Aktív témák
-
BaLinux
tag
Hali.
Ha még mindig érdekelne, hogy ha
''Van egy 12V; 0,11A-es tápventim amit kb 8-9Von szeretnák járatni. Mekkora ellenállással kössem sorba ehhez?'', akkor itt levezetem:
R(venti)=12/0,11=109 ohm
Ahhoz, hogy mondjuk 8 volton járasd, az ellenállason 4 voltnak kell esnie. Ebben az esetben R(venti)/Rx=U(venti)/Ux, azaz Rx=R(venti)*Ux/U(venti), azaz
R(ellenállás)=(12/0,11)*(12-8)/8=>54 ohm, kábé.
Csak arra vigyázz, hogy az ellenálláson mennyi hő disszipálódik el!!
Ebben az esetben az ellenállás eldisszipált teljesítménye a rajta eső feszültség miatt P=U^2/R=12^2/54=2,66 W! Ezt el kellene osztani 2 db 2W-os ellenállás felé.
Magyarul, vegyél 2 db 2W-os 2*54=108 ohm körüli ellenállást, és az ellenállásokat _párhuzamosan_ összemountolva az egész cuccot kössed sorba a ventivel, így el van osztva a hőtermelés és nem füstöl el az ellenállásod 1 perc múlva sűrű fekete füst közepette :))
Elég ijesztő tud lenni egy ilyen 2W-os amikor elfüstöl, azt hiszi az ember, hogy valami értékesebb veszett oda. -
Panther
HÁZIGAZDA
Nem volt türelmem végigolvasni, de mivel a 12V adott, igy minel nagyobb az ellenallas (sorba kapcsolasnal R1+R2) annal kisebb az aramerosseg, azaz a venti lassaban forog --> nyugodtan kösd sorba. :)
-
behappy
aktív tag
Sziasztok! Én, mint uj tag megtenném első hozzászolásomat: kössétek, ahogy jol esik. Jomagam, mint ''okos'' ember egyszer bekapcsolt gépnél kötögettem és szikrázott is egy bazinagyot, amikor két vezeték összeért... :DD Pár perc várakozás , gép bekapcs és kezdtem elölről... Szval sztem ezek a ventik nem vesznek fel akkora áramot, hogy baj lehessen... Üdv all!
-
Márton
nagyúr
Jaj ne! Sejtettem hogy ez lesz. Iras kozben eszembe jutott, hogy valaki majd biztos belekot. Termeszetesen az ellenallas az Ohm, az aramerosseg pedig az Amper.
Csakhat a ventin levo matricara nem az ellenallasat irjak ra, ezert irtam en is a rairt Amper erteket.
Dehat csak ismeri mindenki az altalanos iskolas uri torvenyt, nem? U = R*I -
Márton
nagyúr
Jaj ne! Sejtettem hogy ez lesz. Iras kozben eszembe jutott, hogy valaki majd biztos belekot. Termeszetesen az ellenallas az Ohm, az aramerosseg pedig az Amper.
Csakhat a ventin levo matricara nem az ellenallasat irjak ra, ezert irtam en is a rairt Amper erteket.
Dehat csak ismeri mindenki az altalanos iskolas uri torvenyt, nem? U = R*I -
petakpa1
őstag
Hát vazze most már nem értem, szvsz pont fordítva van
Soros kapcsolás: Uaz az áramerősség, a feszültség meg az ellenállások arányában esik.
Párhuzamos kapcs: Uaz a feszültség; az áramerőőség meg az ellenállások függvényében alakul.
Ha fordítva lenne akkor, hogy a picsába jönne nekem minden konnektorból a 220, az egész lakás /meg az egész villanyhálózat/ egy nagy páhozamos kapcsolás.
VAGY NEM????? -
Balint
tag
Emberek!
U=R*I azaz feszültség=ellenállás*áramerősség.
Namost ha van egy ventid ami 12V esetén 0.1A-t eszik, akkor az ellenállása nyilván 120 Ohm.
ha két ilyet kötsz sorba, akkor az eredő ellenállás 240 Ohm, a 12V az marad, viszont az áram a képlet alapján 0.05A lesz.
Számolhatod úgy is, hogy mindkettőn 6V esik 120 Ohm ellenálláson...
Szóval aki számolgatni akar, az nyúljon vissza a jó öregy U=I*R képlethez. -
vernyul
tag
Hat elsirom magam olvasvan itt a sorbakapcsolasnal az aramfelvetel szamitasat :O
Nem tudom hogy ti hol tanultatok elektronikat de ha sorba kotsz ket ugyanakkora fogyasztot akkor az aramfogyasztas nem novekedik csak csokkenik Ohm torvenye ez azert nem artana tisztaban lenni -
petakpa1
őstag
Nekem is van egy hasonló kérdésem:
Van egy 12V; 0,11A-es tápventim amit kb 8-9Von szeretnák járatni. Mekkora ellenállással kössem sorba ehhez? -
launcser
senior tag
szerintem nyugodtan kösd sorba ja
7 voltrol tartott egy gyerek nekem kocsmában előadást mérnem ajánlatos
ha egyik ventinek nagyobb az ellenállása max beiktatsz még egy kis vezetéket a másikhoz és növeled ellenállását -
johnson
csendes tag
Ohm törvény ? Kirchoff csomóponti törvényei ?
Nem ártana kissé utánaolvasni...
(Amúgy ha jól emléXem általános iskolai tananyag...)
Üdv.
Johnson -
Egon
nagyúr
Az a gondom, hogy az egyik venti 0.15 A-es, a másik kb. 0.21 A (26W). Akkor most hány V-ot fognak kapni sorba kötve???
-
Egon
nagyúr
''a 12 volton amugy 2 dologból nem célszerű(bár nagyon 1*) sorba kötni
az 1 hogy 12 volton elég kis amperek mennek és a 2 venti sorba kötve dupla anyi ampert vesz fel mint 1.''
Ezt nem teljesen értem...:( Tegyük fel, hogy van a gépben 2 venti, 12V-ról üzemeltetve, mindkettő 0.15 A-es. Így 0.30 A-t vesz le a tápról, nem? Ha sorba kötöd, akkor nem 2*0.15A hanem 1*0.3A lesz a terhelés - a táp szempontjából nem tök mindegy?!? Esetleg a vezeték nem biztos hogy bírja, nem? -
TitiRii
senior tag
bocs
lezuzás jön..
egon
7 volt ra hogy kötöd be?:)
csak 5 és 12 volt megy a tápon (12 sárga 6 piros a 2 fewkete az test(közös pont)
a 2 ventit sorba kötni semien veszélyel nem jár, lehetőleg azonos márla és típus legyen
(megjegyezném hogy az ellenálsát nem amperban mérik hanem ohmban azaz R és nem A ;)
a 12 volton amugy 2 dologból nem célszerű(bár nagyon 1*) sorba kötni
az 1 hogy 12 volton elég kis amperek mennek és a 2 venti sorba kötve dupla anyi ampert vesz fel mint 1.
érdemesebb 5 voltra kötni mind 2 párhuzamosan igaz igy lassaban forog(szvsz bőven elég) de 5 volton sokkal nagyobb ampereket tud leadni a táp,
aki variálni szeretné az ellenálásokat puffer kondit, és potmétert is felhasznál ezeket nem részletezném ha nincs rá ohaj -
Márton
nagyúr
Én épp tegnap csináltam ilyet.
A tapventimet (ami hangos volt) es egy masik 8 centis ventit kotottem sorba.
(ez a haz hatuljan szivja ki a meleget)
Amire figyelni kell, hogy lehetoleg az ellenallasuk is ugyanakkora legyen, mert nekem az egyik 0.1A a masik 0.15A es etteremszeruen az egyik gyorsabban porog. Tehat nem 6-6 volt, hanem 5-7 vagy hasonlot kapnak..
A tap most csendes, es hatulrol is kapja a levegot (kivagtam) egy kis 486os ventillatorral. Szal nem melegszik tul remelem :)
Ami a lenyeg szamomra: hallom a monitoromat!
Es most valahogy az egerkattintasok is tok hangossa valtak Ez komoly!! -
Balint
tag
Lehetőleg pirosat köss össze feletével...
A sárgát ne bántsz, azon a fordulatszám mérés megy.
valami ilyet hozz össze:
Csatlakozó1---piros1---venti1----fekete1a---piros2-----venti2----fekete2---fekete1b----Csatlakozó1 -
Egon
nagyúr
Khm...:) Lehet hogy nagyon láma kérdés, de nem tudom: hogyan kell két ventit sorba kötni (6 V-ról menjen mind a kettő), azaz melyik vezetéket mivel kössem össze??? A másik kérdésem: ez nem veszélyezteti - a ventik zárlata esetén - a gép többi részét, mint amikor 7 V-ra kötöm be a ventit (a +12 V és a + 5 V közé)???
Aktív témák
- Villanyszerelés
- Home server / házi szerver építése
- Egérpad topik
- Akciófigyelő: Ha kéne vezeték nélkül CarPlay és Android Auto...
- ASUS ROG Ally
- Megújult a PROHARDVER!
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S10 és S10+ duplateszt
- Konteó topic
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A32 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 2db Dell PowerEdge R740 2U Rack Szerver és 3db Netapp FAS2040 NAS
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- AKCIÓ! Asus ZenBook Pro UX7602ZM OLED notebook - i9 12900H 32GB RAM 1TB SSD RTX 3060 6GB WIN
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest