- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Bluetooth hangszórók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- VR topik
- Analóg fényképezés
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- OLED TV topic
- 3D nyomtatás
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
válasz
#63761920 #22042 üzenetére
Akkor most Terminálba: gksu gedit /etc/fstab (így tudod szerkeszteni a fájlt)
Új sorba
UUID=2144406c-eed5-4458-be98-bae89e28b5d7 /media/tarhely ext4 defaults 0 2
Mentés, újraindítás. Elvileg jó lesz. Torrent kliens beállításaiban érdemes úgy állítani, hogy előre foglalja le a helyet neki. -
lev258
veterán
válasz
Just_Reboot #22029 üzenetére
#22008, #22009
-
lev258
veterán
válasz
bajnokpityu #21914 üzenetére
Távoli asztal? RDP? Gyakorlatilag bármelyikkel. Remmina program kell neked, meg esetleg a hozzá tartozó rdp csomagok, ha nem települnek.
-
lev258
veterán
válasz
bajnokpityu #21903 üzenetére
Grafikus felület?
-
lev258
veterán
válasz
szundybence #21889 üzenetére
Az Ubuntu, mint a tipikus mainstream disztribúciók, nem rolling. Ez azt jelenti, hogy az adott verzióban a szoftverek verziói fixáltak, ritka, hogy frissülnek. Ha külső ppa-ből telepítesz valamit, akkor a ppa gazdája elérhetővé tehet újabb verziókat a szoftverből a rendszeredre, ami így automatikusan frissül.
-
lev258
veterán
válasz
#68216320 #21831 üzenetére
Amennyire én tudom, az UEFI egyik funkciója a secureboot. Még nem láttam olyat, hogy ne lenne. Viszont neked nem gond, mivel úgyis ki kell kapcsolni Linux telepítésénél. Bár ez nem kötelező, de UEFI-nél általában GPT partíciós táblát szoktak csinálni, amiben lehet több elsődleges partíciód (nemcsak 4).
-
-
lev258
veterán
"attempt ti read or write outside of dsik 'hd0'"
Ez arra utal, hogy vagy a partíciókkal van gond, vagy magával a lemezzel (3. telepítés sem hangzik jól). A Linux rendszerek jellemzően érzékenyebbek a hardverhibákra is, így jobb, ha utánajársz a dolognak. Halkan megjegyezném azt is, hogy egy XP képességű gépre az Ubuntu grafikus felülete (Unity) lehet kicsit sok.
Pontosan mi volt, miután újratetted a Grub-ot? Mi indul? -
lev258
veterán
válasz
nemurea #21733 üzenetére
"adott Ubuntu verzió (pl. 14.04) egy adott kernel tree-t visz végig (pl. 3.13.x)"
Nem egészen. LTS-nél megszokott, hogy az új kiadások pl. 14.04.2 már frissebb kernelt tartalmaznak, amit a köztes kiadásból visszaportoltak. Egy 14.04.1 esetén pedig felajánlja a rendszer, hogy feltegye ezen visszaportolt csomagokat. Tehát Ubuntu 14.04-en is lehet hivatalos módon 3.13-asnál újabb kerneled (illetve frissebb Mesa).
A Debian konzervatívabb. Bár a jelenlegi kernele újabb (hiszen nemrég adták ki), viszont az biztosan nem fog változni a következő verzióig. -
lev258
veterán
válasz
szundybence #21728 üzenetére
Az Airdroid egy külön szoftver pont ilyen esetekre. Nem te értetted félre?
-
lev258
veterán
válasz
Sztlaci #21688 üzenetére
Az Nvidia vonatkozásában van. Egyéb (További) illesztőprogramok a neve, ha jól emlékszem.
Elvileg a Dell hivatalos álláspontja az, hogy ha operációs rendszert cserélsz, akkor a szoftverre nem adnak supportot, de a hardver attól még garanciás. És ez előtelepített Windows esetén is igaz.
Persze én nem látom, mit ír nálad az apróbetűs. Viszont te a hardverért fizettél, a rendszerért nem.
Dhampir: Még ha bele is túrnak a Dell-nél, ez akkor is ingyenes Linux. -
lev258
veterán
-
lev258
veterán
válasz
Sztlaci #21680 üzenetére
Nem tudom, mi ez a rendszer helyreállító lemez. Viszont a Systemback programmal tudsz lemezképet csinálni a komplett rendszeredről. Tapasztalsz fagyásokat? Ha a gép Dell, nem kizárható az előtelepített rendszer hibája se. Chrome-hoz külön flash van, annak nézz utána. Bár most épp zajlik a plugin kezelésük cserélése, így okozhat meglepetéseket.
Gyárilag a Chrome van telepítve? Na olyat se láttam még. -
lev258
veterán
válasz
Dhampir #21658 üzenetére
A korrektség miatt. Ez a parancs nem fogja frissíteni. Ugyanazt tölti le, telepíti, ami eddig is a hivatalos tárolóban volt (amit eddig is használt az ember a rendszeren). Frissítéséhez külső ppa ajánlott, persze csakis megbízható.
cooi111: Van valami Indítópult jellegű dolog, oda tedd be. -
lev258
veterán
válasz
Dhampir #21627 üzenetére
Hibák esetén mindennek utána kell nézni. Videókártya driver, frissítések, ...
Valamiért az elsődlegesen Windows-t használók hozzászoktak ahhoz, hogy vannak fagyások, hibák és ezt elfogadják. Linux rendszereken meg az lenne a lényeg, hogy a hibának oka van, ki lehet küszöbölni. -
lev258
veterán
válasz
Dhampir #21618 üzenetére
Jelenleg a 14.04 a legújabb LTS. A figyelmeztetés azért volt, mert a "gyári" nem egy esetben bizonyult problémásnak korábban (12.04 idején elég komolyan, de 14.04-gyel is vannak gondok). Végül nekem se sikerült találnom "gyárit", de szerintem jobb is. Ha bármi kérdés, probléma felmerülne, itt megoldjuk.
Arra a gépre bármi mehet. -
lev258
veterán
válasz
szuszinho #21586 üzenetére
A videodriver már most is fenn van a gépen és dolgozik. A hardveres gyorsításhoz viszont ez a driver kell (a neve nem lényeg). Ennyi. Pulse tisztességes törléséhez én nem értek, még nem volt bajom vele. A fagyogatás mit takar? Mik a rendszer beállításai, mennyi idő után megy Felfüggesztés módba, esetleg van zárolás is?
-
lev258
veterán
válasz
Eastman #21582 üzenetére
Én nem használom, még. Az Ubuntu fórumon rendszeresen vannak hírek, illetve a tapasztalatokat is megosztják. Remélem tudod, hogy jelenleg ez még egy fejlesztőknek, valamint lelkes bug-keresőknek való rendszer. A kérdés inkább az, te mire használod. Könnyen lehet, hogy nem minden általad használt funkció van kész, illetve azt is tudnod kell, hogy az Androidos programok se mennek rajta (nem célja).
-
lev258
veterán
válasz
Dhampir #21433 üzenetére
Amihez nincs zárt driver, ott Terminálon keresztül lehet kapcsolni. Azt még nem csináltam, de találkoztam már vele keresgélés közben.
Én nem vagyok guru, mégse volt még gondom se saját, se más gépével. Azzal viszont egyetértek, hogy időnként az ember kifogja a problémásabb hardvert, akkor pedig kell utánaolvasni. -
lev258
veterán
válasz
Hurkaleves #21365 üzenetére
Abból is ARM változatot kell keresni, a sima PC verzió nem jó. Nem tudom, előbbi publikus-e. Előfordulhat, hogy a telepített Androidon vannak egyéb driverek Google+gyártó együttműködésben. Pontos információk nélkül nehéz megmondani, lehet-e jobb, gyorsabb. Esetleg a gyártó honlapján vagy a kereskedőnél tudsz érdeklődni.
-
lev258
veterán
válasz
Hurkaleves #21363 üzenetére
Én azt a kütyüt egyáltalán nem tartom erőgépnek (FHD-ra gondolok).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- PlayStation 5
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Formula-1 humoros
- Diablo IV
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Suzuki topik
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090 (ELKELT)
- Creative Sound BlasterX G5 (70SB170000000) (Sound Blaster) (DAC)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- 2db Dell PowerEdge R740 2U Rack Szerver és 3db Netapp FAS2040 NAS
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest