Hirdetés
- Házimozi belépő szinten
- Közvetve bedarálja az AI a Switch 2 tárhelyét
- Gigaberuházással növelné a 2 nm-es termelését a TSMC
- HTPC (házimozi PC) topik
- Milyen házat vegyek?
- Milyen pendrive-ot vegyek?
- Mennyibe fog kerülni a Steam Machine?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Mélynyomó? Nem, kompakt Chieftec ház!
Új hozzászólás Aktív témák
-
regent
aktív tag
válasz
Apollo17hu
üzenetére
Az igaz, hogy kap fizetést az államtól, és azért kapja, hogy segítsen a betegeken. De én azt állítom, hogy azzal, hogy segít egy betegen, az állam számára több értéket termel, (számszerüüleg is, nem csak morális értelemben), mint amennyi a fizetése.
Példa: elmegy a dolgozó az orvoshoz, az (mivel sokat tanult, ért a dolgokhoz) kiszúrja, hogy a dolgozó beteg, daganatos. Szerencsére még csak kezdeti stádium, sikerül meggyógyítani mondjuk 6 hónap alatt. Azután a dolgozó visszatér a munkájához, és még sok-sok évig esztergályolja a csööbilincseket. Ezzel értéket teremel a cégnek, aki ebbööl adózik, a dolgozó is adózik, vásárol, fizeti a gyereke egyetemi tandíját stb...
Az orvos ezért az egy gyógyításért mondjuk kapjon összesen 100 ezer Ft-ot. Azért csak ennyit, mert ugye nem csak egy betege volt a 6 hónap alatt. Mondjuk az idejének az 1/6-od részét rászánta, így kb 1 havi keresetével számoltam egy kezdöö orvosnak. De a számok itt most nem is olyan fontosak.
Az állam ebbööl a gyógyításból viszont ennek a pénznek a sokszorosát kapja visza, hiszen a meggyógyított betegnek ezután még rengeteg befizetése lesz.
Az állam tehát a doktor ingyenes oktatásával saját magának végez befektetést. Igazságos az, hogy ezután a doktor fizetésébööl még levonja havonta ennek a beinvesztált összegnek a törlesztését?
De ha mondjuk elfogadjuk azt, hogy igenis levonja, mert csak a biztos pénzzel számol, és nem veszi figyelembe a nem közvetlen anyagi hasznot, akkor is van baj a dologgal.
Ugyanis az öreg orvosok nem fizetnek egy vasat sem vissza az államnak, csak a fiatalok.
Nem lenne igazságosabb azt mondani, hogy minden magyar állampolgár, ha jól keres, fizesse vissza az államnak a taníttatására fordított összeget?
Mod: Orvost írtam, mert talán itt lehet legjobban megmutatni a másodlagos értékteremtést, de szerintem minden diplomás (tanár, mérnök, bölcsész....), és egyáltalán minden ember a munkája során nem csak annyi értéket termel amennyi a fizetése.
[Szerkesztve] -
concret_hp
addikt
válasz
Apollo17hu
üzenetére
hozzánk is jönnek amúgy külföldről orvosok
(arabokkal (pontos nemzetet nem tudok), jugoszlávokkal és erdélyi magyarokkal is találkoztam már)
''Viszont az állam pénzén tanul orvosnak, amit saját oldaláról nem viszonoz, ebből a szempontból lenne igazságos a taníttatási költségek visszafizetése''
szóval az orvos fizessen azért, amiért 5-6 kitudja hány évet végigküzd az orvosi egyetemen, hogy utána betegeken segíthessen?
ha elmegy külföldre, akkor ok, hogy adózzon Mo-ra is valamennyit, de ha itt praktizál akkor miért? 
Új hozzászólás Aktív témák
- Házimozi belépő szinten
- Xbox tulajok OFF topicja
- Call of Duty: Black Ops 7
- Arc Raiders
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Közvetve bedarálja az AI a Switch 2 tárhelyét
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Gigaberuházással növelné a 2 nm-es termelését a TSMC
- HTPC (házimozi PC) topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- További aktív témák...
- Apple iPhone 14 pro 128GB,Újszerű,Dobozával, 12 hónap garanciával
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 3600 / GTX 1080 8GB / 32GB DDR4 / 512 SSD!
- Samsung Galaxy A26 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3755, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
(arabokkal (pontos nemzetet nem tudok), jugoszlávokkal és erdélyi magyarokkal is találkoztam már)