Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Kernel

nagyúr

válasz ace05 #1397 üzenetére

A szóban forgó BD-RIP lejátszása közben nem csúszik? Ha gyenge a processzor, akkor szokott ilyen lenni.

• Kernel

nagyúr

válasz Murphistic #1394 üzenetére

48 pixelt lehet levágni, mert a 48 osztható 16-tal. A maradék (720:432=1,666) viszont láthatóan nem felel meg a 16:9 aránynak (1,777).

Viszont a többi részlet (pl. az ajánlót lezáró "spot(?)") kitölti a teljes 768 pontnyi széles képet.

Nyilván, miután az eredeti adásban is kitölti.

Nem inkább úgy kellene, hogy először levágni a bal-jobb szélét (2x180 pixel, ha jól sejtem), utána lekonvertálni? Eközben beállítani a képarányt is. Vagy a pixelek számával, vagy a megfelelő attribútum alkalmazásával.

A 432 sorhoz pedig nem kell ragaszkodni, az csak abból adódik, hogy a PAL-szabvány szerinti 576 soron belül a 16:9 letterbox magassága 432 sorra jön ki, abban az esetben, amikor 4:3 kimenő adásról beszélünk. Erre volt példa nemrég, amíg a MindigTV-n az RTL Klub műsorát LB formátumban adták (bár én csak 430 sort mértem akkor), illetve a földi analóg hálózaton jelenleg is így megy. A sorok száma PAL-szabványú adásnál mindenképpen 576, még akkor is, amikor fekete sávok is vannak benne.

SD-adásnál a 16:9 normális megoldása úgy működik, ahogy jelenleg is megy, vagyis 720x576, vevőoldalon kapcsolójellel nyújtva 16:9-re. Földi analóg adásnál ezt már nem lehet megtenni, mert Magyarországon sok régi TV nem kezeli a kapcsolójelet. DVB-T vevőnél ez nem probléma.

De mindez mellékes ebben az esetben, mert házi archiváláskor a felbontást csak a lejátszáskor egyénileg elvárt minőség határozza meg. Esetleg, ha direkt képcsöves TV-re méretez valaki, akkor lehetne foglalkozni az 576 sorral.

Hozzászólás hosszáért nem kell elnézést kérni, mert ez fórum, ahol el is várt a normális fogalmazás. Szakmai hozzászólások vannak stb. Nem chat, Facebook meg ilyenek. Akinek nem tetszik, nem olvassa el.

Új hozzászólás Aktív témák