresés, a kernelben lévő ntfs driver prémium szinten tudja kezelni a tömörített kötetetket/partíciókat. Nos, remek, de ettől még a virtuális XP és 2000 is nagyon-nagyon szaggatott. Vegnéztem vendég gépek I/O írásait is, az se mutatott olyan hatalmas kimagasló értéket ami miatt ennyire beálltak a rendszerek.
    Ezek után, teszt jelleggel átbootolva Windows alá, kikapcsoltam a fájlrendszer tömörítést, és csodák csodájára megtáltosottak a virtuális gépek... Szóval fura egy hiba, mely érthető így hiszen a VM-ek képfájlai elég nagy méretűek, és transzparens tömörítés miatt a háttérben gondolom iszonyat munka van, ami miatt a virtuális rendszerek gyakorlatilag közel használhatatlan sebességre lassulnak be.

Lehetséges, hogy ha nem az egész partíciót/lemezt tömrítem be, akkor nem érinti a virtuális gépeket, csak ez fura lett így, hogy nem gondoltam volna, hogy drasztikus I/O csökkenést okoz így.

Új hozzászólás Aktív témák