Hirdetés
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Apple notebookok
- Videós, mozgóképes topik
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Kompakt vízhűtés
- Házimozi haladó szinten
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD APU (AM4 és AM5) topik
- Léghűtés topik
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz kezdosql #36110 üzenetére
sudo add-apt-repository ppa:nilarimogard/webupd8
sudo apt-get update
sudo apt-get install youtube-dlgCsak, hogy gyakorold ezt is, innen ollóztam.
Megbízható PPA és most is működik, kipróbáltam. Úgy látom két tárolón kívüli telepítési módszert is tanulhatsz a linkből.
Ettől még használhatod growler által javasoltakat is. Illetve ezt is azt is, próbálgasd, mi jobb neked.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz bringasisti #36071 üzenetére
Nem kell neked a BIOS setup menúje!!!!! A F funkcióbillentyűkkel kell előhívni a meghajtóválasztó menüt.
A gép teljesen új, adat nincs rajta, félnivalóm nincs.
Az Ubuntu már rajta volt? Nagyon titkos az a gép, mert nem sokat tudunk róla.....egyik képen persze van pár adat.
(#36074) I02S3F
Nem baj, jól értettem, amit írtál.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz I02S3F #36070 üzenetére
Értelek én, látom is, mi a helyzet, de valahogy ki kell robbantani az állóvízből, ami most lesüppedt.
Másrészt így is rengeteg hasznos infót láttam, amit a válaszadó(k) nem nagyon vettek figyelembe. például a BIOS-ban turkálásnál egyből szólni kellett volna, hogy nem célszerű. Nyilvánvaló volt, hogy a kérdező válasza, hogy fenn van a gépen a .run fájl, az csak azt jelentette, hogy letöltötte a gépére, mivel előtte tisztázva lett, hogy halvány fogalma sincs, hogyan kéne futtathatóvá tenni. Csak nem kezdett el magától futkorászni, ha már a neve az is.....
Nekem nincs nyomtatóm, így nem is igazán akartam belevauzni, elég sokáig bírtam is így.....
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Frawly #36068 üzenetére
Azért gondolom, hogy jól lett kiírva, mert van egy kép Ubuntu alatt a beépített íróról és a betallózott iso is jónak tűnik. A Win7 és a másik gép előkerülésénél már viszont eléggé elveszítettem a fonalat......illetve elveszítettem volna, ha már meglett volna.
Most, hogy mondod, tényleg kiírja alul egy pillanatra, hogy mivel lehet belépni a setup menübe és mivel lehet az eseti bootot előhívni!
(#36056) - az itt látható kép a Mint kiírt iso-járól szintén jónak látszik.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz bringasisti #36065 üzenetére
Próbáltam megérteni, mi történik nálad, nem sikerült. Nemrég beraktál egy képet a BIOS boot-sorrendjéről, azt panaszolva, hogy nem bootol a pendrive, de a képen az első boot eszköz az SSD, értelemszerű, hogy akkor az azon lévő oprendszer fog bootolni. Egyébként szerintem jól írhattad ki a pendrive-ot és boot sorrendet sem kell változtatnod, hanem ahogy a kolléga említette, a funkció billentyűk valamelyikét kell még bootolás előtt lenyomni, F9, F10 van ahol F8. Ez 3 próbálkozás, nézd meg, így mi történik. Amúgy írtad, hogy Ubuntu van a gépeden, az hogyan került rá?
Nyomtatós kérdésedre nem írtam semmit az elején, mert nincs nyomtatóm, de szerintem az a .run kiterjesztésű plugin nincs integrálva a hplip-be, mivel előtte írtad, hogy nem tudod értelmezni a leírtakat, utána írtad, hogy a plugin fenn van a gépeden. No az nem elég sajna.
Telepítsd a Mint-et, főleg azért, mert mindent könnyebben meg tudsz oldani Cinnamonnal, így a .run fájl futtathatóvá tételét is GUI-ban. (grafikus felületen) A Mint-en is ugyanúgy nem fog működni a nyomtatód a plugin nélkül és ugyanúgy működne szerintem az Ubuntun is, ha a plugint felraknád. A hplip ugyanaz és gyakorlatilag tök mindegy, melyik Linuxot próbálod, csak a pluginnál szerepel a support listában a nyomtatód.
Az nem lenne rossz, ha elküldés előtt megnéznéd a hsz-eidet és beleképzelnéd magad a topiklakók helyébe, egy rövid mondatot írsz, mert te ott tapasztalod, mi történik és azt gondolod, ugyanúgy tudni fogja bárki, mi a fene történik nálad?
Sajnos a válaszok is olyan rövidek voltak, amiből totál nem értettél semmit, de valamit mégis elkezdtél csinálni. Inkább kérdezz ra, ha valami nem tiszta, jelenleg úgy látom csak ilyen van......
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz I02S3F #36022 üzenetére
Igazán nincs mit, de emiatt ne hagyd ki, ha amúgy váltanál. Loginnál simán tudod Xorg session-t választani.
Azt nehéz megérteni, miért váltottak át Debiannál. Anno az Ubuntu is hamar viszaváltott és az imént olvasottak szerint nem is sieti el még egyszer a dolgot.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz Frawly #35956 üzenetére
Egy gépen volt nVidia dVGA, amire Linuxot raktam, de azon jól múködött a 340 meg a 390 is, a HP 8560w volt az, de csak telepítés idejére volt nálam, lehetett volna rajta optimalizálni, de a gazdája használja azóta is gond nélkül. A többi HP az Intel IGP-s, a desktop meg AMD APU-s, így szinte nulla tapasztalatom van nVidia VGA-val.
Mondjuk a többivel sincs sok tapasztalatom, mert a felrakott disztró nyílt drivere jól kezel mindent.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz bibi55 #35949 üzenetére
Felrakja az, de 74 másik csomagot is felrak, gondolom dependency miatt, így a 390-est is felrakja, amúgy nem érdemes akkor ezzel foglalkoznod, különben is 640MB lenne, nálam legalábbis....
ubyegon@umateHP-EliteBook-8570p:~$ sudo apt install nvidia-352 -s
[sudo] ubyegon jelszava:
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
A következő további csomagok lesznek telepítve:
dkms gcc-9-base:i386 libatomic1:i386 libbsd0:i386 libc6:i386
libdrm-amdgpu1:i386 libdrm-intel1:i386 libdrm-nouveau2:i386
libdrm-radeon1:i386 libdrm2:i386 libedit2:i386 libelf1:i386 libexpat1:i386
libffi6:i386 libgcc1:i386 libgl1:i386 libgl1-mesa-dri:i386
libglapi-mesa:i386 libglvnd0:i386 libglx-mesa0:i386 libglx0:i386
libidn2-0:i386 libllvm8:i386 libnvidia-cfg1-390 libnvidia-common-390
libnvidia-compute-390 libnvidia-compute-390:i386 libnvidia-decode-390
libnvidia-decode-390:i386 libnvidia-encode-390 libnvidia-encode-390:i386
libnvidia-fbc1-390 libnvidia-fbc1-390:i386 libnvidia-gl-390
libnvidia-gl-390:i386 libnvidia-ifr1-390 libnvidia-ifr1-390:i386
libpciaccess0:i386 libsensors5:i386 libstdc++6:i386 libtinfo6:i386
libunistring2:i386 libx11-6:i386 libx11-xcb1:i386 libxau6:i386
libxcb-dri2-0:i386 libxcb-dri3-0:i386 libxcb-glx0:i386 libxcb-present0:i386
libxcb-sync1:i386 libxcb1:i386 libxdamage1:i386 libxdmcp6:i386 libxext6:i386
libxfixes3:i386 libxnvctrl0 libxshmfence1:i386 libxxf86vm1:i386 nvidia-361
nvidia-367 nvidia-375 nvidia-384 nvidia-compute-utils-390 nvidia-dkms-390
nvidia-driver-390 nvidia-kernel-common-390 nvidia-kernel-source-390
nvidia-settings nvidia-utils-390 pkg-config screen-resolution-extra
xserver-xorg-video-nvidia-390 zlib1g:i386mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
-
nagyúr
válasz peterattila #35745 üzenetére
ha már korszerű gépre váltok.
Ha ez így van, akkor az már UEFI-s, nem kell választanod. Ha választani tudsz, akkor az még nem korszerű.
-
nagyúr
válasz Frawly #35706 üzenetére
Már egy ideje tesztelik bétában, eddig elég kedvező visszajelzéseket olvastam a 19.04-ről.
Ebben van valami tényleg! Pár hete felraktam a Mate változatot és most néztem rá, mikor megjelent a végleges kiadás és szinte csak pár lényegtelen csomag frissült, pedig a felrakása óta talán egy frissítést kapott. Ez is arra utal, hogy a tesztidőszak végén már nem nagyon találtak bugos csomagrészeket benne. Mate-n kívül mást nem próbáltam. HP 8570p-re került fel
18.10-nél ugyanezen helyzetben sok frissítést kapott megjelenésekor.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Frawly #35680 üzenetére
Mindig tudsz újdonságokat írni, ha SSD-ről van szó,, pár év kihagyás után kicsit jobban érdekelnek az SSD-k megint és ez az érdeklődés csak hasznomra szokott válni SSD vásárlásnál.
Hogy rákattantak a gyártók ezekre a NAND-okkal való trükközésekre, de végül is ez a felhasználóknak is jó, mert ezek nélkül nem lenne ennyire elterjedt az SSD használata, nem lennének a filléres belépő szintű tipusok! 6-7eft-ért már régebbi gépek alá is rakhat bárki egy belépő 120GB-os SSD-t!
Egyetértek, az SSD optimalizálgatásának sincs értelme.
Ez azért kicsit elszomorít, mert anno nagyon ráfeküdtem erre a témára és mindent ki is próbáltam, most meg már csak beszereltem a HP8570p-be a 860 EVO-t és hadd fusson rajta a Win. (majd ha fagy)
Egyedül ez a discard - fstrim, ami disztró vonalanként is másként van preferálva, de ha mindkettő aktív, akkor se lesz gond.
A pendrive-ként használt 850 EVO-val is nagyon meg vagyok elégedve, kár, hogy kellett rajta csinálni egy NTFS részt is a 4+gigás filmeknek, mert erre ugye korlátozott az írási sebesség, de még a smart TV is sokkal gyorsabban dolgozik róla, mint Penről. A Sharp is imádja a Kínai cuccokat.
-
nagyúr
válasz peterattila #35681 üzenetére
A szokásos nfs problémádat leszámítva nem várható más gond, itt van is phoronix teszt a CPU-ról, de szerencsére van egy magyar írás is!
-
nagyúr
válasz Cirbolya_sen #35678 üzenetére
Ok nélkül nem tünik el a xorg, gyanítom, hogy újra ugyanazt nem fogod végrehajtani a rendszeren, ami most megzavarta. 😉
Ha mégis, akkor tényleg a reinstall marad.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz Cirbolya_sen #35676 üzenetére
Szerintem ilyenkor célszerű ki/belépni vagy újraindítani.
Sok esetben működik régebbi leírás is, xorg meg igen régi dolog már, bajt nem csinálsz vele. Ha nem áll helyre a xorg, úgyis egyszerűbb újratelepíteni.
A /home-ban lévő konfig fájlokat előtte célszerű menteni.Ja és a 18.04. verziót is rakd fel, nem tudom, hogyan tűnhetett el nálad a xorg.....
Sajna mobilon ennél több okosságot nem tudok írni! 😐
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz ubyegon2 #35674 üzenetére
Itt az Intel weboldala ír egy hasonló problémáról és megoldása is van.
Compute offload to Intel(R) Graphics Technology when X server is up and running on a Linux machine
ha működik.....de egy próbát megér!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Cirbolya_sen #35673 üzenetére
i965-va-driver-shaders
Ezt uninstallozni kéne, mert a shader nélkülivel ütik egymást, elképzelhető....és utána nézzük meg.Marhaságot írok, inkább ezt tedd fel, a
i965-va-driver
-t szedd le!sudo apt autoremove
-ot is futtasd le.xserver-xorg-video-intel
meg már fenn volt.Ami a képen van, abból fenn van minden, kivéve persze ami nem Inteles:
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Cirbolya_sen #35671 üzenetére
Nem tudom most megnézni az Inteles gépet, de így elsőre szerintem fel kéne raknod az
i965-va-driver
és axserver-xorg-video-intel
csomagokat és nézzünk egyvainfo
kimenetet utána (lehet, hogy azt is fel kell raknod).[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Frawly #35669 üzenetére
De a QLC NAND-ot is lehet SLC, MLC, TLC-ként használni, csak a vezérlőt kell máshogy programozni, hogy eltérő jelszinteket tároljon bennük. Ezzel növekszik a strapabíróság és a sebesség is, viszont a tárhely „összemegy”.
Ez teljesen új nekem, bár néha a Flash SSD topikban is irkáltál erre utaló infókat. Ezt is köszi, ma is tanultam valami hasznosat az SSD-kről.
Valóban elég sokat változott a tartósság megítélése az utóbbi 5 évben, ezért nem is nagyon ellenőrizget, optimalizálgat már senki annyira az SSD-re telepítés után.
(#35668) hcl
Rendelni lehet, ez tiszta, de nem pont erről volt szó és maguktól a nagykerek csak úgy raktárra jellemzően nem rendelnek SSD-s desktopot. Legalábbis utóbbi másfél évben nem nagyon láttam ilyet, bár lehet nem azokra a nagykerekre volt rálátásom.
AMúgy gondolom azért nem szórják SSD-vel a desktop gépeket, mert különben senki nem venné meg a millió felhalmozott 5400-as HDD-ket, de így gépbe csomagolva még el lehet adni.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Frawly #35666 üzenetére
Köszönöm ezt az igen szakmai leírást, biztos nem pont ilyeneket olvastam erről, de ezek szerint jól rémlett a dolog. 😉
Különösen szeretem ezeket a mélyszakmai szintű leírásaidat, mert időnként relatíve egész sokat kezdek megérteni belőlük!
Laikusként pár év alatt párszáz órát tutira olvastam az SSD-ről, de mindig tudsz olyan részletet, ami új nekem is nagyon. És hát valljuk be őszintén, sokaknak még több infó számít újdonságnak SSD ügyben. 🙂
Ja igen, az SLC azért anno jóval strapabíróbb volt, mint most a Q osztály, nem? Köztudatban ez él, persze hatékonyság, kapacitás stb., az tiszta, miként változott.
Ha nem is ugyanaz a párhuzam, de ezzel utaltam a HDD-nél lévő minőségbeli különbségre egy előbbi hsz-ben, WD Green vs WD Black......[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Teljesen értelmetlen erről vitázni, mert amúgy sem jellemző SSD-vel szerelt asztali gép, de olyan, tutira nincs, ami kb 5+ évet állt volna raktárban . Így, mivel nem létező dologról írsz, te nyertél!
(#35663) hcl
Felesleges lenne külön gyártani mást, ha ott a WD Green, így lehet eladni csak értelmes áron, gyártói oldalról persze. Annál vacakabb nem is kell.
SLC-t akartam írni az előbb, azért van némi különbség SLC .......QLC között.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Rádugott akkuval vannak tárolva
Ezt nem tudtam, köszi! Nem értek hozzá, de fogadni mernék, hogy ez sem véletlen. Ennyire a gyártók sem barmok.
Fogsz egy SATA SSD, meg egy USB ház, és van egy külső SSD-d.
Épp ilyet csináltam nemrég, mikor egy qrva drága pendrive-om kampeca lett. 12eft egy használt 250GB-os 850 EVO meg egy 1500ft-os külső ház. A külső HDD szerintem a leggyagyibb meghajtót tartalmazza, ez külső SSD esetén nem annyira jellemző. Legalábbis amiről tesztet láttam, az nem ilyen volt.
Ja, ha már strapabírás......TLC anno, QLC most, van különbség?
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
&(#35658) cigam
Biztosan igazatok van, aki írta, az volt marha. Persze nem azt írta, hogy hetek alatt történik ez meg, én se erre gondoltam.
10 év múlva érdemes lenne megnézni a mai belépő szintű SSD-t, ami nincs áram alatt addig.Külső SSD is egy fura madár, mert valami oknál fogva 5x annyiba kerül, mint az azonos méretű 2.5"-ös. Vajh miért?
Az előretelepített laptopok nincsenek olyan sokáig raktáron, hogy elpárologjon róluk az oprendszer, fent említettek miatt. Amúgy ezekből ki van szedve ilyenkor az akksi?
Ez logika, és fizika.
Logika a mai hardverek működésében? Az fasza.......... köszönöm nektek a sok hasznos infót.
Tudtok olyanról, aki telót 10 évig akksi nélkül fiókban tart? Mégha abban sem ugyanazok a vacak flash alapú memók vannak is?
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Sejtettem, hogy szkeptikusak lesztek, de régebben tényleg ezt olvastam az SSD-ről, lehet ez is csak urban legend. Nekem még nem tűnt el róla Mint Cinamon.
Nem a DRAM-mal kevertem persze....annyira zöld még én sem vagyok.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz peterattila #35653 üzenetére
nofail
- Csatoljuk fel az eszközt, ha elérhető, de ne vegyünk róla tudomást, ha nem az. Ezzel kiküszöbölhetők a hibaüzenetek, ha hordozható eszközről indítjuk a rendszert.A fenti opciót kell beírni a mount opciókhoz. FSTAB-nél legalábbis ezt kell használni, remélem hálózat esetén is jó ez.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz peterattila #35651 üzenetére
Az SSD ha sokáig nincs áram alatt, előfordulhat, hogy az adatok eltűnnek róla, ha fel van csatolva, az nem árt neki, magának az eszköznek persze az sem, ha lehúzod.
A Cinnamon nagyon nem OSX kinézetű, de dock felrakásával és skinezessel át tudod alakítani, de akár kipróbálhatod az Elementary OS-t, az totál OSX kinézetre van csinálva, Ubuntu alapon. A kezelhetősége azért nyomában sincs a Cinnamonnak.
-
nagyúr
válasz peterattila #35644 üzenetére
A formázást a mostani rendszeren végeztem anno, jogok gondolom mennek a levesbe.
Mire gondolsz ez alatt? Ha több meghajtód van, akkor a csatolási beállításokat célszerű átmenteni, én legalábbis azokat szoktam. Ha torrent kliensed van, annak az elérési útját be kell állítani újra majd.
másold ki az FSTAB fájlt, gondolom vannak benne csatolási bejegyzések és azokat az új FSTAB-ba bemásolod majd.
sudo chown felhasználóneved /csatolási/pont/ -R
Ezt még soha nem alkalmaztam.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz #79715584 #35634 üzenetére
Egyáltalán nem biztos, mindhárom DE totál eltérő dolgokkal operál megjelenítés dolgaiban, ill a Mate, XFCE használ többféle kompozitort, azt látod nem tudom, azokban mennyire állítható az említett érték. Cinnamonnál gyakorlatilag a user nem találkozik külön a kompozitorral, valahogy az be van építve a DE/WM-be.
Compiz az a kompozitor az említett két felületnél, ami elég sok beállítási lehetőséget nyújt.
(bocsi a szakmaiatlan megfogalmazásért)
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Frawly #35630 üzenetére
Tudom, sokan összekeverték egy darabig, mikor a 18.04-ben megjelent ez az új opció, azért is vauztam bele, mert egyből átjött, hogy a klasszikus mini-iso-ra gondoltál.
(#35631) BizB
Sajna a Rendszerbeállításoknál ez a 3 opció van, többnyire elegendő szokott lenni.
(#35632) Frawly
Kapitány is valami nagyfelbontású pici képernyőn szenvedett, de nála jó lett valamelyik opció állításával a tablet megjelenítése.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Frawly #35626 üzenetére
Nem ismered ezt az új választható Minimál telepítés opciót, amit említesz, az a mini.iso. Amire a kérdező gondolt, annál a Normál telepítés helyett válaszható opciónál kimaradnak az irodai szoftverek, játékok, médialejátszók, de normál grafikus asztali felületes disztró ez is, webböngésző és alapvető segédprogramok vannak a minimal-ban.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz peterattila #35609 üzenetére
Akkor nem is a PPA oldotta meg(jó ideje nem is használják, mivel elég friss a default xorg), hanem a
amdgpu.dc=0
Itt csak 4.17-es kerneltől tapasztalták azt a bugot, hogy az amdgpu.dc=1 opció összeakad a Xorg kompozitorral. Szerencsésen rátaláltál a megoldásra, elképzelhető, hogy kompozitor váltással megszűnt volna ugyanúgy a probléma, de ha így jó, akkor így jó.Jó, hogy leírtad, mert akár másnál is előjöhet még ez a probléma!
Ha jól sejtem, azzal a kikapcsolt opcióval az AMDGPU helyett a radeon drivert használja a rendszered.
Persze csak tippelgetek....
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Dhampir #35603 üzenetére
sokféle "egzotikusnak" tűnő hardver konfiguráció
Naná, vannak ilyenek, de mindenre meg lehet találni a megfelelő megoldást, ha más nem kernel opciók alkalmazásával. Nekem a Toshiba Satellite L305-nél nem akarta használni csak az egyik processzor magot a rendszer, beletelt kis időbe, mire megtaláltam a processor.nocst=1 opciót a boot configba.
(#35604) Frawly
Lehet, hogy kicsit alálőttem, 4GB-nél még valóban jól fut minden DE, de már lassan itt a határ, ami régen 2GB volt.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Van még jó pár jó XFCE-s disztró, csak azokat nem ismerem és például az MX-nek is vannak elég ravasz dolgai particionálás/telepítés során, amihez nem árt tudni, mit is akar éppen a rendszer!?
Az említett MS rajongó kollégám ezután azt kérte, hogy az otthoni laptopjára is rakjak inkább linuxot..
Ez olyan, hogy amikor meglátják, nem is értik először, hogy mit látnak....ez lenne a Linux, kérdezik! Hát én nem is gondoltam ezt, juuuj ez tetszik! Mer'ugye mi tudjuk, hogy rengeteg home user Windowsos azért nem használ desktop Linuxot, mert nem látta még, ha meg hallott róla, akkor csak rosszat. Persze akik ezt mondják, azok is csak hallották még nagyon régen, hogy a Linux...huhúúú az ördöngtől való.
-
nagyúr
jó, kicsit rádömlesztette az infókat.
Volt most pár szabad kártyám (hsz) ki kell használnom, ráontom a kollégára, mindenképpen idő kell neki, mire ezeken átrágja magát, de most jó ideig nem tud többet kérdezni!
Ubuntum nincs egy ideje, de a Mate változat az jó, Xubuntu helyett viszont ezerszer is Mint XFCE, de nem dönthetek senki helyett. Az én ismereteim meg kb ki is merülnek ezen a szinten, ezért le is írtam mindent egyszerre, amit tudtam.
A LM csatorna vagy valamelyik hyper kolléga úgyis beadja a rolling/Manjaro oltást és én inkább abban a huzakodásban nem veszek részt........
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz zeus_2k14 #35597 üzenetére
A Gnome, KDE, Cinnamon, XFCE, LXDE, Budgie ....etc., mind asztali kezelófelületek, legjobb ha YT videókat nézegetsz róluk, beírod a kulcsszavakat....Linux Mint Cinnamon, Mate, Ubuntu Budgie, KDE
vagy linux desktop environmet
de itt ezen a csatornán is vannak jó dolgok, ez épp asztali felületekról szól:
Linux Mind #09 - Asztali felületek alapozó
Elég sok kezdőknek hasznos videó van még ott, persze vannak baromságok is, de a címből látod, mi az ami érdekes lehet neked.
Legfontosabb amit tudnod kell, a Linux nem Windows ! A rengeteg választható asztali felület is kicsit más....
Ja igen, ami nálad még lényeges lehet, vannak rendszer erőforrás igényesebb asztali felületek és vannak lightosabbak, ennek megfelelóen lesznek szebbek vagy fapadosabbak.
4GB-on elméletileg mind elfut, de a böngészók éhsége miatt célszerúbb a lightosabbakat kipróbálnod.
Mate, XFCE, Budgie, LXDE......de először nézegesd meg mindet![ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz zeus_2k14 #35595 üzenetére
Dehogy magas, legfeljebb szokatlan. A linkelt weboldalakon mindig keress Download fület és ha rákattintasz, ott a desktop 64bit verziót töltsd le. példa
https://ubuntu-mate.org/download/
Linux Mint-nél meg a weboldalt lejjebb görgetve ott van mindhárom változat, szintén a 64 bites kell neked
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz ubyegon2 #35593 üzenetére
ez lemaradt_
Ubuntu képfájl kiírása USB-s eszközreEzeket is olvasd át, mindegy melyik felületet rakod fel, ezek általános infók.
Javaslom a Legacy módot, talán azon a gépen még nincs is UEFI képessség, de mindegy, mindenképp Legacy.
ez egy általános telepítési leírás, akár az Ubuntu akár a Linux Mint telepítését választod:
Az Ubuntu 14.04 LTS telepítése desktop telepítőről Legacy módban
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz zeus_2k14 #35592 üzenetére
Az esetek jó részében jó innen is letölteni, de én azt javaslom, hogy először live-ban próbáld ki a Ubuntu Mate verzióját és a Linux Mint xfce verzióját is, mert az Ubuntu default felülete elég rendszerigényes és amellett elég funkciószegény is, bár kis munkával ezen lehet javítani, ha viszont nagyon konyhakész dolgot akarsz, akkor Mint Cinnamon! Hátha fut az is a gépeden kielégítően.
Live azért jó, mert látod, hogyan is néz ki, mennyire jól fut a rendszeren, bár ez telepítve más lehet majd.Ubuntu Mate
Linux Mint Cinnamon, Mate, XFCEA letöltött 64bites iso-t Win alatt Rufus-szal tudod kiírni, de ahol választani lehet, ott dd módban-t válaszd!
Bebootolsz a pendrive-ról és gyakorlatilag memóriából fog futni a Linux, nem nyul semmihez a merevlemezeden. Nézegetés közben böngészhetsz, használhatod a rendszert mindenre. Ha tetszik, akkor meg feltelepíted.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz peterattila #35586 üzenetére
A frissítés valamit elbarkácsolt, érdemes lenne megnézni a
vainfo
kimenetet és ellenőrizni, hogy va-api vdpau mesa csomagok megvannak-e és a böngészőben ellenőrizni, hogy az OpenGL be van-e kapcsolva.A lejátszás rendszerterhelését is meg tudod nézni, de lehet, hogy érdemes volna kipróbálnod a PPA-s mesa felrakását is.
A kompozitoroknál is nézelődhetsz, de ha nem tearingel, akkor az nem esélyes, de egy próbát megérne.
-
nagyúr
válasz zeus_2k14 #35587 üzenetére
Szia!
Ti, mint felhasználok, mennyire ajánlanátok nekem, hétköznapi használatra?
Ebben a topikban ez elég viccesen hangzik! Én amúgy nem csak hétköznapi, hanem még hétvégi használatra is bevállalnám. Akiket kérdeztél, gondolom évekig használták az Ubuntut, ha már ilyen értelmes választ kaptál tőlük.
Adobe és MS termékek nem mennek rajta, de millió alternatíva van, office csomag az alaptelepítés részét képezi, mint a multimédia, képnézegető, fájlkezelő és minden, ami napi home user használatra kell. A word-öt is meg lehet nyitni az OpenOffice vagy a többi alternatív alkalmazással többnyire.
A programok telepítése jóval egyszerűbb, mint Winen és több módon is megvalósítható.
Nem szívesen használnám úgy, hogy könnyen hozzá férhető legyek bárkihez, mert ugye ez ingyenes, és nem foglalkoznak vele annyira .
Ezt ugye csak azért írtad, hogy kopjon a billentyűzeted!? Telepítéskor eldöntöd, hogy automatikus belépést választasz-e, ha nem, akkor csak jelszó párossal tudsz belépni a rendszerbe, de a mondatod második felét tényleg hagyjuk.
Linuxra is létezhetne elméletileg virus, de még senki nem látta, Wines virusoknak nem felel meg ez a rendszer, emiatt virusírtót is csak az használ, aki dualbootozik.
Na szóval......mit is mondtál a gépedről?
Írd csak le szépen mik vannak benne és majd jönnek a hozzáértők, akik nem szakmaiatlanul írkálnak szakmai topikokban és elmondják, mit csinálj.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Formaster #35578 üzenetére
Az elég durva, ha serverhez nem rakták fel, mert amúgy elég nyűgös beállítani, ahogy nézem, próbált meg az itt leírtakat.
Network Configuration server 18.04
https://pkgs.org/download/network-manager
Vagy innen próbáld máshogy, máshol, valahogy leszedni akár pendrive-ra a .deb csomagot.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz cooi11 #35562 üzenetére
Ahogy nézem a videót, ugyanaz, csak a nmcli a network-manager terminalos változata, amit én javasoltam beírni terminalba, az pedig előhívja ugyanezt GUI-s managerként.
De lehet ott van a kutya elásva, amire lev258 utal.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz s1999xx #35475 üzenetére
Tényleg nem tudom, nem is szoktam ilyen külső forrásos programokat használni, ha mégis kéne, Cinnamonon az adott appimage(ha olyan formában van) ikonján jobb gomb és ott van olyan opció, hogy futtathatóvá tétel.
#35474) halhatatlan
Próbáld meg ezt a jobb gombos módszert, van-e olyan opció, hogy futtathatóvá tétel, mert a képen ki is írja, hogy nem futtatható a program.
Az érthetetlen, hogy olyan jelszót kér, amit nem is adtál meg a rendszernek.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz halhatatlan #35471 üzenetére
Még a részletek gombra kattintva kéne, mit ír ki. Egyébként attól, hogy root jelszót ír ki, még a saját felhasználóként megadott jelszavadnak kéne ott működnie.
Sajnos nem ismerem a KDE hasonló műveleteit, hogy mit jelent az a /bin/env-ből való indítás, de valaki biztosan használ Kubuntut/KDE-t és megmondja.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz halhatatlan #35469 üzenetére
Szerintem ezt senki nem tudja jelen pillanatban.
Kicsit részletesebben írd le a problémát, honnan, milyen módon raktad fel, hogyan futtattad, de legfőképpen milyen módon akarod uninstallálni!?
Mit ír ki pontosan, kép, terminal kimenet, bármi.....mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz halhatatlan #35467 üzenetére
Szia! Az is Ubuntu KDE felülettel, itt kérdezhetsz vagy a Kezdőben.
-
nagyúr
A rendszert hordozd, ne a gépet!
Régi írás, de érdemes elolvasni, kiindulásnak is jó, ha live/perzisztens pent akar valaki!
Mit lehet egy perzisztens Live rendszerben és mit nem? 2. oldal
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz MoRT2195 #35380 üzenetére
Érthető, amit írsz, de beláthatod, hogy a notebookok 1 ezrelékében van mindkét meghajtó tipus, nagy részükben hol ez, hol az. Az is jogos, hogy ebben az esetben inkább rákérdeztél, én is csak azért írtam, hogy ha már idáig eljutottál, akkor a másik meghajtót már simán kezelheted Windows alól, formázhatod NTFS-re, mint ha ott sem lett volna az Ubuntu.
Ha Ubuntuzni akartál volna, többen akkor is javasolták volna a Dell Ubuntujának a törlését és egy standard Ubuntu felrakását!mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz MoRT2195 #35377 üzenetére
Mivel sikerrel telepítettél Windowst, így az azzal való particionálás kifejezetten Windows topikra tartozó téma.
Az SSD-n ext4 fájlrendszer volt, nyilvánvaló, hogy arra nem fog felmenni a Windows, de ezt a fájlrendszer váltás mikéntjét tényleg Wines topikban tudják neked megmondani.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
-
nagyúr
válasz Victoryus #35301 üzenetére
Cserélj repositoryt, minap Mint topikban is jelezte valaki, hogy nem megy a frissítés, és valóban cserélni kellett a Bionic-os tükör servert.
Ha nincs GUI-d, akkor Nano-val tudod szerkeszteni a
/etc/apt/sources.list
fájlt, de ezt biztosan tudod. Innen meg nézhetsz magadnak tükröt.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz Formaster #35268 üzenetére
Ha fut a top nyomsz 1-est és szétbontja a magokat. Elég sok opciója van a top sysmon-nak. Itt érdemes megnézni:
30 Top Command for Monitoring in Linux
példa:
Rakd ezeket egymás mellé külön terminak ablakba:top -o %MEM
top -o %CPU
Az s lenyomásával változtathatod a frissítés idejét. 0.1-nél már elég gyorsan váltakoznak az értékek.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz peterattila #35228 üzenetére
Örülök, hogy bejött. A minidlna tényleg más tészta...
-
nagyúr
válasz peterattila #35225 üzenetére
Semmi nem biztos, de ezt fusd át, hátha valami nincs fenn Xubuntu-n. Mint XFCE-n sincs fenn ez a ffmpegthumbnailer, mégis megjeleníti a mkv és mp4 miniatűrjét is.
ezt a beállítást főleg nézd meg:
Van még a tumbler config, ha nagyon bele akarsz mélyedni.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Lajosacs #35096 üzenetére
Közben próbáltam megérteni, mi a mask és disable között a különbség, de a mask megakadályozza a manuális indítást, így a disable a jobb. Ha azzal kikapcsolod a teamviewerd.services-t és a wait.online-t is, akkor még tudod manuálisan indítani a TW-t, ha kell.
Igazán nincs mit! Anno szívtam már én is ezzel a wait-online-nal, akkor próbáltam kiókumulálni ezeket az infókat.
-
nagyúr
válasz Lajosacs #35094 üzenetére
Az időzítésekben nem nagyon vagyok otthon és nálam nem is tudom megállapítani, melyik sorban lehetne-e egyáltalán állítani, ezzel meg kell várnod, míg valaki ismeri a systemd-s időzítést. Volt már, amit ebben a sorban tudtam változtatni 90s-ről 2s-re, de az más volt:
ebben a sorban lehetne első blikkre talán változtatni:
cat /etc/systemd/system.conf
Vagy kikapcsolod a teamviewer szolgáltatást is, ha nem használod állandóan, ha kell elindítod külön. Ez tűnik egyszerűbbnek.
Van a disable-n kívül még a mask kapcsoló is, ezt még nem használtam, elképzelhető, hogy azzal is ki kéne próbálnod,
start
-tal visszakapcsolod és utánastop
, majdmask
.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Lajosacs #35090 üzenetére
Ha nem rebootoltál még, akkor még mindig az utolsó boot-ot látod a kimenetben, azért van még ott.Csak bootoltál újra, mert jobb a bootidő, viszont akkor ha stop és disable végre lett hajtva, nem lehetne a listában továbbra is. Mindkét linket átnézted gondolom.......na majd kiderül.
A GRUB végére te raktad be az utolsó részt?
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Lajosacs #35088 üzenetére
Erősen hajlok arra, hogy a GRUB frissítése nem sokat számít itt, neked végleges megoldás kell!
Az NetworkManager-wait-online.service akkor kell, ha valamely szolgáltatásnak már boot-kor szüksége van netre. Nem látok nálad ilyet.
Két link-et nézz meg a kikapcsoláshoz:
Először a
stop
és utána adisable
Ha a szolgáltatás kikapcsolását valamilyen dependency akadályozza.
Ha elakadsz, szólj!
-
nagyúr
válasz Lajosacs #35086 üzenetére
Na épp az a legelső, ami tényleg galádkodik néha és valóban nyújtja a bootidőt. Azt a szolgáltatást nyugodtan kikapcsolhatod!
Az etc/default/grub-ba te raktad bele az iommu=soft sort gondolom. Annak mi volt az oka amúgy? BIOS-ban ezt nem lehet állítani? Használsz virtualizációt?
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Lajosacs #35084 üzenetére
Megnézted már, milyen szolgáltatások futnak le éppen, amikor hosszabb a bootidő? Némely xy.services kicsit vissza tudja fogni a boot-ot.
systemd-analyze blame
SSD van a gépben és hétfő reggel van:
1min 23.009s fstrim.service
5.537s apt-daily.service
1.226s udisks2.service
720ms apt-daily-upgrade.service
678ms dev-sda4.device
652ms NetworkManager.service
483ms lightdm.service
482ms plymouth-quit-wait.service
351ms networkd-dispatcher.service
318ms alsa-restore.service
301ms systemd-resolved.service
246ms ModemManager.serviceAz első sor jellemzően heti időzítésű és a hét első napján fut le nulla órakor vagy amikor bekapcs gép. Kedden már gyorsabb lesz a boot. De számtalan lassítót lehet még találni.......
Guglizgatás során rengeteg hasonló problémával találkoztam, renszerint az "etc/default/grub" fájl értékeinek szerkesztését javasolták
Pár példát említhetnél, miket javasoltak, mert ugyan a kernel opcióit lehet paraméterezni a GRUB-ból, de ha nem tudod mit szeretnél pontosan elérni és mi, hogyan változtat a paraméterezéssel, akkor lehet barbatrükk is a vége.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz gyulank #34997 üzenetére
sudo apt-add-repository -y ppa:teejee2008/ppa
sudo apt update
sudo apt install ukuuNem hagytad ki a frissítést? Kipróbáltam és rendben van a tároló.
ubyegon@ubymint19cv2:~$ sudo apt install ukuu -s
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
A következő további csomagok lesznek telepítve:
aria2 libc-ares2
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
aria2 libc-ares2 ukuu
............mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz Frawly #34939 üzenetére
Jogos, sokat számít a siker egy kis disztrónál! Ha sikeres és lelkes felhasználók vannak, akik tesztelnek is akár, itt a Kapitány például a Chakra-val.... 😁
A Puppy megint más tészta, mert abból rengeteg pupplet vagy mi készül, magyar nyelven is igen dícséretes, amit művel az itthoni puppygroup.
Ezt a Mint is kicsi volt (1emberes) dolgot már egyszer említetted, biztos volt ilyen is, de 5 éve ismerem, volt stabil csapat mögötte akkor is már!
Azért ne felejtsük el, hogy a disztró hegesztés mellett csináltak egy rendkívül super DE-t is!
Hány kis csapatnak van ilyen volumenű saját fejlesztésű DE-je?[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
OK, akkor megint csak azt mondom, hogy rakj fel egy friss disztrót, logikusan ez nem Ubuntu, hanem Linux Mint Cinnamon lesz. Mire a régi lejár, addigra belakod az újat.
(Ubuntu nincs Cinnamon DE-vel)Frawly
No de mi számít kis disztónak? 😉
Manjaro se tünt el, pedig az elején nem sokan álltak mögötte vagy ott a Chakra....[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Felajánl a frisstéskezelő bármilyen verzió frissítést?
Laikus rálátással annyit tehetsz, hogy keresel egy másik Cinnamonos disztrót, felrakod emellé dualban, belakod és búcsút veszel a régitől. A remasteres disztróknak ez az egyik hátránya sajna. A következő főverzióra lehetne frissíteni a 14.04-et, de ott van a sysvinit systemd váltás, ami gond lehet valamint az, hogy az általad használt Cinnamon nem tud frissülni, egy 16.04-es környezetben meg a régi nem fog működni.
A remasterben lévő repositorykat is cserélni kéne....egyszóval esélytelen a művelet. Szerintem.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz Oposzumtoszó #34923 üzenetére
Mega, 50GB free tárhely, Android kliens is van.
Gmail címenként 15GB felhő.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz Frawly #34901 üzenetére
Szerintem meg én szoktam visszaadni, vagy mikor-hogy. Amúgy tényleg régóta terminal barát vagyok, főleg ha valamit csak abban lehet megoldani.
Csináltam pár hete valami terminalos keresésről valami blogbejegyzést, hogy ne kavarodjanak el mindig az okosságok, de valahol megakadt a dolog meg arra is rájöttem, hogy már nincs igazán olyan topik, ahol értelme lenne ajánlgatni. Régen a Kezdő is 'abszolút kezdő' jelzős volt, azt levetettették velem. Ma meg már a kezdő is sysadmin meg fejlesztő témákra tér át.... igazából több blog is elakadt emiatt, mert érdeklődő még volna is, de nincs igazi helye.(még Tg koromban is leugattak, mikor felhívtam a figyelmet a topik kezdő jellegére.......)
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Ahogy nézem, folyamatosan ezt a hibasort írogatja, de hogy ennek a networkmanager-nek lehet-e köze ahhoz, amit írtál......teljesen tanácstalan vagyok. Mindenképpen meg kell nézned live Linux alól a futást és/vagy az előző kernellel is.
dbus-daemon[802]: [system] Activating via systemd: service name='org.freedesktop.nm_dispatcher' unit='dbus-org.
dec 31 13:27:18 orgovanyi-Aspire-5741Z systemd[1]: Starting Network Manager Script Dispatcher Service...
dec 31 13:27:18 orgovanyi-Aspire-5741Z dbus-daemon[802]: [system] Successfully activated service 'org.freedesktop.nm_dispatcher'
dec 31 13:27:18 orgovanyi-Aspire-5741Z systemd[1]: Started Network Manager Script Dispatcher Service.
dec 31 13:27:18 orgovanyi-Aspire-5741Z nm-dispatcher[9528]: req:1 'dhcp6-change' [enp1s0]: new request (1 scripts)
dec 31 13:27:18 orgovanyi-Aspire-5741Z nm-dispatcher[9528]: req:1 'dhcp6-change' [enp1s0]: start running ordered scripts...
dec 31 13:27:33 orgovanyi-Aspire-5741Z dhclient[1096]: PRC: Renewing lease on enp1s0.
dec 31 13:27:33 orgovanyi-Aspire-5741Z dhclient[1096]: XMT: Renew on enp1s0, interval 9900ms.
dec 31 13:27:33 orgovanyi-Aspire-5741Z dhclient[1096]: RCV: Reply message on enp1s0 from fe80::e648:c7ff:fe6b:443b.
dec 31 13:27:33 orgovanyi-Aspire-5741Z NetworkManager[857]: <info> [1546259253.2114] dhcp6 (enp1s0): valid_lft 60
dec 31 13:27:33 orgovanyi-Aspire-5741Z NetworkManager[857]: <info> [1546259253.2114] dhcp6 (enp1s0): preferred_lft 30
dec 31 13:27:33 orgovanyi-Aspire-5741Z NetworkManager[857]: <info> [1546259253.2115] dhcp6 (enp1s0): address 2001:4c4c:1363:d000:8aae:1dff:fe0e:945
dec 31 13:27:33 orgovanyi-Aspire-5741Z NetworkManager[857]: <info> [1546259253.2115] dhcp6 (enp1s0): nameserver '2001:4c48:1::1'
dec 31 13:27:33 orgovanyi-Aspire-5741Z NetworkManager[857]: <info> [1546259253.2115] dhcp6 (enp1s0): nameserver '2001:4c48:2::1'
dec 31 13:27:33 orgovanyi-Aspire-5741Z NetworkManager[857]: <info> [1546259253.2115] dhcp6 (enp1s0): state changed bound -> bound, event ID="1d:0e:94Minap néztem egy olyan gép kiirásait, ami processzor túlhevülés miatt leállt, de ott egyértelműen ki is írta, mi a gondja. Először visszavett a processzor teljesítményéből, utána még mindig forró volt és hopp lekapcsolta a gépet. Ott viszont elég volt sűrített levegővel jól kifújni a ventit, pedig annyira túl sok por nem is volt benne, de mégis.......nálad viszont ilyennek nyoma sincs.
(#34898) Frawly
Vicces, de hibakeresésre ezeréve ilyeneket szoktunk javallani! No mindjárt jön akkor ide is légyírtó komád a sysadmin meg fejlesztő szövegével...........
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Valamit kevertem volna, mint ha a -3 végű a hibákat listázná ki, de már mindegy. Akkor az aktuálist a -3 nlküli parancs listázza! sorry
journalctl -b
pastebinnél kimarad a posztoló neve, ha oda bármit beírsz és alul Paste gomb, akkor lesz egyből link, én Entert még sose használtam itt.
és a fentinek a linkje:
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
journalctl -b -3
vagy admesg
parancs kimenete is hasznos lehet, pastebin-be másold be és a kapott linket rakd be ide.Pastebinbe bemásolod a szöveget és a nagy ablak alatt nyomsz egy Paste gombot, a felül létrejövő linked oszdd meg velünk. (nem kell regisztrálni meg hasonlók)
-
nagyúr
Ezt miből gondolod, hogy az SSD dolgozik ilyenkor? Nem a processzor pörög, venti fúj erősen, hőfokot néztél?
Live Linux-szal meg tudod nézni, miként viselkedik, ha a lev258 által javasolt előző kernellel is csinálja?A terhelést tudod monitorozni akár a top, htop vagy a nmon-nal is, utóbbit fel kellene rakni, szerintem célirányosabb, terminalban elindítod és a t , c, m, d billentyűkkel előhívod a szükséges kiiratást.
amire szükséged van
c- CPU
m- memória
d- meghajtók
t- futó folyamatokEgy terminalablakban nyitsz kettőt, a másikban is, így áttekinthetőbb:
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz gregory91 #34872 üzenetére
Nem becsülöm le a HDS-t, de azért igen távol áll a Wines programtól ez a cli-s megoldás, Linuxon vannak jó GUI-s alternatívák is helyette, amit használhatunk. Kezdőkről van szó.
(#34870) gregory91
Próbáld meg használni a grafikus sudo-t, ha nem hiszel nekem.
[link]Mint alatt a második parancs működik, Ubuntu alatt nem tudom......
~$ pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY xed /etc/fstab
~$ xed admin:///etc/fstab
Szólj, ha van még amit nem értesz.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Truman #34864 üzenetére
sudo apt install firefox-locale-hu
Spectre mitigation: LFENCE not serializing, switching to generic retpoline
Emiatt a sor miatt azért megnézném pontosan mit raktál fel, mert ez az újabb kerneleknél már nem lehetne.
inxi -Fxxx
terminal kimenet jól jönne[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Ne keresd, nincs ilyen, az említett Windowsos program csak terminalos CLI programként tölthető le. A disks program egy vicces valami, azt az oszlopot valami agyalap rakta bele, nem kell vele foglalkozni.
Nagy tudással bírók meg tudják magyarázni, hogy az csak a Tipus-t jelenti, de az akkor is értelmetlen. Nekem anno az 1 napos SSD-re is ezt írta ki, gyakorlatilag abban az oszlopban csak azt képes kiírni.gsmartcontrol használható még, mint a HDS és Disks alternatíva, ez a smartmontools frontend programja.
(#34830) gregory91
Te meg a gksudo-t ne keresd!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Frawly #34769 üzenetére
Nitro gyorsítást használok én, nem hűtést! Különben hogyan tudna 3-5 sec alatt bootolni ez az öreg masina!
Amúgy engem nagyon nem zavart ez a minuszos érték, rosszabb lenne, ha pluszban adna hasonló fals infókat, nyáron attól már égnek állna a hajam! Máskor meg nem számít a hőfok, mert semmi VGA ízzasztót nem művel a gépem, fura is lenne tőle, ha már nincs benne VGA sem....Még az elején utána olvastam ennek az érzékelőnek, it8603- de ez ilyen, arra jutottam.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Victor Súgó #34748 üzenetére
Köszi, tényleg jó lenne ezeket megjegyezni inkább, mert ismerni ismerem, de igen ritkán kell használnom őket, rengeteg bash, terminal leírás el van mentve, de elő kéne csalni, ha kell.
Home userek nem nagyon használják ezeket, a rendszer is csak fut gond nélkül....
Szóval én inkább ilyen GUI-s huszár vagyok, ahogy valaki nemrég említette.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Frawly #34746 üzenetére
A szmájliból ítélve biztosan szivatsz, de ha a kolléga nem tudná, a Ctrl+C-vel kell kilépni a watch-ból.
Köszi, nem nagyon használtam, egyszerűbb volt bezárni majd nyitni egy másikat. Most is próbálgattam rengeteg billkombót az x-re, de a c-re pont nem gondoltam!
Nekem az a bajom az nmon-nal, hogy elég bonyás a kijelzése, 600 gombot nyomkodni, mindegyikre előjön valami ablak, azt se tudja az ember, hogy mit kell nyomni, mit kell nézni rajta.
Nekem először használva tök egyszerűnek tűnt, persze ahogy nézegetem miket is tud, kezd bonyolult lenni, de alapból nem annyira az.
-
nagyúr
válasz Frawly #34744 üzenetére
watch -n
Ez jó, csak mindig kimegy a fejemből. Bővíthető még sok mindennel a sor, tetszik. Az nem ugrik be, melyik bilkombóval kell ilyenkor kilépni a terminalból. Nem tudod véletlenül?
Amúgy az nmon telepítése nem elvetendő, mert elég sok mindent tud monitorozni egyszerre.
A második srciptnél a hőmérséklet kijelzéséhez célszerű lenne elvégezni a
sudo sensors-detect
által egy detektálást. szerintemmennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest