Hirdetés
- Megjött a Cherry legfrissebb, taktilis karakterisztikájú kapcsolója
- 8 bővítőhelyes Jonsbo "akvárium", akár kábeleket rejtő alaplapokhoz is
- 4K felbontású, 240 Hz-es OLED monitorokkal köszönti az őszt a Lenovo
- Ismét egy teljesen friss egérrel gyarapította kínálatát a Pulsar
- Legalább 20 éves lemaradásban vannak a kínai litográfiai cégek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Most Kína tiltotta ki a nemrég exportengedélyt kapott AI gyorsítókat?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Mini PC
- ASUS ROG Ally
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Megjött a Cherry legfrissebb, taktilis karakterisztikájú kapcsolója
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Intel találgatós topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
IO.sys
őstag
válasz
Rick3D #45897 üzenetére
A delidet nem értem. A delid az Intel újabb cpui miatt lett kitalálva, amiknél a kupak nincs a magokhoz forrasztva, hanem paszta van alatta, ráadásul jó vastag. Ez 15 fokkal nagyobb meleget jelent terhelésnél, de delidnél folyékony fém kerül a kenőcs helyére és mindenki boldog. De az lga1156 sorozatnál még az összes kupak forrasztva volt, szóval nem értem. Eleve egy forrasztott kupakot kifejezetten macerás és veszélyes leszedni.
Az LLCvel ott valami nem stimmel, valószínűleg ezért is értelmezed rosszul.
Vdroopot akadályozza meg, terhelés alatt is annyi feszt kap a cpu mint amennyit idlében
Ellenkezőleg, idlében lesz ahhoz közeli a feszültség, mint terhelve. Ezért sem értem, hogyhogy nálad az LLC feszültségcsökkenést okoz. Ott van valami más is. Esetleg az offset mód lehet, de így látatlanban nem tudom. Normális esetben az LLC 0.03V-tal emeli a VCore-t, ami nem kevés.
Az újabb alaplapoknál valóban 4 lépésben lehet állítani, a tiédnél csak bekapcsolni lehet.Ha nincs még meg a legalacsonyabb fesz, akkor arra kell tovább menni, vagy emelgesd a BCLK-t és a VCoret.
El foglak keseríteni, abból a CPUból nem fogsz stabil 4,6GHz OC-t kiszedni, ebben egészen biztos lehetsz. Tudom, az Intel Extreme Tuning Utility ezt mondja, de azt is mondja, hogy 4 kilowattot/!/ eszik a proci, na nálunk a MOSÓGÉPNEK csak a fele kell...
Ez a program az abszolút nem ajánlott kategória jellemző példája.
4GHz felé már 90 fok rendes stresszteszt alatt az a CPU, nem pedig 4,6-nál 60.
-
IO.sys
őstag
válasz
Rick3D #45876 üzenetére
Nem tudom mire gondolsz feszültség/LLC
+ feszültség vagy Load Line Calibration bekapcsolása. A guide-ban nincs. Olvass utána és tudni fogod, fontos.Az Adaptive VCore a turbo órajelhez ad plusz feszültséget, de a turbót jobb kikapcsolni már az elején, arra ott van az EIST.
Valóban izgalmas, hónapokat el lehet tölteni a biosban.
-
IO.sys
őstag
válasz
Rick3D #45874 üzenetére
8 óra azért nem kell, nálam 5 percig futnak. Elég nyitni közben egy fájlkezelőt, az meglepően hatékony stabilitásvizsgálatra.
Ha visszakapcsolod az energiatakarékossági featuroket, akkor tudod, hogy kell még feszültség/LLC, ugye?
Nálam 1333MHz rammal nem ment fel 4000-ig, vagy a ramod, vagy a memory controllered jó, nem tudom. Később azért még kiütközhet, inkább legyen gyári érték közelében, aztán rakhatsz bőven arra is. Addig érdemes, ameddig felmegy.
Ha XMP profilt használsz, akkor az olyan, mintha varrnál egy ruhát magadnak, aztán elmennél a C&A-ba venni egyet és azt felhúzni. Átállítja a CPU szorzót is, szóval sokra nem jó. Az XMP a manual tuning ellenkezője. -
IO.sys
őstag
válasz
Rick3D #45872 üzenetére
0,72V simán lehet, ha jól sikerült a proci.
Hiába tapasztalod ki a C-states meg EIST nélküli stabil OC-t, ha utána visszarakod. Csinálhatod elölről az egészet, teljesen más lesz a rendszer. És a cél ugye nem az, hogy az otthagyott, békésen torrentet szedő gép 1KW-ot egyen naponta.
Inkább a turbót kapcsold ki, az tud bekavarni. Nálam a C-states C3-on van, minden más be van kapcsolva.
500W-os táp is elég, ha nem egy 1080-at kerget a proci. -
IO.sys
őstag
válasz
Rick3D #45869 üzenetére
Rekorddöntést tervezel vagy a mindennapi elérhető legjobb teljesítmény kell? Jellemző ezekre az útmutatókra, hogy az előbbit írják le egy kezdőnek, amit nem is értek. Mert ha kikapcsolod a C-statest és társait, tétlen állapotban 200 W-ot eszik a gép. Szóval hiába éred el a felső határt így, az maximum a rekordok megtámadására jó, másra nem.
ameddig meg nem találom a legstabilabbat
Legstabilabb nincs, stabil van és az ellenkezője, nincs átmenet.Hogyan tudom mikor stabil ?
Onnan, hogy nem kékhalálozik, nem indul újra.A stabilitás nem csak a VCore-tól függ, minden feszültség és minden frekvencia összefügg egymással. Pl nem tudsz bizonyos magfreki fölé menni, ha a RAM frekvencia túl alacsony, ha az túl alacsony, kell rá adni, ha többet adsz rá, kell a memiróavezérlőre kakaót adni, akkor meg elkezd jobban melegedni az egész...
Az ilyen leírás arra jó, hogy fogalmad legyen róla, aztán el kell tenni és magadtól újrakezdeni, kitapasztalni, mi mit állít, miért kell adni rá vagy miért nem, aztán megtanulod lassan, lesz elképzelésed.
Próbáld meg megállapítani a gyári magfrekvenciához tartozó legalacsonyabb VCore-t, aztán ha megvan, adj egyet a szorzóra és állapítsd meg azét is. Ha egy ponton nem megy tovább, gondolkozhatsz, hogy mit tehetsz érte más komponens hangolásával.
Új hozzászólás Aktív témák
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Honor Magic5 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 13 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude E5450 - i5-5GEN I 4GB I 500GB I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest