- Szomorú jövőt vetít előre a dedikált GPU-knak a Jon Peddie Research
- Programajánló: közeleg az idei Bacsis-tuning Retró Számítógép kiállítás
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Új, Prime szériás ház jelent meg az ASUS kínálatában
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Házimozi belépő szinten
- OLED monitor topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
reewer
aktív tag
senki nemtudja hany ohmos kell hozza?
-
reewer
aktív tag
-
reewer
aktív tag
up
-
reewer
aktív tag
válasz
I. Richard #33 üzenetére
csá hany ohmos ellnállást használnál ha 5700rpm ről olyan 3000-4000közé akarnad rakni a ventit?
-
Várj csak egy kicsit!
(ugyan nem olvastam át az egészet)
Ez a csere nem szabad, hogy végleges megoldás legyen!
Mert ugye ezek a molexre csatlakozó ventik olyanok, hogy ne ''vesszen'' el egy csati sem, utána van rajta egy ''folytatás'', amit utána mondjuk a vinyóra kötsz.
EZT NE TEDD!
Mivel megfordítottad az 5V és 12V-t, ezért a vinyó is fordítva kapná. A 12 helyett 5 még OK, de az 5 helyett 12 már gáz, sőt füstölés!
Én is megcsináltam ezt a dolgot, csak én úgy, hogy kiszedtem a dugaszokat, és a venti kábeljét átforrasztattam (a sárgáról a pirosra) és utána ugyanolyan(helyes) sorrendben visszaraktam őket.
Ez azért jobb, mert ha utána (akár véletlenül) rádugsz vmi fontosat, akkor az nem száll el.
-
Pipó
őstag
Szóval 3 perc volt az egész és tökéletesen működik az 5 volt. Egy tűvel benyomtam a kiálló kis pöcköt a molex csati két szélső vezetékén, így könnyen kijött, majd csere, és lám már alig hallható a két ventim. Köszi mindenkinek a segítséget. Üdv, Pipó
-
gromble_ziz
aktív tag
válasz
I. Richard #33 üzenetére
ha volt otthon akkor oké
(és persze volt pákád, ami nekem meg nem
)
azt használja az ember ami van otthon
[Szerkesztve] -
yossarian
aktív tag
válasz
I. Richard #33 üzenetére
www.lomex.hu
-
I. Richard
senior tag
válasz
gromble_ziz #31 üzenetére
Tény, hogy jobb, de nem volt otthon 7808 stabilizátor IC, csak egy halom ellenállás, és hétvége volt!
OFF
Nem tud v.ki elektronikai kütyüket (kapcsolók, IC-k, diódák stb.) árusító boltot a Nyugati környékén, vagy Pesten!?
[Szerkesztve] -
fokukac
nagyúr
jó ez a topic, csak a címe...
''ventilátor'' is és a ''halkítás'' is egy l....
egy moderátor javítsa már ki, legyen szíves, a 'hejesírni' tudók lelkivilága érdekében...
köszi...
bocs a kötekedésért.
[Szerkesztve] -
gromble_ziz
aktív tag
válasz
I. Richard #28 üzenetére
yossarian elképzelése jobban néz ki ...
-
gromble_ziz
aktív tag
gondolom arról van szó, hogy nem akarsz semmi plusz venni, és forrasztó pákád sincs a közelben...
én úgy oldottam meg a 12V-5V oda vissza dolgot, hogy volt egy plusz kábelem (asszem floppy leágazásnak hívják) és azt farigcsáltam meg egy picit...
1, kiszedtem a felesleges érpárat... (hogy később nehogy rádugja valamit)
2, a floppy részét levágtam és forrasztál nélkül jól összetekertem a kis 3 madzagos csatiról levágottakkal (asszem a sárga maradt ki)
3, a táp felöli részét a kábelnak megfarikcsáltam...
van az a kis sarokletörés... na azt kivágtam
így bármikor 12V-ra kell tenni csak lehúzom átfordítom és visszarakom
mivel egy kép többet ér ezer szónál, azért inkább képet linkelek be kb d.u. 6-ig
addig kitartás
FONTOS a 7V-osításhoz valahol írtak egy linket, ahol hatalmas nagy bettükkel írtak figyelmeztetést, miszerint figyelni kell valamire (amire nem emlékszem pontosan és hülyeséget nem akarok mondani)...
(asszem azt, hogy azért a 5V-ot terhelni kell melette, hogy legyen hova visszafolyon az áram)
de megpróbálom megkeresni neked ezt a linket -
andorpapa
őstag
Én is a Coolink potira szavazok, egyszerűen jó, 600 HUF, és nagyon precíz szabályozást kap érte az ember. Persze jó dolog a barkács is, ellenállásokkal meg ilyesmi, maga a művelet és a tudat, de ha valaki nem érez nagy barkácskedvet, az bátran potméterezzen.
-
I. Richard
senior tag
válasz
yossarian #27 üzenetére
Ez sem drága! (kb.ennyibe kerül egy túrórudi
)
Én az ellenállást választottam. Volt egy igen zajos, noname ventilátorom. Meg volt egy adag, mindenféle ellenállás, nem tudom, hány ohmosak(kellene már egy multiméter!) Piros vezeték elvág, és próbálgattam a különböző ellenállásokat, majd a megfelelőt beforrasztottam, így halk, de stabilan üzemelő lett a kis gonosz
-
yossarian
aktív tag
7808 stabilizátor IC: 8V-ot ad ki, 68 forint.
3 lába van, balszélsőre a 12V-ot, középsőre a földet, és a jobbszélső és a föld között leveszed a 8V-ot. itt még jól forog, de már semmi hang. -
I. Richard
senior tag
Szvsz a legegyszerűbb az ellenállás beiktatása, beforrasztása! (és nagyon olcsó) Ha pedig nem akar valaki ''''''barkácsolni'''''', akkor a legegyszerűbb a potméter(coolink-nak van ilyen, potom összegért)
A legigényesebb, és a legdrágább az előlapi panel (pl. Vantec Nexus), csak egy 5.25-ös hely kell hozzá! -
Pipó
őstag
THX! Holnap megkísérlem az első variációt. Mégegyszer: A táphosszabbító kábel két szélső (piros-sárga) vezetékét ha felcserélem, 5 V-ot kell kapjon a venti.
-
zsiga667
addikt
Az a harmadik vezeték a fordulatszámmérő kábele, az most nem kell. Sajnos nem tudom, hogy a ventiknél hogy van a színkódolás, de a tápkábelben a sárga=12V, a fekete a földelés, a piros meg =5V. Azt kellene elérni, hogy a ventillátorok 5-6-7V-t kapjanak. Ezt vagy úgy lehet, hogy a 12V helyett egyszerűen 5V-ra kötöd + földelés, így 5V-t kap, vagy úgy, hogy 12V + 5V föld helyett, így 7V-t kap, vagy (ez a legmacerásabb, de ez se bonyolult, viszont nem biztos, hogy jó...) 12V-ra kötöd az első ventit, a földkábelét (0V) a másik venti 12V-s bemenetére, a másik venti földkábelét pedig simán 0V-ra.
Kicsit hosszú, kicsit érthetetlen, de legalább leírtam... -
Pipó
őstag
Elméletben én is hasonlóan gondoltam, (karácsonyfa égők), de ehhez szét kell barmolni az egyik ventit, vagy tévedek? Hogyan kötök a venti után vezetéket másképp?
-
-
Pipó
őstag
Oké! Van két ventim, mindkettőn 3 vezeték a végén a csatlakozóval. (feket, piros, sárga. ) A csatlakozók egy-egy olyan aljzatra mennek rá (molex hosszabbító) amin már csak két vezeték van, a harmadik tűn nincs vezeték. Innen jön a delej. Mit mivel kössek össze, hogy ne rontsam el.
Aki ért hozzá, írja már le, de ne nagyolja el. Köszi -
Pipó
őstag
Hogy csináljam, fontos lenne!
-
Pipó
őstag
Sziasztok! Ugyanez a gondom, szeretnék két házventit (egyformák és egymás mellett vannak az oldallapon lehalkítani potméter nélkül. A 10-es hozzászólásban az van, hogy a tápcsatit fordítva dugta rá és így kevesebb feszt kap. Igaz lehet ez? És most a venti csatlakozójáról van szó vagy esetleg a hosszabbító molex csatlakozóról amin van nekem egy hűtőcsatlakozás. Mit fordítsak meg?
Tuti ez a módszer?
Rá lehet dugni fordítva?
Előre is köszi, üdv Pipó -
Borosz
őstag
Ceruza a lapátok közé?
-
vagy esetleg megpróbálhatod szofveresen halkítaní a ventiket, a speedfan progival, nekem bejön..
-
vtechun
veterán
hello! Nekem 2 hazhuto ventim van az egyik 5 volton megy úgy hogy a tapcsatit fordítva dugtam rá a másik meg egy 9voltos stabilizator IC-rol megy 9 volton...
-
tomi_mod
aktív tag
válasz
csabicsepp #8 üzenetére
Én nem tudom, hogy miket hűtesz stb.. Szvsz nézd át, hogy amennyi levegő megy az adott helyre, ott nem elenne elég kevesebb.
Nekem a tápban egy 12cm-es van ez önmagát szabályozza.
a vincsinél 1 db 8cm-es 0-5-12 választható hátlapon szintén háztetőn is, kártyáknál meg 1db 92mm-es 0-5-12V választhatón.
Ilyenkor csak a wincsié megy fölösleges a többit járatni -majd nyáron. Szerintem te is kapcsold ki azokat ami fölösleges.
-
csabicsepp
aktív tag
Nekem 2db 9centis venti sorba van kötve, 2db 8 centis pedig egy-egy 22ohm-os ellenállással leszabályozva , így most minden 20dba körül van.
Nemtom ki hogy van vele, de még így is idegesít néha a gép... -
intelfan
aktív tag
Nem potméteres megoldást szeretnél, csak az a gond hogy vezetékátkötős módszerrel 5 vagy 7V-ra tudod kötni a ventiket ami szerintem már lassú lesz.
A potméterrel általában meg pont 12 és 7V között szabályozhatod a fordulatszámot, ráadásul egyszerű nem kell vezetékeket átkötni és kb. 400FT-bóol megkapod készre szerelve.
Bővebben: link -
tomi_mod
aktív tag
Legelőször én úgy csináltam, hogy két azonos értékű (12V xA) ventit sorban összekötöttem, így 6-6V mindegyiken.
Most viszont 1db 3 állású kapcsoló 0V, 5V, 12V feszeket tud váltani, erre van kötve 3 mikrokapcsoló (régi gépek turbogombja) ezekre meg a ventik.
Nagyon állat és halk!!! -
Tommmy
tag
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni abban, hogy hogyan tudom a ventillátor fordulatszámát csökkenteni (és most elsősorban nem potméteres megoldásra, hanem inkább kábelátkötésekre gondolok)!
Van egy GT Igloo 4350 hűtőm 26db hanggal, ezt kellene csökkentni, meg egy Micro-táp belső ventijének fordualtszámát!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Anime filmek és sorozatok
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Szomorú jövőt vetít előre a dedikált GPU-knak a Jon Peddie Research
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Autós topik
- Energiaital topic
- További aktív témák...
- Seasonic Vertex GX-1000 Gold - Új
- Cooler Master SickelFlow 120 ARGB ház ventilátorok eladóak /Garanciás/
- Thermalright TRUE Spirit 90M Rev.A CPU Hűtő - Hibátlan állapot!
- beQuiet! Dark Power Pro 11 850W 80 PLUS Platinum Táp!
- szünetmentes táp / NJoy Cadu 2000VA / 1200Watt / 2025.11.21 garancia/ Usb management / 2db új aksi
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Lenovo Thinkpad P1 gen1, gen2, P52s FHD, 4K oled touch
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Be Quiet! 730W
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged