- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- ASUS notebook topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Micro Four Thirds
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Pokoli lövölde pörgetné meg a GeForce-ok eladását
- iPad topik
- Fujifilm X
- Bluetooth hangszórók
Aktív témák
-
slug
senior tag
Nekem is lenne egy kérdésem, az, hogy pendriva-ra lehet másolni dos alatt, vagy valahogy, hogy a DOS lássa?
-
ZCoyote
őstag
Csak hallomásból: Nem csúcs de van neve
LionTmnek: Ez csak példa, de asszem ez volt a kérdés. A pld-t pedig azért írtam mert azért utána lehet nézni a dlgoknak, ha venni akar v.mit az ember. A kőbunkókról meg nem tudok érdemlegeset mondani, alapból egyetértek veled ezzel kapcsolatban. -
g@bo
nagyúr
A memóriakártyák és az USB drájvok az adatok tárolására flash típusú memóriát használnak. Az eszköz neve némileg félrevezetõ lehet, hiszen a PC-s világban a memória szó hallatán mindenkinek a RAM ugrik be, holott a RAM csak a memóriák egyik típusa. A másik csoportot természetesen a ROM típusú memóriák alkotják, ide sorolható a flash-memória is. Egészen pontosan egy EEPROM-ról van szó (Electronically Erasable and Programmable ROM - elektronikusan törölhetõ és programozható ROM), amely, a funkcióját tekintve, inkább a merevlemezhez hasonlítható, mint a hagyományos memóriához. A flash-memória kikapcsolt állapotban is megõrzi az adatokat, a mûködési elvére ezért azt mondjuk, hogy statikus. (A RAM-ok dinamikus elven mûködnek, ami azt jelenti, hogy ahhoz, hogy ne felejtsék el a tárolt adatokat, idõrõl idõre újra kell írniuk az egész chip tartalmát - másodpercenként több ezerszer. A chip rácsos felépítésû, a sorok és oszlopok találkozásánál található rácspontok jelentik a biteket. Egy bitnek pontosan egy rácspont felel meg, tehát egy-egy oszlop és egy-egy sor koordinátája egyértelmûen meghatároz egy-egy adatbitet. A gyártás során a rácspontok mindkét oldalára egy-egy tranzisztor kerül. Az egyik tranzisztort vezérlõ kapunak, a másikat pedig követõnek nevezzük. A követõ kaput megtestesítõ tranzisztor csak a vezérlõ kapun keresztül kapcsolódik a sorokhoz. A két tranzisztor közé egy nagyon vékony oxidréteget helyeznek, amely aktuális töltése jelenti tulajdonképpen azt, hogy az adott bit értéke 0 vagy 1. Mindaddig, amíg a két tranzisztor közötti oxidréteg semleges töltésû (a kapu nyitva van), a tranzisztorok közötti összeköttetést semmi sem akadályozza. Ekkor a kérdéses bit értéke 1. Ahhoz, hogy az érték 0-ra változzon, a követõ kapu felé feszültséget kell pumpálni a bitet reprezentáló oszlopon keresztül. Ennek hatására a követõ kapu mintegy elektronágyúként funkcionál, s a folyamat eredményeként az oxidréteg negatív töltést kap.
A flash-memória mûködési elve
Az oxidréteg ekkor akadályt képez a két tranzisztor között. Az akadály annál hatásosabb, minél inkább negatív töltéssel rendelkezik az oxidréteg. Egy érzékelõ cella méri a követõ kapu és a vezérlõ között áthaladó töltés mértékét. Ha az érték 50% alá esik, a bit értékeként az érzékelõ cella 0-t ad vissza. A bitek visszaváltoztatása ennél egyszerûbb: az egyes biteken keresztülhaladó erõs töltés hatására a kapuk újra teljesen kinyílnak. A ''törléssel'' mindössze egyetlen probléma van: elég lassú a pozícionálás miatt. A mérnökök éppen ezért egy hatásosabb módszert alkalmaznak. A törlés blokkonként történik, mégpedig oly módon, hogy a vezérlõ kiolvassa a blokk tartalmát, törli a területet, majd újraírja az adott területet, de most már a felesleges adatok nélkül. A flash-memóriák kapui akkor is megõrzik állapotukat, ha nincsenek feszültség alatt, így a cserélhetõ médiumok kiváló alapjául szolgálhatnak. (Azért elõbb-utóbb a flash-memória is felejt, de ennek idõtartama években mérhetõ.) Elõnyként szokták még megemlíteni a zajtalan mûködést, a kicsi és könnyû méretet valamint a rendkívül gyors elérési idõt. Ezzel a memóriatípussal találkozhatunk többek között a tesztben szereplõ memóriakártyák, a BIOS esetében, továbbá a chippel rendelkezõ különféle kártyákban (SIM, diákigazolvány, de a bankkártya nem) és játékkonzolokban is. ( forrás: computer panoráma online ) -
LionTm
aktív tag
Nem mindig célravezető... egyedül a cipőknél van így... :) Pl megveszel egy ******* vagy ****** esetleg egy ******* 20e Ft-ért... és az jó egy évig+... vagy megveszel egy 4e forintért és 3-4 hónap után dobod el - veszel egy másikat... és megvan a márkás ára... De persze valaki nem tud kiadni egybe 20e Ft... az meg gyűjtsön....
A noname flash kerül x be a márkás 2x be.. mind a kettő ugyan azt tudja.. csak egy kicsit sérülékenyebb és a 30mb-ból egy év mulva csak 28mb lesz!!!! de no problem mert még működik... a márkásnál ez 29mbra tehető... most akkor miről beszélünk ? -
g@bo
nagyúr
a gyártók szerint 300-500.000 irási/olvasási művelet az életartam, de hibás bitek előtte is megjelenhetnek, elvileg ezt az elektronika ( v. szoftver ) ugyanugy kizárja mint a vinyóknál.
ha naponta irod olvasod akkor elvileg 9 év.
az adattárolás ha csak felirtad de utána nem piszkálod elvileg 10év.
fontos dokumentumoket célszerű nem csak ezen tárolni... -
L3zl13
nagyúr
Írás közben lehúzás: Ettől nem szabad tönkremennie az eszköznek! A filerendszer sérülhet, elveszhetnek tőle adatok, de a cucc szabad, hogy tönkremenjen ettől.
Mechanika nincs benne aminek le kéne állnia eltávolítás előtt. És az eltávolítás a tápellátást sem kapcsolja le. Szóval hardver szinten semmi különbséget nem jelenthetne az, hogy unmountolod, vagy sem. -
LaserJet
csendes tag
Én úgy tudom, hogy a memóriagyártók garantálják a flash minimális törlési ciklusait, amit ki kell bírnia. Ezért nem írnak rá semmit a pendrive-ra, de tudtommal 1-millió-nál kevesebb törlést kibíró flash-t nem lehet a piacon eladni, mert a kutyának sem kell.
Nekem pl. FujitsuSiemens Memorybird-m van, és - nem vagyok vele egyedül - el is tört a csatija (sok xar gépnél alig lehet hozzáférni az USB porthoz, így letörik a csatlakozó a nyákról; az ember meg nem hordja állandóan a hosszabbító kábelt, hiába jár hozzá), de bátor ember lévén - nincs mit veszteni :) - előrámoltam egy Weller-pákát és megmutattam neki. Azóta megint működik. Ebből én azt szűröm le, hogy azért nem olyan könnyű tönkretenni, csak megfelelően kell használni.
Tény: sok olyan mindentudó emberről tudok, aki 1-2 nap alatt el tudja cseszni, de az a már fentebb leírtak miatt van (írás közben, v. az eszközt nem lecsatolva húzza ki). -
eziskamu
addikt
Még nincsen pendriveom, csak tervezem, és jó lenne tudni mennyit várhatok el tőlük.
-
Dr.Momo
tag
Még nem láttam olyan eeprom-ot, ami a túl sok törléstől ment volna tönkre...
--> Szerintem nem kell aggódni azon, hogy emiatt halna el a Pendriveod... -
eziskamu
addikt
De egyáltalán ezeknek a flash memoknak milyen különböző élettartamú változatai vannak, vagy mostanában csak egy fajta technológiát használnak a flasheknél?
-
Notes
senior tag
Nem tök mindegy mi lesz vele öt év múlva? Lehet hogy már USB sem lesz addigra.
-
Adrian Mole
senior tag
válasz
Adrian Mole #2 üzenetére
Hmm, lehet, hogy 100000 a helyes szám? Akkor egy nagyságrenddel ugrik a dolog... Nem mindegy.
[L]http://www.twinmos.com/flash/flash_p_mobile_usb20.htm[/L] -
-
L3zl13
nagyúr
Hmmm rohanok a szabadalmaztatni!
RAID-es flash drive!!! :)) -
-
Bobojsza
aktív tag
Na nehogymar tonkremenjen!!!!
Nekem minden fontos dokumentumom ezen van akarhova m1ek nalam kell egyenek, es ha 1* beadja a kulcsot!!???
en is azt hittem ez vagy mukodik vagy nem, nincs hibalehetoseg, hacsak atnem m1 rajta az uthenger :) -
válasz
Adrian Mole #2 üzenetére
Nemá! Én azt hittem, hogy ezek örökre szólnak. Mitől menne tönkre 10000 törléstől?
-
eziskamu
addikt
A kérdés az, hogy meddig bírják. Tehát hány irás, olvasás, év? Valamint mennyire egységes az élettartamuk, vagy vannak-e olyan tipusok, melyek sokkal tartósabbak a társaiknál? A kérdés usb pendriveokon kívűl érvényes más flash adattárolókra is.
Aktív témák
Hirdetés
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- ASUS notebook topic
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Politika
- Futás, futópályák
- A Z Fold7 lesz végül a legvékonyabb hajlítható?
- Autós topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Mesterséges intelligencia topik
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T510i - i3-330M I 4GB I 250GB I 15,6" HD I DP I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L480 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- Apple Macbook Pro 13 2020 - M1 - 8GB/256GB SSD - Touch Bar - 102 Ciklus - 99% Akku - Ezüst - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest