Hirdetés
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Riasztó topik
- Házimozi belépő szinten
- Hobby elektronika
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- OLED monitor topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tuvok
csendes tag
Ha már nem akrtok hűtőzni és nem megy a rézhuzal se akkor be kell szerezni pár lombfűrész lapot. Aki nem tudná ez egy nagyo vékony finom fa munkákra kitalált fűrészlap. Nagyon vékony egyes darabokat kézzel is el lehet tépni. Meg lehet próbálni fűrész nélkül a két kezedben fogva a fűrészlapot, de ha elfér a fűrész akkor pillanatok alatt végezhetsz.
A rézhuzal azért nem jó szerintem mert nem igazán tudsz vele vágni.
Azért nem azt mondom hogy próbáld is ki, mert én eddig még nem próbáltam. Szerintem nem lehet belőle baj de mondjuk el ne ferdüljön a fűrészlap mert akkor esetlegesen a kariba vágsz, bár ezt kétlem. -
Gonosz
csendes tag
Ez az oxidálás dolog szvsz hülyeség. Az ón nem lép semilyen reakcióba a vízzel. Gondolj bele, ma már mennyi olyan eszközben van elektronika, amit magunkal hordunk télen nyáron (pl mobil, laptop, walkman...). Szép is lenne ha egy kis párától mindezek behalnának. Ennek a ''szárítsuk ki dolognak'' max akkor van értelme, ha ez az eszköz egy vinyó (de ott ugye a fejek védelmében kell így eljárni), vagy ha nagyon nagy mennyiségű víz csapódik le (ami zárlatot okozhat).
Szóval ez így ebben a formában nem igaz.
Én személy szerint inkább a feszegetéstől félnék jobban. Ugyanis a GPU-k leginkább BGA tokozású IC-k, ami azt jelenti, hogy a nyáklap és a tokozás között kis óngolyócskák jelentik a kontaktust. Ha ezek közül akár egy is (akár egy legbelső) megsérül (a nyáklap vmilyen fokú rugalmassága miatt) akkor ez okozhat érdekes ''hol megy, hol nem megy'' hibajelenséget. És itt igazából az átforrasztás sem lehetséges.
De ez csak az én véleményem, lehet hogy azért annyira nem rossz a helyzet és annyira rugalmas ez a tokozási forma, hogy egy ilyen akciót kibírjon. Nem tudom, ez csak egy tipp. -
b.bone
senior tag
OFF
ejjha. érdekes. bár én is tisztában vagyok azzal hogy mikor csapódik le pára. Mondhatnám ugy tisztában vagyok a fizikai jelenséggel. (voltam én szemüveges is)
de. soha nem gondoltam még végig. szoktam járni lanpartira. cipelem a gépet meg minden.eset: tél. mínusz 15. mire bepakolok mindent a kocsiba simán lehül a cucc is. utána közel 25 fok a hejen. eddig ugyan mindig vártam nehogy zárlat legyen. ezekszerint ettől hosszútávon tönkremehet gép... sokat is szaladgálok a boltba garis cuccokat cserélni. eddig azthittem ennyire negativ a kisugárzásom
szóval. most igy egy megoldás jut eszembe. nem cipelni. az nem megy. van másik? mert ahogy te leirtad nincs.
meg ha belegondolok. vegyünk egy notebook-ot. akkor annak is tönkre kéne mennie. telefonok stb. szal hogy is van ez? mi is eszik szanaszéjjel a rozsda? smd-t? nincsenek ezek valahogy kezelve?
már az ablakomat sem merem kinyitni. még tönkre megy a drága tft-m.
na ON
üdv:b -
ptiboy
senior tag
BOLDOG KALÁCSOT MINDEN PROHARDWARE LÁTOGATÓNAK!!!
-
ptiboy
senior tag
egyáltalán minek akarod levenni?
8500LE?
na mind1 te tudod -
vfo7
senior tag
A fizika törvényei értelmében a lehűtős módszer használható. De a párásodás is a fizika törvényei alapján következik be.
Mint mondtam, a dolog kétesélyes: vagy elkezdi marni a kicsapódott víz, vagy nem. Előre nem lehet megjósolni, ezért azt sem lehet állítani, hogy ha X esetben sikerült, akkor az X+1-ik esetben is működni fog. -
Bally
senior tag
Akkor még egyvalamit nem próbáltál:
-egy telefonkártyát becsúsztatsz a borda alá, ameddíg bemegy (gondolom a GPU-ig), egy kis csavarhúzóval nekiállsz felfelé feszíteni a bordát, de ne feszítsd túl erősen, inkább kitartóan......
-ha megmozdult, akkor told beljebb a kártyát, és feszítsd beljebb is. -
ArmanD.
őstag
Lehet hogy kipróbálom a fagyót max utánna beteszem egy kicsit a sütőbe!!!
-
ArmanD.
őstag
Üdv!
Kicsit szomorúan kezdem a mondókám, ugyanis nem sikerült leszednem a bordát.
Kezdtem a huzallal a fűrészelgetést és úgy vettem észre hogy semmit sem haladok előre a rövidke 20 perc alatt, meg mivel vékony volt a huzal sokszor elszakadt, vastagabb meg nem fért közé.
A másik próbálkozásom meg egy zacskóba beletettem egy jégdarabot és ráraktam a bordára, ami csak úgy szívta magába a hideget és elég jól lehűlt, majd csavargatásos módszert alkalmazva b@szott lejönni a borda.
Nem tudom mi lesz vagy, hogy még mit lehetne kitalálni, de az a lónyál mocskosul fogja azt a nyamvadt bordát!
Várok még, hátha lesz még valakinek valami ötlete, de eddig is nagyon sokat segítettetek amit köszönök szépen! -
Bally
senior tag
Nem akarok kötekedni, de szerintem nincs igazad, már egy csomó emberke szedte le így a bordát a kártyájáról, szerintem, ha beteszi a kártyát ~1/2 órára, és utána leszedi, esetleg szárítgatja/hagyja száradni, akkor nem lehet gond, de meg kell próbálni máshogy, s ha nem megy, akkor jöhet ez a módszer
-
vfo7
senior tag
Ez így szinte biztos, hogy nem jó, ugyanis a pára abban a pillanatban kicsapódik a nyákra, hogy kiveszed a hűtőből, még csak el se kezdted levenni a bordát. Utána már tökmindegy, hogy hajszárítózod, golyózod, vagy bármi mást csinálsz.
Az effektus ugyanaz, mint amikor egy szemüveges bemegy a hidegről a melegre: egyíből bepárásodik. A kártya is tudja a fizikát. A szemüvegről is törölgetni kell, vagy megvárni, amíg megszárad, csak a plexivel szerencsére nem lép reakcióba a víz. De ha megvizsgálsz egy legalább egy éve használt szemüveget, kiveszed belőle a lencsét, akkor láthatod, hogy a fémkeret és a lencse között milyen mennyiségű zöldes színű oxid halmozódik fel. Na, erről beszélek. A nyákkal is ugyanez történik. -
burgatshow
veterán
ON!
-
burgatshow
veterán
Meglehet próbálni még hajszárítóval vagy hőlégfúvóval csak a bordát melegíteni hátha elengedi!
Várom az eredményt!!!
OFF
Én most raktam fel egy heatpipe-os cuccot a karimra! Tök csendes lett a gép! -
ArmanD.
őstag
Most értem haza és sikerült hozni magammal 0,13-as rézhuzalt, amivel kb fél óra múlva elkezdem elfürészelni a ragasztót vagyis valamennyi részét azt ha végig megy akkor így szedem le, ha nem a csavarós módszert még kipróbálom. hoztam speckó ragasztót amivel felragasztom az új bordát, bár nem hővezetős(amúgy középre pasztát teszek), gumi az alapanyaga nem tágul, de rugalmas és nem vezet!
Addig is imádkozzatok értem, meg a kártyámért! -
burgatshow
veterán
Esetleg kicsit meghajtod valami extrább game - val és menet közben óvatosan elkezded csavargatni a bordát miután már kellően meleg!
Sok sikert! -
Noo
csendes tag
Mellesleg ha a bordát nem felefele erőltetitek, hanem csavarjátok akkor előbb enged, mivel a ragasztóknak általában csavarásra kisebb az ellenállása mint húzásra.
-
Noo
csendes tag
A páralecsapódással kapcsolatban:
Ha hűtés után sikerült levenni a bordát, a kártyát ujra bedugod egy zacsiba melléraksz páraelszívó golyókat. Légmentesen lezárod és benne hagyod egy ideig,amíg a kártya fel nem melegszik. Azok a golyók rengeteg nedvességet tudnak elszívni, Így a kártyád csont száraz marad és páralecsapódásnak nyoma sincs. -
vfo7
senior tag
Az a helyzet, hogy a kártya nem a hűtőben lesz vizes, hanem akkor, amikor kiveszed belőle. Tökmindegy, hogy zacskóban, vagy anélkül teszed be, akkor jön a víz, amikor a lehűtött kártya találkozik a meleg szobalevegővel. Akkor már nincs se zacskóban, se páramentesítve, úgyhogy a silica-gel-es módszer egyszerűen fölösleges.
A víz a szemüvegedre is akkor csapódik le, ha a hidegről bemész a melegre. A videókártya sem csinál másként, ő is tudja a fizikát.
A hajszárítós módszer jó lehet, de tudni kell, hogy a víz és a forrasztóón találkozásakor azonnal megindul a korrózió, míg a hajszárítózás a legjobb esetben is csak a hűtőborda lefeszegetése után kezdődik, ami minimum 15 pec. Úgyhogy én továbbra sem ajánlom, mert kétesélyes a dolog. -
Noo
csendes tag
A frigós megoldás:VGA kareszt berakod egy műanyag tasakba, és mellé raksz még páraelszívó golyókat pl.amit a cipősdobozokba találsz vagy vinyócsomagolásban.
Másik megoldásogsz egy vékony drótszálat,egész vékonyat, és szépen ,,elfűrészeled'' a ragasztót.Óvatosan.
Amúgy a csavarhúzós mutatvánnyal igenis le lehet tépni a gpu tetejét.
gef 2MX ről sikerült. -
Yutani
nagyúr
Több oka is van (saját gondolatok):
- A ragasztóanyag a hideg hatására merevebbé, ridegebbé válik, így elveszíti rugalmasságát. Ezáltal könnyebb lepattintani a bordát egy vékony pengéjű késsel, amelyet a borda és a GPU közé kell illeszteni és óvatosan beljebb tolni, mintegy ''elvágva'' a ragasztóanyagot.
- Az alkatrészek a hőtágulás miatt összehúzódnak a hideg hatására, és ahol eddig nem volt rés a GPU és a borda között, ott így kialakulhat, és a vékony pengéjű késnek így lesz helye.
A lényeg, hogy a késsel nem lefeszíteni kell a bordát, hanem finoman beljebb tolni a borda és a GPU közé, így egy bizonyos pontnál lepattan a borda, és nem tépi le az ember a GPU tetejét (ami azért elég érdekes lenne...). -
ArmanD.
őstag
Még alszom rá egyet mert, valóban hajszárítóval talán páramentesíteni lehet a kártyát, majd meglátjuk, hátha addig is valaki kitalálhat valami más módszert!!
-
Yutani
nagyúr
Én egy jól lezárt műanyag zacsiban raktam be a hűtőbe a kártyákat, amelyeket megműtöttem, volt köztük egy 8500LE is. Természetesen ahogy sikerült leszedni a hűtőt, azonnal meleglevegős hajszárítóval alaposan átfújattam-melegítettem a kártyát, így a víz tuti elpárolgott róla, és az új hűtő felragasztásával 1 hónapot használtam, majd eladtam.
A vevő nem jelentkezett azóta sem, pedig nyár elején vette meg... -
ArmanD.
őstag
De jó hogy még nem álltam neki , mert még nem volt időm! Tényleg szar lenne kidobni az egy hete vásárolt kártyámat egy hónap múlva!! Sejtettem hogy valami nem frankó a hűtőzésben és köszi a pontos információt!
Barátaim senki ne tegye a hűtőbe a kártyáját, mert egy-két hónap múlva már csak fridzsideonnak becézgetheti a kipurcant kareszt!!
A leszedésre a tippeket azért továbbra is várom, mindörökké radeon! -
vfo7
senior tag
válasz
zsoltee10 #11 üzenetére
A hűtőbe nem jó betenni, mert a kicsapódó pára, ill. az abból származó víz néhány hét vagy hónap alatt képes oxidálni az SMD-forrasztásokat, úgyhogy életveszélyes művelet. Először nincs semmi, az ember azt hiszi, hogy minden OK, aztán egy hónap múlva csodálkozik, hogy a videokártyája hülyeségeket csinál.
Az SMD-nyákok legnagyobb ellensége a víz, és csak lassan hat, de biztosan. -
Tuvok
csendes tag
Na ez a topic nagy segítség nekem is. Ugyanis szintén egy ATI8500 boldog tulajdonosa vagyok. eddig én se tudtam hogy hogyan kell leszedni de asszem a közeljövőben megcsinálom. Majd leírom az eredményt
-
Skót
aktív tag
Úgy is meg lehet oldani, hogy a gpu kevésbé legyen veszélyeztetve, hogy a chip + a borda közé becsúsztatsz óvatosan 1 telefonkártyát vagy valami hasonlót, majd fogsz 1 csavarhúzót és elkezded lefeszegetni.
Nállam bejött -
zsoltee10
addikt
a topik hűtésről szól, miért a videokártyák között van? átrakom.
#2-ben van a jó megoldás. a pára lecsapódik, de nem lesz baja a kártyának. én 33fokban csináltam nyáron, és igen vizes lett a kártya, de semmi baja nem lett. -
vfo7
senior tag
A megoldás egy erős, de vékony késpenge, praktikusan svájcibicska: borotvaéles és meglehetősen merev. Finoman az egyik saroktól elkezdve befelé kezdd el feszegetni. Ne siess, csak lassan. KB. 10 perc alatt le lehet szedni bármilyen ragasztott bordát. Én a 9100-asról így vettem le.
-
ArmanD.
őstag
A kártya 8500LE bordacserére szorul, de sajnos nem tudtam leszedni a bordát rendesen oda van ragasztva!!! Próbáltam hajszárítózni kés alá dugni (de be se fért közé), valamint kézzel feszegetni, bár nem tudom erőbe meddig mehetek el annyira nem mertem megkínozni!! Segítsetek ha tudtok köszi!!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! Számítógép játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 256GB SSD + 1TB HDD
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 dokkoló (5TW13AA) (DisplayLink)
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Z390 i7 8700K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB Zalman i3 Edge Seasonic 650W
- Motorola E40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest