Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- Meghalt a Windows 10, éljen a Windows 10!
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Vezetékes FEJhallgatók
- iPad topik
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Gaming notebook topik
Aktív témák
-
Sipi
addikt
válasz
Gogolak #1837 üzenetére
Ha elolvasod a linkelt doksit, kiderül, hogy a C:-nek semmi köze a rejtett részhez. Fura is lenne, hiszen onnan bárminemű oprendszer nélkül is helyre lehet állítani a gépet...
Az Access IBM gomb a firmware-be van ''égetve'', egyszerűen bootolja a rejtett részt, illetve újabb gépeken az azon lévő speciális boot image-et.
Akkor még az lehet, hogy a PQMagic leszedte a boot-flaget a rejtett részről, vagy a típusát másra tette.
Sipi -
Lenovo
tag
válasz
Gogolak #1839 üzenetére
''Nem értem különben miért kell ez a rejtett partíciós nyavaja...
Miert nem lehet egy WIN Cd t adni, meg egy driver cuccot es kesz...''
Mert a felhasználók igen jelentős része elveszítette a CD-ket és utána az új készletért ment a ''brusztolás''. Ezt nem lehet elhagyni!(A driverek meg úgy is elavulnak, az interneten mindig ott a legfrissebb.)
[Szerkesztve] -
sssent
senior tag
válasz
Gogolak #1839 üzenetére
Nem igazán értem ezt az állandó problémázást (nem csak részedről) recovery cd ügyben. Az első telepítés után azonnal meg lehet csinálni magadnak a recovery disc-eket, és pont ugyanott vagy, mintha megkaptad volna őket a csomagban. Pofonegyszerű művelet, ha valaki erre nem képes, az nem a lenovot minősíti.
Ezen kívül ott van a géped alján az a windows matrica, az azon található kulccsal bármilyen xp prof. telepítő lemezt használhatsz, ha magad szeretnél windowst telepíteni. Ez egyébként akár hasznos is lehet, hiszen így magad válogathatod ki, hogy milyen thinkpades alkalmazásokat szeretnél használni, és ezekből rögtön a mindenkori legfrissebb verziót telepítheted, nem a gyári állapotról (ami úgysem aktuális már talán vásárláskor sem) kell mindent frissítgetned. Ezeknek az alkalmazásoknak (és drivereknek) az összegyűjtése és telepítése is egészen fájdalommentes a System Update nevű cuccal.
És a legtisztább, ha az ember gondolkodik, mielőtt őrülten partícionálgat. -
Sipi
addikt
válasz
Gogolak #1834 üzenetére
Ha nem indul el semmi bootnál az Access IBM gomb nyomogatásával, akkor alószínűleg sérült vagy nem létezik a rejtett rész.
Bootolni nem biztos, hogy annyira egyszerű, Windows-ból nem tudom, meg lehet-e oldani.
Az újabb ThinkPad gépeken ez valójában nem is egy rejtett partíció, hanem egy rejtett rész, s ebben ún. boot image-ek vannak. Miután elindul a beépített minimalizált oprendszer, egyes ''programok'' valójában ezeket a még rejtettebb kis apró rendszereket bootolják.
Szervízben vissza tudják állítani a rejtett részt. Akkor is visszaáll, ha teljesen letörölsz mindent a vinyóról, és őgy állsz neki a recovery-nek.
Illetve mintha lenne még egy mód a recovery rész visszaállítására, de úgy emlékszem, ahhoz bűvészkedni kell.
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
Gogolak #1828 üzenetére
Ha minden igaz, tökéletesen, és a lehető legdurvábban kinyírtad a géped tartalmát. Zárójelben azért gratulálok, hogy - bár a legveszélyesebb műveletet végzed - soha nem mentetted el a recovery settet. Azt sem igazán értem, a C: _előtt_ miért turkáltál bármit is? A C: ELŐTT van a rejtett rész, benne a recovery-vel, ergo most úgy néz ki, mintha direkt azt akartad volna tönkretenni...
Ha nagyon fontos dolgok vannak rajta, talán a fórumon említett cuccal vissza lehet hozni ezt-azt, de lassú és macerás. (Főleg, hogy kell hozzá valami hely, ahová másolod a kinyert adatot, de jelenleg a gépedben nincs írható partíció.)
Be kell szerezned a gépedhez tartozó recovery médiát, leszedni minden partíciót. Úgy emlékszem, ha teljesen pucér gépen kezdesz erről visszaállítást, érzékeli, hogy a rejtett rész sincs meg, így azt is visszaállítja, valamint az eredeti oprendszert is.
Ennek beszerzését a hivatalos szervízben is megejtheted (ott a rejtett részt is rápakolják), vagy ha találsz ilyen géppel rendelkező fórumtársat, tőle elkérheted.
Nálam okosabbak meg tudják mondani, esetleg jó-e másfajta gépé neked, vagy hogy mekkora eltérés lehet a típusban, amit még használni tudsz.
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
Gogolak #1822 üzenetére
Az openHCD (ohcd) az a régi USB szabvány. UHCI kellene.
Ha nincs, akkor nincs a gépben. Sorozatszám alapján, ha a fórumon is rákeresel, lelsz linket IBM-es oldalra, hol ellenőrizheted, mi van a gépben.
Vagy pedig van benne, de mint mondtam, csak az SP2-es XP ismeri! Ha nincs fent SP2, akkor driver kell hozzá. Mindegy, IBM-es vagy sem, ez a része standard Intel chipset, bármelyik cég driverét használhatod.
Sipi -
Sipi
addikt
válasz
Gogolak #1820 üzenetére
Ha Windowx XP-d van SP2-vel, az tudja kezelni a 2.0-ás USB szabványt. Egyébként külön driver kell hozzá.
Eszközkezelőben meg tudod nézni, az USB hubok között egy rakás kb. egyforma van, és egy ettől elütő, hispeed, vagy hasonló névvel. Ez lenne az USB2 hub.
Az XP-nek van egy olyan nyűgje, hogy ha telepítés után USB2-es portba USB1-es készüléket dugsz, visszaveheti a portot 1-esre. Legegyszerűbb úgy megoldani, hogy MINDEN USB-s eszközt törölsz az Eszközkezelőből (egyszerűbb, mint mazsolázni), majd hagyod, hogy megtalálja őket. Ezután egy USB2-es eszközt dugj be valamelyik dugóba.
Sipi -
Shadowfax
addikt
válasz
Gogolak #1778 üzenetére
Rengeteget lendítene rajta a plusz félgigás memória. Mivel a VGA-d is a rendszermemóból csípi le a szükségest, ezért érzed kevésnek...
Amúgy az olvasottak alapján a Heroes V szó szerint zabálja a memóriát, tehát az 1 GB se biztos hogy elég lesz neki, esetleg kompromisszumokkal.
S igen, DDR2 kell a gépedbe: [link] -
Shadowfax
addikt
válasz
Gogolak #1737 üzenetére
Azert fagyott le mert a mobilom becsongott a gep ,mellett jobb oldalt, a proci mellett.
Ott a vinyó van. A proci kb. középen van, a pöcökegér alatt.
Ugye nem tettem semmi kart a gepemben? Meg avval sem hogy ugy allitottam meg hogy kivettem az aksit?
Hát jót nem tettél vele az biztos, de ha baja lenne, már kiderült volna. No para.
Mindenesetre jobb, ha ezentúl messzebb teszed a mobilod a géptől. -
-
Shadowfax
addikt
válasz
Gogolak #1717 üzenetére
Még azt szeretném megtudni , hogy nincs ez a sok IBM es util között egy sem amivel a proci hőmérsékletét tudnám látni?
Sajna, ilyen nincs. De vannak jó kis hőmérséklet progik a neten, pl. a MobileMeter (readme: [link] letöltés: [link]) ill. az NHC [link]. Ez utóbbi nemcsak a CPU és a HDD hőmérséklet monitorozására jó, hanem a proci feszültségértékeket lehet csökkenteni vele (kevésbé melegszik a gép és hosszabb az akksi üzemidő). (Sajna a Celeron M-nél nem lehet feszértékeket változtatni, de Pentium M és Core Duo esetén jó szolgálatot tesz ez a program.)
[Szerkesztve] -
Shadowfax
addikt
válasz
Gogolak #1710 üzenetére
Ha az IBM-es programmal akarod csinálni: Start menü - Minden program - ThinkVantage cuccok közt kell találsz egy Create Recovery Media nevű cuccot. Ha megnyitod, ott van egy ''Create a set of Recovery Discs now'' nevű opció. Ezzel készítheted el az ún. Recovery CD-ket, amivel baj esetén gyári állapotra visszaállítható a vinyó. A rejtett partíció is helyreállítható vele, abban az esetben, ha olyan vinyóra teszed fel, amit nem particionáltál előtte (ha akár csak egy partíciót is talál, helyreállítja a rendszert, de nem kreál rejtett partíciót).
Ha készíted a Recovery CD-ket, akkor elsőként egy CD-t adj neki, mert arra kb. 5-600 MB-ot ír ki, utána újabb CD-t kér, ekkor már DVD-t is adhatsz, ez utóbbiból elég lesz 1 db is. (Tehát 1 CD+1DVD, vagy 6-7 db CD összesen a Recovery szett.)
A másik módszer a rejtett partíció kiírására: Acronis True Image használata (vinyó klónozás):
[link] -
taratis
csendes tag
válasz
Gogolak #1713 üzenetére
Abszolút
Nekem R50e van (sunyinetre), de elfogultság nélkül mondhatom: IBM Thinkpad nagyon jó választás, talán a legjobb. Nagyon egyben van, a megbízhatóságról ódákat lehetne zengeni.
Munkatársam vásárolt Lenovo C100 (usanotebook, 192e HUF), de mikor megnézegette az R50e-t, őszintén megmondta: komolyabb, stabilabb benyomást kelt, annak ellenére, hogy fele annyira nem volt tuningolva. Elgondolkodott, talán a klasszikus Thinkpad-et kellett volna neki is vásárolni. Én nem bántam meg: kifogástalan billentyűzet, működés, jó szervizháttér és nem utolsósorban rengeteg hasznos infó itt a fórumon a guruktól. Nem volt kérdés, hogy Thinkpad mellett döntöttem. Ja, még valami: én a tapipadot nem szeretem, nehezen kezelem, így adta magát, hogy ezen a gyönyörűségesen pedig pöcökegér van, amit kifogástalanul lehet használni. És persze a sok apró hasznos dolog: Thinkpad lámpa, nedvesség elvezető a gép alján... Ezek a masinák tényleg a hordozhatóságra és a hosszú, megbízható műkődésre lettek tervezve. -
taratis
csendes tag
válasz
Gogolak #1710 üzenetére
Sajna Gogo, én sem tudom, hogyan működik ez a rejtett dolog. Én mikor vettem a gépet, valami ősrégi Linux volt hozzá, de kapásból törölve lett és formatálva az egész vinyó. Van jogtiszta
Windowsom, az került rá. Shadow vagy más nagy Thinkpad guru tud neked segítenio, szerintem hamarosan írnak...
Aktív témák
- Formula-1
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- BestBuy topik
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Linux kezdőknek
- Meghalt a Windows 10, éljen a Windows 10!
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- További aktív témák...
- 2019 MacBook Pro 16" i9 Radeon Pro 5500M 4gb 32gb RAM 1TB SSD eladó!
- Újszerű HP 14s-dq5001nh - 14"FHD IPS - i5-1235U - 16GB - 512GB - Win11 - Magyar - Garancia
- 0perces! Samsung Galaxy Book5 Pro 360 2in1 Core Ultra 7 256V 16GB 1TB 16" WQXGA+ AMOLED TOUCH 1évgar
- Macbook Pro 13" M1 8GB A2338 2020
- Macbook Pro 13" M1 16GB A2338 2020
- Honor 200 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Olcsó Notebook! Dell Latitude E7280! I5 7300U / 8GB DDR4 / 256GB SSD!
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- ZOTAC GAMING RTX 3080 Ti Trinity 12GB GDDR6X videókártya eladó!
- Apple iPhone 16 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest