- Milyen házat vegyek?
- Projektor topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Sokrétű segédkijelzővel gyarapodott a Corsair portfóliója
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- TCL LCD és LED TV-k
- Merevlemezek megbízhatósága, élettartama
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
BoB
veterán
válasz
Remekelek28 #13666 üzenetére
Az első bekezdés kicsit másképpen: nem kell ABS, menetstabilizátor meg légzsák, úgyis csak közúton vezetek
(ne vedd támadásnak, de az xp-t tényleg ne használd április után. Meg csak netezni sokkal megbízhatóbb linux-on.)
-
-
BoB
veterán
válasz
gtasystem #13410 üzenetére
Manjaro GNOME (ez community azaz közösségi. Ezen a disztrón GNOME-ból csak ilyen van. Elvileg minden jó de nem hivatalos)
Magyar nyelv gyanítom van de nem szoktam nézni mert mindent angolul használok.
Chakra-ból csak 64 bites kiadás létezik.
-
-
BoB
veterán
válasz
#63761920 #13379 üzenetére
Alapvetően ez a program azért van hogy ne kelljen emlékezned a sok különböző jelszóra. Az hogy biztonságosabb-e megítélésem szerint több dologtól függ.
Alapvetően a legbiztonságosabb az ha az összes jelszód bonyulult, minden helyre különböző és csak a Te fejedben van meg. Ilyenkor a program nem biztonságosabb.
Ez nem kényelmes, ezért az emberek egyszerű jelszavakat használnak, sokszor ugyanazt több vagy az összes helyre. Na ilyenkor ez a megoldás jobb. Van benne jelszó generálő is ami elég bonyolultakat állít elő, és neked csak egyetlen fő jelszót kell ismerned.
-
BoB
veterán
Bocsánatot kell kérnem: hülyeséget beszélek, nemcsak hogy nem kell az új 13.12-es AMD catalyst-hoz 3.12-es kernel, hanem ráadásul azt nem is támogatja hivatalosan. Valamint xorg 1.14-el is működik
-
-
BoB
veterán
válasz
FіkuszKukіsz #12970 üzenetére
Ezt nem ismertem, jó tipp, könyvjelző elmentve!
-
BoB
veterán
Indikátort ilyet csak a syspeek-et ismerem de az már nem működik, abbahagyták a fejlesztését.
Javaslom a conky-t, az az asztalon működik mint a háttér része, abszolút testreszabható (bár kicsit macerás). Keress rá a neten képekre, látni fogod.
Egyébként a 60GB-os SSD-k 64-esek, csak gyárilag nem elérhető a fennmaradó 4 pont a szabad hely végett. De azért nem árt ráhagyni ahogy írod.
-
BoB
veterán
válasz
joecontra #12864 üzenetére
Itt le van írva hogy lehet resetelni a jelszót.
-
BoB
veterán
válasz
lionhearted #12772 üzenetére
Én is most néztem hogy az egy túl régi ppa.
-
BoB
veterán
Azért nem működik, mert egyszerűen nem olvasod el amit írok. Írtam hogy töröld ki az obscure szót. Nem tetted. Addig nem engedi.
Az Ubuntu-nál úgy döntöttek nem engedik a felhasználóknak hogy szar jelszót használjanak. Ha ezt nem fogadod el, akkor viseld el hogy ilyeneket kell csinálni. Nem hiszem hogy windows-ban sem kellett még registryben turkálnod
-
BoB
veterán
Csak az a sor számít amelyikben benne van az sha512. A többi most lényegtelen. A success=1-et hagyd úgy ahogy van.
GUI-san nem is teszteltem hogy működik-e, ez az én hibám. Ott ezután sem működik de terminálban igen.
Csak ennyit kell terminálba:
passwd
bob@bob-virtual-ubuntu:~$ passwd
Changing password for bob.
(current) UNIX password:
Enter new UNIX password:
Retype new UNIX password:
passwd: password updated successfully
bob@bob-virtual-ubuntu:~$(#12533) Kendek: A tiéddel az a baj hogy minden további jelszóváltásnál szarakodni kell.
-
BoB
veterán
Már látom, csak telepítésnél fogadja el. Viszont egyszerűen kiküszöbölhető ez a probláma.
Ebben a fájlban:
/etc/pam.d/common-passwordEbben a sorban:
password [success=2 default=ignore] pam_unix.so obscure sha512Töröld ki az obscure szót, és írd a sor végére hogy: minlen=1
Értelemszerűen így minimum 1 karakter hosszú kell hogy legyen a jelszó. Ha más számot írsz akkor olyan hosszú kell.
-
-
-
BoB
veterán
válasz
legendary #11642 üzenetére
ASUS
GT 640 2GB DDR3 DirectCU SilentJa max 12k
-
BoB
veterán
válasz
Vincsó #11366 üzenetére
1. Meg kell állapítanod melyik partíciót akarod írhatóként újracsatolni (lsblk)
Ez valami /dev/sd<valami> lesz pl.: /dev/sda4
2. Meg kell állapítanod jelenleg hova van felcsatolva (ubuntu alatt jellemzően /media (asszem))
Terminálba:
sudo mount -o remount,rw /dev/sd* /<csatolási pont>Például:
sudo mount -o remount,rw /dev/sda1 /media/6wqud361ejDE
Nem vagyok biztos benne hogy ez a Te problémád, próbáld meg a Nautilust emelt jogosultsággal indítani és úgy állítani előbb:
gksu nautilus -
BoB
veterán
válasz
Sub-ZeRo #11352 üzenetére
- elindítod a gépet a Live akármiről
- terminál
- sudo mount /dev/sd* /mnt
- sudo mount --bind /dev /mnt/dev
- sudo mount --bind /proc /mnt/proc
- sudo mount --bind /sys /mnt/sys
- sudo chroot /mnt
- sudo apt-get install <amit akarsz>
- exit
- sudo umount /mnt/sys
- sudo umount /mnt/proc
- sudo umount /mnt/dev
- sudo umount /mnt
- sudo reboot* - csillag helyett a megfelelő karakter(ek). Az a partíció amin root van. Hogyan tudod megnézni a partíciókat: lsblk
Megjegyzem hogy ha kettő darab hálózatot csináló daemon is megy az nem jó! Ha a NetworkManager-t visszateszed szedd le a wicd-t. Még a chroot-ban ugyanúgy tudsz uninstallálni is.
Chroot előtt nyomj egy apt-get update-et.
-
BoB
veterán
-
BoB
veterán
válasz
gery2123 #11132 üzenetére
Perzisztens pendrive kell. Elég egy szerver verzió, GUI nem kell.
Tedd fel a clamav-ot.
sudo apt-get install clamav
Frissíts adatbázist:
sudo freshclam
Indítsd a vírusos gépet erről a pendrive-ról.
Kereséshez csatold fel a partíciót amin keresni akarsz:
Melyiket kell? -> lsblkmount /dev/sd* /mnt
(csillag helyére megfelelő karakterek)keresés:
sudo clamscan -r -i /mntEzután listázza a fájlokat azokat át lehet nézni melyikek, mit talált, stb. Törlés rm -el.
VAGY
Ha kell grafikus felület mert nem boldogulsz anélkül tegyél fel rendes ubuntu valamit és:
sudo apt-get install clamav clamtkA clamtk grafikus frontend a clamav-hoz. Azaz tudsz kattintgatva ablakból irányítani.
-
BoB
veterán
válasz
Focke-Wulf #11032 üzenetére
Ezzel próbáld meg feltenni a 12.04-et. Ezzel próbáltad?
-
BoB
veterán
válasz
unknownerror #10986 üzenetére
Miért nem erre specializált diszró-val próbálkozol?
-
BoB
veterán
válasz
Zozzer888 #10894 üzenetére
Igen simán lehet ilyen pendrive-ot csinálni (perzisztens módnak is szokták hívni amikor megjegyzi a változtatásokat).
Szerintem nem kell attól tartanod hogy normál felhasználás mellett gyorsan tönkremegy. Meg amúgy sem kerül már sokba egy pendrive
Viccet félretéve nekem még nem ment tönkre ilyen.
Fstab-ba nem árt majd egy noatime -t írni.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- PlayStation 5
- Greenwashing és zöld sivatag miatt támadják az Apple Watch-ot
- Windows 11
- Megjött a jubileumi Pixel széria
- Milyen házat vegyek?
- Chieftec játék értékes nyereményekkel!
- Hardcore café
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Facebook és Messenger
- További aktív témák...
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Csere-Beszámítás! Ajándék ROG Táska! Asus Rog Ally Z1 Extreme RC71L - 512GB SSD + 16GB LPDDR5
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Újszerű ASUS ROG Ally - 7"120Hz - Z1 Extreme - 16GB/512GB - (RC71L-NH001W) fehér - 2 év garancia
- Eladó karcmentes Realme 8 4/64GB / 12 hó jótállással
- PS Plus előfizetések kedvező áron
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest