Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Hequila

őstag

válasz Csaba_20_ #3427 üzenetére

Épp egy alaplapot teszteltem a táppal, amikor egyszercsak lekapcsolt az egész. Rendben, biztos valami zárlatba ment át. Próbáltam párszor elindítani, nem indult.
    Lehúztam a 20pines ATX csatlakozót, és próbáltam a PW-ON földelésével indítani a tápot, ekkor produkálta a fentebb leírt jelenséget.
    Szétszedtem a tápot, és elkezdtem méregetni, és az egyik kimeneti dióda zárlatosnak tűnt (pontosabban a többi kimeneti diódához képest igen kicsi volt a nyitófeszültsége, de így utólag valószínűleg a környező elektronika pofázott bele (nem forrasztottam ki)).
    Csak nem akart indulni, amikor észrevettem, hogy a táp 12V-os 4 pines csatlakozója még az alaplapon van (elfelejtettem lehúzni) :W
    Lehúztam, és láss csodát, tökéletesen megy a táp.
    Utána méregettem egy sort az alaplapon. A proci fesz.szab mosfetjének zárlatban volt a kapu - nyelő elektródája. Kivettem a procit, és megszűnt a zárlat.
    Így utólag azt mondom, hogy az alaplap kinyírta a procimat, ami valamiféle zárlatot produkált.
    Lehet hülyeséget mondok, de talán amolyan "félvezetős zárlat", ami nem egészen ohmikus, vagy nem tudom... És talán a táp ezért nem oldott le teljesen, csak "vicceskedett". Persze lehet hatalmas baromságokat beszélek... :U
    Az alaplapi csatlakozóra rámérve nincsen zárlat a 12V és a föld között akkor sem, amikor a proci benne van az alaplapban.
    Összefoglalva gazdagabb lettem egy kis tapasztalattal, és szegényebb egy procival.

''Nem kell hajó, nem kell repülőgép, | Van mit ennem, van hol aludnom még!'' Tankcsapda

Új hozzászólás Aktív témák