Aktív témák
-
_bazsi_
csendes tag
Ha az 7,5V egyenáram(egy vonal alatt 3 pöty) akkor rá,de nem fog gyorsan pörögni, de figyelj arra, hogy a piros a pozítív fekete a negatív. Ha fordítva kötöd rá nem megy. Ha váltófesz (V~)akkor ne kösd rá. 30 Amper= 30 000 miliamper!!
A ventilátorok általában 200miliampert vesznek fel (12V*0,2A=2,4watt).
A diódákat soha ne kössétek rá a tápra csak úgy, mert jobb esetben kikapcsolnak rosszabb esetben füstölnek.Kell elé kb 240 ohmos ellenállás sorban. -
And
veterán
Igen, 7.5V-on 2.25W. Ha 12V-os ventit teszel rá, akkor az nagyobb névleges teljesítményű lehet, lásd: #39, egy 12V/5W -os venti 7,5V-on jó közelítessél már csak 2W-ot fogyaszt. Ezért azt a 12V/5W-ot tekintsd maximumnak: 12V/1W-os ventikből akár ötöt is ráköthetsz párhuzamosan.
-
And
veterán
A felvett teljesítmény (egyenáram esetén): P[W]= U[V] * I[A]. Azt kéne tudni a tápról, hogy egyen- v. váltakozófeszültséget ad-e. Az utóbbinak ugyan kisebb a valószínűsége, ha az egy akkus hajvágót táplált, de előfordulhat. Trafó nyilván mindkettőben van, de az egyikben van plusz egyenirányító, a másikban nincs. A váltakozófeszültséget a venti nem nagyon fogja szeretni.
-
Obi-1
őstag
Köszönöm a választ! A ventiken a fogyasztás szokott rajta lenni, az áramerősség nem. A fizika tankönyvet lusta vagyok elővenni. A fogyasztás a feszültség és áramerősség szorzata?
Ez egy hajvágónak az adptere, tehát nem táp. Azaz igen, szerintem egyszerű tokozott trafó. Ebben az esetben mi a különbség? -
And
veterán
Ok, a párhuzamost úgy értettem, hogy egy ellenállás és azzal sorbakötve két v. több páhuzamosan kapcsolt led, mert az nem nyerő. Az ''induktívan kinyírják egymást''-ra meg azt mondtam hogy meredek: el nem tudom képzelni, mi köze bármilyen induktivitásnak sorba kapcsolt és egyenáramról táplált ledekhez.
-
And
veterán
Amennyiben olyan ventit kötsz rá, amelyik 7,5V-on nem eszik többet mint 300mA, akkor miért is ne? Magyarul egy maximum 12V/5W-os (420mA @ 12V) ventilátort ráköthetsz, azt nyilván alacsonyabb fordulaton, de meg tudja hajtani. Arra számíts, hogy az ilyen egyszerű tápok általában nem stabilizáltak, terhelés nélkül magasabb lehet az üresjárási feszültségük a névlegesnél. ((láma visszakérdés: ugye még véletlenül sem egy ac-adapterről, egyszerű tokozott trafóról van szó? ))
-
Obi-1
őstag
#34?
-
And
veterán
''..hogy kössek rá 4-et oszt jóvvan, mert egyrészt egyenként 2,5V-osak, másrészt, ha mondjuk 3V-osak is lennének, de mondjuk pont annyi wattosak, hogy a táp már nem birná el, akkor egyszerűen nem őket, és nem világítanának.''
Ezt nem igazán értem. Mik azok, hogy annyi wattosak hogy a táp nem bírná el? Ledekkel azért elég nagy feladat szétterhelni egy tápegységet.
''amúgy meg ezt a kifejezést mondta a srác az elektronikai szaküzletben, hogy ne kössem ezeket a ledeket sorba, mert ''induktívan kinyírják egymást'' amit nem tudom, hogy mit jelent..''
Ez egy kicsit meredeken hangzik, ha egy eladó srác mondott ilyet, akkor különösen.
''..de inkább akkor párhuzamosan kötöm őket.''
Ledeket nem kötünk párhuzamosan, erről már volt szó egy másik topikban. Amit lerajzoltál, az a ledek szempontjából nem párhuzamos kapcsolás!
''Még azt is mondta, hogy legfeljebb kettőt kössek sorba.''
Nem fogadnám meg ezt a tanácsot. Még kék ledekből is simán sorbakötnék hármat, pedig azok nyitófeszültsége 3V körül van. Más szinű ledeké kb. 1,8..2,5V, azokból akár négy darab is sorbaköthető - természetesen korlátozó ellenállással együtt - 12V-os tápfesznél. Ez a módszer az ellenállást egyébként is kevésbé fűti (kisebb értékű kell), mintha csak 1-2 db. led volna sorbakötve vele. -
robekri
addikt
Lámer mod kérdés:
Ha felcserélem pirosat sárgára a molex csatin akkor ugyebár 5 volt lesz a fesz? Namármost ha jól tudom nem kell visszakötni a pirosat a sárga helyére és maradhat-e a 2 db fekete a sárga mellett vagy pedig ki kell kötni az egyik feketét?
(Remélem érthető voltam!)
Üdv.:Robe -
harry
veterán
Eleve a legtöbb led 3,6-voltos. A tápod oldalára az van írva, h (pl) 12v-18A. Szerinted akkor nem bírja el a ledeket ? Soros kötés = 4*3,6~14v. Szal kicsit halványabbak. De lehet, h 3voltosak, akkor tökéletes. Egy led kb 25mA-t eszik. Soros kötésnél ez nem változik. Szerinted nem bírja a táp?
-
Obi-1
őstag
Na, én is benyomok egy láma-kérdést:
Ha van egy 7,5 V 300mA hálózati adapter, arra ráköthetem a ventiket? Egy másik témában, amit azóta nem találtam, írta valaki, hogy hasonló megoldással készített ventiszabályzót (ő állítható feszültségű, csuszkás, adapterrel csinálta). Elvileg lecsupaszolom a kábel végét, kötök rá egy molexet (tudom, nem jó a név... :P), és akkor megvan a tiszta 7,5 volt.
Itt modder írta, hogy a 12V-os ág 30 Amper áramerősséggel ment. 30 Amper az 300 miliAmper? -
modder
aktív tag
|____X_____[====]______|
|......................................|
|____X____X__[===]_____|
|___X____X__[===]______|
.....................................|
_____________o......o _|
+12V GND
X a Led, [===] az ellenállás. a ..................-kat ne vegyétek figyelembe
És így most nekem tökéletesen megy. -
modder
aktív tag
Ok én is úgy értettem ahogy te mondtad, csak nem így fejeztem ki. aműgy meg hülyeség amit mondtál, hogy kössek rá 4-et oszt jóvvan, mert egyrészt egyenként 2,5V-osak, másrészt, ha mondjuk 3V-osak is lennének, de mondjuk pont annyi wattosak, hogy a táp már nem birná el, akkor egyszerűen nem őket, és nem világítanának.
amúgy meg ezt a kifejezést mondta a srác az elektronikai szaküzletben, hogy ne kössem ezeket a ledeket sorba, mert ''induktívan kinyírják egymást'' amit nem tudom, hogy mit jelent, de inkább akkor párhuzamosan kötöm őket.Még azt is mondta, hogy legfeljebb kettőt kössek sorba. azaz vettem ötöt, és akkor így néz ki a kapcs rajz:
|------X---------[====]----------|
| |
|------X------X----[===]----------|
| |
|------X------X----[===]----------|
| |
| |
|
_____________o o _|
+12V GND
X a Led, [===] az ellenállás.
És így most nekem tökéletesen megy. -
Ez elég korrekt. Csati nevek, feszültségek, stb.stb. Minden.
[L]http://www.formfactors.org/developer%5Cspecs%5CATX12V_1_3dg.pdf[/L] -
yossarian
aktív tag
tisztázzunk egy dolgot. nem tudom ki használta először, vagy honnan jön ez a ''molex'' csatlakozó elnevezés.
a molex az egy márkanév, mindenféle csatlakozókat gyárt. ilyen, hogy ''molex csatlakozó'' (és erre azt érteni amit mindenki ért) nincs. -
LukE
veterán
mi is a kerdes? Elvileg az osszes ugyan olyan szinu vezetek ugyan azt a feszultseget szolgaltatja. Gyakorlatilag ujabb tapoknal megfigyelheto az az orulet, hogy (a gyartok allitasa szerint legalabbis ) ket kulon 12V-os aga van.
a fobb (altalaban azonos) szinek: sarga-> 12V. Fekete-> 0V. Piros->5V. Narancs-> 3.3V (ilyen csak a 20pin nagy ATX csatin, esetleg 6pin aux csatin, vagy natív sata tapcsatlakozon van.)
ami meg erdekes lehet: zold a bekapcs-> ezt, es egy fekete drotot osszekotsz, beindul a tap. -
Erre azért nem lehet válaszolni, mert nincs sok értelme a kérdésednek. Egy vezeték ''annyi amperes'' amennyi áthalad rajta. Ezt elvileg tanultad fizikából általánosban. Hogy mennyi amper halad át rajta, az pedig a rákötött fogyasztótól függ.
Hogy a sárga vezetéken hány ampert tud leadni a tápod, az pedig a táp oldalára van írva. -
Neked lehet nem, de szerintem elég informatív. A színek stimmelnek. Neki pedig led bekötéshez ezek a kábelek kellhetnek. Tehát a sárga gyártótól függetlenül +12V, a fekete mindig GND, a piros pedig +5V.
szerk: Minek csinálsz képet, és írod le, mi micsoda, ha ez gyártóknál változik?
[Szerkesztve] -
westlake
félisten
válasz
Jim Tonic #11 üzenetére
perfekt?
szamold mar meg hany eres a normal atx csatlakozo... segitek 20....
semmi koze a dologhoz annak a linknek, amit adtal...
tapcsatik: (whinchester, floppy, cd-rom) 4 eres ; piros-fekete-fekete-citromsarga
4 tus csatlakozo: citromsarga-citromsarga-fekete-fekete
20 tus atx tapcsatlakozo: itt vannak a szinekkel kisseb gubancok...
sajnos nem mindegyik gyartonal ugyanazok a szinek...
majd csinalok egy kepet a csatirol, es leirom melyik vezetek mi... -
modder
aktív tag
miért ne bátsam? nem tökmindegy, a tápnak, hogy mit kötök rá? citromsárga vezeték és kész. ugyanúgy ráköthetném a p4-re is, és akkor is aztomndanád, hogy inkább elosztóval baszakodjak? :F
nah mindegy más kérdés:
hány amperes a sárga vezeték?
mivel azért az sem mindegy
[Szerkesztve] -
Ezzel a névvel ilyen topic. :)
Google:
[L]http://www.google.co.hu/search?hl=hu&ie=UTF-8&q=pc+power+supply+pinout&meta=[/L]
Az első találat mindjárt perfekt: [L]http://www.epanorama.net/documents/pc/pcpsu_connector.html[/L]
Megmérted, és saccperkábé 10V? Mivel mérted? :F
[Szerkesztve] -
modder
aktív tag
válasz
FlasH-BacK #4 üzenetére
két sárga, és 2 fekete drót van benne.
-
FlasH-BacK
senior tag
Nem értem pontosan, h. melyik csatira gondolsz, de gondolom a molexra( amibe egy piros, egy sárga és 2 fekete kábel megy bele).
Namármost: a piros az 5V, a sárga az 12V, a fekete meg a föld.
Vagy lehet, hogy az ATX12V-ra gondolsz?:):) Az meg névlegesen 12V, áramerösséget a tápon írja, mert az változó.
Na mind1, én úgy csináltam a ledeket, hogy egy 12V-osra (molex) rákötöttem 6db-ot, mivel a led 2Voltos és így frankón mennek (12:6=2:D). -
modder
aktív tag
az lenne a kérdésem, hogy a tápból kijövő csatlakozók hány voltosak? amperesek, stb.
mert raknék ledeket a házba, és kiválasztottam az egyik nem használt csatlakozót:
4 tűs, és 4-zet alakú viszont nem tudom, hogy hány voltos, illetve megmértem, és sacc per kb. 10 voltos. lehetséges ez?
Aktív témák
Hirdetés
- OLED monitor topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Filmvilág
- Vegyszerek, permetezés, Élettani hatások
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- DUNE médialejátszók topicja
- További aktív témák...
- ASUS Radeon RX 7600 V2 Dual OC 8Gb - Aqua gari 26.12.12 ig
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RTX3070 8GB ZALMAN S2 TG Enermax 750W
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB/ WD19TBS/ WD22TB4, (K16A) TB16/ TB18DC
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest