Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kroni1
veterán
válasz
gorbep #10830 üzenetére
Igen köszi, ismerem és tudom h ő is ezzel foglalkozik!
Én a házban lévő elosztótól a 10 méterre lévő kocsibeállóhoz annak idején mikor épitkeztünk direkt kihuzattam egy EV-nek dedikált vezetéket a kivitelezővel (max 15m hosszú), de attól tartok hogy esetleg kevés lesz, viszont a cseréje nem igazán vagy csak körülményesen lenne megoldható. Majd megnézem pontosan mekkora lett kivezetve. Látom több helyen, pl. a Leaf fórumokon, hogy sokaknak csak 3x1.5mm-es kábel van 10-16A-ig, és leginkább nem a keresztmetszettel szokott gond lenni, inkább a gyenge konnektorok okozzák a problémát sokaknál.
De unokatesóm meg az egyik legjobb haverom is villanyszerelők, ha végre lesz idejük és ráérnek foglalkozni velem akkor megnézzük mi a helyzet pontosan. Egy terhelésmegosztós fali töltő kialakítása is tervben van majd.
Te mekkora kábelt rakattál be amúgy? 1 vagy 3 fázisod van?
-
biker
nagyúr
válasz
gorbep #10830 üzenetére
a nagyobb keresztmetszet a villanyszámla csökkenésében játszik, kevesebb megy a vezeték fűtésére
Felesleges teljesítmény veszteségamúgy nagy vonalakban
16A esetén
2,5mm2 10-15m-ig
4mm2 45-50m-ig, felette 6mm232a esetén
6mm2 20-25m-ig
10mm2 60-80m-ig felette 16mm2 se árthatgyakorlatilag egyidejűségi tényező 1.00 üzemidő 4-24óra is lehet
erre kell tervezni -
válasz
gorbep #10776 üzenetére
Nem szeretnék olyan AVK-t, ami egy másodpercig gondolkodik, hogy él-e még valaki a túloldalon, tehát mindent át kellene barkácsolni, hogy az alhálózatokra bontott vezetékrendszer minden része biztosan a szelektív és plusz egy rendes AVK mögött legyen
Ennyire nem akarom átalakítani a rendszert.
-
Speederer
senior tag
válasz
gorbep #10734 üzenetére
Én se látom hogy lesz ez 3 állású, bár nekem végülis elég a 2 állás is, az utána levő részt tudom még áramtalanítani a kismegszakítóval, ha arra van igény. Közben találtam egy ilyen videót, amiben mutatja, hogy tényleg 3 állású, mivel megáll középen is.
Viszont ez kb ugyanaz, mint amit az ábrára is felrajzoltam, csak más gyártó, meg mondjuk olcsóbb. Én oda a Hager SFT440-et raktam. Most hogy próbáltam megnézni ezen hogy lehet a 3 állás, találtam egy ilyen képet:Érdekes, hogy házon belül ezt is kb ugyanarra a célra ajánlja (hálózat + aggregátor), mint a sokkal drágább HIM404-et, amit (illetve variánsait) Peter668 és csemberlen is ajánlott, bár utóbbiban azért biztos egy fokkal jobban el van szeparálva a 2 áramkör, már csak a mérete miatt is. Na de hogy megér-e 5-szörös árat?!
Vagy inkább érdemes valami más eszközzel még kiegészíteni az SFT440-et vagy más gyártó hasonló termékét.
csemberlen: 50k-ért már rendelném is.
Bár szerintem itt nem ártana a 4 pólust kapcsolni (igaz nem vagyok szakértő) és sajnos az áfát is bevasalják rajtam.
Szóval továbbra is maradnék az eredeti elképzelésem mellett, vagyis a fenti SFT440 és a betápokhoz még pluszban 1-1 olvadóbiztosítós szakaszoló. És ha már a Hagernél tartunk, akkor ez: [link]
Így ki lehet jönni 20k + 2*13k = 46k-ból, vagyis fele, mint a HIM404 és nem hiszem, hogy funkcióban rosszabb.
Már csak azt nem tudom, hogy ebbe az LSN504-be milyen olvadóbiztosító betét kellene, ha nem jár hozzá, bár mintha valahol azt olvastam volna, hogy nem tartozék, de most nem találom. -
User_2
tag
válasz
gorbep #10737 üzenetére
bocs hogy beleszólok
katalógus oldalt nézd:
https://cdn.traconelectric.com/static/attachment/catalogue_2023_2024/hu/tracon_catalogue_2023_2024_F_hu.pdf21.oldal, teljes anyag képekkel és egyvonalas ábrákkal.
-
Elims
veterán
válasz
gorbep #10641 üzenetére
O.K.,de ez nem egy veszélytelen munka.Ha vmihez kevésbé értek és komoly felelősséggel járna,nem fogok bele.
Csemberlen: "Mi ez a sziloplastozás..."
[Ezeket] a csavarfejeket kell leszigetelni,írtátok a múltkor.
A középsőt kemény lesz..de az is le lesz.Kifejezetten ilyen védőkupakokat nem lehet kapni.313313: "Az se mind1, mit dolgozik: ..."
Azigen!!Nem is sejtettem,hogy ennyi ág van. :-o -
biker
nagyúr
válasz
gorbep #10550 üzenetére
Nem, ennek a bele: [link] ZJ Beny DC fali töltő
Ők gyártják: [link] [link]
AC/DC töltők, napelem inverterek, és DC túlfesz védelmek és távkióldók gyártásában jeleskednek
Amit nem gyártanak, vagy épp a minőség azt követeli meg, ott ABB eszközök mennek bele igen. kmsz-t és kontaktort nem gyártanak pl... -
PROTRON
addikt
válasz
gorbep #10544 üzenetére
Aztán nehogy kiderüljön, hogy direkt azért spóroltak ki belőle minden védelmet, mert bíznak benne hogy a keleteurópaiaknál annyira rossz a villamos hálózat hogy évente kell majd cserélned a töltőt...
Mint a partnercégnél dolgozó kollega jelezte, régebben rengetegszer kellett hibajavításra kimenniük, aztán sokszor kiderült hogy a benne lévő nyákra pakolt a gyártó olyan védelmet, hogy Ők biztosan tudják forrasztással javítani és újra forgalomba hozni hogyha visszakerül hozzájuk. Nekik 200-800 hufba és 10 perc forrasztásba kerül, de ha nem értesz hozzá akkor nem fogod tudni mihez kell nyúlni.#10545 biker
Naja, elhiszem hogy lakossági töltőknél ez a helyzet, de én meg 99%-ban cégeknek szánt, legalább 2x annyiba kerülő berendezésekkel találkoztam, azoknál DC oldalon 99%-ban van védelem, AC-ből szoktak valami olcsóbb kínait tartalmazni az olyan töltők amiket mondjuk MOL telepít.
De ABB pl csak DC-re tesz T2-őt, abból weidmüllert, de nem írja bele a telepítési útmutatóba hogy AC-t kéne hozni, vagy hogy a beruházó ilyet is rakjon, hanem hogy "megfelelő túlfeszvédelemről kell gondoskodni.
Most pont az egyik helyszínen rá akarják fogni, hogy túlfeszvédelmi rendszer nem megfelelő együttműködése miatt akarják megtagadni a garanciális ügyintézést(mert a beruházó OBO-t rakott a jóval korábban letelepített elosztóba, amiről az ABB telepítője semmit se mondott előre), a saját maguk által a kábel végre letelepített és üzembehelyezett berendezésre, amiről Ők maguk adtak ki egy beüzemelés utáni VBF-et, amiben szerepel hogy túlfeszültség védelem megfelelő.Kitalálták hogy becsapott a villám a parkolónál, a 8 méteres kandelláberek mellé és ez okozott olyan túlfeszt hogy bármilyen nyom, szétszerelés és műszaki szakvélemény nélkül óbégatnak.
Miközben az ott lévő 5 db másik töltőnek, amik között szintén vannak ABB-k, egyiknek se lett baja.
-
PROTRON
addikt
válasz
gorbep #10538 üzenetére
Most elsőre nekem sem sikerült azt a DEHN típust megtalálnom amit Ők szoktak telepíteni, onnan tudom mert elmondása szerint nettó 50k alatt szokták beszerezni.
Azt gondolom hogy 15 millás elektromos autóhoz vásárolt szintén nem két fillérbe kerülő gyorsabb töltő esetén az még megérős árkategória. -
User_2
tag
válasz
gorbep #10538 üzenetére
itt is megtörténik, cikkszám azonos, ár lényegesen különbözik
csökkentek az árak vagy hamisítvány?DEHN 941400 : 79 900 Ft br
https://www.ovill.hu/dehn-tulfeszultseg-levezeto-t1t2-4p-50ka-941400?gad_source=1Conrad-nál 232e br
https://www.conrad.hu/hu/p/dehn-941400-dsh-tns-255-tulfeszultsegvedo-levezeto-tulfeszultseg-elleni-vedelem-elosztoszekreny-50-ka-1-db-1968195.html?gad_source=1 -
PROTRON
addikt
válasz
gorbep #10534 üzenetére
Meg kéne tudni melyik gyártót márkázza át a Kanlux, elsőre úgy néz ki mint amit a CITEL dizájnol, akik egy elég jó német cég, idehaza az info@plan-sys.hu - n kezdeném az érdeklődést, hogy milyen T3 lehetőségek vannak és nem korlátoznám be magam azzal hogy:
"olyant adjá', ami dugaljba belefé' vagy semmi' tse fogadok el, mert tsa'k". -
lappy
őstag
válasz
gorbep #10529 üzenetére
Meg lehet sértődni de csak kíváncsi lettem volna, de nagyon ész érvet nem kaptam tőled.
Javaslom akkor vegyel XBS es tarsai dolgokat hiszen azok minőségi termékek
Biker nem ugy tűnik nekem hogy annyira evidens dolgok vannak itt a kérdezőknel ha az lenne akkor senki nem kérdezne mindenki mindenhez értene - nekem nem úgy tűnik -
lappy
őstag
válasz
gorbep #10512 üzenetére
Akkor csak kérdezem, hogy neked erről készült vmi szakvélemény hogy bármilyen gyártót keverek az jo? Es azt mondod hogy egy kinai marka ami kb 10e Ft kategória az jó erre?
Azért az sem jelentenèm ki hogy azért tesznek fel kérdéseket hogy tájékozódjon (maga akarja megcsinálni) de mindenki azzal es ugy csinalja persze ahogy akarja. -
biker
nagyúr
válasz
gorbep #10468 üzenetére
mindig elámulok, amikor valahol komplett wallbox van annyiért, amiből a szállítás és csomagolás és EPR díj nem jön ki. mint a moon töltők 89e áfásan, az akkor hogy? 20e-ért vették darabját?
vagy csak piacot akarnak fogni, és beáldozzák a kezdeti nyereséget.mondjuk másik véglet a mennekes töltő, amiben tényleg semmi nincs, és 270e, még annyi sincs benne mint az aliexpresses 130$ töltőkben
-
bobace
addikt
válasz
gorbep #10468 üzenetére
Igen, arra is gondoltam, hogy nem dzsunka. Jó, hogy van tapasztalat is! Megfontolom.
Type 2 kábelem van a kocsihoz alapból szerencsére.Jah, hogy ez kábelestől van, lolHogy ilyen olcsó, nem is értem..?!
A másik kocsi 'csak' plugin, azt úgyis max 10Amperrel töltöm, oda jó a sima dugalj, azért kettőt nem vennék
-
fgabor87
tag
válasz
gorbep #10341 üzenetére
Köszi szépen, megnézzük! Remélem passzol a miénkbe is.
@csemberlen
Én is néztem transzformátorokat, és ugyan erre jutottam.@yazoo1
Igen, eléggé határeset, csak odafigyeléssel működne tökéletesen. Sajnos nincs már olyan fázis, amin nem lenne 1-1 nagy fogyasztó. Egyiken van egy mosogatógép és hűtőszekrény, a másik 2-n pedig 1-1 mosógép (2 generációs családi ház). És lesz egy villanytűzhely is, ami meg elve 3 fázisú. -
PROTRON
addikt
válasz
gorbep #10062 üzenetére
A regs szerelővel kapcsolatban azt azért ne felejtsük el hogy az legalább 200k nettóba kerül, amivel kapcsolatban már a közös képviselővel kell egyeztetni, mert lehet hogy folyamatban van társasházi fővezeték felújítás a közgyűlés által, akkor meg nem érdemes egyénileg akciózni, mert 20-30%-ot bukik anyagilag az ember, mert egyes dolgokat akkor duplán kell csinálni.
Az hogy a közös felszálló PEN vezetéket az adott lakásnál a mérőóra előtt szeparálják nulla és PE-re és úgy viszik be a lakásba, valóban jobb érintésvédelmi megoldás, de ha +200k-ért csak ennyit nyer, nem biztos hogy megéri.
Mert az is elfogadott megoldás ezeknél a régi társasházaknál, hogy méretlen fővez felújításig a lakáselosztoban történik meg a szeparáció.De PANELHÁZBAN mi még azt is szoktuk csinálni, hogy a mérőóra mellett-felett, kialakítunk direkt ebből a célból egy "mért fogyasztói elosztót" csak a szeparáció érdekében és a lakás elosztóig tartó szakaszt kicseréljük 10-es vezetékre, rajta hagyunk tekerést hogy elérjen a fővez felújítás elágazó tokozatához, ebben az elosztóban kap egy 2 pólusú kmsz-t, meg egy nulla és egy PE sorkapcsokat...persze 5 modulos elosztó elég.
-
Reggel 7 óra óta megy a hőszivattyú, volt reggel ház felfűtés, főzés, 7,2 kw csúccsal, ma egy ingadozás sem volt még egyik ponton se. Eszköz előtt előző 24h: [kép] - nem értem továbbra se ezt a tegnapi alacsony feszültséget, szolgáltató oldalról volt 10V esés, de az akkor se 209V.
Auto töltés is volt tegnap napközben (3 fázis 11kw) ott nem mutat semmi változást, napelem is délután kezdett feltölteni, de az sem esik egybe az eséssel. -
Biztos nem cseréltetem ki, akkor kap egy másik nyomvonalat - pont ezért írtam az alternatív lehetőséget, ezerszer egyszerűbb, és le is csökken a nyomvonal 15m-re kb. Tartalék kismegszítóm is van, biztosítékom is.
Azért van 3-4, mert a ház végéig elmegy bent, kimegy kürtérre egy külső dobozba (szauna csatlakozásra volt tervezve eredetileg), kültéren pedig van még egy csatlakozási pont ami lámpának van tervezve. ( most nincs fogyasztó de ettől még toldás van)
Tudom, hogy nem ellenem szól, a megoldást keresem.
Nem növelte, megnézte és azt mondta, hogy 12A-re teljesen felesleges a 2,5-es vezeték, de mivel a hőszivattyúval együtt azt vettem, mert kötötték az ebet a karóhoz... ezért azt mondta maradhat. Jelenleg igazából 7A-t se vesz fel a kettő eszköz együtt maximális terhelésen, átlagban meg 5A alatt van, ezt bármi elviszi igazából ha jól gondolom. (persze a távolság/kötések száma nem segít)230-210 az nekem 20V, ettől függetlenül sem kevés, azt nem értem, hogy 18 óra óta stabilan 230 körül van. Most direkt kapcsoltam fel illetve le a két fogyasztót 1-1 órára, de nem változik. Éjjel csak az egyik eszköz megy, holnap napközben majd megint figyelem, mi történik terhelésre. Igazából nem értem... nem látok benne rendszert még.
-
-
Kroni1
veterán
nyugodj meg, van még 9 jó éved, a panelek ára meg olyan brutál módon csökken, hogy némileg felülpanelezed a rendszert (amennyit az invertered elbír), nem lesz egy nagy összeg és utána bruttónál is nagyjából minden okés lesz.
Nekem még 7 évem van, a jelen 3.35kW rendszerem 10 panellel egyenlőre sok is, de direkt nagyobb invertert kértem és még az is túlpanelezhető, ha lejár a szaldóm szerintem bővitem kb. ~6kw-ig.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iPad topik
- Netflix
- Philips LCD és LED TV-k
- Fényképeken az újra lilába boruló Xperia 1 VII
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Elder Scrolls IV - Oblivion - Olvasd el az összefoglalót, mielőtt írsz!
- Milyen házat vegyek?
- PlayStation 5
- Villanyszerelés
- További aktív témák...
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Pro Max - White Titanium - Használt, karcmentes
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! GB B660M i7 12700KF 16GB DDR4 1TB SSD RTX 3070Ti 8GB GDDR6X COOLER MASTER CMP 510 750W
- LG 38GL950G-B - Ívelt Nano IPS / 3840x1600 / 175hz 1ms / G-Sync Modul / FreeSync / HDR 400
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest