- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
Tomato firmware
Új hozzászólás Aktív témák
-
ArthurShelby
addikt
-
ArthurShelby
addikt
válasz
zsolt_64 #10930 üzenetére
Én már rég nem használom a tomato-t, hanem gyárit helyette. De ennek az egyik oka a lustaságom, a másik az aimesh.
A tomato sokkal könnyedebb, lightweight-ebb, gyorsabb, és tud vlan-t is és wireguard-ot is.
Míg az asus-oknál a gyáriak közül csak az ax-esek tudják a wireguard-ot és a pro-k a vlant. -
válasz
zsolt_64 #10927 üzenetére
Egyiket se fejlesztik rohamtempóba, a Padavan is olyan, hogy ezer éves ac-s router került be nemrégen a támogatottak közé. Na meg ilyen errefelé teljesen ismeretlen orosz és kínai belpiacos vasak. Szerintem a Tomato ax ágából se lesz semmi, el fog halni mielőtt elkészülne. Sajnos ez van...
-
zsolt_64
senior tag
válasz
zsolt_64 #10927 üzenetére
Csak még annyit a történethez hogy frissítettem tomatot a 2024.4-re és levettem az egyébként értelmét vesztett kisméretű usb meghajtót, és mintha így korrektül működne...
de lehet hogy csak tűnik,,,, vagy mégis ?? mert az általa széles körben használt Total Commander is jól frissíti a hálózati ablakát. -
-
tjsz
Topikgazda
válasz
zsolt_64 #10919 üzenetére
Az utóbbi időben kevés időm volt/van, így nem frissítettem ill. teszteltem.
Itthon egy 2023.4-el megyek egy Asus AC68U-n és másik 21 helyszínen pedig szintén 2023.4-el, de Asus N18U-n. ATOMSTABILAK. Pedig, sokféle config variációk vannak: VPN-től kezdve a dupla net elérésig, az USB-s külső disk-től a felcsatolt NAS disk-ekig, a többféle VLAN-tól kezdve a NISZ-es és DJP-s rákötésig, külső (unifi) AP-tól a kamerarendszerig stb.
Szerintem még várj ki egy picit.
-
-
tjsz
Topikgazda
válasz
zsolt_64 #10610 üzenetére
Ez az "After flashing...." már a Zarate féle Tomato óta ott van. Nem emlékszem pontosan, hogy melyik verziónál, de ezzel volt gondom: hiába pipáltam be, nem törölte az NVRAM-ot, utána meg nem tudtam belépni web-es felületen. Szóval ha NVRAM-ot akarsz törölni, akkor az általam említett menüben ezt megcsinálod, újraindul, majd utána jöhet az upgrade (vagy a downgrade).
-
tjsz
Topikgazda
válasz
zsolt_64 #10607 üzenetére
Mindegyikben van NVAM törlési lehetőség: Administration - Configuration - Restore Default Configuration - "Erase all data in NVRAM memory (thorough)".
FreshTomato config kimentésével kapcsolatban nekem is jók a tapasztalataim, bár előfordulhat, hogy adott verzióban az NVRAM-beli változó neve már nem ugyanaz, mint az előző verzióban. Vagyis: visszatöltöd a config file-t, majd után végig kell menni az összes menüponton és ellenőrizni a beállításokat (szükség esetén korrigálni).
-
válasz
zsolt_64 #10599 üzenetére
Nem, ott nem lenne ilyen. Nekem pl. Xiaomi Mi R3G-m van, abban ugyanaz az MT7621 SoC van mint az RT-AC65P-ben, ezt nem is terhelik a NAT funkciók. Persze vannak olyan funkciók amik ütköznek a HW NAT-al, ilyen pl. a QoS, ha ezeket aktiválod, akkor a HW NAT automatikusan kikapcsol, a forgalom pedig SoC-on keresztül fog menni, olyankor a végeredmény is hasonlóan terhelt SoC lesz.
Igen, sajnos az USB-s funkciók egyelőre minden router erőforrásait eléggé megterhelik, és ezen nem változtat a HW NAT képesség se, mert ehhez nincs köze.
Honnan lehet tudni? Hát a dokumentációkon kívül esetleg a fórumokról.
-
válasz
zsolt_64 #10597 üzenetére
Mert sajnos a CTF nem egyenlő a hardveres NAT-al. Ez csak egy szoftveres "könnyítés" a SoC számára, ami által nagyobb sebességgel lesz képes továbbítani a beérkező csomagokat mint nélküle, de ettől még a SoC-ot terheli a címfordítás.
What Is Cut Through Forwarding?
Ezzel szemben a tényleges HW NAT-ot a switch szokta végezni, így az ilyen képességű vasakban még ekkora sebesség mellett is alig van SoC terhelés.
-
válasz
zsolt_64 #10592 üzenetére
Amúgy hasznos tool még a httping, én ezt is mindig bepakolom a firmware-be, mert DIGI-nél elég sok hálózati eszközben le van tiltva az icmp echo, nem válaszol sem a digi.hu, sem a default gateway, és ha jól tudom a dns szerverek se, így ha bajom van, akkor ez jól jön. Persze http-n eleve magasabb a válaszidő, de ezt bele kell számolni és kész.
/opt/home/admin # httping -c 5 digi.hu
PING digi.hu:80 (/):
connected to 92.249.128.115:80 (736 bytes), seq=0 time= 59.53 ms
connected to 92.249.128.115:80 (736 bytes), seq=1 time= 58.80 ms
connected to 92.249.128.115:80 (736 bytes), seq=2 time= 45.44 ms
connected to 92.249.128.115:80 (736 bytes), seq=3 time= 62.69 ms
connected to 92.249.128.115:80 (736 bytes), seq=4 time= 48.03 ms
--- http://digi.hu/ ping statistics ---
5 connects, 5 ok, 0.00% failed, time 5277ms
round-trip min/avg/max = 45.4/54.9/62.7 ms -
válasz
zsolt_64 #10592 üzenetére
OK, bár az a helyzet, hogy cikkem egy sincs, és blogbejegyzésem is csak ez az egy. De azért örülök, hogy segíthettem.
Az mtr lényegében a ping és a traceroute keveréke, indításkor megadod neki a célállomást, és a teljes útvonalon fogja mérni a válaszidőket, egészen amíg le nem állítod.
Használatra példa:
mtr google.hu -
-
tjsz
Topikgazda
válasz
zsolt_64 #10585 üzenetére
Sajnos én szembesültem egy továbbra is meglévő hibájával (Asus RT-N18U-t használok még mindig): a JFFS-t lehet formázni, lehet oda rakni bármilyen script-et, de adott számú router reboout után a tartalma teljesen elveszik (csak a script tárolására használnám). 2021.6-osnál ez 10 db reboot volt, 2021.7-esnél 19 db.
Tegnap egy 2020.6-osnál szembesültem ugyanezzel a hibával, ott 1.5 év után vesztette el a tartalmát (heti 1x indult újra, tehát kb. 80 db reboot volt a gond). -
válasz
zsolt_64 #10582 üzenetére
Én sosem próbáltam még ilyet, főként mert nem használok SSD-t a routeren, de ez talán jó lesz kiindulási alapnak. Azt mondjuk nem tudom, hogy itt számít-e a kernel verziószám, de ha igen, akkor az még bekavarhat, mert Tomato-ban ha jól tudom még 2.6-os kernel van. Bár Padavan alatt sem a legfrissebb van, de ott azt hiszem 3.4 körül tartanak.
-
-
-
zsolt_64
senior tag
válasz
zsolt_64 #10576 üzenetére
csak megírom tapasztalataim....
Szóval sikerült tftp-vel visszahozni a halálból és visszavarázsolni
a legfrisebb freshtomatot az ipv6 os verziót.
Nem volt könnyű és csak úgy sikerült hogy visszatettem előbb egy eredeti linksys fw-t, és utána upgrdeltem fresht.ra
Kissé megviselt a hercehurca, és még mindig nem tudom milyen reset gomb benyomva, nyomva táp-ki-be stbstb állapotban ment föl a gyári fw.
Mindenesetre most más a teljesen helyes vezió mutatja:
2021.6 MIPSR1 K26 MiniIPV6Konklúzió, ezekkel a régi routerekkel ahol nincs CFE óvatosan...
-
-
válasz
zsolt_64 #10571 üzenetére
Nem próbáltad resetelni? Lehet csak az NVRAM-ban van valami anomália, ütközés. TFTP-n ugyanúgy éleszthető, mint ahogy szinte minden BroadCom alapú router. Pedig az a firmware tuti rá való.
A Linksys WRT54G/GL/GS router topik összefoglalójában van link.
● WRT54GL debrick (félre flash-elt router újraélesztése) -
válasz
zsolt_64 #10565 üzenetére
K24 - de ilyet már nem fordítanak egy ideje - vagy K26, MIPSR1, és 4MB-nál kisebb. Ezek a lehetőségek, az utolsóval még nem találkoztam, amikor én Tomato-ztam, akkor még nem volt VPN2 változat.
freshtomato-K26_RT-MIPSR1-2021.6-Mini.zip
freshtomato-K26_RT-MIPSR1-2021.6-MiniIPv6.zip
freshtomato-K26_RT-MIPSR1-2021.6-MiniVPN.zip
freshtomato-K26_RT-MIPSR1-2021.6-MiniVPN2.zip -
-
zsolt_64
senior tag
-
-
-
tjsz
Topikgazda
válasz
zsolt_64 #10381 üzenetére
Akkor ezért nem működik. Gondold végig logikusan: az ONT-t lan oldali IP címe 192.168.1.1. Ez azt jelenti, hogy a router-ed WAN oldala egy másik 192.168.1.x-es IP címet kap (most hagyjuk figyelmen kívül, hogy nemcsak 255.255.255.0 maszk létezik). A router-ed belső IP címe 192.168.1.1 és az ottani gépek is 192.168.1.x-es címet kapnak. Vagyis amikor beírod a böngészőbe, hogy 192.168.1.1 akkor ez elmegy a tomato-s routerig, ő rájön, hogy ez az ő címe és megjeleníti a tomato web felületét (tehát a kérésed nem megy el az ont-ig).
Megoldás #1: a routered belső IP címét átírod - mondjuk 192.168.2.1-re, módosítod a DHCP beállításait (192.168.2.2 - 2.254). Innentől kezdve a számítógéped kap egy 192.168.2.x-es IP címet, amikor böngészőbe beírod, hogy 192.168.1.1, akkor ez a kérés elmegy a router-ig, ő rájön, hogy ez az IP címzett csomag nem az övé, és tovább passzolja az ONT-nek. Az ONT pedig válaszol.
Megoldás #2: az ONT IP címét írod át 192.168.2.1-re, módosítod annak a DHCP beállításait, a routered kap egy 192.168.2.x-es IP címet. Innentől kezdve, ha a számítógépeden beütöd, hogy 192.168.2.1, akkor az elmegy a tomato routerig, az passzolja az ONT-nek, az pedig válaszol.
Egyébként: csak jelzem, hogy elvileg nem igazán jó dolog az, hogy ha a router-ed WAN oldalán és LAN oldalán is ugyanaz az IP tartomány van. A te példádnál maradva 192.168.1.1 - 254 között. Ugyanis ebbe a legtöbb router beleőrül, a tomato viszont normálisan tudja lekezelni.
-
tjsz
Topikgazda
válasz
zsolt_64 #10377 üzenetére
ONT elérése (tegyük fel, hogy 192.168.1.1 az IP címe):
1. Ha DMZ és 1 WAN-od van, akkor "simán" (az IP címével).
2. HA DMZ és 2 WAN-od van, akkor Tomato - Advanced - MultiWAN routing-ban beállítod, hogy 192.168.1.1 eléréséhez csak a WAN1-et használja (ha WAN1-en van az ONT)
3. Ha pppoe passthrough és 1 WAN, akkor "route modem IP"-hez írd be az ONT ip címét
4. Ha pppoe passthrough és 2 WAN, akkor - nekem - nem akart működni.
-
Dzsekó
addikt
válasz
zsolt_64 #10359 üzenetére
És ha a Connect mode-ot Keep alive-ról Connect on demand-ra teszed, az nem segít?
Nekem volt olyan szolgáltatóm, ami a keep alive-ot nem bírta. Még 13 évvel ezelőtt, Interware volt a neve. Azóta persze sok minden változott.
Akkor már csak az a kérdés, hogy petir-nek és Lasersailing-nek mire van beállítva a connect mode és azon belül a redial interval. Írhatnátok ti is srácok!
Minél több infó van, annál jobban ki lehet kerülni a szívásokat. Illetve petir Te is megpróbálhatnád a Connect on demand-ot, ha azzal nem jó, akkor Keep alive és azon belül a redial interval 70-re.
Én sajnos nem tudok segíteni a tesztelésben, mert DHCP-n vagyok PPPoE helyett. -
zsolt_64
senior tag
válasz
zsolt_64 #10356 üzenetére
Itt folytatom, de az elírásokat már nem tudtam javítani.
Az hogy merlinen miért fut hibátlanul , az azért lehet, mert a merlin valószínűleg kiadja a PADT-t, ahogy a tomato nyomógombja is. Valahol találtam erre utalást. De hogy a gugli pado timeout" keresésre kidobott találatokban mennyi marhaságot írnak össze...
A 70 sec pedig tapasztalati úton jött ki : kezdtem 300- al aztán feleztem jó sok türelem kell hozzá.
Most jól meg van konfigurálva , a wifi másik ipcím tartományban, nas , logolás, static dhcp és Dynamic DNS, egyéb nyalánkságok... minden működikJa és nem játszom , és a router sincs földhözvágva, csak egyszerűen tartóst teszt kell. pl lássak 18 órányi ppoe konnekt időt...
-
Lasersailing
senior tag
válasz
zsolt_64 #10341 üzenetére
Szia,
Én Digis, FTTH, freshtomaton vagyok. Mondjuk nálam a szakértelem hiányos, de részletes leírás alapján talán meg tudok nézni néhány dolgot...
Uptime: 84 nap
FreshTomato Firmware 2020.2 K26ARM USB AIO-64K-NOSMP
Linux kernel 2.6.36.4brcmarm and Broadcom Wireless Driver 6.37.14.86 (r456083)
ASUS RTN18-U-val -
petir
senior tag
válasz
Én rezes vagyok...
Még nem ért ide az optika...
Ráadásul nálunk 3 érpáron van a net. 100Mega. 1 érpár telefon ami nincs használva.Ami érdekes nálunk még , ha én eleresztem a lovakat és teljes sávszélességgel töltök le pl egy 6 gigás Linux imaget akkor jön a maximális sebességgel 10-11Mega de kb 5-6-szor megszakad a kapcsolat. Persze a router nem indul újra meg semmi csak a kapcsolatot dobja el router újra csatlakozik és megy tovább tehát a router intéz mindent. Gondoltam szar az N66u lecseréltem de ugyanez persze a DiGi a füle botját nem mozdítj.
-
Dzsekó
addikt
válasz
Ez nekem is eszembe jutott, hogy mindketten Digi-sek vagytok, de mivel másik fw-el jól megy a router ugyanazzal a nettel, ezért nem írtam. Amit én csinálnék, a következő:
1. kölcsönbe szereznék/vennék használt AC66 routert, rátenném a tomatot, ha azzal is szar, akkor Digi & Tomato nem fér össze. Ha a szerzett/vásárolt routerrel jó, akkor valami az eredeti routerrel van, és Merlinnel vagy gyári szoftverrel eladható, vagy használható al routerként. Tulajdonképpen hiba megoldva.
2. ha mindkét routerrel rossz, akkor vagy használod Merlinnel, vagy netszolgáltatót váltasz.
Ez esetben a szerzett/vásárolt routert vissza lehet adni vagy eladni.Szerk: Nekem ezek az MTU varázslatok sohasem jöttek be. 1500-at is próbáltam régen valamikor, azt is megpróbálhatod. Esetleg hívd fel a Digi support-ot, hátha kapásból tudják, hogy milyen MTU-ra kéne állítani a routert Tomato esetén.
-
tjsz
Topikgazda
válasz
zsolt_64 #10337 üzenetére
Sziasztok!
Kíváncsi tettetek, el kezdtem túrkálni ezen az oldalon, de egyszerűen tényleg nem találtam semmi ilyen, mások által is jelzett hibát N66U-val vagy AC66U-val kapcsolatban.
Én sokkal inkább tippelnék hardware (NVRAM memória) hibára, bár annak az esélye, hogy ez 2 embernél is pontosan ugyanúgy előjöjjön (ketten jeleztétek itt a fórumban, hogy ugyanaz a tapasztalatotok), egyszerűen 0. Ráadásul más firmware-el teljesen ok.
Az NVRAM törlést teljesen mindegy honnan csinálod (CFE web felület, vagy SSH-n keresztüli parancssorból vagy éppen Tomato web felületről), mindegyik jó, ettől függetlenül érdemes többször csinálni.
-
SztiviVander
addikt
válasz
zsolt_64 #10331 üzenetére
Hiba kereséshez nem a jól működő állapot kell hanem a hibás állapot, szerintem ez elég egyértelmű. A hibajelenség meg - ha jól értelmeztem amiket eddig írtál- ugye bármikor reprodukálható. Előző hsz-ben arra céloztam (de akkor most leirom másképp mert látom nem érted) hogy ha javítást szeretnél erre akkor a freshtomato saját fórumán kellene a hibát jelezni ahol azok vannak akik csináljak, Itt meg azok akik csak használják, szóval attól hogy ide leirod még nem lesz javítva :)
-
Dzsekó
addikt
válasz
zsolt_64 #10334 üzenetére
Az AC66U b1-c1-e1 számozásában nem vagyok otthon. Shibby-nek van AC68U fw-e.
Nekem AC68U-m van, de C1-es, és arra már nem jó a Shibby féle (oda is van írva nála, hogy except C1 - kivéve C1), de a Te B1-es AC66U-dra jó lehet. Elrontani nem tudod, mert ott az Asus restoration utility. Én véletlenül rátettem a C1-emre a Shibby régebbi fw-ét és csa resetelgetett a router. Gyártottam téglát. De a mentési mód bejött rajta, és az Asus restoration utility-vel rá tudtam tenni a C1-E1 verziójú freshtomato-t. Azóta tökéletesen működik. -
Dzsekó
addikt
válasz
zsolt_64 #10331 üzenetére
Ahogy az előzőekben szerepelt még két "lövésed" lehet.
1. ráteszed a gyári fw-t, ott törölsz NVRAM-ot a gyári webfelületen, és aztán fel freshtomato az Asus restoration utility-vel (új Asus fw már nem enged webről betallózni más fw-t).
2. megpróbálod a régebbi Shibby fw-t, amivel köztudottan a N66 és AC66-ok tök jól működnek.
Ha ezek sem mennek és nagyon Tomato-t szeretnél, akkor router csere vagy belenyugszol és használod a Merlin-t.
-
SztiviVander
addikt
válasz
zsolt_64 #10324 üzenetére
Ne vedd zokon de nem értem ezt a logikát. Csak gondold már végig, aki tudná ezt javítani mégis honnan fogja tudni hogy van ilyen hiba? Látomása lesz róla vagy mi? Elmondásod szerint sok verzió óta nem működik, nem gyanús hogy ha eddig nem lett javítva (mert lehet hogy mégse mentalisták fejlesztik), akkor ezután se lesz
-
petir
senior tag
válasz
zsolt_64 #10322 üzenetére
RT-N66U megerősítve.
DIGI PPPoE kapcsolatot eldobja utána renewing de nem épül fel a kapcsolat !
Továbbá átírom a wifi SSID-t ugyanez vagy újraindul...Ha véletlenül kap IP-t újraindulás után a menüben pl. wifi jelszót állítok PPPoE kapcsolatot már dobja is el..
Gyári - OK
Merlin - OK
DD-WRT - OKSzóval nem a router a rossz...
Én azóta vettem egy RT-AC1200GU-t padavanositva lett
-
SztiviVander
addikt
válasz
zsolt_64 #10317 üzenetére
Én még azt kipróbálnâm hogy fel egy legfrissebb gyári fw, aztán utána arra a freshtomato. Nem követem az ac66 változásait, de ha jól emlékszem vannak olyan részei a fw-nek (bootloader talán) amit csak a gyári fw tud frissíteni, a merlin meg a tomato meg tudtommal nem. Hátha valami ilyen baj lehet nálad. Vagy döglődik a hw. Mert hogy nem te vagy a világon egyedül aki ac66-on freshtomatot akar használni az egész biztos.
-
Dzsekó
addikt
válasz
zsolt_64 #10313 üzenetére
Ha nekifutsz még egyszer, akkor szerintem így csináld, ha így sem jó, akkor nem tudom:
1. törlöd az NVRAM-ot webfelületről
2. boot után törlöd az NVRAM-ot SSH-n putty-ból
3. Asus Restoration Utility-vel firmwarelsz (itt egy alapszintű mentési módból tolja rá nyersen a fw-t, ezért szerintem jobb, mint a web alapú)
4. boot után törlöd az NVRAM-ot SSH-n putty-ból
5. boot után törlöd az NVRAM-ot webfelületrőlA 4. és 5. pont azért van fordítva az 1. és 2.-eshez képest, mert írtad, hogy már a webfelületen is anomáliák vannak (reset, fagyás, stb.) Ezek elkerülésére puttyból menjen a fw frissítés utáni első NVRAM törlés. És a 2020.1-et próbáld meg, az más ismerősömnél is stabil R7000-es routeren. A kiadási revízióra figyelj (ha eddig nem tetted volna), hogy hozzá való fw-t szedj le. B1, C1, E1. Router alján ott van, hogy rev. milyen betű. Lehet, hogy ezeket tudod, de inkább leírom minden tapasztalatomat, hogy a legpontosabban tudd megcsinálni. Sok szerencsét hozzá!
Szerk: arra már nem emlékszem, hogy az SSH alapból be van-e kapcsolva a routeren Tomato fw-el. Ha nincs, akkor kénytelen vagy 4. és 5. pontot felcserélni. De úgy emlékszem, hogy be van kapcsolva alapból a 22-es portra. Az SSH NVRAM törlés fontos lépés, ezért ha utolsóként vagy kénytelen megcsinálni, akkor is csináld meg. Ja, és beállításokat fájlból ne tölts vissza, hanem az 5. lépés után 0-ról konfigold újra a routert.
-
Dzsekó
addikt
válasz
zsolt_64 #10311 üzenetére
Én Asus Restoration Utilityvel tettem fel a Tomato-t és semmi baja nincs. Javaslom azzal feltenni inkább, mint a webes felületről kitallózni. NVRAM-ot többször törlöm frissítés után. SSH-ból, webfelületről is.
A Shibby féle tomato 90mp környékéről számolt vissza, de erre a routerre nincs már Shibbyfw, mert 2017 óta nem fejleszt. A Freshtomato pedig 135mp környékéről számol vissza, de picit többet tud, mint a Shibby féle. A leszámolások után a continue-t megnyomva nekem mindig up volt már a router. -
zsolt_64
senior tag
válasz
zsolt_64 #10305 üzenetére
Ja és a Merlin kábelesen hozza a Digi 1000/300 at az ac66u_b1 en
Merlinen simán van 30 nap uptime , de lehet több is
Van rajta 1 usb lemez nas-nak az is kifogástalanul megy, kcsit lassú, de 1 ősrégi laptop lemez van befogva. Windowsos helyi hálózat is jó , látják egymást a gépek +router, statikus dhcp és port forward van még rajta. -
Dzsekó
addikt
válasz
zsolt_64 #10168 üzenetére
Nekem AC68U van, de az újabb C1-es, erre az újabb freshtomato kell. Nem jelzik a router hátlapján sehol a verziót az AC68U-nál, ezért rátoltam Asus Restoration Utility-vel a B1-eset, amitől folyamatosan újraindult. Azt hittem gyártottam téglát, de az Asus Restoration Utility-vel még ilyenkor is lehet firmware-elni. Miután rátoltam vele a 2020.1 C1-et, azóta stabil a router több mint 1 havi uptime-al. Bekonfigolás után még nem indítottam újra soha. Lényeg, hogy AC66U és AC68U között nincs túl sok különbség, és 2020.1 stabil rajta. Netgear R7000-en is stabil a 2020.1. Arra számíts, hogy ennek még a régi felülete van, de nekem ez jobban tetszik.
-
SztiviVander
addikt
válasz
zsolt_64 #10163 üzenetére
ac68u-n a 2020.2 atomstabil volt, a 2020.3-al az új wl driverek miatt állandóan szakadoztak le az 5G-t használó cuccok, arról vissza is mentem a2-re. aztán a 2020.4 megint egy határ szar lett, de egy héten belül jött a javított 2020.5, na azóta azzal nekem nincs bajom. olyan stabil mint előtte a kettes volt, 78 nap után most hétvégén kapcsoltam ki hogy kivigyem kifujni belőle a port. a 2020.6-ot már inkább fel se tettem amikor megjelent, egy hét múlva elolvastam a linksysinfo-s hsz-eket róla és azok alapján úgy döntöttem inkább maradok a stabil 5-ösön
arra nincs ötletem hogy neked a 66-oson mitől lehetnek ezek az anomáliák.
-
tjsz
Topikgazda
válasz
zsolt_64 #10068 üzenetére
Szia!
Mintha valami hasonló bejegyzést láttam volna a [linksysinfo.org] oldalon.....
-
tjsz
Topikgazda
válasz
zsolt_64 #10027 üzenetére
Ha a vezetékesnél minden eszközödet beleraksz a static DHCP táblába, akkor végül is az lehet infinity.
Közben megnéztem, hogy infinity esetén a dnsmasq.leases file-ban milyen értékek szerepelnek. Papi pc-nél még "normális" hátralévő időt mutat (589551), a S***ung tv-nél viszont már 0-t (a S***ung tv az infinity beállítás után kért IP címet).
root@Router:/tmp/home/root# cat /var/lib/misc/dnsmasq.leases|awk '{print $3, $2, $4, $1}'|sort -t . -k 1,1n -k 2,2n -k 3,3n -k 4,4n
192.168.1.11 00:14:85:82:7e:c3 Papi_pc 589551
192.168.1.211 ab:cd:85:7a:44:88 Samsung_UE40H6500SLXXH 0 -
válasz
zsolt_64 #9942 üzenetére
Mondjuk nem tudom az fw alapból milyen mount opciókkal csatolja fel a partíciót, és azt se, hogy ezt bárhol tudod-e változtatni, én Tomato alatt anno fstab-ot szoktam használni, ezekkel az opciókkal:
#Device Mountpoint FStype Options Dump Pass#
/dev/sda1 /nas ext4 rw,noatime 1 1 -
válasz
zsolt_64 #9940 üzenetére
Az tényleg elég kevés, azért az RT-N18U is tudott 20MB/sec körül. Próbáld meg ezt lefuttatni a megfelelő eszközre, ha ugye csak egy HDD és egy partíciód van, akkor...
tune2fs -O has_journal -o journal_data_writeback /dev/sda1
Használsz fstab-ot, vagy csak az fw mountol automatikusan?
-
válasz
zsolt_64 #9937 üzenetére
A router USB <-> laptop sebesség 35MB/sec körül van FTP-n és Samba-n, a HW NAT meg akkor jó, ha épp gyorsabb letöltés van, akár torrent, akár ha steamről tölt valaki nagyobb játékokat. RT-N18U-n 5-600Mbps felett nem volt ritka a 70-80% vagy a-feletti SoC terhelés, ez most <5%.
-
-
-
válasz
zsolt_64 #9761 üzenetére
K24 vagy K26 (előbbit már régen nem frissítik), MIPSR1, és 4MB alatti méretű. Tehát ezekből választhatsz:
freshtomato-K26_RT-MIPSR1-2020.1-Mini.zip
freshtomato-K26_RT-MIPSR1-2020.1-MiniIPv6.zip
freshtomato-K26_RT-MIPSR1-2020.1-MiniVPN.zip
freshtomato-K26_RT-MIPSR1-2020.1-MiniVPN2.zip -
Lasersailing
senior tag
válasz
zsolt_64 #9744 üzenetére
A gratula inkább TJSZ-t illeti, a türelméért, segítőkészségéért, ill. hogy ki tudta szedni az általam lényegtelennek gondolt infót, ami valójában lényeges...
Ha már tanulok, akkor tanuljak rendesen, szóval megnézem mit lehet csinálni, nálam igazából jelentősége nem sok van:
- vendégre saját eszközök mennek, pl. ilyenek
- 10/1-es net csomagot még tovább korlátozni kicsit brutál lenne. Bár az első modemem 2400bit/sec -et tudott...De hátha egyszer lesz normális netünk, akkor még akár jól is jöhet, szóval kipróbálom, köszönöm!
-
Lasersailing
senior tag
válasz
zsolt_64 #9725 üzenetére
Még csak a laptop "tud" a leendő vendég wifiről. Tartománya a vendégnek: 192.168.2.1-99.
Saját router 192.168.2.100 a vendégen és 192.168.1.100 a saját hálón.
Mindenki a saját hálón 192.168.1.1-150 között van.Mondjuk most, hogy kérdezed megnézem, hogy a fő router (szomszédé) akitől a netet kapom nem oszt-e ki 192.168.2-es tartományban bármit, de fél éve még nem osztott, és nagyon meg lennék lepve, ha ez változott volna! (99.9999% hogy nem)
De az ötletet köszönöm, meg fogom nézni!
-
Lasersailing
senior tag
válasz
zsolt_64 #9719 üzenetére
Köszönöm!
Ami különbséget látok:
- LAN-nál nálam a netmask mindkét hálón megegyezik, nálad nem. Az eredetileg linkelt leírásban is, tehát talán nem ez a gond
- a virtual wireless interfaces-en sem látok eltérést a képed és az emlékeim (+korábbi képfeltöltésem) között...
Pedig tuti user error lesz nálam...Sebaj, köszönöm a segítséget, este feltöltöm, hátha TJSZ rájön mi a hiba...
-
zsolt_64
senior tag
válasz
zsolt_64 #9719 üzenetére
lemaradt:
A LAN fülön érdemes megnézni az ip cím tartományokat és a lease időket. Ezek szerint ha házibulit tartasz és nem akarok a családi wifi jelszavadat kiadni akkor ott a freefresh24.
Ezek szerint 60 fős házibulit lehet tartani
A család meg max 4 eszköz.
Ja és az ip cím tartományok miatt ezek nem látják egymást -
-
tjsz
Topikgazda
válasz
zsolt_64 #9655 üzenetére
B.Ú.É.K. Mindenkinek!
Nem lehet, hogy a szolgáltatód tiltja valamiért?
Tegnap a firmware upgrade után minden "Connection Logging"-ot tiltottam (Administration - Logging - Syslog), hátha jobban megtalálom a log-okban, hogy szinkronizál az ntpd, de semmit nem találtam.
Most azt próbáltam ki, hogy az /etc/ntp.conf file-ba beleírtam, hogy hozzon létre egy külön ntp-s logfile-t
(doksi itt),
de amikor "service ntpd restart"-al újraindítottam az ntpd-t, akkor az ntp.conf file-ból eltűnik a logfile-os sorom, csak a szerverek maradnak benne. Vajon miért? Illetve honnan veszi az ntp.conf tartalmát?
Csak ezeket a file-okat találtam, melyeknek a neve tartalmazza az ntp-t, de ezek közül csak 1 config file.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Csapj le az új MSI MPG B550 GAMING PLUS-ra most! 0% THM-RE is!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RTX3070 8GB ZALMAN S2 TG Enermax 750W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest