Új hozzászólás Aktív témák
-
Sziráki
csendes tag
Szia!
Végig olvastam rengeted bejegyzést, végül is nem tudok dönteni olcsóbb verzióban milyen (DSLR ) ajánlanátok videózni (esküvő)
-
Forza_JUVE
aktív tag
Sziasztok!
Pár napja vettem egy D3200-at, és ma csináltam vele pár videot.
1080p 25 fps beállítással egy perc video kb. 200 MB méretű. (21 Mbps a bitráta)
A kép természetesen nagyon jól néz ki, de szeretném kicsit tömöríteni. Milyen szoftvert/codec-et ajánlanátok?
A gép H264/AVC kódolású .mov file-okat csinál.Köszi előre is!
-
narumon
őstag
válasz Forza_JUVE #2656 üzenetére
Ha csak tömöríteni akarsz egyszerűen akkor Handbrake.
(Ha vágni és mást is akkor valamilyen vágószoftver)https://www.facebook.com/Naruvideo
-
Forza_JUVE
aktív tag
válasz narumon #2657 üzenetére
Na leszedtem, kipróbáltam a HandBrake-et. Jó programnak tűnik, korábban nem ismertem.
Az igazság az, hogy HD videók tömörítésében nincs nagy rutinom, de az alapokat vágom még a DivX-es időkből. Vágásra, szerkesztésre eddig a Pinnacle Studio 14-et használtam, de épp töltöm le ennek a 16.1-es verzióját.
Szóval hálás lennék, ha vki adna némi instrukciót, hogyan érdemes, milyen beállításokkal tömöríteni a HD-kat, hogy jó minőség maradjon, de azért ne is legyen 1 perc 200 MBA gépem 1920x1080 felbontással rögzít videót, 24 vagy 25 fps-el (pl. nem tudom van-e látható különbség a 2 között), és 21 Mbps rátával. Nem ragaszkodnék a fullHD felbontáshoz, tehát ha mondjuk redukálnám 1280x720-ra, és a bitrátát mondjuk a felére, akkor ... na szóval hogy is van ez ?? És milyen codec-et érdemesebb használni, x264 / MPEG-2/ MPEG-4 ??
Tudom, hogy próbálkozásokkal előbb-utóbb eldönthető ez a kérdés, de gondolom erre is létezik valami bevált "szabvány-féle" tömörítési eljárás.Köszi előre is !!
-
HollyBoni
veterán
válasz Forza_JUVE #2659 üzenetére
Hova akarod rakni a videókat? Youtube? Vagy mondjuk családi videók, és nincs elég hely, de meg akarod őrizni? Mennyire foglalkozol a minőség romlással, nem nagyon érdekel?
[ Szerkesztve ]
-
.DLL
veterán
Amíg szerkeszted, fényeled, addig maradjon meg a maximális, változatlan minőség; miután kész, akkor betömörítheted jobban, én végfelhasználásra (nézésre) általában 6-10 Mbps-t állítok be H.264-gyel, FullHD-re.
720 soros HD-re elég a 3-6 Mbps nézegetésre. (meg attól is függ mi van a képen, ha végig sötét, darkos, akkor jobban kell vele szenvedni, hogy ne blokkosodjon)[ Szerkesztve ]
(P.H.)
-
Forza_JUVE
aktív tag
válasz HollyBoni #2660 üzenetére
Tulajdonképpen is-is ... szoktam feltöltögetni is, de alapvetően megőrzős vagyok!
Szóval inkább a minőség fontos, nem annyira a méret. Youtube-ra pl. kisebb méretű de még jónak mondható wmv-ket gyártottam régebben, mondjuk 640x480-on és 2000 kbps-el ... de eltárolni és leginkább kiírni ennél azért jobb minőségben szoktam. A vinyón van hely, bár véges. Szóval a számottevő és már látható minőségromlás az gáz, akkor inkább nagyobb méret, vagyis magasabb bitrate....DLL: köszönöm Neked is a segítséget!! Szóval akkor codec-nek inkább h264 és nem MPEG-4 ?!
[ Szerkesztve ]
-
HollyBoni
veterán
válasz Forza_JUVE #2662 üzenetére
Akkor ahogy előttem is írták, 1920x1080, H264 kodek(!!!!!), 5-10Mbps bitráta. Formátumnak MP4 vagy MOV.
Ha pedig mondjuk van egy kész kisfilmed, amit szeretnél meglesni jó minőségben, akkor azon a bitrátán mentsd el ahogy a kamera felvette, szintén H264 kodekben.
[ Szerkesztve ]
-
.DLL
veterán
válasz Forza_JUVE #2662 üzenetére
Igazság szerint fogalmam sincs az mpeg-4/MP4 stb. dologról, még nem kerestem rá, hogy hogy szól a "szabvány". Mi a formátum, mi a kodek, mi a konténer ebben az egészben.
Nálam egészen konkrétan MP4 konténerben AVC formátumú videó szokott lenni AAC hanggal; a Sony Vegas legalábbis így nevezi, de ez elvileg megegyezik a fentiekkel.
Itt tessék nézelődni: [Link]
[ Szerkesztve ]
(P.H.)
-
MIFtIli
aktív tag
Ez vajon jó lehet az 550D-hez hangot kivezetni?
-
-
.DLL
veterán
válasz MIFtIli #2668 üzenetére
Adtak a géphez gyárilag egy AV-kábelt, amin közlekedik a videójel egy normál TV felé valamint az audió jel is. Mindez alapesetben lejátszásnál kell, de ugyan ennek a kábelnek a segítségével használható a fenti funkció is, csak kell egy 2xRCA -> 3,5mm Jack hüvely átalakító.
(P.H.)
-
narumon
őstag
Az én tapasztalatom, hogy azok a programok amik az x264-et hívják meg rohadt jól dolgoznak. Ezért is ajánlottam a handbreaket. Nyugodtan hasonlítsd össze - kb negyedolyan bitrate-n hozza ugyanazt a minőséget mint amit a vágóprogramok mentenek. Nekem a Premiere is úgy van beállítva, hogy az csak streamelje a mentést a tömörítést az x264 végzi. Mondanom sem kell összehasonlíthatatlanul jobb minőségben.
Amúgy videó függő, hogy mire raknám. A gyári 21Mbit rögzítés egyébként nekem nagyon kevésnek tűnik, de ha ezt megfelezed és felbontást hagyod annak még mindig bőven jónak kell lennie (észrevehetetlen különbségűnek), és értelemszerűen fele méretűnek. Ha 720p-be mentesz akkor szerintem lemehetsz 5Mbit-ig vagy akár az alá is. Egy pár tesztet nem fogsz megúszni - a legjobb ha egy 1 perces videót mindenféle beállítással letömörítesz és megnézed, hogy neked még mi az elfogadható minőség.
https://www.facebook.com/Naruvideo
-
HollyBoni
veterán
Premiere Pro-ban lehet valahogy állítani minden színcsatornának a dolgait? Hue, Saturation, Luminance, mint Lightroom-ban.
-
Dictator^
veterán
Igaz, nem teljesen idevág, de idevág.
Youtubenál wedding highlights videónál, miért van az, hogyha megvannak adva a tagok, csak akkor dobja ki a videót, ha a teljes nevét írom be.
Pl: Nóra és Géza 2013.08.18
Ezt a videót már akkor nem dobja ki, ha lemarad a végén a 18-ból a 8-as szám.Tagoknál bent van: A két név, a nevek egy tag alatt, a dátum, külön az évszám, a wedding - esküvő szó minden szinonimája, stb..
Vagy azért mert 3rd content tartalom van a videóba?És különben is... ...megfogadtam, hogy többé nem fogadok!
-
__H4X0R__
senior tag
Sziasztok!
A tegnapi nap folyaman meggyult a bajom az esovel, es sajnos az egyik felvetelhez elengedhetetlen lenne a hang (beszed) de borzasztoan zavaro, hogy az eso csapkodja a mikrofont, ezert a felvetel is olyan mintha lovoldoznenek a hatterben.
Premiere Pro-ban vagok, esetleg nem tudtok valami plug-in-t vagy akar mas Adobe termeket, amivel remekul ki lehetne szurni a zajokat?
Udv,
www.kristofnagy.com
-
adamsys
tag
válasz __H4X0R__ #2680 üzenetére
Szia!
Az esőzaj nem tipikus zajforrás, erősen kétlem, hogy hatékonyan ki lehetne szűrni a felvételből
Próbálkozni azért mindenképp érdemes, az Adobe Audition-ben nagyon jó zajszűrő mechanizmusok vannak, a szűrők között a "Remove clicks and pops" effektet nézd meg."And now for something completely different!"
-
narumon
őstag
Mindenki nyaralni van vagymi?
Hitfilm-ről (progi) mi a vélemény? Én most kezdem beleásni magam, tud egészen okos dolgokat.https://www.facebook.com/Naruvideo
-
Dictator^
veterán
Normális az, hogy Internet (template) 1920x1080*30 HD-nál (H264 codec , AAC hang)-nál 25fps, ahogy a film is rögzítve lett, de mégis azt csinálja, hogy amig nem teszem ki full ablakba Media Player Classicnál kicsit kockás a kép? Ha kirakom teljesen jó.
Vagy ez a template hibája?[ Szerkesztve ]
És különben is... ...megfogadtam, hogy többé nem fogadok!
-
cOxeR
Ármester
Megmutatnám az első esküvői "videónkat".
Közben fotóztam is, mert alapvetően fotózás volt a cél, de a pár vállalta a kockázatot, hogy élesben videózzak - természetesen a párom végig fotózott, így szinte alig ment a fotók rovására. Sok érdekes tapasztalatra tettem szert, de kíváncsi lennék külső véleményekre is.[ Szerkesztve ]
-
narumon
őstag
-
.DLL
veterán
A fotók beválogatása nem volt egységes számomra, főleg a gyűrűhúzásba betolt fényképeket kéne kivenni konkrétan.
A napfényben fürdő menyasszonyi ruhába én bele-dolly-ztam volna balra, azt úgy kívánta a szemem. Ahogy a Nap eltűnik a ruha mögött, és csak a fény körvonala látszik... De ez nem hiba, csak az én meglátásom a témában.
A zene nekem bejött hozzáadott valamit az egészhez. Az, hogy kinek mit az eléggé egyedi élmény, nem mindig lehet egy célzott hatást elérni, de a lényeg, hogy a pár szeresse.Az eemovot mikor veted be?
(P.H.)
-
theporcupine
tag
Ez egész jó. Nekem olyan, mint egy amcsi romantikus vígjáték intrója. Ha a megrendelőnek is bejön ez a fíling, akkor ok. Az zavar inkább, amikor kiesik ebből a stílusból.
A fényképek nem rosszak, de nem egységes, nem mindenhol jön ki jól. Részletekbe nem megyek bele, nem az én világom az esküvős téma.
A slideres (vagy bármi ami mozgott) részek nekem akadoznak. Nem tudom, ez csak yt lejátszás probléma, vagy az eredetin is ilyen.https://www.flickr.com/photos/nomorethanwaves/
-
cOxeR
Ármester
Köszi mindenkinek a hozzászólását.
(#2686) narumon
A zene az tudatos választás, hiszen az esküvő egyik fontos zenéje volt, ezért esett rá a választás. A zene alapvetően tényleg egy nehéz történet... sokat küzdöttem vele, és sok más videót végignéztem, nagyon meghatározó a választása... az egész produktumot összahtásához szeretném hozzátenni, akkor elég nagy szeletet adnék a jó zeneválasztásnak, olyan 30% körüli részt. (ha ez így érthető )
Fotókról, alapvetően egy slideshow-nak indult az egész, hiszen csak egyedül videóztam, és nem voltam teljesen elégedett a felvett szögekkel. Nagyon hiányzott számomra, a fix ponton álló másodvideós. Szóval a képeknek többnyire kitöltő és picit slideshow vagyahogy a nagyok hívják fusion irányba terelő célzata van.
Örülök, hogy a színvilág bejön, elég dolgos volt ez a része, én még nem érzem teljesen az igazinak, de ehhez kell az idő... hogy jól megtaláljam azt a színvilágot, ami a fotóinkat is jellemzi.Műszaki része:
Canon 5d3, többnyire Canon 50mm f1.2-vel és Canon 70-200 2.8 IS USM II vel készült.
Konova K5 slider, meg egy manfi fej - MVH500AH, meg egy Benro állvány.
Sajnos állvánnyal küzködtem videózásra sajnos kevés... ha keret engedi, akkor ezt a hiányosságot megoldom...
Szoftver:
Adobe termékek... Premier, After effects, meg pluginek(#2687) .DLL
Jogos a felvetés a gyűrűhúzásnál, fentebb írtam az alapvető okát. Lényege az lett volna, hogy kicsit a monotonitását törjem meg - amit egy másik szögből felvett videó bevágása meg is oldott volna. Ez az amikor látom és érzem, mi kellett volna még.
A ruhánála jó ötlet a dolly, de hát kinek mi jut éppen eszébe.
Elsősorban, ha sikerül jól belőnöm, meg ha merem vállalni, hogy közben mást nem tudok felvenni (itt tényleg a fotó volt a kardinális rész, így nem tudtam minden pillanatban teljes mértékben a videózással foglalatoskodni)... ha van esetleg kedve itt a többieknek, vagy csak 1-1 embernek, szívesen összehoznék egy kis közös videózgatást... meg beszélgetést most így tél közeledtével.
Amúgy sajnos sem a barabás villa, sem a spiccrojekt nem elég nagy, hogy elférjél egy rendes karos szettel, a kreatívon meg én is fotóztam zömében(#2688) theporcupine
Elégedettek, ezzel nincs gond.
A fényképes részre itt is csak azt tudom ismételni, amit korábban...
Nekem nem akad, legalább is az eredeti változat, az yt az nekem is kicsit dropp-os volt. Biztos itt is a lenttebb említett codec-es történet az ami segítene... sajnos ezt tapasztalati úton ki kell szöszölnöm...Más:
Voltak codec gondjaim... megfelelő codec pack-ot kell találnom, ebben ha tudnátok segíteni, annak örülnék. A gondom az volt, hogy nem tudtam egy videós ismerősőm által ajánlott formátumokba exportálni... valamint valamiért nem adott teljes képernyős exportot... csak a youtube convertálta át azzá... -
cOxeR
Ármester
válasz theporcupine #2688 üzenetére
Amúgy ha tudnál időpontot/pontokat írni, szerinted mikior esik ki a stílusból, annak még örülnék.
-
theporcupine
tag
A fényképeknél a teljesképernyősek jók, de a kicsik nem passzolnak, szerintem.
Apróság, de a hangot lehetne fejleszteni, picit kameramikrofonos.Ez tényleg apróság, csak a stílushoz egy kicsit kellene rajta dolgozni.
Kis premier plán is jöhetett volna.
Az osztott képernyős rész a végén szintén nem passzol a stílushoz.
Összeségében tetszik, hangulatos, szép, megvenném.https://www.flickr.com/photos/nomorethanwaves/
-
cOxeR
Ármester
válasz theporcupine #2691 üzenetére
Sokat küzdöttem velük... ezért lett egy kis effekt rátéve azokra is... ha valamennyire is látszik, van alatta egy fényátmenet, hogy picit élőbb és mozdulatcentrikusabb legyen. Sajnos a beúsztatások, meg a mindenféle ilyen megoldások nagyon nem illettek bele, még ennyire sem.
Hang +1, természetesen nincs puskamikrofonom (ez mondjuk a kisebb költségvetés, ha újra videózok majd)... nem is volt szándékomban alapvetően hangot bevágni, de annyira adta magát ez a két rész, hogy nem lehetett kihagyni. (Magyarul mondta ki az igent, pedig egyáltalán nem beszéli a nyelvünket a férj, talán ez a második beszédnél a nem magyaros angol kiejtésből kiderül)
Amúgy alapvetően ez a hangbevágás, amatőr hatásvadászat, legalább is én picit annak érzem, minden videóban.
Van még mit megtanulni Premier-ben és AE-ben... igazából a kezelésének a korlátossága szabott határt elég sokmindenben, így is rengeteg youtube videót néztem végig, mit hogyan lehet megvalósítani...
Ennek örülök. -
adamsys
tag
Csak arra utaltam, hogy ennyire általánosítani, amennyire te mondtad feljebb, szerintem nem lehet
Műfajfüggő, hogy hol mennyi szinkron (a videóval együtt felvett eredeti hang bekeverve) kell. Egy híradós anyagban ennek nagy az aránya az anyaghoz képest (közelít az 1-hez), egy klipes anyagnál meg elenyésző, de ha lényeges rész van (pl. esküvőnél az igenek, egy verseny összefoglalójánál a győztest illető taps, stb.), ott is kell a szinkron!
Persze klipes anyagnál vékony a határ a szakmai kvázi szabályok és a művészet között, mert dramaturgiai mondanivalót adsz azzal az anyagnak, ha leveszed, vagy épp ott hagyod az eredeti hangot, úgyhogy szerintem jól jártál el, hogy bent hagytad a lényeges részeknél. A hangminőség nem ideális, de olvasva, hogy milyen szituban voltál, szerintem így is respect ezért az anyagért!
Ez a kicsit vintage színvilág nekem is nagyon tetszik, meg a keretes szerkezet is az elején-végén lévő kis odadobált izékkel (ez valami arculati elem, vagy tényleg ott vetted fel?).
A vágásnál én jobban figyelnék arra, hogy plánra plánt ne vágjak (asszem a polgárinál volt a csók környékén), meg a powerpoint-jellegű képbeúsztatásokat is hanyagolnám (az is valahol ott volt), szvsz kevésbé lesz elegáns tőle a film. Ha mégis kell, akkor vágóképnek használnám, nem oda tenném (és nem így, animálva), ahol egyébként is van hasznos képanyag. Az arcközelik nekem hiányoznak, de gondolom azért, a 70-200-at kitartani még az IS ellenére se lett volna egyszerű történetSzóval mégegyszer gratula, szerintem korrekt és hangulatos anyag lett!
Ps: a képekre húzott animált "fátyol" effektet lehet tudni, milyen pluginnel készítetted?
"And now for something completely different!"
-
cOxeR
Ármester
válasz adamsys #2695 üzenetére
Így teljesen jogos, amit leírtál. Engem egy dolog izgat csak elsősorban és az az esküvő, egyáltalán nem gondoltam, ilyen fokú általánosításra, mint más területek, amiket említettél is.
Hangminőséget majd orvoslom, de így is mesze több a befektetésem videózáshoz szükséges felszerelés tekintetében, mint az üzleti megtérülés, legalább is egyelőre.
Igen a művészet és a szakmai szabályok, ez mindig is egy érdekes dolog lesz. Többnyire attól lesz valami kifejezetten jó, ha benne van az ember személyisége, és ez már inkább művészet, mint szakma, hiszen ezt tanulni nem lehet, max fejleszteni.
Lehetne akár arculati elem is - nekem is bejön akár ilyen szemmel is, de ezt ott vettük fel, mielőtt eljöttünk.
Én a részletek, a történet elmesélés és keretbe foglalás lelkes támogatója vagyok, ettől kapja vissza az ügyfél az esküvőjének a teljes hangulatát. Persze erre van mikor jobban ráérez az ember, van mikor kevésbé, és van mikor külső szemlélőnek is tetszetős, de lehet, hogy csak a párnak ad érzelmi töltetet. Ettől szép ez a szakma.
Igen képeket már sokan mondták, ha van más megoldás képek használatára, örömmel néznék mintát, ki hogyan oldja meg elegánsan ezt, ha meglehet egyáltalán.
Könnyebb kézben megfogni a 70-200-at az is miatt, mint az 50-est, legalábbis fáradtság függvényétől mérten, de segített volna rajtam egy stabil állvány, hogy többet merjem használni a 70-200-at... no meg a rutin, amitől még messze vagyok.Köszi
Nincs benne nagy titok: Simán egy pár másodperces fényeffekt videó van rétegként mögé téve egy külön videó sávra és a Blend mode Lighten-re állítva, majd ízlés szerint áttetszőséget állítva értem el ezt a halvány hatást.
[ Szerkesztve ]
-
narumon
őstag
Nem teljesen értem a codec gondodat. Ma már nem illdomos semmilyen codec pakkot rakni a gépre, többet árt mint használ. Mi az ami nem sikerült és miért nem? Premier szinte minden modern codecet tud, de ha nagyon nem akkor streamelni is tud külső tömörítőnek, szóval nem igazán értem az ezirányú gondodat.
-
cOxeR
Ármester
válasz narumon #2697 üzenetére
Azért, hogy egyértelmű legyen a gondom az volt, hogy pl. mpeg-2-be nem tudtam tömöríteni, mert nincs is a listában... tudtommal nagyon sokan ezt használják, különféle beállításokkal, attól függen, hogy BD-re, DVD-re vagy pc-re van optimalizálva.
Ha H.264-es tömörítést választottam, akkor megcsinálta a produktumot, de hiába volt meg maga a videó fájl, egyszerűen nem játszotta le... elindult, nem írt hibát, és a 0:00-nál megakadt... belepörgetni sem lehetett. Így elég sok kísérletezés kellett mire a végén a megoldás egy fv4 kiterjesztés lett... ami meg meglehetősen gépigényes, nekem nem okozott gondot, de régebbi gépen akadt... így ebből a kész fv4-ből generáltam le egy "butított" mp4-et... de magából a munkafájlból nem ment direktbe... -
narumon
őstag
Szia!
Akkor a hiba a te gépedben van. Adobe Premiere alapból ment MPEG2-be mindenféle beállítással mint ahogy a H264 kimentése is tökéletes, nekem nem volt soha olyan gondom amiről írsz. Nem lehet, hogy neked már van telepítve valami codec pakk? Azok szoktak így szétcseszni a gépet.
Melyik Premiere van fent? (végül is nem lényeg 5 fölött biztos, hogy ezek jól működnek)Valahogy így kéne kinéznie nálad is:
https://vimeo.com/60883080
[ Szerkesztve ]
-
cOxeR
Ármester
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Apple notebookok
- Okos Otthon / Smart Home